minjab napisao:Ljudi ja imam jedno mnogo glupo pitanje ali me stvarno zaintrigiralo
Vidim Vas dosta nije ni znalo da je zaraženo pa se igrom slučaja saznalo .Kako i odakle je unet virus u organizam????

Neka ostane pitanje bas tako kako si ga sama imenovala.........

(ne mislim nista lose ni pogrdno ovim

)
Da ljudi znaju kako su ga dobili, verovatno ga ne bi ni dobili!
Uglavnom se prenosi putem krvi, ali B moze i drugim telesnim tecnostima. Najcesce se povezuje sa narkomanijom, te je bas nezgodno, jer su ljudi tom "etiketom ne retko obelezeni" ni krivi ni duzni!!
Moze se dobiti putem transfuzije, zubarske intervencije, pedikira, manikira, pirsingom, tetovazama (ako nisu instrumenti pravilno sterilisani), bilo kojim kontaktom sa zarazenom krvlju (npr. ukazivanje prve pomoci a da je povredjeni zarazen, a mi npr imamo ranicu na ruci - i eto zaraze)!!!
Ima mnogo nacina zaraze a da nismo ni svesni, i zato ja i pokusavam ovde na sav glas da "apelujem" da se treba testirati bar jednom godisnje, jer ako ga sada nemamo, ne znaci da ga necemo imati za godinu dana

. Tu garanciju niko ne moze da nam da.
Evo, MM i ja smo saznali ove godine u januaru da ga on ima, kada smo krenuli da planiramo porodicu, ja sam bila ta koja je insistirala na svim zivim testovima (znas me za toliko

) i eto, ispostavilo se da ga ima. Tri godine smo pre toga ziveli zajedno, ja ga hvala bogu nemam, ali naravno da sada koristimo sve mere predostroznosti. Mogla sam ga dobiti najbanalnijim putem - on se isece, ja hocu da mu pomognem, imam zanokticu ili posekotinu na ruci, i eto kontakta "krv na krv"
Dovoljno je da odemo u laboratoriju da izvadimo krv, da se desi neka "nezgodna situacija", da nasa krv dodje u kontakt sa bilo kojim zarazenim priborom ili laborantom (ako je prethodno radila sa krvlju obolelog pa joj je ta krv dospela na ruku), jer se obicno moze videti da se koristi alkohol za briskanje svega, a ALKOHOL NE UBIJA VIRUS HEPATITISA!!!
Na zalost zdravstveni radnici su poprilicno neinformisani i needukovani po pitanju tog virusa! Ti si jednostavno - radoznala, i ne sme ti se zameriti sto si postavila takvo pitanje, a najgore od svega je kada takvo pitanje cujes od nekoga ko radi u zdravstvu, jer je od njih krajnje neprimereno, i uvek u sebi sadrzi optuzivacku notu "Da li si narkoman?"
Istina je, najcesce ga imaju oni, ali ni ostali koji to nisu, nisu postedjeni niti pelcovani od toga da ga nece dobiti.
Zato sam i u prethodnom pisanju odgovorila da je jako vazna ljudska svest o tome i moral, te bi SVAKO ko je zarazen trebalo da prilikom bilo koje intervencije obavesti zdravstvenog radnika, kozmeticara ili bilo koga ko moze doci u kontakt sa bilo kojom telesnom tecnosti, da imamo hepatitis. To je jedan od nacina borbe protiv njega!