Izraslina u predelu trtice koja je pocela da krvari? pomoc!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

excuse me
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 15, 2009 3:02 pm

Izraslina u predelu trtice koja je pocela da krvari? pomoc!

Post od excuse me »

Dobar dan svima, imam jedan problem koji me zabrinjava. Da bi prica bila jasnija moram da se vratim godinu, dve unazad. Bio sam 2 ili 3 godina srednje kada sam u predelu trtice primetio izraslinu. Izraslina mi nije narocnito smetala jedino pri sedenju, tako to treje vec godinu, dve ne znam tacno, skoro sam krenuo da radim vezbe ( trbusnjake, cucnjeve, sklekove ) radi rekreativnosti i zdravlja. Ako prilikom rada trbusnjaka ta izraslina je pocela da mi smeta pa sam prestao.

Sinoc, sam sedeo za kompom sve je bilo normlano, posao da veceram i osetio nesto mokro u predelu zadnjice. Na prvi pogled mislio sam da sam se oznojio, ali ne znam sta me je nateralo da odem u wc i da pogledam, kada sam se skinuo na boksericama sam video krug krvi sto znaci da je krvarenje sa spoljne strane tela...uzo sam wc papir i obrisao krv, kada sam otisao da se tusiram pokusao sam da stisnem izraslinu ( koja je u pocetku bila tvrdog oblika, u zadnjih par dana vise je mekana ) i princip je bio kao kad stiskate bubuljicu, iskrvari koliko je puna i stane. Izraslina nakon toga se znatno smanjila. Od jutros je sve isto bilo ok ali malopre sam opet osetio nesto mokro i bila je opet krv ali ovog puta manji krug krvi nego sinoc. Od malopre kad god odem u wc da proverim, i wc papirom se obrisem vidim da krvi ima, da nije stala. sta da radim da li je ovo nesto opasno? kako se leci? molim vas pomozite i izvinite ako ova tema nije za ovaj forum prebacite je gde treba. molim vas pomozite
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: Izraslina u predelu trtice koja je pocela da krvari? pomoc!

Post od milanche_srb »

Verovatno pilonidalni sinus, odnosno urasla dlaka. Nista strasno ni opasno, ali moras se javiti hirurgu kako bi se problem resio.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
excuse me
Novi član
Novi član

Post od excuse me »

da li to zahteva neku hirursku intervenciju, tj operaciju?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Pod uslovom da je u pitanju to sto sam rekao, zahteva manju hirursku intervenciju koja se uglavnom radi u lokalnoj anesteziji, redje u opstoj i traje kratko. Ne brini, veliki broj ljudi, pretezno muskaraca je imao ovaj problem. U pitanju je dlaka koja je pocela da raste unutra, organizam je prepoznao kao strano telo i usled toga se javila rekcija i zapaljenje sa stvaranjem apscesa. Cesto je organizam u stanju da sam sebi obezbedi prvu pomoc na taj nacin sto ce stvoriti fistulozni kanal kojim ce se sadrzaj apscesa izlivati u spoljasnju sredinu i time akutno zapaljenje prevesti u hronicno gde nisu izrazeni opsti znaci zapaljenja vec se klinicki uocava prisustvo otvora fistuloznog kanalica. U svakom slucaju ovo ne moze samo proci vec je neophodna manja hirurska intervencija.
Ja samo nagadjam sta bi moglo biti jer je to relativno cesta pojava, a najbolje ce ti lekar koji te je pregledao.
Dr Milan Ivanovic
excuse me
Novi član
Novi član

Post od excuse me »

da, hvala na odgovoru. jedino me buni, taj da nazovem cvor ili kuglica kako god, traje vec kao sto sam rekao 1-2 god. cesto sedi, sto uz komp sto na treningu prilikom zagrejavanja i nikad mi se nije desilo da krvari...evo tokom celog dana samo je jutros malo krvarilo sada je sve normlano. da li to mozda znaci nesto? menja vasu dijagnozu?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Ja i dalje mislim da je to to, ali se istovremeno i ogradjujem posto sam ja spec. maksilofacijalne hirurgije i ne bavim se bas ovakvim stvarima. Ako ima neki kolega, voleo bih da se javi...mada kao sto znas i sam najbolje je da odes na pregled i resis svaku dilemu. Sedenje svakako ide u prilog pojavi sinusa pylonidalisa.
Dr Milan Ivanovic
excuse me
Novi član
Novi član

Post od excuse me »

Stvari sto je ovako 3 dan je prosao od kako je mesto krvarilo

1 dan - krvaranje je bilo obimno, veliki krug krvi na vesu, toko cele veceri i cele noci nije ga bilo
2 dan - krvarenje znatno manje, desilo se prepodne, tokom dana i noci i sutrasnjeg dana nije ga bilo
3 dan ( danas ) ovog trenutka sam primetio na vesu krug krvi, koji je mogu reci dosta manji u odnosu na jucerasnje krvarenje.

Ono sto mene zanima je sledece, da li je moguce da krvarenje stane, da se stabilizuje situacija a da kuglica tj izraslina ostane...posto meni izraslina iskreno ne smeta, a i mogu vam reci da nesto ne bih isao da operaciju pa me zanima da li je moguce da krvarenje prodje samo od sebe i da sve bude kao sto je bilo?

Moram da kazem da je i izrazlina mnogo mnogo manja nego sto je bila. jedino mi je cudno to sto je u pocetku bila tvrda kao kliker, a sada zadnjih par dana pre krvarenja je postemeno omeksavala...dakle moze li krvarenje stati i sve biti kao sto je bilo ukljucujuci i da kuglica ostane?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

To s emora operisati, izchistiti hirurshki inache rizik od infekcije i sepse je povecan.

Intervencija traje jako kratko kao i oporavak a ako ostavite sve kako hocete onda sledeci put mozete zavrshiti par dana u bolnici, sa ozbiljnim komplikacijama infekcije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
excuse me
Novi član
Novi član

Post od excuse me »

ok hvala na odgovoru, jos jedno pitanje, istekla mi je knjizica, moram da izvadim novu a to ce potrajati par dana...da li moze da se iskomplikuje nesto za to vreme. I koliko traje hirurska intervencija? sat, dva?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Da, dakle ne postoji ni jedan drugi nacin izlecenja. Svakako da je otok manji i meksi kada je doslo do perforacije apscesa, ali to ni slucajno nije znak da bolesti prolazi, jer ce vam taj deo stalno vlaziti-nekad manje, nekad vise, a nekad mozda uopste. Intervencija ne bi trebalo da traje duze od pola sata. Ne bavim se konkretno takvim poslom (ja sam maksilofacijalni hirurg), ali uglavnom se rana ostavlja da zarasta "per secundam intentionem" sto u prevodu znaci da se ne stavljaju savovi vec se defekt samo prekrije, pri cemu morate redvono ici na previjanja, sto je otprilike i jedina "komplikacija" ove rutinske intervencije, a rana zarasta proliferacijom tkiva pri cemu ce se posle odredjenog vremena sama zatvoriti. Vidjao sam i slucajeve gde se stavljaju savovi (rana zarasta per primam intentionem), sto ce mozda biti slucaj i kod vas, ali to ce vam sve reci vas hirurg.
Dr Milan Ivanovic
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

I da, nece se nista iskoplikovati za par dana, ali cim sredis knjizicu odmah poseti lekara.
Dr Milan Ivanovic
excuse me
Novi član
Novi član

Post od excuse me »

Izraslina je bila u obliku otoka, veoma tvrda kao kliker, cak sam neko vreme mislio da mi je to koska neka pomerena...Trenutno izraslina je kao bubuljica znaci pod rukom se oseca samo ranica od krvarenja. Inace izraslina me ne boli prilikom sedenja, niti me u toku krvarenja nesto boli.

Da li postoji druga dijagnoza osim ove? znaci da nije u pitanju urasla dlaka, vec neki cir mozda, ili zulj ne znam ni ja sta je moguce? ili je ovo jedina dijagnoza?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Ne verujem da bi se tako manifestovalo, tvoji simptomi su bas klasicni za to sto sam ti rekao. Izdvoji malo vremena i idi na pregled pa ce ti lekar tacno reci u cemu je problem.
Dr Milan Ivanovic
anonimnaizbg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 14, 2009 5:34 pm

Post od anonimnaizbg »

imala isti problem...licilo na bubuljicu,gnjavili me bas dugo i lekari i hirurzi da bi se na kraju ispostavilo da nije sinus pilonidalis....secnuli malo skalpelom,kada je ranica zarasla,otisla sam na kontrolu,opet je bilo unutra nesto kao malo jos ostalo,onda sam namazala neku mast koja je crna kao katran i to je sve izvuklo i resila se te napasti,ali mi je ostala mala flekica...jel zna neko kako toga da se resim?
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Tacno, lici na pilonidalni sinus...
Mada oni relativno retko bezbolno krvare... Oteceni su kada su upaljeni i tada su obicno bolni.
Aterom takodje boli, a i perianalni apsces od koga je i temperatura obicno povisena...
Sad, nista ovo nije bog zna kako tesko za razluciti i resiti :)
Princip je sledeci: odes svom lekaru, koji te uputi hirurgu (na "plavom" uputu, za pregled) pa se sa tim uputom odvezes do obliznje bolnice. Pogleda te hirurg, malo se nacekas, svakako :) pa u "malu salu". Tu ti doticni hirurg ili neko od specijalizanata u lokalnoj anesteziji otkloni tu promenu. Ako je sinus onda ides u "veliku salu", (onu pravu) i tu ti takodje doticni hirurg ili neko od specijalizanata u lokalnoj anesteziji otkloni tu promenu. S tim sto je vraski tesko skloniti sve dzepove sinusa otprve (citaj: nemoguce :) ) pa to oce i da se vrati par puta, svaki put princip lecenja je isti :) Dok jednom najzad ne ocistis gada! :)
Sad, uvek postoji mogucnost da stvari koje bezbolno krvare nisu dobre, (ovo je uopsteni savet, ne impliciram da ti imas nesto lose, niti bih to mogao za nesto sto nisam video, a tvoj opis i nije bas bog zna sta :) ) pa je pametno da svratis da mi to skinemo, razgledamo i ako ima iole sumnje da je nesto potencialno gadno posaljemo patolozima da oni razluce sta je to kog djavola :)
Odgovori