Negde u aprilu 2017 mi se pojavio neki kao ekcem na licu, pored nosa sa obe strane i bio je jako mali. Uglavnom, mazanjem pantenol mašću sam uspevao da ga držim pod kontrolom. Kako je vreme odmicalo, poprimao je sve veću dimenziju i danas zauzima veći deo lica. Prvo je počeo da obuhvata nos, čelo (od obrve do obrve), zatim da se širi od nosa levo i desno, pa na slepoočnicu, a sada ga ima i na bradi, obrazima i od pre par dana i na brkovima. Mnogo peče, svrbi i boli kada se nasmejem, odnosno zategnem lice. Mažem pantenol mast ali više ne može da ga drži pod kontrolom, širi se iz dana u dan sve više. Mazao sam sve i svašta, Pantenol mast, kremu, kremu od Nevena, Jekoderm, Blue Cap kremu, Kerium DS, Hydrocortison (7 dana, od njega mi je bilo bolje, ali cim sam prestao sa mazanjem vratilo se posle par dana), pio propolis kapi, vitamin B, vitamin C, Cink, ispirao lice žalfijom, kamilicom, prao lice hladnom vodom. Od svega ovoga samo je uspeo hydrocortison 2.5% da mi pomogne, ali njega nisam smeo mnogo da mažem, maksimum 7 dana. Takođe i pantenol, ali delimično.
2 puta sam bio kod dermatologa, prvi put 8.jula 2017 privatno u Euromediku, tada mi je i prepisan Hydrocortison mast, 1x uveče na crvene pečate 5-7 večeri a potom Kerium DS krema za lice 1-2x dnevno. Dijagnoza je glasila: Dermatitis seborrhoica, Eczema seborrhoicum.
Nakon pogoršanja, ponovo sam bio kod dermatologa i to u Kliničkom centru Srbije, 8.novembra 2017. Doktorki sam rekao da mi kreme ne odgovaraju, čim ih namažem lice mi BUKNE i počne da peče. Bez obzira na to prepisala mi je Blue caps šampon i kremu za lice + Mycoseb šampon 7 dana za telo. Dijagnoza je glasila: Dermatitis seborrhoica - L21, Pityriasis versicolor - B36.0.
I kao što sam rekao, počeo sam sa ovom terapijom, i normalno - lice je buknulo... A kompletna ova terapija me je koštala oko 4.000 dinara... I ovo je propalo...
Još jedna bitna stvar. Ja imam na grudima ekcem (manjih dimenzija) oko 6 godina. Uvek sam uspevao da ga kontrolišem pantenol mašcu. I kada se pojavi, namažem 3-5 dana pantenol mast i on se posle ne pojavljuje oko nedelju dana... Što mi daje slobodu da pomislim da ovo na licu možda i nije ekcem već neko (nadam se) lakše oboljenje... Mnogi kažu da su im za ekcem mnogo pomogli Jekoderm, kreme od Nevena, Propolis mast itd, a ja kada namažem sve to, lice mi bukne. Baš zato i mislim da ovo možda nije ekcem.
Da li može neko da mi da neki savet u vezi ovoga? Stvarno me muci. Inace, da napomenem samo, imam 25 godina. Pao sam u depresiju zbog ovoga.
Takođe, da li u Srbiji može negde da se uradi bris kože lica?
I da li može neko da mi preporuči stvarno dobrog dermatologa, koji hoće da se posveti ovom problemu, a ne da samo ispiše terapiju i to je to.
Evo ostaviću Vam i par slika, ali ovde nije u najgorem stanju, ovo je slučaj posle mazanja pantenola. Ima dlaka na licu, ne zamerite, slikano je posle skracivanja brade mašinicom (pošto žiletom ne smem da se brijem jer me mnogo boli i peče lice kada povlacim žilet).
Srdačan pozdrav, i hvala svima unapred na odgovorima

brada

čelo