Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
poz
imam jedno pitanje
imao sam rizican sex sa osobom za koju se ispostavilo da je HIV pozitivna , nakon 9 dana sam uradio test ag/at i bio je negativan , kolika je verovatnoca da on posle mesec dana ili 2 bude pozitivan ? hvala puno
mene zanima sledece. ja sam imala rizican odnos 3 oktoba, nakon toga sam se testirala 3 decembra u studentskoj i test je bio negativan. pa sam se testirala 22 januara u gradskom zavodu i na hepatitis i na hiv, rezultat negativan, iopet sam se testirala ali ovaj put privatno, gde je radjen test hiv combi , taj test je radjen 25 februara i negativan je. Da li ima potrebe da se ponovo testiram?
E nesrece, gde vam je glava bila? Gde je kondom tu?
Marija, ponavljaj testove. Do jula-avgusta. I obavezno kondom koristi.
Meni prosto nije jasno zasto stupate u seks sa rizicnom osobom bez kondoma?
Kratko i jasno, kondom sluzi za zastitu bas zbog vasih cimkanja da li vam je neko nesto preneo. Necu da pametujem ali sledeci put pamet u glavu.
Oboje da vrsite testove s vremena na vreme jer je Tamara lepo napomenula da inkubacija traje vise meseci.
Zbog čega pojedinci ovde govore o testiranju na hiv posle 6 meseci?
Da li poznajete nekoga kome se rezultat promenio posle 6 meseci,iako se testirao posle 2,3 meseca od poslednjeg rizika?Očekujem iskren odgovor.
Marija,šta su ti rekli na Studentskoj i u Zavodu,da li je neophodno
ponovno testiranje?
Unna C. napisao:Zbog čega pojedinci ovde govore o testiranju na hiv posle 6 meseci?
Da li poznajete nekoga kome se rezultat promenio posle 6 meseci,iako se testirao posle 2,3 meseca od poslednjeg rizika?Očekujem iskren odgovor.
Marija,šta su ti rekli na Studentskoj i u Zavodu,da li je neophodno
ponovno testiranje?
A zasto se preventivno ne testirati? Nikad se ne zna. Bolje je i to nego sad ovde da dajemo laznu nadu. Test i tacka i nakon 6 meseci.
Nikad se ne zna. Bolje je i to nego sad ovde da dajemo laznu nadu. Test i tacka i nakon 6 meseci
uvek se znaju karakteristike testa! elisa kombo poslednje generacije: nakon mesec dana je kod vecine pozitivan, a nakon 3 meseca kod gotovo svih.
anksioznost se leci kod psihijatra a ne u redu za testiranje na hiv, gde se samo produbljuje...
A zasto se preventivno ne testirati?
preventiva HIV-a je upotreba kondoma! testiranje na hiv je samo presek zdravstvenog stanja, i negativan rezultat znaci da u tom trenutku neko nije pozitivan (ili jeste, ali je u "periodu prozora") i nema nikakav preventivni efekat!
Elisa je metoda testiranja,ali je npr. u Gradskom Zavodu dostupna i ELFA (npr.tom metodom se brže dobijaju rezultati-istog dana,dok se za Elisu čeka par dana).
Volela bih da mi neko od Vas kaže da li je čuo da se nekada desilo da ELFA metoda da lažno negativan rezultat,iako je ispoštovan period prozora (3 meseca) ?
Ili da ELisa i Elfa daju različite rezultate pri dijagnozi Hiva?
uglavnom se radi o starim izjavama infektologa koje jos stoje na sajtovima, a bile su aktuelne pre nabavke najnovijih testova.
i jos jedna stvar nije tacno navedena - ne ceka se inkubacija (koja traje od 2 god, do 10 god., a kod nekih se cak nikada i ne dogodi) nego produkcija one kolicine antitela koja se trenutno dostupnom osetljivoscu testova moze detektovati
Што значи да чак и ко се заразио вирусом сиде, не значи да ће се икада разболети. Оно што сам читао је да је веома важно не паничити и не пити специјалне фармаколошке "лекове" за ХИВ.
Sto znaci da je ova tema blago receno stresna i da bi trebalo da se iznose samo pouzdane informacije.Mislim,kad onda stati sa testiranjem,posle godinu,dve?
Citala sam da neki ljudi,mada doduse mali posto njih,nikada i ne proizvedu antitela..
Mene samo zanima da l' se desavalo da dodje do korelacije izmedju rezultata dobijenih Elfom i Elisom,iako je period prozora (od 2 meseca koji Zavod trazi) ispostovan...Mada sumnjam da neko ovde ima takve informacije...