Kriva kicma , sta da radim?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Kriva kicma , sta da radim?
imam 16 godina i imam krivu kicmu.
istina je da igram komjuter 6-7 sati dnevno ali bavim se i sportskim aktivnostima (treniram fudbal, cesto igram i kosarku) tako da mi nije jasno zasto mi se ovo desava. Nije mi to toliko u pocetku smetalo ali poceo sam da dobijam i izrazene grudi.
zanima me da li mogu da se kriva kicma i grudi isprave aktivnim igranjem kosarke i odlaskom u teretanu? i takodje, da li jos ima vremena za mene?
pozdrav
istina je da igram komjuter 6-7 sati dnevno ali bavim se i sportskim aktivnostima (treniram fudbal, cesto igram i kosarku) tako da mi nije jasno zasto mi se ovo desava. Nije mi to toliko u pocetku smetalo ali poceo sam da dobijam i izrazene grudi.
zanima me da li mogu da se kriva kicma i grudi isprave aktivnim igranjem kosarke i odlaskom u teretanu? i takodje, da li jos ima vremena za mene?
pozdrav
U tvojim godinama mi je otkrivena skolioza od 8 stepeni i kifoza od 5, kao posledice naglog rasta i igranja kosarke. Isla sam na vezbe u neki klinicki centar (ne secam se vise koji), ali su me prilicno "smarale" pa sam ih brzo napustila. Posle sam se uvek rekreativno bavila sportom. No, negde oko 33-4 (veruj mi, ma kako ti to sada zvucalo, to nisu godine kada je covek "mator" i "za umiranje" - kako sam ja to mislila u tvom uzrastu), poceli su mi uzasni problemi sa kicmom, prvenstveno sa lumbalnim delom (jer sam zbog prirode posla dosta sedela). Bolovi su u jednom periodu postali neizdrzivi i na kraju sam morala da se obratim lekaru. Od tada, evo vec 3-4 godine, redovno odlazim u teretanu i radim kontrolisane vezbe za kicmu i stomak (koji je bitan za zdravu kicmu), kao i na plivanje. Ne odem li pet dana - eto bolova ponovo. I sve je to posledica neispravljanja kicme na vreme.
Dakle, prvo kod lekara da te uputi strucnjaku koji ce ti odrediti vezbe. A onda to shvati najozbiljnije i ne propustaj da ih radis. Neces verovati koliko vrlo mladih ljudi (do 30-te) ima strasnih problema sa kicmom, stalna kocenja, iscasenja i ukljestenja upravo zato sto su od najranijeg uzrasta uglavnom sedeli. I oprez sa teretanom - gomila vezbi moze vise da ti skodi kicmi nego da pomogne. Znaci, samo kontrolisano od strane strucnog fizioterapeuta.
I sto rece drarko - idi napolje! Veruj mi, veci deo svog zivota ces ionako provesti u nekim kancelarijama i za monitorom - toga ti nece nedostajati.
Dakle, prvo kod lekara da te uputi strucnjaku koji ce ti odrediti vezbe. A onda to shvati najozbiljnije i ne propustaj da ih radis. Neces verovati koliko vrlo mladih ljudi (do 30-te) ima strasnih problema sa kicmom, stalna kocenja, iscasenja i ukljestenja upravo zato sto su od najranijeg uzrasta uglavnom sedeli. I oprez sa teretanom - gomila vezbi moze vise da ti skodi kicmi nego da pomogne. Znaci, samo kontrolisano od strane strucnog fizioterapeuta.
I sto rece drarko - idi napolje! Veruj mi, veci deo svog zivota ces ionako provesti u nekim kancelarijama i za monitorom - toga ti nece nedostajati.
Moj sestric je tvoj vrsnjak.
Pre godinu dana mu je konstatovana kriva kicma.
Od fizijatra je dobio vezbe koje mora da radi. Mi smo sa njim isli kada su mu pokazivane vezbe (10 dana je isao u Dom zdravlja), pa smo to lepo nacrtali.
Zatim smo dali da nam naprave jednu lepu strunjacu (na Sajmu).
Onda smo njemu rekli da dalje sve zavisi od njega, ali da on mora PRAVILNO raditi te vezbe bukvalno SVAKI dan!
On je odredio vreme (pre vecere) kada ce vezbati i bio je uporan.
Pre mesec dana je bio na kontroli i rezultati su vidni!
Ali, i dalje mora vezbati, mada mu je sada lakse posto je vec stekao tu naviku.
Mislim da bi i ti morao slicno da postupis.
Pozdrav
Pre godinu dana mu je konstatovana kriva kicma.
Od fizijatra je dobio vezbe koje mora da radi. Mi smo sa njim isli kada su mu pokazivane vezbe (10 dana je isao u Dom zdravlja), pa smo to lepo nacrtali.
Zatim smo dali da nam naprave jednu lepu strunjacu (na Sajmu).
Onda smo njemu rekli da dalje sve zavisi od njega, ali da on mora PRAVILNO raditi te vezbe bukvalno SVAKI dan!
On je odredio vreme (pre vecere) kada ce vezbati i bio je uporan.
Pre mesec dana je bio na kontroli i rezultati su vidni!
Ali, i dalje mora vezbati, mada mu je sada lakse posto je vec stekao tu naviku.
Mislim da bi i ti morao slicno da postupis.
Pozdrav
A jel moze neko da malo preciznije objasni te vezbe?Postoje li neke za kriv vrat?
Dajte neki link ili bilo sta sto moze pomoci.Prosle godine na sistematskom je sve bilo OK ali proslo je dosta vremena a ja nisam menjao moje ruzne navike.
Zanima me jos nesto:da li pomazu oni pojasevi za pravilno drzanje?
Nasao sam 2 modela u Neckermanu,neki sa magnetima i onaj "normalni".Ima li neko iskustva sa njima?
Dajte neki link ili bilo sta sto moze pomoci.Prosle godine na sistematskom je sve bilo OK ali proslo je dosta vremena a ja nisam menjao moje ruzne navike.
Zanima me jos nesto:da li pomazu oni pojasevi za pravilno drzanje?
Nasao sam 2 modela u Neckermanu,neki sa magnetima i onaj "normalni".Ima li neko iskustva sa njima?
'Ajde da ozivim prastaru temu 
Moj slucaj je slican kao i par prethodnih - intenzivno sedenje pred racunarom, s tom razlikom sto se ne bavim nikakvom fizickom aktivnocu, a imam deformitet kicme (ne znam tacan naziv - onaj kada je krivina lumbarnom delu izrazena vise nego sto treba). Napokon sam shvatio da ako sto pre ne krenem da se bavim nekom aktivnoscu, mogu da se slikam sa lagodnim zivotom u zrelim godinama i nakon toga....
Elem - zanima me kakva je mogucnost da se pomenuti deformitet ispravi, s obzirom na to da imam skoro 23 godine? Na stranu to sto cu morati da menjam nacin zivota iz korena - to se valjda podrazumeva
Takodje, da li (naravno ako postoji mogucnost) deformitet moze permanentno da se ispravi, ili ce se uvek vracati?
Hvala svima koji budu hteli da se upuste u dalju diskusiju

Moj slucaj je slican kao i par prethodnih - intenzivno sedenje pred racunarom, s tom razlikom sto se ne bavim nikakvom fizickom aktivnocu, a imam deformitet kicme (ne znam tacan naziv - onaj kada je krivina lumbarnom delu izrazena vise nego sto treba). Napokon sam shvatio da ako sto pre ne krenem da se bavim nekom aktivnoscu, mogu da se slikam sa lagodnim zivotom u zrelim godinama i nakon toga....
Elem - zanima me kakva je mogucnost da se pomenuti deformitet ispravi, s obzirom na to da imam skoro 23 godine? Na stranu to sto cu morati da menjam nacin zivota iz korena - to se valjda podrazumeva

Hvala svima koji budu hteli da se upuste u dalju diskusiju

Pazi, i ja godinama sedim za kompjuterom, i uzivam da igram igre (sto i radim) i igracu cu ih i kada odem u penziju, ali se pored toga citavog zivota bavim sportom, skoro 10 godina sa pauzama zbog raznoraznih povreda idem u teretanu, plivam, trcim, vozim bajs, je*em (
), setam, setam psa, znaci sve radnje radim i stvarno bih tukao vas koji SAMO sedite za kompjuterom.
Zbog takvih su i kompjuterasi na losem glasu.
Ja verujem da sve moze da se ispravi sportom, konkretno mislim da je u tvom slucaju najbolje plivanje kao po meni ubedljivo najbolji i najprirodniji sport za razvoj duha i tela, ali to je samo moje misljenje. Mozes i u teretanu da krenes ali pazljivo i da se pre toga konsultujes sa nekim strucnjakom u vezi vezbi koje smes da radis!!! Jeste da u Beogradu ne postoji normalan bazen ali za pocetak ce ti biti dobar bilo koji... ali znaci cime god da pocnes da se bavis moras to OZBILJNO da shvatis, znaci ne da ides na bazen da se brckas i gledas cice nego da zabijes glavu u vodu i ne dizes je dok ne isplivas odredjenu duzinu!
Uz to je naravno bitna i ishrana kao odlucujuci momenat u razvoju tela.

Ja verujem da sve moze da se ispravi sportom, konkretno mislim da je u tvom slucaju najbolje plivanje kao po meni ubedljivo najbolji i najprirodniji sport za razvoj duha i tela, ali to je samo moje misljenje. Mozes i u teretanu da krenes ali pazljivo i da se pre toga konsultujes sa nekim strucnjakom u vezi vezbi koje smes da radis!!! Jeste da u Beogradu ne postoji normalan bazen ali za pocetak ce ti biti dobar bilo koji... ali znaci cime god da pocnes da se bavis moras to OZBILJNO da shvatis, znaci ne da ides na bazen da se brckas i gledas cice nego da zabijes glavu u vodu i ne dizes je dok ne isplivas odredjenu duzinu!

hey,najbolje je otic kod fizijatra i slikat kicmu da on utvrdi,sta je,pa da on uputi vjezbe,meni je receno da za kicmu nema spasa,vjezbe radim,pomazu,a ponekad se suzdrzat od bolova ili popit ketonal,no tu u njemckoj me uhvatili jaki bolovi,i doktor mi dao neke kapi,koje nisu lose,ali sve u svemu to je takva bol da nista ne pomaze....
Dragi kompjuteraši!
Probajte za vreme igranja igrica ili rada na kompjuteru da sedite na lopti, (Fitnes lopti, pilates lopti , ne znam koje još nazive ima). Meni je to uveliko olakšalo život. Naravno treba redovno i vežbati i kretati se.
Imala sam kočenje u leđima i bol od dugotrajnog sedenja, radim 7 sati za kompjuterom u firmi, a i kući malo, ali pola sata rada na lopti svaki dan
(različite vežbe sa loptom ) i kao nova.
Pokušajte!!!!
Probajte za vreme igranja igrica ili rada na kompjuteru da sedite na lopti, (Fitnes lopti, pilates lopti , ne znam koje još nazive ima). Meni je to uveliko olakšalo život. Naravno treba redovno i vežbati i kretati se.
Imala sam kočenje u leđima i bol od dugotrajnog sedenja, radim 7 sati za kompjuterom u firmi, a i kući malo, ali pola sata rada na lopti svaki dan
(različite vežbe sa loptom ) i kao nova.
Pokušajte!!!!