Energetsko piće

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Thegenerik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:57 pm

Energetsko piće

Post od Thegenerik »

Da li energetska pića imaju loš efekat na onog ko ih pije? Da li valja da se piju prije treninga? Šta sa onima sa viškom kilograma?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Energetska pića možda su dobra za razbuđivanje, no kada su zubi u pitanju, njihova se konzumacija ipak ne preporuchuje u tolikoj meri.

Nauchni časopis Science Daily preneo je, naime, rezultate istraživanja koja pokazuju da energetska pića poboljšavaju eroziju zubne povrshine.

I prijašnja istraživanja pokazala su štetnost jako zaslađenih pića, a najnovija, koje su proveli britanski stomatolozi, govore kako nivo pH nije jedini faktor koji uzrokuje eroziju zubne povrshine, već da sposobnost pića da neutralishe kiselinu takođe igra ulogu.

Stomatolozi su takođe predložili i tri načina kako zaštititi zube ukoliko se takva pića konzumiraju. Jedan od njih je da se nakon konzumacije usta isperu čistom vodom.

Takođe trebala bi se koristiti slamka koju treba smestiti što više u unutrašnjost usta, kako bi se izbegao dobir pića sa zubima.

No, najvažniji savet je da se unos takvih pića u telo treba smanjiti na najmanji mogući nivo.

Energetska pića smanjuju percepciju učinka alkohola na motoričku koordinaciju, ali ga ne poništavaju, rezultat je istraživanja koje su brazilski istraživači proveli o učincima mešanja alkohola i Red Bulla.

Alkohol u kombinaciji s energetskim pićima, kao što je Red Bull, sve je popularnije piće mladih jer smanjuje osjećaj pospanosti i povećava osećaj zadovoljstva.

U prethodnom istraživanju o učincima energetskih pića otkriveno je da se ispitanici osećaju sretnijima i fizički snažnijima te da su euforični i nesputani.

To pokazuje da energetska pića mogu smanjiti deprimirajući učinak alkohola i time olakšati ljudima preterano konzumiranje alkoholnih pića.

Tokom ovog istraživanja istraživači su otkrili značajnu razliku između percepcije subjekta i objektivnih merenja njihovih sposobnosti.

Kod ispitanika koji su pili alkohol i Red Bull, u odnosu na ispitanike koji su pili samo alkohol, značajno se smanjila percepcija glavobolje, slabosti, suvih usta i oslabljene motoričke koordinacije, ali nije se smanjio učinak alkohola na stvarna merenja motoričke koordinacije i vremena reakcije.

Drugim rečima, osoba je pijana ali se zbog učinka energetskog pića ne oseća toliko pijanom koliko jest.

Iz svega navedenog izvodi se zaključak da je mešanje alkohola i energetskih pića više štetno nego korisno.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Energetska pića nisu štetna, ali samo ako se konzumiraju u umerenim
količinama. Isključivo su zabranjena deci, trudnicama i ljudima sa srčanim bolestima, a svi ostali, prema domaćim ekspertima, ne bi trebalo da piju više od jedne limenke na dan.

Iako stručnjaci smatraju da energetska pića nisu štetna
po ljudsko zdravlje, ipak, preporučuju da se radoznali konzumenti najpre
konsultuju sa svojim doktorom, posebno zbog toga što stvaraju zavisnost.

Energetska pića se mogu naći skoro u svim prodavnicama i trafikama u zemlji.

Najtraženiji su „red bul”, „blek dog” i „guarana”. Njihova cena je od pola
eura u prodavnicama, pa do tri eura u kafićima. Najčešće ih kupuju tinejdzeri i studenti, jer se ne smatraju alkoholom i nema zabrane za prodaju.
U Norveškoj, na primer, vlada je zabranila prodaju „red bula”, jer ga je državna farmaceutska služba proglasila lekom, a uvoz je ograničila na 400 limenki godišnje po čoveku. Međutim, sudeći po ulicama našeg glavnog grada, „red bul”, „guarana” i „šark” se piju kao koka-kola ili fanta.

Prema rečima Mladena Vukaševića, doktora sportske medicine, ova pića
sportistima mogu biti korisna, ali samo u doziranim količinama.

- Energetska pića se preporučuju sportistima, biznismenima i svima kojima je potreban dodatni izvor energije. Ne preporučujemo ih trudnicama i deci, zbog toga što sadrže kofein. Dva osnovna sastojka energetskih pića su natrium i kofein. Natrium pomaže telu da zadrži vodu i šećere, koje telo sagorijeva da bi dobilo energiju, a kofein obezbeđuje budnost. Prekomerno konzumiranje ovih pića i, posebno, njihovo mešanje sa alkoholom, nadražuje centralni nervni sistem i može da dovede do teške depresije. Nažalost, kod nas se dešava da mladi
zloupotrebljavaju ova pića i piju ih pomešana sa alkoholom, ili marihuanom.
Tada se javljaju štetna dejstva koja ostavljaju trajne posledice. Te limenke primamljivih boja i ukusa su slične tempiranim bombama. Ako popijete samo jednu, raspoloženje je bolje, koncentracija je jača, ali ako ih popijete više i uz to koristite opojne supstance, onda su i ova pića droga, poručuje Vukašević.

On naglašava da je cilj energetskih napitaka dodatan izvor energije u
situacijama koje iziskuju povećane i dugotrajne napore, psihičke ili fizike,
povećanu koncentraciju, budnost i sl. Osim opšteg stanja pobuđenosti, „red bul” poboljšava koncentraciju, izdržljivost, vreme reagovanja, emocionalni status, te stimuliše i rad metabolizma. Može se zato reći da „red bul” i njemu slični energetski napici prvenstveno spadaju u skupinu funkcionalnih napitaka koji se razlikuju od onih sportskih (npr. „gatorade”), te se kao takvi ne smeju koristiti kao primarno sredstvo utoljivanja žeđi, kao zamjena za vodu, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u prekomernim količinama energetska pića mogu da uzrokuju zavisnost, oštećenja srčanih mišića, slezine, narušavanja hormonalnog sistema i impotenciju. U njima ima 50 odsto šećera, a ostalih 50 odsto su razni vitamini, minerali i kofein. Ljudi koji se ne bave ekstremnim sportovima, ili nemaju velikih fizičkih napora, umesto energetskih pića trebali bi da piju vodu.

Ona je jedino piće koje može da osveži čoveka, obnovi i digne ga na noge.

Energetska pića daju više energije, povećavaju koncentraciju, a kofein stvara osjećaj povećane budnosti. Međutim, konzumiranje ovih pića svakodnevno nosi opasnu zamku, jer se zavisnost stvara veoma brzo.

Vukašević ističe da je „red bul” lansiran 1987. godine u Austriji, odakle je
svoju popularnost sticao širom Evrope, da bi danas bio prisutan na svim
kontinentima. Iako nije jedini na tržištu, svakako je najzastupljeniji i smatra se prvim u svijetu energetskih napitaka. Smrtni slučajevi u kojima su energetski napici odigrali ulogu zabilježeni su širom sveta. Najčešći razlog smrti i glavni problem, kada su u pitanju energetski napici, nezavisno da li se radi o pretjeranom konzumiranju ili o miješanju s alkoholom i ostalim drogama, je dehidracija.

Dehidracija se može javiti ponajpre zbog velike količine šećera i
kofeina koji onemogućavaju telu da apsorbuje vodu. Dalje, i alkohol i
energetski napici (tačnije, kofein koji se nalazi u njima) imaju diuretsko
delovanje, tj. podstiču mokrenje.

Dakle, kombinacija pojačanih telesnih napora, energetskih napitaka i alkohola, ili drugih droga s diuretskim učinkom, doprinosi brzom gubitku tečnosti. Zbog istovremene zasićenosti tijela šećerima i kofeinom, telo otežano apsorbuje vodu i to može dovesti do fatalnog ishoda.

Zato, umesto „guarane”, popijte čašu vode i dobićete isto energije i isto dobrog raspoloženja.

Kad pritisak skoči na 170

Koliko daleko mladi mogu da odu u svojim ludostima, najbolje pokazuje jedna od brojnih prezentacija energetskih pića u Budvi.

Naime, grupa mladića je pila energetska pića, a posle toga su merili krvni
pritisak i, kome gornji pređe 170, taj je pobednik. Temperatura 40, omamljiva sladunjava pića, pritisak previsok, i eto igre koja često može biti fatalna po život.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Khm, uvek citam po novinama kako kritikuju energetska pica, tipa kao lose utice na srce, ne samo na srcane bolesnike, vec na sve, pocne birze da radi itd itd, naravno da ne valja, jer je to na vestacki nacin..
A danas znam da je fora da se energetska pica uzimaju sa alkoholom, sto nikako ne ide! i moze svasta da ti se dogodi, ja sam pre pola god tako uzimao, ali svom srecom nista mi nije bilo.. takodje sam uzimao pred takmicenja po 2-3 limenke Red-Bulla ali mi isto svom srecom nista nije bilo... A sad mi ne pada na pamet da vise uzimam (jer sam popio koksaki virus :P )
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Iz licnog iskustva...
Prosle godine sam pred rok malo spavao (ucilo se, jel te... :) ) i pio sam gomilu... onog energetskog pica u zelenoj limenci :). Posledica: svakih pola sata u wc, da bih tamo izmokrio... pa ne vise od pola kafene soljice mokrace...
Thegenerik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:57 pm

Re: Energetsko piće

Post od Thegenerik »

Thegenerik napisao:Šta sa onima sa viškom kilograma?

??????????
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

kolikim vishkom kilograma? 5 kg ili 25 kg vishka?

I ako iz ovih textova nisi zakljuchio da uzimanje ovih napitaka remeti normalan krvni pritisak ondak ne znam kako da ti objasnim!

Bash pre neki dan sam chula da je neki klinac posle treninga izlazio negde u grad i bio je umoran i popio je valjda 10 red bulla i umro!

Tako da, ako ti bash trebaju ovakvi napitci onda nadji prave sportske napitke i ne pij svakakvo smece koje se prodaje na zvakom coshkku!

I nemoj da vichesh na nas bold slovima!
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 5:09 pm

Post od marra84 »

a sta je sa koka-kolom????? jel ona utice na sve ovo sto ste gore naveli????
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

pa svaka technost utiche na 'sve ovo gore'!

samo sva energetsaka pica i pica sa puno shecera u koje se ubraja koka kola chine da 'sve ovo gore' bude mnogo izrazenije!

PIJTE VODU LJUDI!
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Problem u energetskim picima je prilicno visok nivo kofeina ili slicnih supstanci. Na limenkama lepo pise maksimalna dnevna doza ta i ta, takodje pise i da ga ne treba piti sa alkoholom. To upozorenje zaista ima smisla. Ko to voli da pije, neka pije, ali neka bude umeren...
Pozz
Korisnikov avatar
marra84
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 5:09 pm

Post od marra84 »

ja sam to izbacila jos odavno kada sam zamalu u bolnici zavrsila jer sam mesala votku i guaranu ali ne jedno pice nego sam se bukvalno otrovala kad sam se probudila na nekoj zurci na podu lezeci u sopstvenoj bljuvotini i gomila ljudi oko mene zovite hitnu pomoc e od tad vise nikad nista ne pijem od alkohola osim piva i to jednu casu ili casu vina....to vece je cale dosao po mene ali sam se ja vec ofrkestila...ne preporucujem nikom ovakvo ili slicno iskustvo.... :wink:
Talenat999
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 19, 2013 10:30 pm

Re:

Post od Talenat999 »

tamaraft napisao:Energetska pića možda su dobra za razbuđivanje, no kada su zubi u pitanju, njihova se konzumacija ipak ne preporuchuje u tolikoj meri.

Nauchni časopis Science Daily preneo je, naime, rezultate istraživanja koja pokazuju da energetska pića poboljšavaju eroziju zubne povrshine.

I prijašnja istraživanja pokazala su štetnost jako zaslađenih pića, a najnovija, koje su proveli britanski stomatolozi, govore kako nivo pH nije jedini faktor koji uzrokuje eroziju zubne povrshine, već da sposobnost pića da neutralishe kiselinu takođe igra ulogu.

Stomatolozi su takođe predložili i tri načina kako zaštititi zube ukoliko se takva pića konzumiraju. Jedan od njih je da se nakon konzumacije usta isperu čistom vodom.

Takođe trebala bi se koristiti slamka koju treba smestiti što više u unutrašnjost usta, kako bi se izbegao dobir pića sa zubima.

No, najvažniji savet je da se unos takvih pića u telo treba smanjiti na najmanji mogući nivo.

Energetska pića smanjuju percepciju učinka alkohola na motoričku koordinaciju, ali ga ne poništavaju, rezultat je istraživanja koje su brazilski istraživači proveli o učincima mešanja alkohola i Red Bulla.

Alkohol u kombinaciji s energetskim pićima, kao što je Red Bull, sve je popularnije piće mladih jer smanjuje osjećaj pospanosti i povećava osećaj zadovoljstva.

U prethodnom istraživanju o učincima energetskih pića otkriveno je da se ispitanici osećaju sretnijima i fizički snažnijima te da su euforični i nesputani.

To pokazuje da energetska pića mogu smanjiti deprimirajući učinak alkohola i time olakšati ljudima preterano konzumiranje alkoholnih pića.

Tokom ovog istraživanja istraživači su otkrili značajnu razliku između percepcije subjekta i objektivnih merenja njihovih sposobnosti.

Kod ispitanika koji su pili alkohol i Red Bull, u odnosu na ispitanike koji su pili samo alkohol, značajno se smanjila percepcija glavobolje, slabosti, suvih usta i oslabljene motoričke koordinacije, ali nije se smanjio učinak alkohola na stvarna merenja motoričke koordinacije i vremena reakcije.

Drugim rečima, osoba je pijana ali se zbog učinka energetskog pića ne oseća toliko pijanom koliko jest.

Iz svega navedenog izvodi se zaključak da je mešanje alkohola i energetskih pića više štetno nego korisno.
Dodavanje nepotrebnog "H" u nekim rečima i glasovna promena iz "V" u "W" se naziva debilizacija.

Gde ode ovaj svet, kultura i pismenost...
Odgovori