Vidim Vas dosta nije ni znalo da je zaraženo pa se igrom slučaja saznalo .Kako i odakle je unet virus u organizam????
hepatitis posle godinu dana mozda opet
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
majja
- Stalni član

- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
minjab napisao:Ljudi ja imam jedno mnogo glupo pitanje ali me stvarno zaintrigiralo![]()
Vidim Vas dosta nije ni znalo da je zaraženo pa se igrom slučaja saznalo .Kako i odakle je unet virus u organizam????
Neka ostane pitanje bas tako kako si ga sama imenovala.........
Da ljudi znaju kako su ga dobili, verovatno ga ne bi ni dobili!
Uglavnom se prenosi putem krvi, ali B moze i drugim telesnim tecnostima. Najcesce se povezuje sa narkomanijom, te je bas nezgodno, jer su ljudi tom "etiketom ne retko obelezeni" ni krivi ni duzni!!
Moze se dobiti putem transfuzije, zubarske intervencije, pedikira, manikira, pirsingom, tetovazama (ako nisu instrumenti pravilno sterilisani), bilo kojim kontaktom sa zarazenom krvlju (npr. ukazivanje prve pomoci a da je povredjeni zarazen, a mi npr imamo ranicu na ruci - i eto zaraze)!!!
Ima mnogo nacina zaraze a da nismo ni svesni, i zato ja i pokusavam ovde na sav glas da "apelujem" da se treba testirati bar jednom godisnje, jer ako ga sada nemamo, ne znaci da ga necemo imati za godinu dana
Evo, MM i ja smo saznali ove godine u januaru da ga on ima, kada smo krenuli da planiramo porodicu, ja sam bila ta koja je insistirala na svim zivim testovima (znas me za toliko
Dovoljno je da odemo u laboratoriju da izvadimo krv, da se desi neka "nezgodna situacija", da nasa krv dodje u kontakt sa bilo kojim zarazenim priborom ili laborantom (ako je prethodno radila sa krvlju obolelog pa joj je ta krv dospela na ruku), jer se obicno moze videti da se koristi alkohol za briskanje svega, a ALKOHOL NE UBIJA VIRUS HEPATITISA!!!
Na zalost zdravstveni radnici su poprilicno neinformisani i needukovani po pitanju tog virusa! Ti si jednostavno - radoznala, i ne sme ti se zameriti sto si postavila takvo pitanje, a najgore od svega je kada takvo pitanje cujes od nekoga ko radi u zdravstvu, jer je od njih krajnje neprimereno, i uvek u sebi sadrzi optuzivacku notu "Da li si narkoman?"
Istina je, najcesce ga imaju oni, ali ni ostali koji to nisu, nisu postedjeni niti pelcovani od toga da ga nece dobiti.
Zato sam i u prethodnom pisanju odgovorila da je jako vazna ljudska svest o tome i moral, te bi SVAKO ko je zarazen trebalo da prilikom bilo koje intervencije obavesti zdravstvenog radnika, kozmeticara ili bilo koga ko moze doci u kontakt sa bilo kojom telesnom tecnosti, da imamo hepatitis. To je jedan od nacina borbe protiv njega!
- minjab
- Stalni član

- Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
hvala i veruj mi koliko sam okružena ''belim mantilima'' toliko sam neupućena tom bolesti (sramota).A po pričama lekara je ono ''ma neće mene''a i nisu svesni koliki je to rizik i za same njih i za pacijente.
Ja sam bila ubedjena da je jedini način prenošenja igla (direktno sa krvi na krv)znači manikiri ,pedikiri,zubariitd...ili seksualnim putem. Narod očigledno nije u dovoljnoj meri informisan i svi idu logikom ma neće mene,pazim se (na sebi samo poznate načine).
Mislim da bi ovde mogla da se otvori tema tipa edukovanja ili nešto slično.
Ja sam bila ubedjena da je jedini način prenošenja igla (direktno sa krvi na krv)znači manikiri ,pedikiri,zubariitd...ili seksualnim putem. Narod očigledno nije u dovoljnoj meri informisan i svi idu logikom ma neće mene,pazim se (na sebi samo poznate načine).
-
majja
- Stalni član

minjab napisao:hvala i veruj mi koliko sam okružena ''belim mantilima'' toliko sam neupućena tom bolesti (sramota).A po pričama lekara je ono ''ma neće mene''a i nisu svesni koliki je to rizik i za same njih i za pacijente.![]()
Ja sam bila ubedjena da je jedini način prenošenja igla (direktno sa krvi na krv)znači manikiri ,pedikiri,zubariitd...ili seksualnim putem. Narod očigledno nije u dovoljnoj meri informisan i svi idu logikom ma neće mene,pazim se (na sebi samo poznate načine).![]()
Ista prica je (bila) i samnom!!
Da, u pravu si, pocevsi od lekara sa tim nonsalantnim stavom "nece mene" pa ne koriste rukavice, jer "im je tako lakse da rade" , preko svih ostalih........
Ja sam se zaista potrudila maksimalno da prenesem ovde sve sto sam naucila o toj bolesti, i da na svako pitanje u kojem ima bar malo (za mene) sumnje da se radi o tome, sam odgovarala da se testiranje obavi. Na zalost, ima slucajeva gde sam i bila u pravu.........
"Evo, MM i ja smo saznali ove godine u januaru da ga on ima, kada smo krenuli da planiramo porodicu, ja sam bila ta koja je insistirala na svim zivim testovima (znas me za toliko ) i eto, ispostavilo se da ga ima. Tri godine smo pre toga ziveli zajedno, ja ga hvala bogu nemam, ali naravno da sada koristimo sve mere predostroznosti. Mogla sam ga dobiti najbanalnijim putem - on se isece, ja hocu da mu pomognem, imam zanokticu ili posekotinu na ruci, i eto kontakta "krv na krv"
Samo da vam skrenem paznju na jednu stvar. Pre pola godine(malo vise) sam u Kragujevcu kao sto znate lecena. 100% sam imala hep.B i lecena sam od toga. Pre dve nedelje sam se kontrolno testirala na isti virus u Gradu u provinciji rezultati su bili negativni, nije mi bilo tesko da ponovim i opet negativni. Sa svom papirologijom od lecenja i otpusnom listom (na kojoj je potvrdjen hep.B) sam otisla kod svog doktora gde je on pekao " Pa super ti si izlecena" Nasta sam se ja nasmejala i shvatila da oni nemaju pojma!
Opet mi nije bilo tesko (osim novca koji sam davala) odem i Beograd na testiranje, pazite cuda opet negativna.
Verovatno se sada cudite kako to za tako kratko vreme, da li sam ja uopste imala virus u sebi? Da li je izbacen? Da li su u Kragujevci doneli pogresnu dijagnozu......
Sve su to pitanja i jos mnogo toga koje mi necemo znati.
Posle svega ovoga sam bila
ocajno ljuta.
Jurila sam odgovore na sve strane preko neta, svih infektiologa koje sam znala...neznam ni ja vise gde nisam i odgovor se poklopio samo na par mesta.
Ispravite me ako gresim u sledecem.
Virus dospe u organizam....
Organizam se bori....
stvore se "kalupi" za taj oblik virusa i pokusavaju da preklope i izoluju sto veci broj virusa u krvi.
U mom slucaju je moguce utvrditi prisustvo virusa samo brojanjem tih "kalupa" i dobio sam preporuku da odem na VMA gde to navodno mogu da rade.
Pozdravcic
Samo da vam skrenem paznju na jednu stvar. Pre pola godine(malo vise) sam u Kragujevcu kao sto znate lecena. 100% sam imala hep.B i lecena sam od toga. Pre dve nedelje sam se kontrolno testirala na isti virus u Gradu u provinciji rezultati su bili negativni, nije mi bilo tesko da ponovim i opet negativni. Sa svom papirologijom od lecenja i otpusnom listom (na kojoj je potvrdjen hep.B) sam otisla kod svog doktora gde je on pekao " Pa super ti si izlecena" Nasta sam se ja nasmejala i shvatila da oni nemaju pojma!
Opet mi nije bilo tesko (osim novca koji sam davala) odem i Beograd na testiranje, pazite cuda opet negativna.
Sve su to pitanja i jos mnogo toga koje mi necemo znati.
Posle svega ovoga sam bila
Jurila sam odgovore na sve strane preko neta, svih infektiologa koje sam znala...neznam ni ja vise gde nisam i odgovor se poklopio samo na par mesta.
Ispravite me ako gresim u sledecem.
Virus dospe u organizam....
U mom slucaju je moguce utvrditi prisustvo virusa samo brojanjem tih "kalupa" i dobio sam preporuku da odem na VMA gde to navodno mogu da rade.
Pozdravcic
-
majja
- Stalni član

Pepelence, sve zavisi koji su ti test radili.........ima ih vise......
Ja nisam bas toliko u detalje proucavala B, ali znam da ima vise testova koji mogu da pokazu da li ga trenutno imas, da li si ga ikada imao pa se sam organizam izborio ili nije, pa PCR da se vidi koju kolicinu virusa imas.....
MM je sada na kontroli nakon 3 meseca od pocetka terapije bio "negativan", ali to samo znaci da u tom momentu nije imao "dovoljnu" kolicinu virusa u krvi koji bi test detektovao, sto ne znaci da je izlecen.
Za B stvarno ne mogu da tvrdim, ali pretrazicu pa cu da ti pisem, ali sam 100% sigurna da se virus hepatitisa nikada ne izbacuje, nego se samo ucauri !! Ali se koristi izraz "Ti si izlecena"!! Ako si dobila pravu terapiju, nije nemoguce da si si ga ucaurila.
Kada virus dospe u organizam, moguce je u 20% slucajeva da se organizam sam izbori i eliminise virus, i tada ce jedan test pokazati da si negativna, ali imas onaj drugi test (ne bih da pisem napamet,jer im ne znam tacne nazive!!) koji ce pokazati da je virus nekada bio prisutan i taj ce dati pozitivan rezultat.
Taj test sa "brojanjem kalupa" ili "kopija" virusa se naziva PCR test i njime se dobije tacan broj kopija virusa koji imas u krvi.
Ne znam da li rade na VMA, ali sigurno znam da ga rade u laboratoriji "Paster" u Beogradu, pa ako te bude zanimalo, ako ne uspes da nadjes tamo, ja cu ti poslati adresu i telefon. Prednost je, jer test bude brze gotov nego kada ga radis u drzavnoj ustanovi!!
Pozdrav, Majja
P.S. Pepelence, ne mogu da skontam jel si musko ili zensko, malo pises u zenskom a malo u muskom rodu, pa izvini, jer sam ti se tako i ja obracala....malo u m rodu, malo u z rodu!!!
Ja nisam bas toliko u detalje proucavala B, ali znam da ima vise testova koji mogu da pokazu da li ga trenutno imas, da li si ga ikada imao pa se sam organizam izborio ili nije, pa PCR da se vidi koju kolicinu virusa imas.....
MM je sada na kontroli nakon 3 meseca od pocetka terapije bio "negativan", ali to samo znaci da u tom momentu nije imao "dovoljnu" kolicinu virusa u krvi koji bi test detektovao, sto ne znaci da je izlecen.
Za B stvarno ne mogu da tvrdim, ali pretrazicu pa cu da ti pisem, ali sam 100% sigurna da se virus hepatitisa nikada ne izbacuje, nego se samo ucauri !! Ali se koristi izraz "Ti si izlecena"!! Ako si dobila pravu terapiju, nije nemoguce da si si ga ucaurila.
Kada virus dospe u organizam, moguce je u 20% slucajeva da se organizam sam izbori i eliminise virus, i tada ce jedan test pokazati da si negativna, ali imas onaj drugi test (ne bih da pisem napamet,jer im ne znam tacne nazive!!) koji ce pokazati da je virus nekada bio prisutan i taj ce dati pozitivan rezultat.
Taj test sa "brojanjem kalupa" ili "kopija" virusa se naziva PCR test i njime se dobije tacan broj kopija virusa koji imas u krvi.
Ne znam da li rade na VMA, ali sigurno znam da ga rade u laboratoriji "Paster" u Beogradu, pa ako te bude zanimalo, ako ne uspes da nadjes tamo, ja cu ti poslati adresu i telefon. Prednost je, jer test bude brze gotov nego kada ga radis u drzavnoj ustanovi!!
Pozdrav, Majja
P.S. Pepelence, ne mogu da skontam jel si musko ili zensko, malo pises u zenskom a malo u muskom rodu, pa izvini, jer sam ti se tako i ja obracala....malo u m rodu, malo u z rodu!!!
-
milica m
- Aktivan član

- Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
quote="minjab"]Ljudi ja imam jedno mnogo glupo pitanje ali me stvarno zaintrigiralo
[/quote]
Ja eto, nemam pojma odakle mi taj virus, nikada nisam bila narkoman, niti je takvih bilo u mom okruženju, seksualnim odnosom nije prenet (poterala sve bivše da se testiraju, a i gotovo uvek sam koristila kondom)transfuziju nisam primala, znači ostaje zubar,kozmetiča, pedikir...I nisam znala da imam virus dok se nisam testirala pred porodjaj (to je obavezan test, kao i krvna grupa), jer taj test nikada nisam radila, a i nisam imala nikakve simptome
Trebam da radim biopsiju jetre
a uopšte mi nije do toga. Kada sam razgovarala sa dr. rekla mi je da jedino biopsija može da pokaže pravo stanje jetre, tačnije koliko je ona oštećena, ali da nikakav lek ne postoji, tako da meni nije jasno zašto se uopšte radi ta biopsija, ja nekako ne bih baš volela da znam koliko mi je jetre oštećena, lakše mi je da živim u ubedjenju da je malo, nego da je prilično oštećena,a da za to nema leka. 
Ja eto, nemam pojma odakle mi taj virus, nikada nisam bila narkoman, niti je takvih bilo u mom okruženju, seksualnim odnosom nije prenet (poterala sve bivše da se testiraju, a i gotovo uvek sam koristila kondom)transfuziju nisam primala, znači ostaje zubar,kozmetiča, pedikir...I nisam znala da imam virus dok se nisam testirala pred porodjaj (to je obavezan test, kao i krvna grupa), jer taj test nikada nisam radila, a i nisam imala nikakve simptome
Trebam da radim biopsiju jetre
-
majja
- Stalni član

milica m napisao:quote="minjab"]
Trebam da radim biopsiju jetrea uopšte mi nije do toga. Kada sam razgovarala sa dr. rekla mi je da jedino biopsija može da pokaže pravo stanje jetre, tačnije koliko je ona oštećena, ali da nikakav lek ne postoji, tako da meni nije jasno zašto se uopšte radi ta biopsija, ja nekako ne bih baš volela da znam koliko mi je jetre oštećena, lakše mi je da živim u ubedjenju da je malo, nego da je prilično oštećena,a da za to nema leka.
Da, na zalost dosta je kompleksna ta konstatacija.......
Cinjenica jeste da jedino biopsija moze da pokaze pravo stanje jetre.
Lek za hepatitis postoji, u smislu da se virus ucauri i prestane da razara jetru (jer mu je ciljani organ jetra), sprovodi se lecenje u praksi kod nas i u svetu, lek je Pegazis......da ne smaram dalje sa tim.
Poenta tog leka je, (uz sve nezeljene posledice koriscenja) da sprecava dalje razaranje jetre i stvaranje nekroticnog tkiva (fibroze) koje onemogucava pravilan rad jetre i vodi ka cirozi! Cak, naprotiv, nakon lecenja, su vidljivi rezultati uzeti biopsijom, da je kod pacijenata pre terapije i nakon terapije, vidljiva promena (na bolje) tj. da je nakon terapije stepen ostecenja manji.
Lecenje je jako skupo (12.000 evra) a godisnje samo 180 pacijenata u Srbiji dobije "besplatno" terapiju, tj. da troskovi idu na teret drzave. Iskreno se nadam da ce se ta lista prosiriti, vidim u Hrvatskoj se vec uveliko radi na tome i za sada ima uspeha.
Moj suprug je ove godine "upao" u tih 180 i za sada je na pola terapije, negativan na C je bio 3 meseca nakon pocetka, a primace terapiju do aprila iduce godine.
Ne znam tacno kako to sve ide sa B, mada sam na klinici vidjala i ljude koji se istom terapijom lece i od B. Od cega sad to zavisi stvarno ne znam.
Sa druge strane, nekada je bolje ziveti u neznanju (mada ja licno tako ne bih mogla, ali svi smo mi razliciti i ne treba zbog toga nikoga osudjivati).
Raspitaj se kakve su sanse za tvoje lecenje, jer ako ne postoje ili su male, onda je stvarno da se bezveze mucis da radis biopsiju da bi samo dobila to saznanje! Biopsija ipak nije mala stvar i veliki je atak na bilo koji organ da bi se igrala sa tim i nekome dala jos jedan podatak za naucni rad, a pri tom da nemas mogucnost da se lecis!
E sad, mozda i ja gresim, ali sam se stvarno svega nagledala u poslednje vreme i malo mi je mucno sve to kako ide u nasem zdravstvu!
[/quote]
Da nebude nedoumice "pepelence" jeste musko, ali ja samo kucam. Problem ima moja drugarica cije reci ja citiram jer se lose snalazi sa tastarurom.
pozdrav.
Da nebude nedoumice "pepelence" jeste musko, ali ja samo kucam. Problem ima moja drugarica cije reci ja citiram jer se lose snalazi sa tastarurom.
pozdrav.