GLAVOBOLJA

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

marija kv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 07, 2007 9:09 pm

Post od marija kv »

sto se tice glavobolje, to je bilo upuceno doktoru Ivici kako bi mi odgovorio posto on sve zna,nisam ni sumnjala da nece,a jedan student medicine moze da ti nabroji jos bar dese razloga obzirom da neurolozi kazu da ih ima oko 400!Toliko o tome!

A za doktora Ivicu:pogledajte na temu EB virus!Pozdrav
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Merylin: migrena, sinusi....i sve dalje nabrojano. Sve zavisi od cele klinicke slike. Pocnbi od lekara opste prakse, pritisak, uputi za laboratoriju, ocnog lekara, fizijatra po potrebi ako je krvna slika i biohem uredu.....

Girl: isto vazi - od hioptenzije do anemije, do spondiloze vratne kicme.....put je isti: lekar OP pa uput za osnovne analize, ocnog lekara, fizijatra i najzad neurologa po potrebi. POzdrav
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Draga buduca koleginice,

Studenti mozda mogu da nabroje i 4.000 razloga, ali po pravilu ne umeju da razlikuju ni jedan, niti umeju da dijagnostikuju ni jedan, jos manje da lece. Ono sto ste pisali o EB virusu sam pogledao, ostavio sam Vam komentar.

Samo nastavite da se bavite diferencijalnom dijagnostikom i da "sirite univerzum", tako cete najverovatnije zavrsiti u akademskim vodama - tamo gde se ljudi malo vise bave knjigama i teorijom, a manje lecenjem. Do diplomiranja cete mozda nauciti makar teorijski razliku izmedju teorijske i klinicke medicine. A kad zavrsite staz, javite se opet ovde, mozda cujemo nesto drugaciji stav.

Ukoliko ste ocekivali da se na pitanje od jedne recenice neko raspise i u svakom odgovoru napise po jedan udzbenik, misim da ste promasili mesto. Uostalom, online udzbenike vec imate na svakom koraku, obidjite malo Medcsape, Merck, Emedicine...

Srecno na ispitima.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

dr ivica napisao: Studenti mozda mogu da nabroje i 4.000 razloga, ali po pravilu ne umeju da razlikuju ni jedan, niti umeju da dijagnostikuju ni jedan, jos manje da lece.

Ne slazem se sa ovako iskljucivim razmisljanjem. Kad bismo razmisljali ovako iskljucivo u suprotnom pravcu, moze se reci da studenti znaju napamet od reci do reci sta jedan lekar moze da kaze. Jer i vrapci znaju vec sve dijagnoze koje jedan dokotr po pravilu zna da nabroji. Studenti se najbolje uvere u to kad pazljivo slusaju nekog doktora, i ostaje im samo da se smeju samom sebi kakvih doktora ima i koliko je taj univerzum, koji ste pomenuli, izgleda presirok za njihov pojam.

Da se razumemo, ovo je takodje iskljucivo ramisljanje kao i ova recenica doktora Ivice. Svi smo mi ljudi, nismo super kompjuteri. Najpre ne znamo. Jer da znamo bolest bi bila pobedjena, ili bi covek ovladao sigurno zdravljem. Zatim gubimo se u informacijama. I uostalom zaboravljamo sve sto smo ikada o bilo cemu naucili, ponajvise ono sto ne koristimo, jer kako se ispostavlja nemamo previse urodjen osecaj za razumevanje bitnih stvari. A jos smo i debelo sujetni :) Jedini nacin da napravimo nesto kako valja, jeste da se dopunjujemo svi medjusobno. Ili da vodimo beskonacan spor: ko je u pravu :D

Mislim da je veoma primerno kad se prihvati zamerka za neki pogresan odgovor, kao sto je to uradi Ivica na pocetku teme, i da je na neki nacin to sustina. Da je ovaj forum, bas zbog ljudi koji imaju sasvim drugacije razumevanje stvari jedni od drugih, u veoma velikoj prednosti. I da na tome pociva njegova vrednost. Pogledajte samo sve te clanove, koliko ima onih koji nemaju veze sa medicinom, ili su samo studenti, a koliko imaju korisnih stvari da kazu. Kada bi se iznenada svi ti clanovi povukli, a ostali samo doktori, ovaj forum bi se sveo na drugo "dodjite nam kod lekara". Jer je besmisleno smatrati da bi ti doktori trebali da pocnu ovde da vode svoje pacijente a ne na svojim klinikama (sto bi mogli nesmetano, do mile volje da rade, da nema ovakvih nabusitih clanova koji procenjuju svaki mig doktora :D ne dozvoljavajuci im da dovrse ni jednu misao do kraja ). Zatim doktori siznu, pa odu uvredjeni, ili se vrate, ali i dalje ostaju pri stavu da su oni doktori, nastojeci da to i dokazu i uvere pridosle kako treba slusati samo njih, da se toboz neko ne bi pogresno lecio. (sto je opet apsurdno jer savet doktora potpuno ravnopravan savetu svakog drugog coveka, to je zato sto svako vrlo dobro vidi iz svog ugla i svako daje pravi savet i kako on misli da najbolje treba. A hvala Bogu priroda nam dala moc da iamamo svoje, a ne tudje razmisljanje. Stav suprotan ovome je da su doktori uvek apsolutno u pravu, sto onda znaci da bi svi ostali ljudi na svetu trebali da povuku rajfisluse na usta)...

Bilo kako bilo, ovakvo ponasanje je praistorijsko, staro koliko i zivot na zemlji. To je samo proces evolucije, koji nalaze da se dve strane medjusobno glodju do poslednjih granica izdrzljivosti dok se ne dobije za prirodu zadovoljavajuca stvar. To je proces koji ne prestaje, i moze lako poprimiti samo privid harmonije. Posejati samo svoje misljenje, je skoro isto kao posejati samo svoje gene. I kao sto dovoljno jak muzjak moze da obezbedi da se ceo copor pari samo sa njim, bez obzira kakvi su ti njegovi geni, tako i ovde dovoljno uporan hoce da ceo forum slusa samo njega i da njegovo misljenje izgleda na kraju postepeno zavlada svetom :o . A sto potpuno nema veze sa time da li je on uopste u pravu ili ne. A sto naravno nije ni bila poenta misije vec nahraniti svoj ego.

Dakle, sustina je u tome sto mi razumni ljudi pa cemo razmisliti o svemu tome, i shvaticemo da je ovaj forum zamisljen da bude dobar forum. Da se neguju neke sustinske vrednosti, a ne jednosmerne i egoisticne, koje zbilja vode u nesto sasvim drugo. Ako svako tera samo svoje nema napredka. Postoju drugog ako ramisljas da drugi treba da postuje tebe. Potrebno je spajanje misljenja. Svako ima po jednu ciglu, a mi hocemo da napravimo nesto konstruktivno. Sloznost, postovanje, tolerancija, i smisao da saslusamo i razmislimo o tudjem misljenju. Sto treba da makar malo promeni nase misljnje. U suprotnom sve obijamo od sebe, nismo zreli razumni ljudi, vec vise licimo na idiote.

Sve u svemu, mislite o tome samo ne mojte da vas zaboli glava :D
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

E,sad me jos vise boli glava!
tarcika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 4:56 pm

Post od tarcika »

sto se tice glavobolje, to je bilo upuceno doktoru Ivici kako bi mi odgovorio posto on sve zna,nisam ni sumnjala da nece,a jedan student medicine moze da ti nabroji jos bar dese razloga obzirom da neurolozi kazu da ih ima oko 400!Toliko o tome!
a-ha,pa znaci li to da si sa namerom postavila pitanje za koje si znala da ce DR.IVICA da odgovori,da bi mogla da ga popljujes?!?!iako si kao student pete godine medicine vec znala moguci odgovor(ili 4000 njih...)

a koliko si precizan odgovor ocekivala na pitanje:"od cega moze da me boli pola glave?!"

Svasta!

na ovom forumu svako sebi daje za pravo da dovodi u pitanje necije znanje i profesiju,a pritom od istih trazi pomoc!
E,sad me jos vise boli glava!
verujem ti!

pozz
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm

Post od gorant »

marija kv napisao:sto se tice glavobolje, to je bilo upuceno doktoru Ivici kako bi mi odgovorio posto on sve zna,nisam ni sumnjala da nece,a jedan student medicine moze da ti nabroji jos bar dese razloga obzirom da neurolozi kazu da ih ima oko 400!Toliko o tome!
I očekivala si da čovek nabroji svih 400? :o I pitala si ga da bi ga dočekala na "grešci", a ne da bi dobila pomoć? :o I studenti pete godine medicine su nepogrešivi? :o
yeleena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm

Post od yeleena »

hmmmm, ne samo to, nego nacin na koji je to uradjeno... time govorite, marija, najvise o sebi samoj... :(

ljudi ce hteti sutra da Vam pristupe sa poverenjem i predavanjam... bolesni, uplaseni ljudi... koji ce mozda hteti jos necije misljenje... malo dublju analizu.. ili odraslu osobu za lekara :-? ... sta cete reci - "u-ta-ta", zato sto cete mozda biti emocionalno angazovani, kao u ovom slucaju?
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Mlada je i neiskusna. Ima vremena da nauči.Medicina zahteva kontinuirano učenje celog radnog veka(govorim o Doktorima , ne o doktorčićima)...
O verbalnoj komunikaciji mlade koleginice- ne bih. Ali se nadam da i za to ima vremena...Pozz
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

marija kv napisao:sto se tice glavobolje, to je bilo upuceno doktoru Ivici kako bi mi odgovorio posto on sve zna,nisam ni sumnjala da nece,a jedan student medicine moze da ti nabroji jos bar dese razloga obzirom da neurolozi kazu da ih ima oko 400!Toliko o tome!

A za doktora Ivicu:pogledajte na temu EB virus!Pozdrav
Hm, ja bas nisam naklonjena pomenutom dr Ivici, to bar svi ovde znaju, ali cak ni meni ovo nije bilo ni malo simpaticno. Sta vise.
Nije dosta biti student 5. godine medicine da bi se steklo pravo pripadanja esnafu medicinskom, ocigledno. U redu je suociti kolege sa greskama, argumentovano i direktno, ali ovaj nacin nije primeren: promasila si i mesto, i vreme i nacin - bez obzira kolko ti je neko nesimpatican, reci mu to u lice (ili u ovom slucaju - u direktnoj provocirajucoj situaciji), ovo je potpuno neprimereno i pateticno za nekoga u tvojim godinama i sa tvojim statusom.

P.s. A ja mislila ovo ozbiljna tema.... :roll:
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Marija, da li stvarno mislis da je student pete godine upuceniji u medicinu, i sa vise znanja od doktora? . Ja sam apsolvent, ali ja tako ne mislim. Sta, sada si ga ti, kao, poklopila? Pronasla si mu rupu u znanju? Stvarno te ne razumem. :roll:
Odgovori