EHO vrata

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

EHO vrata

Post od dannina »

Interesuje me jedna stvar. Moj otac ima 54 godine ima osteoporozu, ankilozirajuci spondilitis i povisen PTH. Radili smo EHO vrata i u nalazu postoji opis stitne zlezde (u levom lobusu izoehogeni nodus vel 32x28mm-hormoni su mu granicama normale) i da nema uvecanih limfnih zlezda, niti drugih patoloskih promena. Radili smo i CT glave i vrata gde su paratireoidne zlezde opisane kao uredne. Meni sad nije jasno-evidentno je da ima osteoporozu zbog povisenog PTH, ali mi nije jasno kako nisu opisane na EHO pregledu? Da li se one opisuju uopste, ako nema patoloskog nalaza? Treba da idemo kod endokrinologa, pa sad brinem da ce opet traziti neko novo snimanje....
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: EHO vrata

Post od drbgd »

parastitaste zlezde se veoma tesko uocavaju na eho-pregledu, a kod nekoga uopste ne, zato sto im broj, i polozaj veoma variraju.
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Ok, ja sad idem dalje logikom. Da ima neki uocljiv adenom ili ne daj Boze karcinom, to bi se, ipak, videlo na snimku ili i u tome gresim?I odakle onda povisen PTH, ako su one ok?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

najcesce oboljenja parastitastih zlezda se naziva "primarni hiperparatiroidizam", i nije maligne etiologije. takodje, moguca je i druga etiologija povisenog PTH
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Hvala na informaciji, tata ina hipovitaminozu D, zato je bio skok PTH
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

hipovitaminoza vit. D je retko oboljenje!! gde je postavljena dijagnoza
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Znam da je retka, Dg je postavio prof Boza Trbojevic interna B. Analize smo radili u Konzilijumu. Kontrola za 3 meseca sa analizama, do tada vit D u kapima. Jednio se profesor nije izjasnio zbog cega se javio nedostatak vit D, jer tata nema nikavih problema ni sa jetrom, ni sa bubrezima, normalno se izlaze suncu, kao i svi mi...Cudno je to sto kao muskarac ima i osteoporozu, koju kaze prof ima zbog povisenog PTH, zbog nedostatak vit D. Sad ne znam stvarno sta je okidac svega?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

u dolicnim, tacnije, najboljim ste rukama. redovno idite na kontrole i radite predlozene preglede
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Dobri smo, sve slusamo :) Hvala Vam puno...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Ja isto imam manjak vitamina D,U KRVI sta to znaci?
Moj je 24......a normalno je od 75-250....
Da li to nesto znaci?
Pozdrav
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Ne znam kako ste dosli do toga da radite ovu analizu, ali to je vec ozbiljan deficit vitamina D i Vi treba da se obratite endokrinologu...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dannina hvala puno na odgovoru,ne znam ni ja jedan od lekara mi je to proverio,inace nikada niko mi to nije vadio.
Dannina da li se endokrinolog sa tim bavi?
Znas li nesto koji su razlozi deficita?
Pozdrav
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Najprostije receno: Vit D pocinje da se stvara u kozi pod dejstvom sunca, onda njegov metabolicki put ide kroz jetru, pa kroz bubrege. U ovim nasim krajevima, kod zdravih ljudi je dovoljno ovo izlaganje suncu i unos putem hrane(riba, mleko, mlecni proizvodi), da bi se zadovoljile dnevne potrebe. Sto znaci ne izlaganje suncu, bolesti jetre i bubrega, kao i oboljenja creva, koja mogu da otezaju iskoriscavanje vit D iz hrane, su moguci uzroci. Pricala sam sa vise dr o tome i svi se slazu da su to najcesci uzroci. I u tim situacijama ljudi imaju gomilu drugih simptoma, kao znake ostecenja ovih organa. Moj otac nam nista od toga, ostalo je da proverimo digestivni sistem, inace smo bas u cudu. Osnovna funkcija Vit D je hiperklacemijska, tj podstice iskoriscavanje kalcijuma iz hrane, vuce kalcijum iz kostiju i podstice reapsorpciju putem bubrega u cilju odrzavanja normalnog nivoa kalcijuma u krvi.
To sve jeste u domenu endokrinologa i ne spada u neke rutinske analize, mada najnovija istrazivanja kazu da svakoj osobi preko 50 godina treba dodavati vit D, jer se pokazao visestruko korisnim. Sa starenjem opada njegov metabolizam, pa teze deficite mozemo ocekivati kod bas starih ljudi, sto ni za mog oca, a ni za vas, verujem, ne vazi...
Tako da ne bi bilo lose da se obratite endokrinologu za savet...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga Dannina,zaista sam u soku jer to nisam znala za organe,ja imam 41 godinu i tako veliki deficit.
Koje je pretrage tvoj otac radio?
Dannina molim te obavestavaj me o svemu jer mi mnogo znaci ovde,posto mogu zatraziti iste pretrage jer niko nista ne preduzima.Trazicu da vidim endokrinologa u cetvrtak kada vidim svog lekara ali ne znam hoce li me poslati.
Srecan ti Uskrs Dannina!
Sve ti najlepse zelim od srca i tebi i tvojoj porodici!
Dannina,ne znam to za sunce koliko je tacno,nisam se nesto suncala ove 3 godine ali zar je moguce toliki deficit? :o :o :o
Koliko tvoj otac ima vitamin D u krvi?
Da li ste bili kod endokrinologa?
Izivini Dannina imam puno pitanja pa mi se molim te javi kada stignes.
Veliki pozdrav :P
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dannina sta je PTH?
POZDRAV
Odgovori