Kriva kicma , sta da radim?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

MaXx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2005 12:09 am

Kriva kicma , sta da radim?

Post od MaXx »

imam 16 godina i imam krivu kicmu.
istina je da igram komjuter 6-7 sati dnevno ali bavim se i sportskim aktivnostima (treniram fudbal, cesto igram i kosarku) tako da mi nije jasno zasto mi se ovo desava. Nije mi to toliko u pocetku smetalo ali poceo sam da dobijam i izrazene grudi.
zanima me da li mogu da se kriva kicma i grudi isprave aktivnim igranjem kosarke i odlaskom u teretanu? i takodje, da li jos ima vremena za mene?

pozdrav
drarko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jul 07, 2005 12:15 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drarko »

Decko briši napolje dok je lepo vreme, na fudbal i košarku, pa da se tvoj skelet lepo formira i da budeš prav i cvrst.

A ako ti je kicma vec iskrivljena, moraš se javiti svom lekaru ili fizijatru pa da dobiješ vežbice koje ce ti pomoci. Vreme za to ti lagano istice.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

U tvojim godinama mi je otkrivena skolioza od 8 stepeni i kifoza od 5, kao posledice naglog rasta i igranja kosarke. Isla sam na vezbe u neki klinicki centar (ne secam se vise koji), ali su me prilicno "smarale" pa sam ih brzo napustila. Posle sam se uvek rekreativno bavila sportom. No, negde oko 33-4 (veruj mi, ma kako ti to sada zvucalo, to nisu godine kada je covek "mator" i "za umiranje" - kako sam ja to mislila u tvom uzrastu), poceli su mi uzasni problemi sa kicmom, prvenstveno sa lumbalnim delom (jer sam zbog prirode posla dosta sedela). Bolovi su u jednom periodu postali neizdrzivi i na kraju sam morala da se obratim lekaru. Od tada, evo vec 3-4 godine, redovno odlazim u teretanu i radim kontrolisane vezbe za kicmu i stomak (koji je bitan za zdravu kicmu), kao i na plivanje. Ne odem li pet dana - eto bolova ponovo. I sve je to posledica neispravljanja kicme na vreme.

Dakle, prvo kod lekara da te uputi strucnjaku koji ce ti odrediti vezbe. A onda to shvati najozbiljnije i ne propustaj da ih radis. Neces verovati koliko vrlo mladih ljudi (do 30-te) ima strasnih problema sa kicmom, stalna kocenja, iscasenja i ukljestenja upravo zato sto su od najranijeg uzrasta uglavnom sedeli. I oprez sa teretanom - gomila vezbi moze vise da ti skodi kicmi nego da pomogne. Znaci, samo kontrolisano od strane strucnog fizioterapeuta.

I sto rece drarko - idi napolje! Veruj mi, veci deo svog zivota ces ionako provesti u nekim kancelarijama i za monitorom - toga ti nece nedostajati.
MaXx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2005 12:09 am

Post od MaXx »

ok, hvala Drarko i tebi Snezana.
Mada, meni je trenutno najbitnije kako fizicki to izgleda, za bolove cu da se snadjem kad dodje vreme :D
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

Jedini nacin da "to" dobro izgleda, tj. da imas dobru figuru, dobro drzanje i izgradjenu misicnu masu koja ce ti nositi kicmeni stub - i jeste da budes fizicki aktivan.
A to je, ma sta ti sad mislio, i najveci tvoj zalog za buducnost bez bolova.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Moj sestric je tvoj vrsnjak.
Pre godinu dana mu je konstatovana kriva kicma.
Od fizijatra je dobio vezbe koje mora da radi. Mi smo sa njim isli kada su mu pokazivane vezbe (10 dana je isao u Dom zdravlja), pa smo to lepo nacrtali.

Zatim smo dali da nam naprave jednu lepu strunjacu (na Sajmu).
Onda smo njemu rekli da dalje sve zavisi od njega, ali da on mora PRAVILNO raditi te vezbe bukvalno SVAKI dan!
On je odredio vreme (pre vecere) kada ce vezbati i bio je uporan.

Pre mesec dana je bio na kontroli i rezultati su vidni!
Ali, i dalje mora vezbati, mada mu je sada lakse posto je vec stekao tu naviku.

Mislim da bi i ti morao slicno da postupis.
Pozdrav
AcccA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 11, 2005 2:45 pm

Post od AcccA »

A jel moze neko da malo preciznije objasni te vezbe?Postoje li neke za kriv vrat?

Dajte neki link ili bilo sta sto moze pomoci.Prosle godine na sistematskom je sve bilo OK ali proslo je dosta vremena a ja nisam menjao moje ruzne navike.

Zanima me jos nesto:da li pomazu oni pojasevi za pravilno drzanje?

Nasao sam 2 modela u Neckermanu,neki sa magnetima i onaj "normalni".Ima li neko iskustva sa njima?
Maja040
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 23, 2005 12:39 am

Post od Maja040 »

I ja sam jedna od mnogih koja ima skoliozu jos od osnovne skole.Sada imam 24 godine,priznajem,ne radim stalno vezbe,jos sam i student pa dosta vremena provodim u sedecem polozaju!Da li je kasno za mene da ispravim kicmu vezbama i sta konkretno mogu da uradim za sebe po tom pitanju?
dudule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 2:02 pm

Post od dudule »

'Ajde da ozivim prastaru temu :)

Moj slucaj je slican kao i par prethodnih - intenzivno sedenje pred racunarom, s tom razlikom sto se ne bavim nikakvom fizickom aktivnocu, a imam deformitet kicme (ne znam tacan naziv - onaj kada je krivina lumbarnom delu izrazena vise nego sto treba). Napokon sam shvatio da ako sto pre ne krenem da se bavim nekom aktivnoscu, mogu da se slikam sa lagodnim zivotom u zrelim godinama i nakon toga....

Elem - zanima me kakva je mogucnost da se pomenuti deformitet ispravi, s obzirom na to da imam skoro 23 godine? Na stranu to sto cu morati da menjam nacin zivota iz korena - to se valjda podrazumeva ;) Takodje, da li (naravno ako postoji mogucnost) deformitet moze permanentno da se ispravi, ili ce se uvek vracati?

Hvala svima koji budu hteli da se upuste u dalju diskusiju :)
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Pazi, i ja godinama sedim za kompjuterom, i uzivam da igram igre (sto i radim) i igracu cu ih i kada odem u penziju, ali se pored toga citavog zivota bavim sportom, skoro 10 godina sa pauzama zbog raznoraznih povreda idem u teretanu, plivam, trcim, vozim bajs, je*em ( :lol: ), setam, setam psa, znaci sve radnje radim i stvarno bih tukao vas koji SAMO sedite za kompjuterom. :lol: Zbog takvih su i kompjuterasi na losem glasu. :lol:

Ja verujem da sve moze da se ispravi sportom, konkretno mislim da je u tvom slucaju najbolje plivanje kao po meni ubedljivo najbolji i najprirodniji sport za razvoj duha i tela, ali to je samo moje misljenje. Mozes i u teretanu da krenes ali pazljivo i da se pre toga konsultujes sa nekim strucnjakom u vezi vezbi koje smes da radis!!! Jeste da u Beogradu ne postoji normalan bazen ali za pocetak ce ti biti dobar bilo koji... ali znaci cime god da pocnes da se bavis moras to OZBILJNO da shvatis, znaci ne da ides na bazen da se brckas i gledas cice nego da zabijes glavu u vodu i ne dizes je dok ne isplivas odredjenu duzinu! :lol: Uz to je naravno bitna i ishrana kao odlucujuci momenat u razvoju tela.
dudule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 2:02 pm

Post od dudule »

Hvala na kritici, Ka1 :)

Ja sam jedan od onih koji su u stanju da sede celu noc, radeci na necemu sto ih interesuje. To mi govori da mogu da istrajem u necemu ako me to dovoljno zanima, samo je problem sto energiju trenutno usmeravam u smeru koji je poguban po moje zdravlje...
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Sve si sam rekao. :)

Sve moze da se postigne, i sport i kompjuter, sve... mislim, ako vec znas da je to pogubno za tvoje zdravlje, onda nemoj da preterujes u tome... ali dobro, nisu ni svi ljudi za sport... ne mozes da verujes kakav je osecaj posle sjajno odradjenog treninga....
stefy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 26, 2007 9:58 am

Post od stefy »

hey,najbolje je otic kod fizijatra i slikat kicmu da on utvrdi,sta je,pa da on uputi vjezbe,meni je receno da za kicmu nema spasa,vjezbe radim,pomazu,a ponekad se suzdrzat od bolova ili popit ketonal,no tu u njemckoj me uhvatili jaki bolovi,i doktor mi dao neke kapi,koje nisu lose,ali sve u svemu to je takva bol da nista ne pomaze....
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Hm...znaci, ako Vas boli kicma, onda se moze kod doktora, a ako imate psihicke tegobe onda je doktor nedostupan? Cudan je Nemacki sistem, ja to ne razumem...? Kako to funkcionise kod njih?
Arijana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 12:38 pm

Post od Arijana »

Dragi kompjuteraši!
Probajte za vreme igranja igrica ili rada na kompjuteru da sedite na lopti, (Fitnes lopti, pilates lopti , ne znam koje još nazive ima). Meni je to uveliko olakšalo život. Naravno treba redovno i vežbati i kretati se.
Imala sam kočenje u leđima i bol od dugotrajnog sedenja, radim 7 sati za kompjuterom u firmi, a i kući malo, ali pola sata rada na lopti svaki dan
(različite vežbe sa loptom ) i kao nova.
Pokušajte!!!!
Odgovori