Mlad a 100 problema

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Benq
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 30, 2010 1:31 am

Mlad a 100 problema

Post od Benq »

Imam 21. godinu i more "Sitnih" problema koji mi skupa prave dosta poteškoća u životu.
Treniram jedan borilački sport i dosta sam tome posvećen. Imam 3 puta nedeljno treninge, 3 puta idem u teretanu a nedelju odvajam za trčanje.
To je bitno zbog prvog problema koji imam:

San. Jednostavno ne mogu da zaspim a ne znam koji je razlog tome. Umoran sam i iscrpljen, dođem sa treninga u 8 uveče i tada mi se spava. Ako legnem znam da ću se probuditi u 2,3 ujutru.
E sad kada pokušam da legnem u 11,12 nema šanse. Ne osećam ni prevelik fizički umor, pogotovo ne mentalni? Probao sam sa bromazepanom ali ne pomaže. Bensendin me je par puta "ukokao" ali ne bih se time trovao svaki dan.
Koristim konstantno različitu suplementaciju (whey, kreatin, amino kiseline, glutamin) i znam da nemaju direktan uticaj na san ali da li zbog toga što ubrzavaju oporavak utiču nekako i na psihu? Ne znam šta da mislim znam samo da mi do 3,4 nema sna a to me ubija.
Ovo je prvi problem pisaću na ovoj temi još par problema koje imam. Evo već je 02:00h i već vidim da pre četvorke nema spavanja, ali ništa odoh da probam.
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Mlad a 100 problema

Post od Cat »

Možda si preopterećen psihički - rekao si da si posvećen sportu pa verovatno imaš i velika očekivanja što je jedna vrsta stresa a konstantan stres može da napravi problem sa spavanjem jer čovek ne može da se opusti.
Pera90ns
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 08, 2009 1:58 pm

Post od Pera90ns »

Probaj svako vece pred spavanje da popijes caj od kamilice, meni je to pomoglo. Samo ne ocekuj odmah rezultate.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Veliki pozdrav,evo nasla sam nesto za tebe pa probaj!

Izborite se sa nesanicom: 6 saveta za kvalitetan san

Prevrćete se, pokrivate, otkrivate, menjate jastuke, ali san vam iz dana u dan sve teže dolazi na oči. Ovo je uobičajen problem većine ljudi, a prema istraživanju Klivlendskog univerziteta jedna od 10 osoba bukvalno se bori sa insomnijom.

Ako se neuspešno borite sa nesanicom, možda je pravo vreme da posetite psihologa – 6 seansi bi trebalo da reši problem

Ne pijte kafu kasno po podne, ne vežbajte uveče, neka vam je spavaća soba provetrena, a posteljina čista i udobna. To su osnovna pravila za dobar san. Ipak, otkrićemo vam još nekoliko:

PODESITE ALARM ZA ODLAZAK U KREVET
Osim za buđenje, bilo bi dobro da podesite i alarm za odlazak u krevet. Kad čujete budilnik, počnite da usporavate tempo. Odvojte 20 minuta za pripremanje užine ili garderobe za decu za sutrašnji dan, zatim 20 minuta provedite u kupatilu (tuširajte se, operite zube, sredite veš...), a zatim još 20 minuta posvetite relaksaciji – pročitajte nešto ili pogledajte kratko TV.

NE RAZMIŠLJAJTE O BRIGAMA PRED SPAVANJE
Eksperti su saglasni da su depresija i anksioznost glavni uzročnici lošeg sna, a brige preko dana proživljavaju se i noću. Idelano bi bilo da pred spavanje sve brige izbrišete iz glave, ali se ne opterećujte i ne paničite ako to ne uspevate. Predveče se opuštajte, ne pravite planove, ne razmišljajte šta ćete sutra kuvati, kupiti u radnji... Neka vam mozak bude „isključen“.

PROBAJTE DA BROJITE
Brojite od 300 unazad. Verovatno će vam taj „posao“ toliko okupirali misli da nećete ni misliti na stresne događaje. I lakše ćete zaspati.

USTANITE POLA SATA RANIJE
Bez obzira što planirate da ustanete u 7 sati, navijte sat da vas budi u 6.30. Bićete pospani tokom prepodneva, ali ovo je najadekvatniji način da „resetujete“ svoj unutrašnji časovnik. On govori organizmu da ne može da nadoknadi san ujutru, već da se pripremi za raniji počinak uveče.

NE BRINITE AKO NE ZASPITE ODMAH
Ako zaspite istog sekunda kada spustite glavu na jastuk – to nije dobar pokazatelj. Ukoliko se to dešava često, znači da patite od hroničnog nedostatka sna koji vas tera da se „komirate“ čim legnete. Idealno je da lagano utonete u san, između 15 i 25 minuta od momenta kad legnete u krevet.

NA SPAVANJE SAMO KADA STE UMORNI
Ne terajte sebe da legnete u krevet, iako vam se ne spava. Bez obzira što je već ponoć, a ustajete za manje od sedam sati – osluškujte organizam. Umesto da se valjate po krevetu, ustanite, uradite nešto opuštajuće i vratite se u krevet kada osetite umor. Ako vam naredni dan bude zamoran zbog malo sna, sledeća noć će sigurno biti bolja.

SRECNO!!!!!!! :wink: :P :P :P
jucika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 23, 2010 12:31 pm

Post od jucika »

Probaj da treniras popodne, a ne uvece.
I probaj da ne mislis na to da ce ti mozda biti tesko da zaspis. Nemoj jesti tesku hranu posle treninga. Saveti iz posta iznad mog su ok, probaj to da ispostujes.
Nisam lekar, ali mislim da su tebi fizicke aktivnosti koje upraznjavas uvece, u stvari, opterecenje, jer sto bi babe rekle, sav se rastrojis. Procesljaj malo internet, videces da se fizicka aktivnost ne preporucuje kasno i videces da izazivaju nesanicu.

To je sve prolazno, ti si mlad i ne brini se! Sve najbolje! :wink:
Sarlot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am

Post od Sarlot »

Slazem se sa ostalima što se tiče hrane... Dodala bih još da pred spavanje radiš neke vežbe za opuštanje, ako već ne možeš sam od sebe da se rasteretiš svakodnevne jurnjave,briga i stresova... a ti si sportista i sigurno znaš neke....
Takođe nemoj da zanemarujes prijatelje, razgovor sa njima može mnogo da ti pomogne...

P.S. Ako nemaš devojku - potrudi se da je nađeš :wink: :D
POZDRAV!!!
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

opustanjeeee+++
mislim da treba da smanjis---stici ces--zivot je pred tobom---
Benq
Novi član
Novi član

Post od Benq »

Hvala svima na savetima.
Ono što ne mogu da menjam jeste termin kada treniram jer to, nažalost, ne određujem ja nego klub, i ishranu jer posle treninga moram imati p+uh obrok i još jedan lagani proteinski (posni sir ili kazein) pred spavanje.
E sad, problem možda leži u tome što sam u poslednje vreme počeo da unosim kofein ili kafu pre treninga koji dosta dobro deluje na moju psihu i "Budnost" ali mi nije toliko značajna da ne mogu da je izbacim pa ću već od sutra probati bez toga.
Pokušavao sam i da brojim jedno vreme ali to me je čak i više razbudilo, iz mog ličnog iskustva :)
Još jednom hvala svima, sutra ću nadam se predstaviti još neke probleme koje imam. Nadam se da ne dosađujem, ovo mi taman dođe kao blog sa super savetima (a možda će još nekome koristiti).
A sad odoh, već je skoro pola 4
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

ima jos jedna stvar-rekao si 100 problema-a pisao samo o jednom---
moraces resiti makar pola od ostalih pa da resis i spavanje
SRECNO
Rail_Serbia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 09, 2010 12:15 am

Post od Rail_Serbia »

Добро сам проучио шта си написао, и схватио сам да је проблем више психичке него физиолошке природе. Таквих као ти сам сретао много у теретани, и ти си, дечко, много оптерећен својим изгледом. Жеље за истицањем у друшву, спретношћу у неком спорту, лепотом и задовољношћу собом можемо сматрати нормалним. Али узимање читавог низа потенцијално опасних "здравствених" производа које си набројао, оптерећеност исхраном, бројање калорија, уопште нису здраве појаве, и често се испољавају кроз анксиозну неурозу. Тај поремећај личности се чешће појављује код девојака, а код мушкараца најчешће су жртве професионални билдери.

Решење: Иди код психолога, и опиши му све ово што си овде написао. Он ће те много боље суочити са самим собом и светом око себе него ми. Када су у питању девојке, вероватно погрешно трипујеш да ће, као што мушкарци јуре за добрим парчетом меса, и оне тебе појурити. Ова средина је конзервативна, и девојка којој се свидиш никада неће предузети иницијативу. Девојке у нашој средини ће прићи понекад мушкарцу који је статусни симбол, јер мушкарац-статусни_симбол је у Србији далеко пожељнији мушкарац од аполона. За остало мораш да се научиш да стартујеш и препознајеш женин говор тела и индиректан говор. Ако ово научиш, и научиш да пружаш пажњу женама, далеко ћеш боље проћи од просечног аполона или статусног симбола. Самопотврђивање ћеш добити од жена, а не од оног кретена са друге стране огледала, и бићеш задовољан собом.
Benq
Novi član
Novi član

Post od Benq »

Zaista mislim da nisi u pravu oko određenih stvari, mada si dotakao sledeći problem koji imam i koji ću opisati nakon što ti odgovorim na upis.
Bilo bi kliše reći da u teretanu ne idem zbog izgleda, ali to je zaista sporedna stvar. Pokušaću detaljnije da ti objasnim mada odlazim u off.
Treniram Muay Thai i izlazim na K-1 borbe. Imam 105kg i to je teška kategorija, gde mi u većini slučajeva dolaze ogromni momci, i do 120kg.
U takvim situacijama teretana je neophodna jer u većini slučajeva u ovoj kategoriji dolazi do ranijeg knock out-a i uglavnom se sve završava u prvoj ili drugoj rundi jer većina boraca radi HIIT i rade na jednostavnim ali silovitim udarcima kako bi što pre završili borbu, nego npr. na kondiciji i složenijim kombinacijama jer čovek od preko 100 kilograma nikada neće moći istim tempom da boksuje koliko čovek od 70, bez obzira koliko spreman bio.
U takvim situacijama je potrebna teretana i ona nije povezana isključivo sa bodybuildingom i danas se nijedno ozbiljnije bavljenje sportom ne može zamisliti bez upotrebe teretane.
Što se tiče sportske suplementacije, tu zaista grešiš ali kako je to tabu tema ovde, neću ulaziti u detalje.

E sad dolazi stvar oko koje se slažem sa tobom i to je ujedno i
Drugi Problem
Imam problem sa samopouzdanjem i verovatno visokim egom. Odnosno, možda to i nije povišeni ego jer se javlja samo u jednom slučaju - Kada treba prići devojci. Ovo što je Rail_Serbia napisao je apsolutno tačno i ja patim od toga kada mi se neka devojka svidi. Jednostavno ne mogu sebe da nateram da priđem toj devojci. U nekim ozbiljnijim situacijama umem da kontrolišem nagone i da budem pribran, ali osećam se toliko jadno kada treba prići nekoj devojci da je to neopisivo i uvek mi se javi misao - Čemu sve ovo foliranje, kada se sve vodi samo na jedno, da li ona hoće da bude sa mnom. Dobijem takav nalet adrenalina dok je gledam da je on veći od onog neposredno pre nekog meča, naravno znojim se, srce ubrzano lupa, u glavi smišljam šale i doskočice ali bezuspešno.
Onda se javi i sledeća misao a to je - Šta ako joj se ne dopadam? Ovo poslednje je jako bitno, jer ja zaista ne volim da gnjavim nekoga i stavljam u neprijatnu situaciju da me mora odbijati. Zbog toga ne umem ni da se našalim, ni da kažem nešto zanimljivo. U suštini ja sam vrlo interesantna i svestrana osoba, i mogu razgovarati na milion tema ali isključivo ako je rasprava spontana.
Iz tog razloga sam oduvek čekao da mi devojka prva priđe jer ja ako bih i odbio devojku, uradio bih to uz kompliment i veoma uverljivo.
Neke devojke mi jesu prilazile, imao sam nekoliko kraćih veza ali sve se na tome završilo.
Uglavnom sam raskidao iz razloga što zaista nemam dovoljno vremena da budem po ceo dan sa devojkom. Pre treninga ili učim ili sam na fakultetu ili spavam, posle treninga jednostavno jedem i ponovo spavam, ili odmaram gledajući film ili čitajući knjigu, ili uz prijatelje ako mi dođu da se družimo.
Retko izlazim (možda jednom u dva meseca) i ne privlače me, pa mogu reći i iritiraju, mesta u kojima se ne može stajati od gužve, u kome ima toliko nabeđenih likova koji konstantno traže konflikt, oskudno odevene devojke sa likovima starijim po 15ak godina.
Verovatno je ta moja svakodnevica problem jer retko koja devojka bi pristala da živi "penzionerskim životom" kakvim ja živim, tj. ne bi shvatila da ja vikendom zaista nemam snage da izlazim i da me to ne privlači.
Napisao sam ovde ja svašta, ne znam ni kako bih formulisao drugo pitanje. Valjda, kako raditi na samopouzdanju u realnom životu? Evo sad na primer sviđa mi se jedna devojka već jako dugo (nekoliko meseci). Mislim da je jako dobra i inteligentna ali "problem" je u tome što ona voli izlaske, zezanje. U nekim situacijama, ne mogu reći da želim to, ali sa simpatijom gledam drugove koji uživaju u životu, izlase svakog vikenda, piju, prepričavaju zanimljive događaje. Pazite, mene ne privlači taj život u praksi, ali u teoriji me privlači i voleo bih da mogu da uživam u tome i budem tako slobodan jer pretpostavljam da su svi oni znatno ispunjeniji i zadovoljniji sobom nego što sam ja.
Ali opet ovaj život kakav sada vodim me znatno više ispunjava, barem tako mislim. Jer toliko sam vremena utrošio na sve to i zaista želim da napravim nešto značajno. Hoću reći da ne živim ovako kako sada živim na silu jer ja to volim, ali očigledno to ima posledice na neke sfere života (ljubavni konkretno).
Ne znam ni šta pišem više. Odoh da prošetam psa, pa na Sopranove :)
Rail_Serbia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 09, 2010 12:15 am

Post od Rail_Serbia »

Мало ми је сад јасније, али опет, преиспитај се да ли ти је тај спорт хоби, професија или опсесија. Зато, попричај са психологом, који ти може помоћи да у себи решиш тај проблем.

Иначе, драга девојка, уколико створиш са њом однос пун искрености и разумевања, може бити одлична анестезија за све што те мучи. Сада, мало је већи проблем наћи девојку са којом ћеш се уклопити, и зато их требаш више упознавати. Мој предлог је да смањиш очекивања када приђеш девојци, и да очекујеш само добро дружење, а мување ако бидне. Девојке које глуме неко лудило и дижу носеве, или се на неки други начин ненормално понашају сматрај ненормалним, а оне које те одбију да немају укуса. Што више стартујеш то боље упознајеш девојке, и ближи си онима које ти стварно одговарају. Прилазити можеш и на улици, рецимо питаш: "колико је сати", па после кажеш "како ти лепо стоји сат". Садашњу девојку сам упознао у библиотеци, на пример. Није ОТ јер је везано за твоје проблеме, премда би могли негде направити и тему о почетничким проблемима са девојкама неискусних момака. Ни ја нисам неки "професионалац за девојке", али макар се сећам тих проблема које сам и ја имао пре.
psgfans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 08, 2010 8:26 pm

Post od psgfans »

Brate..tebi fali samopouzdanje kao sto znas.. :P ..isto je i kod mene..
MISLI ZA SEBE DA SI NAJBOLJI NAJJACI..NE RAZMISLJAJ O PORAZU..NEMOJ DA PIJES LEKOVE!!!!!
A fizicki izgled se menja..nije toliko bitan koliko ti mislis..;)..
Ti si jedinstven..nije niko kao ti..ne moze ni biti..tako razmisljaj..moras..
idi na jogu..
idi cesce u provod.."olesi se ko' covek" nekad hehe ;)
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

STA JE TEBI PRIMARNI CILJ U ZIVOTU?
TO MORAS ODREDITI- a ne maskirati jednu stvar drugom--
To ocito kod tebe nije sad dobro uradjeno-odredjeno pa si ne na jednoj nego na 5 stolica---
Za devojku nemas vremena a za kera imas??????????
rascisti---sta je najbitnije i ostalo sve uzput
pozdrav i srecno
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

[quote="vasa"]STA JE TEBI PRIMARNI CILJ U ZIVOTU?
TO MORAS ODREDITI- a ne maskirati jednu stvar drugom--
To ocito kod tebe nije sad dobro uradjeno-odredjeno pa si ne na jednoj nego na 5 stolica---
Za devojku nemas vremena a za kera imas??????????
rascisti---sta je najbitnije i ostalo sve uzput
pozdrav i srecno[/quote]
I ja pomislih bas isto....
Odgovori