hepatitis posle godinu dana mozda opet

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

pepelence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 16, 2006 7:57 am

hepatitis posle godinu dana mozda opet

Post od pepelence »

Obolela sam od hepatitisa B, lecenje je bilo pre godinu dana.
Testove koje sam radila sada mi pokazuju da u krvi nemam prisustvo virusa, a posto svi znamo da virus ne moze da se izbaci iz organizma, koliko su ti razultati tačni?
Ja sada osecam bolove (SA VREMENA NA VREME) od prilike tamo gde se nalazi jetra pa me zanima kako i koji nacini postoje da se utvrdi stepen ostecenosti jetre.(da li je pouzdan ultra zvuk) Posledice koje virus proizvede boravkom u organizmu meni nije poznat i niko mi nikada nije rekao zapravo VASA JETRA JE OSTECENA 5% 10% 50%... Da li neko može da mi odgovori na ovih par pitanja?

HVALA!

:(
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Jedini nacin na koji se moze utvrditi stepen ostecenja je biopsija. Ne znam zasto ti to nisu radili pre lecenja ( u stvari, ja znam da se obavezno radi za C, ali mislim da treba i za B, ali nisam sigurna??!!)??!!

UZ se mogu videti samo velika ostecenja, ali prvi i drugi stepen fibroze ne. Tako da ti je UZ samo pomocno sredstvo i nemoj ga uzimati "zdravo za gotovo", sve se najbolje vidi biopsijom.

Virus se lecenjem ne izbacuje, samo se ucauri, sto ne znaci da opet ne moze da se razbudi, i zato treba dati sve od sebe (ziveti i hraniti se zdravo, ne konzumirati alkohol i masnoce, sto manje lekova-po mogustvu uopste) kako se to ne bi dogodilo.

Ispod desnog rebarnog luka boli jetra, ali ta bol moze da nastane i od zuci (ako se napr prejedes ili puno nerviras). Inace, sama jetra ne boli, boli njena ovojnica (omotac).

Virus najvise posledica ostavlja na jetri (ali moze ga imati i u drugim organima), ali mu je jetra ciljani organ. Najbolje rezultate mozes dobiti, kao st sam vec rekla - biopsijom.

Koliko ti je trajalo lecenje i ceime si se lecila??

Pozdrav i sve najbolje, Majja :wink:

P.S. Treba da ponavljas testiranje jednom godisnje, a ne bi bilo lose ni da tom prilikom uradis i test na hep C!! I vrlo je vazno da znas koji si test na B radila, jer ih ima vise........
pepelence
Novi član
Novi član

Post od pepelence »

Danas sam bila kod doktora,pa ovako kaze:

Blaga prehlada, mogucnost pokretanja peska... sve u svemu bol potice od bubrega. UZ mi je zakazan i koje ce rezultate dati neznam.
Dobila sam anti biotik jer u urinu imam malu kolicinu bakterija, koju treba naravno ubiti.

Sto se tica lecenja dobijala sam vitamine (mislim da je bedoksin) ujutru i uvece, i infuziju u kojoj neznam sta su smutili.

Sto se tice biopsije zanima me da li boli i kako se radi. :o Da li postoji jos neki nacin da se proveri ostecenje?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ne postoji drugi nacin za odredjivanja stepena ostecenja! :cry: U svetu da, ali kod nas jos uvek ne! :cry:

Lagala bi te kada bih ti rekla da ne boli!! :cry: Naravno, dobijaju se sedativi i anestezija (lokalna)! Zahteva i puno mirovanja nakon toga!

MM je imao SAVRSEN UZ, taj koji mu je radio, rekao je "ma nema sanse da ti imas hepatitis C, a kad ti budu gotovi nalazi, ako ga imas, dodji molim te da mi kazes, da i ja nesto naucim"!! Biopsijom je utvrdjeno da ima prvi stepen (najblazi)! A inace ih ima cetiri, ali taj cetvrti je kada je vec nastupila ciroza! Trenutno je na terapiji koj a traje godinu dana i trebalo bi da uradi opet biopsiju nakon svega, ali ne verujem da ce ici da mu opet rade! :cry:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ne postoji drugi nacin za odredjivanja stepena ostecenja! :cry: U svet da, ali kod nas jos uvek ne! :cry:

Lagala bi te kada bih ti rekla da ne boli!! :cry: Naravno, dobijaju se sedativi i anestezija (lokalna)! Zahteva i puno mirovanja nakon toga!

MM je imao SAVRSEN UZ, taj koji mu je radio, rekao je "ma nema sanse da ti imas hepatitis C, a kad ti budu gotovi nalazi, ako ga imas, dodji molim te da mi kazes, da i ja nesto naucim"!! Biopsijom je utvrdjeno da ima prvi stepen (najblazi)! A inace ih ima cetiri, ali taj cetvrti je kada je vec nastupila ciroza! Trenutno je na terapiji koj a traje godinu dana i trebalo bi da uradi opet biopsiju nakon svega, ali ne verujem da ce ici da mu opet rade! :cry:
pepelence
Novi član
Novi član

Post od pepelence »

Ja sam toliko preplasene da nemogu sama sebe da ubedim sta mi s desilo... Kako cu ja sutra da radjam zivim normalno bez bojazni da cu nekoga pored sebe zaraziti, slucajno.... Malo je tesko saznanje da nosis to sa sobom... :cry: :oops:
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm

Post od milica m »

I ja imam hep. B, nisam imala nikakvih simptoma niti bolova, odkrila sam to pred porodjaj. Rodila sam zdravu bebu koja je odmah po rodjenju primila vakcinu protiv hep.B i sada je uspesno i dojim. Inace ni moj suprug nije zarazen, kako ne znam. :roll: I ja bih trebala na biopsiju kada se opepelim od porodjaja.
Pepelence, gde si se ti lecila?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

milica m napisao:I ja imam hep. B, nisam imala nikakvih simptoma niti bolova, odkrila sam to pred porodjaj. Rodila sam zdravu bebu koja je odmah po rodjenju primila vakcinu protiv hep.B i sada je uspesno i dojim. Inace ni moj suprug nije zarazen, kako ne znam. :roll: I ja bih trebala na biopsiju kada se opepelim od porodjaja.
Pepelence, gde si se ti lecila?

Ovo je tragedija naseg zdravstva. Da se ja pitam, a ne pitam se :oops: , svaki odrastao covek/zena bi trebalo bar jednom godisnje da se testira na ove viruse, a oni se na zalost otkrivaju sasvim slucajno, ili u 37 nedelji trudnoce i onda samo naprave paniku!!! :cry:

Pozdrav i sve najbolje, Majja :wink:
pepelence
Novi član
Novi član

Post od pepelence »

Ja se neslazem sa Majjom, da bi svi trebali da idu na testiranje, a pogotovo jednom godisnje mislim da je jednostavnije kupiti vakcinu koja kosta 600 din i daje se u tri doze po rasporedu 0-1-6. Jer sta se desava, ako ides godisnje na kontrolu i ustanove ti prisustvo virusa...sta si dobila veruj mi nista do obicnog saznanja da ga posedujes u organizmu i da je lecenje(ako ga postoji) skoro nemoguce i nepreostaje nista drugo nego da se organizam sam izbobi.

Lecila sam se u Kragujevcu. Na infektivnoj skoro 2 meseca.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

pepelence napisao:Ja se neslazem sa Majjom, da bi svi trebali da idu na testiranje, a pogotovo jednom godisnje mislim da je jednostavnije kupiti vakcinu koja kosta 600 din i daje se u tri doze po rasporedu 0-1-6. Jer sta se desava, ako ides godisnje na kontrolu i ustanove ti prisustvo virusa...sta si dobila veruj mi nista do obicnog saznanja da ga posedujes u organizmu i da je lecenje(ako ga postoji) skoro nemoguce i nepreostaje nista drugo nego da se organizam sam izbobi.

Lecila sam se u Kragujevcu. Na infektivnoj skoro 2 meseca.

Mislila sam da se treba testirati i na B i na C. Da, moze se tako posmatrati kako ti kazes, ali za C npr vakcina ne postoji!!!

Moguce je lecenje, jer i za B, postoji terapija, kao sto postoji i za C, a testiranjem ne dobijes "samo saznanje da ga imas", vec i mogucnost da zastitis svoje zdravlje promenom nacina zivota i ishrane, ali i da zastitis i svoju okolinu (sto svoje ukucane, sto zdravstvene radnike, sto ostatak populacije), jer ako si nesrecnim slucajem zarazena ti, ne treba to da budu i ostali, treba raditi i na sprecavanju sirenja zaraze!!!

Druga stvar(ja sam malo skepticna za vakcine, ali to je samo moj problem :oops: ), ne znam kako to funkcionise sa vakcinom protiv hep B, koliko znam, tek je u zadnjih god ili dve postala aktuelna, pa se jos uvek ne zna pouzdano sta i kako je kada se primi i koliku garanciju daje.

Ja npr znam mnogo ljudi koji se vakcinisu protiv gripa, pa ga ipak dobiju??!! :o
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Ljudi ja imam jedno mnogo glupo pitanje ali me stvarno zaintrigiralo :oops:

Vidim Vas dosta nije ni znalo da je zaraženo pa se igrom slučaja saznalo .Kako i odakle je unet virus u organizam???? :o
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

minjab napisao:Ljudi ja imam jedno mnogo glupo pitanje ali me stvarno zaintrigiralo :oops:

Vidim Vas dosta nije ni znalo da je zaraženo pa se igrom slučaja saznalo .Kako i odakle je unet virus u organizam???? :o

Neka ostane pitanje bas tako kako si ga sama imenovala......... :oops: :oops: (ne mislim nista lose ni pogrdno ovim :wink: )

Da ljudi znaju kako su ga dobili, verovatno ga ne bi ni dobili! :cry:

Uglavnom se prenosi putem krvi, ali B moze i drugim telesnim tecnostima. Najcesce se povezuje sa narkomanijom, te je bas nezgodno, jer su ljudi tom "etiketom ne retko obelezeni" ni krivi ni duzni!!

Moze se dobiti putem transfuzije, zubarske intervencije, pedikira, manikira, pirsingom, tetovazama (ako nisu instrumenti pravilno sterilisani), bilo kojim kontaktom sa zarazenom krvlju (npr. ukazivanje prve pomoci a da je povredjeni zarazen, a mi npr imamo ranicu na ruci - i eto zaraze)!!!

Ima mnogo nacina zaraze a da nismo ni svesni, i zato ja i pokusavam ovde na sav glas da "apelujem" da se treba testirati bar jednom godisnje, jer ako ga sada nemamo, ne znaci da ga necemo imati za godinu dana :cry: :cry: . Tu garanciju niko ne moze da nam da.

Evo, MM i ja smo saznali ove godine u januaru da ga on ima, kada smo krenuli da planiramo porodicu, ja sam bila ta koja je insistirala na svim zivim testovima (znas me za toliko :) ) i eto, ispostavilo se da ga ima. Tri godine smo pre toga ziveli zajedno, ja ga hvala bogu nemam, ali naravno da sada koristimo sve mere predostroznosti. Mogla sam ga dobiti najbanalnijim putem - on se isece, ja hocu da mu pomognem, imam zanokticu ili posekotinu na ruci, i eto kontakta "krv na krv" :(

Dovoljno je da odemo u laboratoriju da izvadimo krv, da se desi neka "nezgodna situacija", da nasa krv dodje u kontakt sa bilo kojim zarazenim priborom ili laborantom (ako je prethodno radila sa krvlju obolelog pa joj je ta krv dospela na ruku), jer se obicno moze videti da se koristi alkohol za briskanje svega, a ALKOHOL NE UBIJA VIRUS HEPATITISA!!! :cry:

Na zalost zdravstveni radnici su poprilicno neinformisani i needukovani po pitanju tog virusa! Ti si jednostavno - radoznala, i ne sme ti se zameriti sto si postavila takvo pitanje, a najgore od svega je kada takvo pitanje cujes od nekoga ko radi u zdravstvu, jer je od njih krajnje neprimereno, i uvek u sebi sadrzi optuzivacku notu "Da li si narkoman?" :evil:

Istina je, najcesce ga imaju oni, ali ni ostali koji to nisu, nisu postedjeni niti pelcovani od toga da ga nece dobiti.

Zato sam i u prethodnom pisanju odgovorila da je jako vazna ljudska svest o tome i moral, te bi SVAKO ko je zarazen trebalo da prilikom bilo koje intervencije obavesti zdravstvenog radnika, kozmeticara ili bilo koga ko moze doci u kontakt sa bilo kojom telesnom tecnosti, da imamo hepatitis. To je jedan od nacina borbe protiv njega! :wink:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

hvala i veruj mi koliko sam okružena ''belim mantilima'' toliko sam neupućena tom bolesti (sramota).A po pričama lekara je ono ''ma neće mene''a i nisu svesni koliki je to rizik i za same njih i za pacijente. :cry:

Ja sam bila ubedjena da je jedini način prenošenja igla (direktno sa krvi na krv)znači manikiri ,pedikiri,zubariitd...ili seksualnim putem. Narod očigledno nije u dovoljnoj meri informisan i svi idu logikom ma neće mene,pazim se (na sebi samo poznate načine). :o
Mislim da bi ovde mogla da se otvori tema tipa edukovanja ili nešto slično.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

minjab napisao:hvala i veruj mi koliko sam okružena ''belim mantilima'' toliko sam neupućena tom bolesti (sramota).A po pričama lekara je ono ''ma neće mene''a i nisu svesni koliki je to rizik i za same njih i za pacijente. :cry:

Ja sam bila ubedjena da je jedini način prenošenja igla (direktno sa krvi na krv)znači manikiri ,pedikiri,zubariitd...ili seksualnim putem. Narod očigledno nije u dovoljnoj meri informisan i svi idu logikom ma neće mene,pazim se (na sebi samo poznate načine). :o
Mislim da bi ovde mogla da se otvori tema tipa edukovanja ili nešto slično.

Ista prica je (bila) i samnom!! :cry: Nista manje od tebe nisam okruzena istim, a nikada do januara ove godine nisam naisla na takvu pricu........i onda odjednom shok!! :o :o :o :o :o :o

Da, u pravu si, pocevsi od lekara sa tim nonsalantnim stavom "nece mene" pa ne koriste rukavice, jer "im je tako lakse da rade" , preko svih ostalih........ :cry: Narod uopste nije informisan, ali nije on za to kriv, valjda treba da postoji NEKO ko ce da ih informise, mada, malo je ljudi koji su kao ti i ja i nama slicni :oops: !!!

Ja sam se zaista potrudila maksimalno da prenesem ovde sve sto sam naucila o toj bolesti, i da na svako pitanje u kojem ima bar malo (za mene) sumnje da se radi o tome, sam odgovarala da se testiranje obavi. Na zalost, ima slucajeva gde sam i bila u pravu......... :cry:
pepelence
Novi član
Novi član

Post od pepelence »

"Evo, MM i ja smo saznali ove godine u januaru da ga on ima, kada smo krenuli da planiramo porodicu, ja sam bila ta koja je insistirala na svim zivim testovima (znas me za toliko ) i eto, ispostavilo se da ga ima. Tri godine smo pre toga ziveli zajedno, ja ga hvala bogu nemam, ali naravno da sada koristimo sve mere predostroznosti. Mogla sam ga dobiti najbanalnijim putem - on se isece, ja hocu da mu pomognem, imam zanokticu ili posekotinu na ruci, i eto kontakta "krv na krv"

Samo da vam skrenem paznju na jednu stvar. Pre pola godine(malo vise) sam u Kragujevcu kao sto znate lecena. 100% sam imala hep.B i lecena sam od toga. Pre dve nedelje sam se kontrolno testirala na isti virus u Gradu u provinciji rezultati su bili negativni, nije mi bilo tesko da ponovim i opet negativni. Sa svom papirologijom od lecenja i otpusnom listom (na kojoj je potvrdjen hep.B) sam otisla kod svog doktora gde je on pekao " Pa super ti si izlecena" Nasta sam se ja nasmejala i shvatila da oni nemaju pojma!

Opet mi nije bilo tesko (osim novca koji sam davala) odem i Beograd na testiranje, pazite cuda opet negativna. :o Verovatno se sada cudite kako to za tako kratko vreme, da li sam ja uopste imala virus u sebi? Da li je izbacen? Da li su u Kragujevci doneli pogresnu dijagnozu...... :o

Sve su to pitanja i jos mnogo toga koje mi necemo znati.

Posle svega ovoga sam bila :evil: ocajno ljuta.

Jurila sam odgovore na sve strane preko neta, svih infektiologa koje sam znala...neznam ni ja vise gde nisam i odgovor se poklopio samo na par mesta.

Ispravite me ako gresim u sledecem.

Virus dospe u organizam.... :cry: Organizam se bori.... :x stvore se "kalupi" za taj oblik virusa i pokusavaju da preklope i izoluju sto veci broj virusa u krvi.

U mom slucaju je moguce utvrditi prisustvo virusa samo brojanjem tih "kalupa" i dobio sam preporuku da odem na VMA gde to navodno mogu da rade.

Pozdravcic :wink:

Odgovori