gnojna angina (nesto cudno)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

ludazatobom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 9:30 am

gnojna angina (nesto cudno)

Post od ludazatobom »

Imala sam gnojnu anginu pre nekih mesec dana. Pila sam klijacil, ali kako mi nije pomoglo lekari su probali s penicilinom i uspelo je, verovatno je imalo udela i to sto penicilin nisam primila desetak godina pre toga. Posle 7 penicilina dobila sam i jednu zastitnu inekciju (21 dan, ne mogu se setiti kako se inekcija zove) i dejstvo je isteklo pre nekih nedelju dana. Za sve to vreme mi je na levom krajniku bila neka bela tacka koja je nekada bila svetlija, nekad se povlacila i to me je brinulo. Isto tako, posto su mi krajnici skroz rupicasti od angine (imala sam je i prosle godine jednom) kroz jednu veliku rupu mi je svakog dana curilo po malo neceg belog. Veceras, posto mi je ta bela tacka bila bas svetla, uzela sam stapic za usi misleci da mi je to neki ostatak od hrane i kako sam stisnula krajnik da skinem iz one velike rupe mi je iscurilo mnooogo cini mi se nekog sekreta. I onda sam jos malo stiskala i iscurilo mi je stvarno mnogo sekreta i cak i malo krvi na kraju i ona bela tacka je potpuno nestala. Da li je moguce da sam istisnula gnoj iz krajnika? Citala sam da je gnojnu anginu nemoguce "otkinuti" sa krajnika vec jedino s lekovima? I na kraju, da li je ok to sto sam uradila?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Da, to je gnoj...slobodno mozes istisnuti i treba tako...obicno su nasi stari radili sa secerom i limunom pa se dobro istraljaju da se probiju kako bi lakse zarasli nakon izbacivanja gnoja...to je klasican primer gnojne angine a ona se NIKADA ne leci oralnim antibioticima, pogotovo ne preporucujem oralni penicilinski Cliacil 1.200.000 iako je za to jer nista nece uraditi...samo intramuskularno
ludazatobom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 9:30 am

Post od ludazatobom »

Hvala na odgovoru, bilo mi je jako cudno sto sam istisnula gnoj jer nigde na internetu nije bilo reci o tome, a ni meni se ranije nije desavalo :wink:
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

A kako se to cedi, nisam bas najbolje shvatio posto ocito ista muka muci i mene!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@ludazatobom

NI SLUCAJNO NE ISTISKUJTE!!!!!!!!!!!!!!!!!
nista "na glavi" iznad usana se ne cedi - glava je dobro vaskularizovana i bakterije mogu biti ubrizgane u krvotok, i kao komplikaciju napraviti (septicki) slog, infarkt, udaljena metastatska ognjista bakterisjskih ifekcija, itd...

@MACHINE
opet ste se "povampirili' sa pisanjem kojestarija na ovom forumu - evo ovo je dobar primer da ljudi koji nemaju medicinsko obrazovanja i u najboljoj nameri ipak treba 3X da razmisle pre nego sto napisu neki savet...
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Posto ti se to desilo posle dokazane angine, ne znam da li je u pitanju ono na sta meni lici. Te bele grumuljice su obicno ono sto zovu "tonsil stones", pa proguglaj na tu temu. Od nasih orl uglavnom neces cuti bog zna sta o ovome, uglavnom samo da je u pitanju zaostala hrana ili hleb.

Da uprostim posto sam laik, krajnici iznutra imaju te tunele i izgledaju recimo kao karfiol. Kada nastanu ti otvori na spoljasnosti krajnika, ono sto se u njima stvara je mesavina hrane, onoga sto organizam salje da izbaci strano telo (ako ne gresim belih krvnih zrnaca) tj. sto stvaraju sami krajnici, i ostalog npr. izvesne kolicine bakterija i gljivica. To nije gnoj, bar su mi u mom slucaju tako potvrdili. A normalno je da se tkivo krajnika istiskivanjem toga vise ili manje dodatno mehanicki povredi, otuda eventualno krv.

Ja sam od pocetnih nekoliko rupica pre desetak i vise godina, dosla do situacije da imam povezane tunele, koji se jako brzo pune. I ako angine nisam imala. Taman sam htela da se resim krajnika, ali od operacije moram da odustanem zbog jednog lepog razloga za sledecih devet i kusur meseci : ).

Sto se tice istiskivanja ovog sadrzaja, nemam ni nameru ni znanje da bih demantovala sta neko strucan kaze. Medjutim, u praksi je nemoguce ignorisati pritisak, nelagodnost, grozan ukus, pa i bol koji ovim filovani krajnici mogu da stvore. I te kako se oseca kada se krajnici napune cepovima. I ti cepovi nekako negde moraju da odu, zar ne? Pa, necu valjda da dozvolim da ih gutam, iskasljavam po ceo dan ili nesto jos gore. Po iskustvima koje sam citala i cula ljudi ih definitivno povremeno necim ciste. Ne kazem da je ovo dobro, ali jednostavno nema nacina da se njihovo stvaranje spreci, a prave probleme koje je nemoguce ignorisati. Naravno, ako ih neko ima u vecem broju. Sto se tice vadjenja ovakvih krajnika, tesko je naci voljnog lekara za to.

Eto situacije gde je teorijski lako postavti da nesto nije dobro ciniti, i da mogu da nastanu stetne posledice, ali tvrdim da ko ima ovaj problem u vecoj meri izrazen, ne moze da postuje ovakvo pravilo.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

tvrdim da ko ima ovaj problem u vecoj meri izrazen, ne moze da postuje ovakvo pravilo.
a sta moze? da se slogira? dobije infektivni endokarditis? infarkt?
negde moraju da odu, zar ne?
krajnici su limfno tkivo, koje izdrenira gnoj. gnoj iz krajnika se ne iskasljava
siki pardik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm

Post od siki pardik »

ja mislim da ne moze da se desi nista.samo ispiraj 1% hidrogenom.meni su skalpelom napravili mali rez da bi mi gnoj istekao.onda su mi prepisali 25 injekcije penicilina.3 jutra zaredom posle isecanja rade tzv.dilataciju.stipaju krajnik da opet otvore rupu da jos istekne gnoj.i samo ispiranje hidrogenom i nema problema.onda su mi rekli da ako ponovo pocne angina-da pijem cliacil
pozdrav
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Rekla sam da ne znam da li je u pitanju gnoj ili cepovi na krajnicima. Opis lici na cepove
Ja pisem o cepovima, sto sam i naglasila.
Oni se i te kako iskasljavaju, a mogu i da se povracaju, ako bas moram da pisem na ovaj nacin. Ocigledno da vi niste licno iskusili ovo. Cepove krajnici ne apsorbuju nego ih stvaraju i kao limfno tkivo intezivno se"brane" se od stranog sadrzaja, teze da ih izbace. Posto su u dubokim i spojenim kanalicima i ima ih mnogo to samo, i u potpunijoj meri ne moze da se desi.
Javicu vam kada se budem slogirala, samo recite jel se vazi i ako se dogodi posle pedesete. A obavesticu i ostale osobe za koje znam da ovo rade, da vas obaveste kada napune Svetog Savu.
siki pardik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:58 pm

Post od siki pardik »

ma nemojte se odmah ljutiti.ja pisem iz licnog iskustva ono sto sigurno znam i da ako joj je to angina-nema problema sto je istisnula.ja o otorinolaringologiji nemam pojma.nisam ni cula za te cepove.
nego vama svaka cast kako ste objasnili,pa vas molim da procitate temu metastaze tumora na vratu i ako nesto slucajno znate-napisite mi.unapred sam vam puno zahvalna-za ejmi
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Ja se izvinjavam, moj komentar je na post drbgd, posto tvrdi da ce svi koji diraju krajnike dobiti slog, i da ce cepove krajnici sami da razloze. Nisam citirala, pa je ispalo da komentarisem vas. Zao mi je, ja nemam medicinsko obrazovanje. Sve najbolje vam zelim!
nicole
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 11:29 pm

Post od nicole »

Imala sam tu nesrecu da mi dijagnoza bude najgori oblik gnojne angine koju je dr ikada vidio u svojoj praksi. Do tog stadija su me doveli visoko „edukovani i sposobni” ljekari u Domu zdravlja koji su me „lijecili” danima penicilinima pa sam jedva ziva i dehidrirala – zavrsila u bolnici gdje su se svi cudu cudili sto im nisam ranije dosla ( a ja dolazila, samo sto niko strucan nije bio da vidi ozbiljnost situacije). U svakom slucaju, hvala Bogu, sve se dobro zavrsilo, a u moru gnoja, tokom bolnickog lijecenja izasli su i moji krajnici s kojima od tada(zadnjih 7 godina) nikada vise nisam imala problema. E sad, da li sam tokom tih curenja mogla dobiti i slog, ne znam, niko me nije obavijestio, ali bilo je uzasno. Gnoj je izlazila i na nos i na usta, ali ja sam bila presrecna sto nakon par sedmica, konacno mogu piti vodu...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

posto tvrdi da ce svi koji diraju krajnike dobiti slog
nece svi - ali oni koji ga dobiju (a nije predvidivo ko je to) ce svakako imati izmenjeni tok svoga zivota...
ja nemam medicinsko obrazovanje
vidi se, onda nemojte tako samouvereno da branite svoje pretpostavke, koje su, u ovom slucaju bar, netacne
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Ja ne iznosim nikakve pretpostavke niti se predstavljam kao nesto sto nisam. Nego iznosim svoje iskustvo, iskustvo drugih sa slicnim problemima, a nisam imuna ni od razgovora sa specijalistima o onome sto mi je zdravstvena smetnja.
Ono sto mogu vrlo samopouzdano da tvrdim je da se ono sto osoba u problemu ovde bude primorana da uradi razlikuje od onoga sto u teoriji ne bi trebalo da cini. Ja ne mogu da tvrdim da rizik o kome pisete ne postoji, ali mogli bi da iznesete i da li znate za neki ovakav slucaj, ili sta kazu statistike.
Takodje, ako nadjete neki drugi nacin da se osoba bez operacije krajnika oslobodi tonsilloiths ili tonsil stones, verovatno ste na pragu da se obogatite.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ako nadjete neki drugi nacin
drugi nacin se i ne trazi, operacija je rutinska i u poslednje vreme se i kod nas izvodi i u lokalnoj anesteziji
Odgovori