Hitno - otok cela i slepoocnica?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Hitno - otok cela i slepoocnica?

Post od xorg »

Bratu mom je oteklo celo juce, danas i slepoocnice. Na planini smo setali po ceo dan. Njemu je dan ranije izgorela koza glave, nije nosio kapu a osisan je na nulu. Ujutru se probudio sa zutim masnim krasticama, valjda od sebuma...
Sta moze biti uzrok ovog otoka - Sunce, insekt, neka alergija? Koliko je opasno, da se vracamo za Beograd?
Hvala!
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Re: Hitno - otok cela i slepoocnica?

Post od Marijaft »

Bolje se vratite vi za bg, ako u blizini nema lekara. Mozda nije nista strasno, a mozda i jeste za klekara. ovako i davde niko ne moze da pomogne.
xorg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:11 pm

Post od xorg »

Ok, proslo mu je. Hladne obloge su pomogle. Pitali smo jednu finu zenu stomatologa ovde, kaze da je to od Sunca i da je relativno cesta pojava.
ace1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 31, 2012 3:40 pm

Post od ace1 »

Ne bih da otvaram novu temu,al evo slicnog problema,ili bar ja tako mislim.
Pre dva dana sam bio izlozen jakom suncu maltene ceo dan,kad je bila napolju temperatura oko 38,izgoreo sam po celu,rukama,nosu i vratu.Odmah sam se uvece istusirao i namazao jekodermom,sutradan ujutru sam se probudio sa jezivim otokom vrata,nosa i cela.Opet sam se istusirao i namazao jekodermom jos par puta juce.Danas sam se probudio sa blago splasnutim otokom sa boka cela,samo je otok jak na sredini cela.ostao je otok na nosu.Al sam dobio novi otok ocnih kapaka,koji su mi smanjili vidokrug,takodje su mi se podocnjaci naduli i imam osecaj da mi kao blago suze idu kad sam u lezecem polozaju na stomaku.
Nisam stavljao hladne obloge uopste.Da li sam nekom hranom mozda izazvao pojacanje alergijske reakcije na sunce ili sta.U par navrata sam imao osecaj vrtoglavice,da li zbog pritiska u zoni ociju?
Ima li ko kakav savet ili da sacekamo jos koji dan?Mozda samo prodje?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Да није алергија на Јекодерм?
ace1
Novi član
Novi član

Post od ace1 »

Danas sam prestao sa jekodermom,ali otok nikako da splasne,mozda jako blago,al me brine sto je na vratu neka zlezda svo vreme otecena/sa desne strane kao pola klikera.Inace limfne zlezde iznad grla nisu otecene.
Danas sam se namazao jomelop-om,bol skoro da je prestao,al je otok svo vreme prisutan.Simptomaticno je da kad spavam na levoj strani,leva strana je vise otecena,a kad na desnoj strani spavam,desna strana je vise otecena.
Da nisam nekom hranom ojacao alergijsku reakciju na sunce?Obicno ovo kad se desi od sunca ,cuo sam da se otok povuce odmah sledeci dan?Tri dana je prilicno dosta.Od hrane sam konzumirao kafu,hleb,sargarepu,krastavac,poraniju,cokoladu/orasima/lesnicima,med,jaja,maslinovo ulje,sardine,pilecu supu,krompir,piletinu... Kazu da celer moze jezivo da potpomogne alergijskoj reakciji?Mozda jos nesto sto sam konzumirao,a da ja to ne znam,inace sam alergican na polen,al sad je to odavno sve precvetalo,mozda od lesnika/oraha,al sam to konzumirao drugi dan i u jako maloj kolicini?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Да ниси добио сунчаницу! Да ли те боли глава или имаш повишену температуру? Треба да пијеш много више воде и витамина Ц. Можда би било паметно да одеш на хитну помоћ. Ако је сунчаница, може да буде незгодно.
ace1
Novi član
Novi član

Post od ace1 »

Nemam temperaturu i ne boli me glava,imao sam par puta blagu vrtoglavicu,al to je pri ustajanju,valjda zbog tog otoka/priitiska na glavu.Za vodu znam,hvala mnogo,kazu i da kalcijum moram da unosim mnogo vise.U hitnoj ce mi prepisati neke kostikosteroide,koje bih voleo da izbegnem.Nesto prirodno,akko moze.Nadam se da ce proci za koji dan,a i da ne ostavi neke trajne posledice,kao sto su hiperosetljivost na nesto ili alergiju na sunce...
Cak sam mislio da uzmem neki diuretik da smanjim tecnost u sebi,al sam ipak popio samo kafu.A da i setio sam se da sam vece pre otoka jeo pecene sampinjone jako slane,mozda je i to dodatno uticalo na otok?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

За алергију ће помоћи калцијум.

Не знам да ли ће ти дати кортикостероиде, али ако је сунчаница може да буде опасно. Мада, немаш баш класичне симптоме сунчанице, али ипак.
ace1
Novi član
Novi član

Post od ace1 »

Kako se manifestuje i leci suncanica?
Veliki je problem sto sam se jako cuvao sunca i sto mi je ten jako svetao,da ne kazem beo ko sir i odjednom ceo dan na najvecem suncu /direktnom je verovatno preveliki shok za organizam,to jest za delove tela koji su izlozeni suncu.Sada oteceni.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Углавном увек иде са главобољом и повишеном температуром. Не знам да ли може без тога. Лечи се хладним облогама, испијањем воде и лимунаде и витамином Ц - бар оне варијанте које могу да се лече у кућним условима. Знам да су неки добро заглавили због јаке сунчанице, али детаље не бих могао да ти опишем.
ace1
Novi član
Novi član

Post od ace1 »

koliko sam zakljucio po citanju ostalih sajtova...ja sam pokupio alergiju na sunce,al neki tezi oblik,gde koza otice i otok spada posle par dana,savetuju kostikosteroide,koje cu ja gledati da izbegavam maksimalno.Evo cetvrti dan jos sam pod otokom,al je splasnuo malo.Nema vise bola,koza se oljustila skoro skroz.I danas sam primetio prvi dan posle jakog suncanja,sam opet izasao na sunce,odmah sam na prvo suncanje osecao zarenje koze i kao peckanje,gde sam se odmah pokupio sa sunca.Sad samo cekamo da spadne otok skroz,ne bih ga skidao sa hladnim oblogama,zbog problema sa sinusima.

Inace mi poznanica pricala da ljudi masovno oboljevaju od Alergije od sunca,kazu masa ljudi u grckoj je pokvarila odmor.Sustina je da se covek mora postepeno privikavati na sunce,obavezno - odgovarajuci tretman-krema koja vam odgovara i izbegavanje najaceg sunca od 10 do 16
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Да ли си пробао са калцијумом?
ace1
Novi član
Novi član

Post od ace1 »

5ti dan otok je skroz nestao,kazu to su alergijske reakcije na prekomerno izlaganje suncu,posebno u slucaju svetle koze,koja nije tretirana prethodno.Mnogi savetuju saljicevu mast
Odgovori