Da li su kosarkasi visoki zbog bavljenja kosarkom?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Da li su kosarkasi visoki zbog bavljenja kosarkom?
... Ili jos bolje, da li igranje kosarke utice na rast?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne, kosarkasi nisu visoki zato sto se bave kosarkom, vec se bave kosarkom (mahom) zato sto imaju predispozicije za igru ili su visoki. Bavljenje kosarkom, kao i bilo kojim drugim sportom, moze (ali i ne mora) u periodu rasta kostiju blago stimulisati izduzavanje (rast) kostiju, ali neznatno i nebitno u odnosu na one koji se sportom ne bave. Takod a, ako je pitanje bilo d ali kosarka (treniranje ove vrste igre) cini da kosarkasi porastu, odgovor je jasno - ne.
Aha, a kako onda objasnjavate cinjenicu da su kosarkasi (u proseku) visi u odnosu na ostalu populaciju? Da li to znaci da su svi poceli da se bave kosarkom tek kada su dovoljno porasli... ali sta je sa onom decom koja pocinju jos vrlo rano? I dalje stojim pri svome da kosarka potpomaze rast (naravno ukoliko genetika nije rekla drugacije).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Da kosarka stimulise rast coveka, uzimimo da je to individualno evoluiranje na nivou jedinke. Kao sto je i atrofiranje misicne i gubitak kostane mase promena kod onih koji se ne mogu kretatati. Teznja coveka da bude visi dace mu potrebnu visinu, isto kao teznja bodibildera za misicnom masom. To nema nikakve veze sa genetikom, mislim ovo sto kazem, jedini izuzetak mogu da postave neke bolesti, u cijem se slucaju neko ne moze razvijati zbog nedostatka u ishrani, hormonskih nedostataka, ali neko ko ima predispoziciju genetski da raste 1.60, s kosarkom recimo moci ce 1.80. itd..
Poz!
Poz!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
ako imas preko 20 god mozes bez brige igrati nece mnogo uticati. Ako imas izmedju 15-20 god mislim da onda utice vrlo, jer se u tom uzrastu raste dosta 10-30 cm. Inace muskarci rastu u visinu celog zivota. Ja sam recimo u periodu 18-21 godine porastao 5 cm, sto mi je pomalo cudno, da sam pogledao u jutarnju solju mleka i proglasavao je poslednjom
Naravno da nisam prestao piti mleko, ali sam ostao na jednoj visini 188cm.. Sto se tice mleka pojedni strucnjaci tvde da mleko zbog svog kiselotvornog delovanja zapravo odnosi kalcijum te prestavlja opasnost, a drugi da je ustvari najbolji izvor kalcijuma. Sta vi mislite?
Poz

Poz
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Ja sam zagovornik one teorije da nije zdravo uopste, da nam treba samo u prvih godinu dana zivota, da se tesko vari, da je puno bakterija, da za jednu solju mleka treba 2 dana kako bi se svarilo i da se samo napravi "grudva" u stomaku od njega i da organizam koristi mogo energije kako bi svario tu "grudvu" i........... 1000 i 1 razlog imam da sam protiv mleka. A najvise sam ostala bez reci, kada sam pre neki dan gledala (da li na vestima ili hronici, ne znam tacno), da su pricali o poskupljenju mleka i da ce biti skuplje ono koje se izvozi u evropsku uniju ZATO STO U TOM MLEKU NEMA BAKTERIJA!!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Ne moras zauvek, ali se potrudi da smanjis!!Boki napisao:Da slazem se, mleko kao hrana ne postoji u prirodi i namenjena je iskljucivo mladuncimaMleko sadrzi laktozu, masnoce i malo proteina.. A osim toga stvara kiselinu... Ali primecujem da ipak ume ponekad da okrepi, pa sam u ozbiljnoj dilemi. Ne bih hteo da se odreknem zauvek
Pozdrav

I ja se ponekada pocastim pudingom ili plazmom sa mlekom,

Bas me je okrepljivalo, prosto ga obozavam, al sta da se radi!!