Da li su kosarkasi visoki zbog bavljenja kosarkom?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Kosarkas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 6:57 pm

Da li su kosarkasi visoki zbog bavljenja kosarkom?

Post od Kosarkas »

... Ili jos bolje, da li igranje kosarke utice na rast?
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

:D hmm... cekaj da vidimo... kosarkasi su gotovo uvek... hmmm niski ili visoki... setila sam se- visoki ----> definitivno je odgovor DA, kosarka stimulise rast!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ma da, bas :roll: A kako objasnjavate one svima dobro poznate niske kosarkase? A da, mora da nisu dovoljno trenirali.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Ne, kosarkasi nisu visoki zato sto se bave kosarkom, vec se bave kosarkom (mahom) zato sto imaju predispozicije za igru ili su visoki. Bavljenje kosarkom, kao i bilo kojim drugim sportom, moze (ali i ne mora) u periodu rasta kostiju blago stimulisati izduzavanje (rast) kostiju, ali neznatno i nebitno u odnosu na one koji se sportom ne bave. Takod a, ako je pitanje bilo d ali kosarka (treniranje ove vrste igre) cini da kosarkasi porastu, odgovor je jasno - ne.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Aha, a kako onda objasnjavate cinjenicu da su kosarkasi (u proseku) visi u odnosu na ostalu populaciju? Da li to znaci da su svi poceli da se bave kosarkom tek kada su dovoljno porasli... ali sta je sa onom decom koja pocinju jos vrlo rano? I dalje stojim pri svome da kosarka potpomaze rast (naravno ukoliko genetika nije rekla drugacije).
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Kao sto rekoh - kosarkom se bave deca koja imaju predispozicije za tu igru ili su visoka pa ih to svrstava u one koji imaju predispozicije za tu igru. Visinu coveka odredjuje genetika, nikakva kosarka: doprinosi sporta su minorni u odnosu na genetske faktore koji determinisu rasta jedinke.
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

Da kosarka stimulise rast coveka, uzimimo da je to individualno evoluiranje na nivou jedinke. Kao sto je i atrofiranje misicne i gubitak kostane mase promena kod onih koji se ne mogu kretatati. Teznja coveka da bude visi dace mu potrebnu visinu, isto kao teznja bodibildera za misicnom masom. To nema nikakve veze sa genetikom, mislim ovo sto kazem, jedini izuzetak mogu da postave neke bolesti, u cijem se slucaju neko ne moze razvijati zbog nedostatka u ishrani, hormonskih nedostataka, ali neko ko ima predispoziciju genetski da raste 1.60, s kosarkom recimo moci ce 1.80. itd..

Poz!
Kosarkas
Novi član
Novi član

Post od Kosarkas »

Zasto odgovori uvek moraju da budu različiti? :roll:
Boki
Aktivan član
Aktivan član

Post od Boki »

To je dobro, razlicita misljenja znace da se tema razvija, i da si mnogo blize pravom odgovoru, koji je verovatno u ovom slucaju u sredini. Mada se ipak drzim svojeg odgovora :)
Kosarkas
Novi član
Novi član

Post od Kosarkas »

A najgore sto i jedno i drugo ima smisla...
Kosarkas
Novi član
Novi član

Post od Kosarkas »

Pošto ne bih da rizikujem, prekinuću sa basketom neko vreme...
Boki
Aktivan član
Aktivan član

Post od Boki »

ako imas preko 20 god mozes bez brige igrati nece mnogo uticati. Ako imas izmedju 15-20 god mislim da onda utice vrlo, jer se u tom uzrastu raste dosta 10-30 cm. Inace muskarci rastu u visinu celog zivota. Ja sam recimo u periodu 18-21 godine porastao 5 cm, sto mi je pomalo cudno, da sam pogledao u jutarnju solju mleka i proglasavao je poslednjom :D Naravno da nisam prestao piti mleko, ali sam ostao na jednoj visini 188cm.. Sto se tice mleka pojedni strucnjaci tvde da mleko zbog svog kiselotvornog delovanja zapravo odnosi kalcijum te prestavlja opasnost, a drugi da je ustvari najbolji izvor kalcijuma. Sta vi mislite?

Poz
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ja sam zagovornik one teorije da nije zdravo uopste, da nam treba samo u prvih godinu dana zivota, da se tesko vari, da je puno bakterija, da za jednu solju mleka treba 2 dana kako bi se svarilo i da se samo napravi "grudva" u stomaku od njega i da organizam koristi mogo energije kako bi svario tu "grudvu" i........... 1000 i 1 razlog imam da sam protiv mleka. A najvise sam ostala bez reci, kada sam pre neki dan gledala (da li na vestima ili hronici, ne znam tacno), da su pricali o poskupljenju mleka i da ce biti skuplje ono koje se izvozi u evropsku uniju ZATO STO U TOM MLEKU NEMA BAKTERIJA!! :o :o
Boki
Aktivan član
Aktivan član

Post od Boki »

Da slazem se, mleko kao hrana ne postoji u prirodi i namenjena je iskljucivo mladuncima :) Mleko sadrzi laktozu, masnoce i malo proteina.. A osim toga stvara kiselinu... Ali primecujem da ipak ume ponekad da okrepi, pa sam u ozbiljnoj dilemi. Ne bih hteo da se odreknem zauvek :cry:

Pozdrav :D
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Boki napisao:Da slazem se, mleko kao hrana ne postoji u prirodi i namenjena je iskljucivo mladuncima :) Mleko sadrzi laktozu, masnoce i malo proteina.. A osim toga stvara kiselinu... Ali primecujem da ipak ume ponekad da okrepi, pa sam u ozbiljnoj dilemi. Ne bih hteo da se odreknem zauvek :cry:

Pozdrav :D
Ne moras zauvek, ali se potrudi da smanjis!! :lol:

I ja se ponekada pocastim pudingom ili plazmom sa mlekom, :lol: a ranije sam pila i po litru mleka dnevno!! :roll:

Bas me je okrepljivalo, prosto ga obozavam, al sta da se radi!! :lol:
Odgovori