Heliko bakterija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Jelena78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 11, 2007 12:59 am

Re: Heliko bakterija

Post od Jelena78 »

Ashley, mnogo hvala na brzom odgovoru.

Mene je, zbog stalnog bola ispod desnog rebarnog luka lekar poslao na test na Helkobakter. Posto mi je test iz krvi pokazao neku granicnu vrednost, sad ne znam na cemu sam, pa sam htela da dodatno proverim pomocu tog antigen testa da bih nekako izbegla gastroskopiju. Ali, problem je u tome sto sam ja sad na terapiji antibioticima zbog urinarne infrkcije, a i pijem ranisan zbog tog bola ispod desnog rebarnog luka, pa ne znam da li bi test bio verodostojan. Kada sam se raspitivala za ureaza test iz daha rekli su mi da nije pouzdan dok ne prodje najmanje mesec dana od prestanka uzimanja antibiotika i dve nedelje od uzimanja lekova koji smanjuju lucenje zeludacne kiseline. :( Ne znam da li to vazi i za taj antigen test iz stolice, citala sam uputstvo na netu i o tome nista ne pise...
Jelena78
Novi član
Novi član

Post od Jelena78 »

Ashley, mnogo hvala na brzom odgovoru.

Mene je, zbog stalnog bola ispod desnog rebarnog luka lekar poslao na test na Helkobakter. Posto mi je test iz krvi pokazao neku granicnu vrednost, sad ne znam na cemu sam, pa sam htela da dodatno proverim pomocu tog antigen testa da bih nekako izbegla gastroskopiju. Ali, problem je u tome sto sam ja sad na terapiji antibioticima zbog urinarne infrkcije, a i pijem ranisan zbog tog bola ispod desnog rebarnog luka, pa ne znam da li bi test bio verodostojan. Kada sam se raspitivala za ureaza test iz daha rekli su mi da nije pouzdan dok ne prodje najmanje mesec dana od prestanka uzimanja antibiotika i dve nedelje od uzimanja lekova koji smanjuju lucenje zeludacne kiseline. :( Ne znam da li to vazi i za taj antigen test iz stolice, citala sam uputstvo na netu i o tome nista ne pise...
Korisnikov avatar
ashley
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 13, 2012 8:57 am

Post od ashley »

Mogu da ti kazem - probaj. Ako rezultat bude pozitivan, onda najverovatnije imas. Ako bude negativan, e onda nisi sigurna, jer mozda je bakterija potisnuta antibioticima, ali ne znaci da je potpuno unistena i da se nece vratiti. U tom slucaju ponovi opet kad prekines sa antibioticima.

To je neki moj rezon. :D tako sam negde cuo/procitao...

p.s. Test iz krvi ima vrlo lose performanse.
Jelena78
Novi član
Novi član

Post od Jelena78 »

Hvala jos jednom, tako sam i ja nesto mislila da uradim. Ako i pored tih antibiotika i ranisana test pokaze prisustvo antigena, onda je helikobakter verovatno prisutan...

Citala sam da je taj test iz krvi manje pouzdan, ali me je moja dr poslala da ga uradim i ja sam je poslusala. Ona mi je napisala da uradim IgA i IgG antitela i tako sam i uradila. Posle su mi dve drugarice (koje su takodje lekari) tvrdile da je besmisleno raditi IgA anitela za helikobakter jer ona nista ne govore o toj infekciji nego da je trablo da uradim IgM i IgG antitela. Sad mi nista nije jasno... :( :-?
Korisnikov avatar
ashley
Novi član
Novi član

Post od ashley »

Nemoj da me drzis za rec, ali mislim da je pouzdanost tog testa Iga Igg iz krvi oko 60 posto... Pre desetak godina kada sam ga ja radio to je verovatno bila jedina metoda. IgA i IgG se rade najcesce zajedno, mada, istina, samo IgG govori o skorasnjoj infekciji. Pritom, opet ta antitela ostaju i do 6 meseci u organizmu.

Antigen test iz stolice ima pouzdanost preko 95 posto, slicno kao i urea izdisajni, i ova dva testa mogu da se koriste za potvrdu eradikacije (unistenja) bakterije.

Iskreno, meni kod tog urea testa najvise smeta sto se gutaju radioaktivni izotopi 14C pa se ne preporučuje trdudnicama, dojiljama i deci. Znam da to nije velika radijacija, ali opet... A test iz stolice je i jeftiniji.
Jelena78
Novi član
Novi član

Post od Jelena78 »

Da, u pravu si, iz kojeg god ugla da gledas, najbolje je izgleda uraditi taj antigen test.
Valjda bi napisali da ne moze da se koristi u slucaju uzimanja nekih lekova da je to problem. Posto u uputstvu pise da nije potrebna nikakva priprema pre testa, niti pise neko upozorenje o ogranicenjima pri upotrebi, ispada da onda, iako pijem antibiotik i ranisan, to ne bi trebalo da utice na rezultat testa.
Jos kad ne bih imala to cudoviste od bakterije, bilo bi odlicno...
Korisnikov avatar
ashley
Novi član
Novi član

Post od ashley »

Pa to je zato što sam antibiotik ne utiče na performanse testa. Test pokazuje prisustvo/odsustvo helikobakterovih antigena u stolici. Sugestija lekara da se ceka dve nedelje odnosi se na ponasanje bakterije pod dejstvom antibiotika i njihovu sposobnost da se ponovo namnoze ako se ne uniste u potpunosti. Da se ne bi prevarila, ako ti u toku terapije test pokaze da si negativn, a one se ponovo namnoze.
dragma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 3:15 pm

Post od dragma »

Asley, samo da te pitam, buduci da ja nisam koristila nikakve antibiotike , niti znam da li imam ovu bakteriju, ali imam stalni jaki gastritis, mogu li ja koristiti taj test See Now, a da sam recimo juce pila ranisan? I sta se zapravo desava ako se koristi ranisan, a testiramo se? Zamagli se rezultat ili?
Korisnikov avatar
ashley
Novi član
Novi član

Post od ashley »

Nisam siguran, meni su rekli onako zajedno za celu terapiju koja uključuje antibiotike i lekove za kiselinu, pa sad ne znam da li to važi i samo za lekove za kiselinu ili je to zbog antibiotika. U svakom slučaju možda je najbolje da sačekaš nekoliko dana da se testiraš kad ne piješ nikakve lekove. Pretpostavljam da jedino pogrešno možeš da dobiješ - lažno negativan rezultat, pa onda ponovi test kad nemaš smetnje i kad duže ne piješ lekove. A u slučaju pozitivnog - svakako odmah kog gastroenterologa.
Korisnikov avatar
ashley
Novi član
Novi član

Post od ashley »

Evo ga ovde taj test, ali ne piše ništa za slučaj kada ste pod terapijom... http://www.rapidtest.rs/rapid-test/heli ... lori-test/
Odgovori