Kolonoskopija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

happyface
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 1:02 pm

Kolonoskopija

Post od happyface »

Trebao bih ovih dana da uradim kolonoskopiju, pa me interesuje gde preporučujete da je najbolje da to uradim.
Najviše bih voleo ako bih mogao da izbegnem igle! Da li u Beogradu ima negde omamljivanje tabletom od koje pacijent postaje mramuran?
Kako izgleda proces ako se radi bez anestezije?

Hvala
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od guci »

Kakve anestezije? (Mislim na iglu). Nema igle, samo neki gel, kao lokalni anestetik. Meni su radili u Anlave, ali nisam zadovoljna, jer mi nije ni uradio pregled, a uzeo je 100 EUR. Navodno, nisam dobro uradila lavazu, a ja sam samo pratila njihova uputstva. Tako da dobro pazi gde to radis, da ne ostanes i bez love i bez rezultata. Srecno! :wink:
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 1:40 am
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Moja mama je radila prosle godine u bolnici Dragisa Misovic. Koliko se ja secam nije dobijala nikakvu anezteziju. Za praznjenje creva su joj dali neke granule koje se rastvore u dosta vode (recimo 5l) i to je pila dan-dva pred intervenciju. Secam se da je tada komentarisala da je bila jedna od retkih kojoj je uspeo pregled, jer obicno ljudi ne isprazne creva dobro (jer uzimaju neka manje efikasna sredstva). Ne znam da li se ona seca kako se zvalo to sto je pila, ali mogu da je pitam.
Pregled je jako nelagodan, ali moras da se pripremis na to. Sta se mora, mora se. I u svakom slucaju ti je bolje da dobro ispraznis creva i odradis pregled iz prve, nego da ti rade iz vise pokusaja...
milena73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 7:01 pm

najbolja metoda

Post od milena73 »

na VMA ja sam radila dobijes lokalnu anest.i za 10 min sve gotovo nista ne osetis.Pre toga sam radila i bez anst.i umalo nisam umrla od bolova.URADI TAKO I BICE O.K
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Umrla od bolova????Ma daaaaj....Radila sam je u Misovicu i stvarno sam prezadovoljna!!!!Kako sam ocekivala,super sam prosla....Priprema je trajala tri dana.Prvo jutro sam popila dve case "gorke soli"(to je biol najgore od svega!!!!) i od tada pa do intervencije,ta tri dana nisanm smela nista da jedem!!!!NISTA!!!!A od napitaka samo vodu i bistri sok od jabuke!!KATASTROFA.....Neposredno pred inyervenciju su mi uradili klizmu(prezivi se).Sama intervencija je trajala oko 10 minuta.Sondom su usli oko 70 cm ali ja nisam imala nikakve bolove!Da je bilo neprijatno,to jeste tacno,ali bolno?Nikako!!!Ma nista strasno bre....UOpste!!!!POZZZ
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Kolonoskopija može da se radi sa ili bez anestezije. Kolonoskopija bez anestezije je malo neprijatnija, to će vam svaki pacijent koji je kroz to prošao reći, ali to nije nešto što se ne može podneti. Možete je obaviti na VMA. Ako se odlučite za pregled sa anestezijom to i naglasite prilikom zakazivanja.
Sve najbolje!
beba011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2006 10:12 pm

Post od beba011 »

Prvo: nemoj da se plasis, nije nista strasno!
Drugo: nemoj da bacas pare kod privatnika jer moze da se izdrzi + preporucuje se bez anestezije jer je lekaru potrebna tvoja reakcija.
Anestezija se placa koliko sam cula i na VMA i u privatnim, ali mislim da mozes to da preguras i bez bacanja para, jer stvarno nije nista toliko strasno! Ja sam radila proletos na Klinickom (cini mi se Druga hirurska ). Uz uput lekara opste prakse nisam nista platila, a inace cene za kolonoskopiju su ti po privatnim klinikama preko 20.000 din! KAda budes otisla da zakazes tamo ce ti lekar ili sestra reci kako da se pripremis ( kupis neki rastvor koji pijes dva dana i ne jedes bas nista osim soka od jabuke i supice, a dan pred intervenciju bas nista!). Planiraj da ta tri dana pred kolonoskopiju sedis kod kuce jer ces stalno od tog rastvora koji budes pila ici u WC :). Ja sam jako zadovoljna sa Klinickim jer su stvarno bili jako ljubazni! Sestra (Dusica) koja radi bas za te intervencije je sjajna! Smeje se, sali se, gleda da te opusti, sve ti lepo objasni sta ce da se radi, drzi te za ruku.... :) Fora je da se opustis sto je vise moguce, neprijatno jeste ali nije nikakvo umiranje! I slobodno pustaj vetrove :) :) bice ti lakse, veruj mi! ;) KAd bas zaboli oni stanu, pa nece tamo niko da te namerno muci! Elem, traje oko 20 min. I posle toga ceo dan opet jedes samo supice i keks. Eto, mislim da sam sve rekla...
Samo hrabro! Bice sve ok;)
Srecno!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Radila sam do sad 7 puta kolonoskopiju, pa me svi zezaju da sam profi. S obzirom da zivim u inostranstvu ovde je rade sa anestezijom, ali me je prvi put posto je lekar bio vise kasapin, i sa anestezijom bolelo. U Bgd sam je radila dva put bez. Da li ce da boli zavisi najvise od lekara koji je radi. Jednom sam skoro umrla, jer su upumpavali vazduh do beskonacnosti a ja imala ozbiljno suzenje creva. Drugi put su lekari bili izuzetno pazljivi i bilo je sasvim ok iako je pregled trajao sat i po. Moja preporuka je Bolnica na Bezaniskoj kosi u BGD. Ja sam pre pregleda kada je bilo bez anestezije uzela dva bensedina. Koliko znam lekari u Srbiji rade to bez anestezije (ne znam kako je kod privatnika).
scekic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 30, 2006 6:03 pm

Re: Kolonoskopija

Post od scekic »

happyface napisao:Trebao bih ovih dana da uradim kolonoskopiju, pa me interesuje gde preporučujete da je najbolje da to uradim.
Najviše bih voleo ako bih mogao da izbegnem igle! Da li u Beogradu ima negde omamljivanje tabletom od koje pacijent postaje mramuran?
Kako izgleda proces ako se radi bez anestezije?

Hvala
Ko u Beogradu radi dobro i sa anestezijom..Hvala na odgovoru.Moze i privatna klinika.

Hvala

J
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Anlave............... :o :o :o :o

Samo dobra reklama (iz frižidera iskače cela porodica) i nigde nisu vidjeni sem na mitinzima, utakmicama i drugim ''manifestacijama :evil: :evil: .................................i usluge jako skupe ...................

Za ostale ne pričam ali uvek ću skrenuti pažnju za one što znam da nisu tu ''samo ''zbog pacijenata. :x
scekic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 30, 2006 6:03 pm

Post od scekic »

minjab napisao:Anlave............... :o :o :o :o

Samo dobra reklama (iz frižidera iskače cela porodica) i nigde nisu vidjeni sem na mitinzima, utakmicama i drugim ''manifestacijama :evil: :evil: .................................i usluge jako skupe ...................

Za ostale ne pričam ali uvek ću skrenuti pažnju za one što znam da nisu tu ''samo ''zbog pacijenata. :x

a,il jos neko..hvala unapred

jaksa
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Pre 7 godina sam radio kolonoskopiju u Klinickom centru. Nije nista strasno. Meni je jedino bilo malo neprijatno od medicinski sestara, a ne od doktora. Nista ne boli. Skines se od pola, legnes na sto postrance u malo zgrcen polozaj (oni ce ti pokazati kako) i oni te pokriju. Najbitnije je da se potpuno opustis - znaju ljudi sta rade. Zatvori oci i pokusaj da mislis na nesto drugo. Ako je anus stegnut, onda moze malo da zaboli. Neko je rekao da slobodno pustas vetrove. Ne radi se o tome da ti pustas vetrove tokom pregleda, vec uz kameru koja se uvlaci u debelo crevo ide i malo crevo (sve zajedno je oko 1.5 do 2.0 cm. kojim se upumpava vazduh u debelo crevo, kako s jedne strane, tokom uvlacenja ne bi udaralo u zid creva, a s druge strane, kako bi lekar imao cist pregled situacije. Kako se vazduh stalno upumpava, tako mora negde neprestano da izlazi. Jasno ti je odakle ce „vetar da duva“. Bice ti mozda malo cudno, jer „vetrovi“ bukvalno idu stalno, ali nema potrebe da ti bude neprijatno. Posto su creva ispraznjena, nema neprijatnih mirisa. Ne radis ti to svojom voljom. Pregled ne traje dugo - oko 10 min. Nema potrebe za anestezijom. Udju, izadju i gotovo! :D

Pozdrav,
mr M.
Odgovori