Herpes simplex

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

vil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 4:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Herpes simplex

Post od vil »

Cao narode! Problem je sledeci: Moja devojka ima herpes simpelx u ustima. Dobila ga je pre odprilike mesec dana!

Zanima me da li mozemo imati normalne odnose (poljubac, sex...)??? Da li je prenosivo i kako? I da li je izlecivo?

Ljudi koje sam pitao uglavnom su mi odgovarali sa: "Ostavi je", ili "Nadji drugu devojku"!

Pomozite! Hvala!
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Prokuženost herpes simpleksa je u populaciji velika, tako da bi teško mogao da pronađeš devojku koja herpes simplex virus nema, elem on se prenosi samo u akutnoj fazi bolesti... najobičnijim poljupcem.
vil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 4:01 pm

Post od vil »

Dakle sve je apsolutno normalno, sve dok bolest nije u akutnoj fazi?

A do tada je bezopasna? (mislim dok je neaktivna)
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Da, kod primo infekcije je čovek zarazan čak i dva meseca posle zaraze, ali kod recidiva je zarazan samo do nedelju dana. :wink:
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Nemojte se ljubiti dok joj herpes u potpunosti ne prodje. Herpes simplex infekcija, tj. manifestacija iste na kozi i lsuzokozama osobe veoma je karakteristicna za one koji su nosioci virusa u trenutku kada osobi opadne imunitet, kada dozivi hormonski disbalans (u PMSu na primer) ili kada je organizam iscrpljennekim fizickim stresom ili bolescu. U stanju normalnog imuniteta ovaj neurotropni virus se povlaci i miruje, nosioci ga imaju za ceo zivot i u sustini je potpuno bezopasan. Najcesce indikuje nizak nivo imuniteta pa je dobar signal za povecanu brigu o svom kako fizickom tako i psihickom statusu. U aktivnom stanju formira male vezikule (kao plikcice) na kozi ili sluzokozi (najcesce usta, usana, nosa, lica, moze i oka, redje se javlja na genitalnim delovima). Infektivna je tecnost vezikula u kojima se virus nalazi (fizioloska tecnost u kojoj pliva virus u velikom broju). U sanaciji ovog problema od velike je pomoci uociti pojavu na vreme tj pre nego sto se stvore vezikulice (oni koji su nosioci vec umeju da prepoznaju iritaciju i svrab ili peckanje na mestu gde ce se kasnije pojaviti vezikulice). Ukoliko se promena javlja na kozi ili na usni a uoci se pre nego sto izbiju vezikule, delotvorno je grejanje tog mesta (nad ringlom, ili prislanjanjem vatice natopljene alkoholom ali ne duze od 10-15 sekundi) kao i nanosenje obicnog Kalodonta ili druge paste za zube (u maloj kolicini oko 1 cm) na mesto na kome se sumnja da ce izaci tzv. groznica. Mazanje Aciklovirom je takodje jako delotvorno pod uslovom da se mast ima u trenutku kada se promena jos nije javila ili se tek javlja. Aciklovir mast je delotvorna u prvih 72 sata od pocetka nastajanja herpesa, nakon toga nema poseban efekat. Uzimanje velike doze Vit C (1 gram) i andola ili aspirina 2-3 puta dnevno u prva dva-tri dana takodje ima povoljan efekat. Periodicno grejanje obolelog mesta daje odlicne rezultate jer ovaj virus biva unisten u fizioloskom rastvoru na temperaturi vecoj od 37 stepeni. KAda se vezikule sasuse i pretvore u krasticu, krasticu ne treba kopati i skidati vec treba pustiti d as eona osusi i otpadne kako se ne bi stvarao bitan oziljak. Ukoliko se promena nadje unutar usne duplje naravno da s enista od ovoga ne moze primeniti sem Vitamina C, andola, pojacane vitaminske iskrane, odmora i generalno podizanja opsteg imuniteta. Aciklovir tablete onda dolaze u obzir, po nalogu lekara. To sto Vasa devojka ima herpes vec mesec dana nije dobar znak, to indikuje da joj je imunitet veoma slab. Seks naravno mozete upraznjavati, uz kondom i bez ljubljenja, nema nikakvih smetnji z ato. I jos - naravno da je opsta budalastina savet da ostavite devojku i nadjete drugu: Vasa devojka nije kriva sto ima herpes, nije ga dobila seksualnim putem i nista ne moze da ucini da prestane da ga ima. ako se volite herpoes nije nikakav problem da budete u vezi i imate normalne i zdrave seksualne odnose. Pozdrav
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Sve su to predrasude i naucno su ne potvrdjene. Iz prve ruke: meni se od rodjenja javlja povremeno herpes na usnama, nekada mali nekada veci lii multipno. Reakcija je kao opekotina 2-3 stepena. Aciklovir i babski kaladont pomazu isto koliko i bajanja, jedino interferon pomaze. Postoji jos bolje: nabavi Forever Living Products Aloe Vera Balsam Lip (ali samo njehga jer ima i Jojobu) i nakon pojave mazati time, rana brzo zarasta i crvenilo nestaje u roku od max. 7 dana. To je predrasuda da ima veze sa imunitetom. Nema pravila. I kada pijem vitamine i ne zamaram se meni se javi. Inace nisam skoro nikada bolestan nikada ne gutam antibiotike i lekove, mogu da izdrzim extremno niske temperature i extremne napore a da mi se ne pojavi i da je sve OK. Imam KKS kao u specijalca i imunitet mi je medju najboljima (moze i poskok da me ujede a da ne primam serum) a imam herpes. I ne prenosi se ljubljenjem, jer sam se sa devojkama ljubio i kada sam imao na usni herpes i nijedna nije imala ni najmanje problema. A da se oseti pre nego izadje to je tacno, tada moze stavljati crnu sulfanamid mast kako bi se sprecio izlazak ili bar umanjio, ali to ne sme trajati vise od nedleju dana. Kod mene 5.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

E vala lupiste i ostadoste zivi! :o

To sto Vam je KKS kao u specijalca ne znaci da Vam je imunitet dobar - imuni status se ne odredjuje uopste po tome kakva je KKS i kako reaguje covek kad ga poskok ujede. Svasta.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Uh, ne bi se reklo. POd KKS (kompletna krvna slika) sam sve obuhvatio (i biohemija i imunoserologija). Sticajem okolnosti sam bas ove godine radio razne imuno markere sto za IBD, sto za HIV, sto za upale, sto za pojedinacne organe i njihove funkcije, od RF, IgG, IgM, CRP.... I sve je bilo ne odlicno nego perfektno. Uopste ne stoji da to ima veze sa imunim sistemom. Iako se tako navodi u literaturi. Prosto imam gomilu slucajeva poznanika koji to do nogu demantuju. Smrzavanje i exttremni napor, poskok i krvna slika su definitivno pokazatelj i validan dokaz moje tvrdnje. Ako to ne uvidjate, zao mi je, ali omasili ste forum.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Kicha napisao:. I ne prenosi se ljubljenjem, jer sam se sa devojkama ljubio i kada sam imao na usni herpes i nijedna nije imala ni najmanje problema.
Pa herpes se prenosi samo tokom prvih par dana, da kažemo do nedelju dana od pojavljivanja, a traje mnogo duže. A i sa druge strane primoinfekcija najčešće prolazi asimptomatski, a recidivi se na javljaju sve do pada imuniteta...tako da čovek najčešće ni ne zna da ima herpes.

Generalno jedini lek je aciklovir, i to ako je početo sa lečenjem u prvih 3 dana... sve ostalo meni nije poznato.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Ulaziti u ovakvu raspravu bilo bi jednako glupo kao i ona koja je ovde vec vodjena o rizicima od prenosa HIVa polnim putem ukoliko se ne upotrebljava kondom. Dakle, na postavljacu pitanja je da odluci hoce li verovati medicinski utvrdjenim cinjenicama (gde, kao i u slucaju HIV zaraze, mogu postojati izuzetci, ali oni ne opovrgavaju generalno pravilo) koje su mu predocene od strane lekara ili nece. Ali ne vidim zasto bi se iko, zbog postojanja eventualnih izuzetaka od pravila, izlozio opasnosti da dobije kako HIV tako i Herpes virus iz cistog inacenja sa medicinom: herpes simplex jeste zarazan, i to bas onako kako je napisano. Kao sto je i HIV ukoliko se odnos odvija bez kondoma. Da li je moguce da se neko ne zarazi? Da, moguce je. Da li cete bas vi biti u tih 1%, ili 0,1% koji cine izuzetak od pravila? Ako vam se isplati da preuzmete taj rizik - samo napred, svako ima pravo da sam odlucuje o svom zdravlju i zivotu. Moje je samo da pruzim informaciju. I samim tim da se odjavim sa ove besmislene rasprave.
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm

Post od goki »

Vil je postavio pitanje, Garfield lepo strucno odgovorio........
Zasto se uvek svaka diskusija izvrne?
Svako ima prava na svoje misljenje i komentar, ali zasto stavljati notu zajedljivosti? :-?
Pozdrav svima :D
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Imam herpes simpleks od detinjstva, ali mi uvek izlazi na struku. Kada mi izadje (tj. bas ono sto je gore napisano) kad osetim da ce da izadje mazem aciklovirom. Posle mi je i moj dermatolog rekao da nema nikakvog efekta mazati. Ovo za grejanje nisam znala (ne znam da li sad da probam jer mi je upravo pre par dana izasao i sad se razbuktao?). Da li to ublazuje svrab?
Kod mene je iskakao i kada sam imala puno stresa, a sad pretpostavljam da je od leka koji je imunosupresiv a koji vec nekih tri nedelje koristim.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Struk nije karakteristicna lokacija za ovaj virus - da li ste lezali varicelu? Mozda Vam izlazi herpes zoster? Takodje reaguje na aciklovir ali nije isto sto i herpes simplex.......
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Da kao beba. Verovatno je u pitanju herpes zoster, bice da sam se malo zabunila.... Da li i on reaguje na pad imuniteta i stres?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Hm, sad pogledah nesto malo vise na ovu temu i vidim da mi je vec neko na forumu rekao da se Zoster ne moze dobiti vise puta. Medjutim ja ga imam jos od detinjstva i izlazi mi relativno cesto. Da li moja beba kada ga imam moze da od toga dobije ovcije boginje? Ako da na koji nacin? Ruke kada namazem aciklovir dobro operem i isperem dezinfekcionim sredstvom. Da li je to dovoljno? Molim vas da mi na ovo odgovorite jer beba mora sledece nedelje u bolnicu i dobice totalnu anesteziju pa se jako brinem da ne iskomplikujemo celu pricu....
Odgovori