EHO vrata
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: EHO vrata
Ne znam kako ste dosli do toga da radite ovu analizu, ali to je vec ozbiljan deficit vitamina D i Vi treba da se obratite endokrinologu...
Dannina hvala puno na odgovoru,ne znam ni ja jedan od lekara mi je to proverio,inace nikada niko mi to nije vadio.
Dannina da li se endokrinolog sa tim bavi?
Znas li nesto koji su razlozi deficita?
Pozdrav
Dannina da li se endokrinolog sa tim bavi?
Znas li nesto koji su razlozi deficita?
Pozdrav
-
- Aktivan član
Najprostije receno: Vit D pocinje da se stvara u kozi pod dejstvom sunca, onda njegov metabolicki put ide kroz jetru, pa kroz bubrege. U ovim nasim krajevima, kod zdravih ljudi je dovoljno ovo izlaganje suncu i unos putem hrane(riba, mleko, mlecni proizvodi), da bi se zadovoljile dnevne potrebe. Sto znaci ne izlaganje suncu, bolesti jetre i bubrega, kao i oboljenja creva, koja mogu da otezaju iskoriscavanje vit D iz hrane, su moguci uzroci. Pricala sam sa vise dr o tome i svi se slazu da su to najcesci uzroci. I u tim situacijama ljudi imaju gomilu drugih simptoma, kao znake ostecenja ovih organa. Moj otac nam nista od toga, ostalo je da proverimo digestivni sistem, inace smo bas u cudu. Osnovna funkcija Vit D je hiperklacemijska, tj podstice iskoriscavanje kalcijuma iz hrane, vuce kalcijum iz kostiju i podstice reapsorpciju putem bubrega u cilju odrzavanja normalnog nivoa kalcijuma u krvi.
To sve jeste u domenu endokrinologa i ne spada u neke rutinske analize, mada najnovija istrazivanja kazu da svakoj osobi preko 50 godina treba dodavati vit D, jer se pokazao visestruko korisnim. Sa starenjem opada njegov metabolizam, pa teze deficite mozemo ocekivati kod bas starih ljudi, sto ni za mog oca, a ni za vas, verujem, ne vazi...
Tako da ne bi bilo lose da se obratite endokrinologu za savet...
To sve jeste u domenu endokrinologa i ne spada u neke rutinske analize, mada najnovija istrazivanja kazu da svakoj osobi preko 50 godina treba dodavati vit D, jer se pokazao visestruko korisnim. Sa starenjem opada njegov metabolizam, pa teze deficite mozemo ocekivati kod bas starih ljudi, sto ni za mog oca, a ni za vas, verujem, ne vazi...
Tako da ne bi bilo lose da se obratite endokrinologu za savet...
Draga Dannina,zaista sam u soku jer to nisam znala za organe,ja imam 41 godinu i tako veliki deficit.
Koje je pretrage tvoj otac radio?
Dannina molim te obavestavaj me o svemu jer mi mnogo znaci ovde,posto mogu zatraziti iste pretrage jer niko nista ne preduzima.Trazicu da vidim endokrinologa u cetvrtak kada vidim svog lekara ali ne znam hoce li me poslati.
Srecan ti Uskrs Dannina!
Sve ti najlepse zelim od srca i tebi i tvojoj porodici!
Dannina,ne znam to za sunce koliko je tacno,nisam se nesto suncala ove 3 godine ali zar je moguce toliki deficit?
Koliko tvoj otac ima vitamin D u krvi?
Da li ste bili kod endokrinologa?
Izivini Dannina imam puno pitanja pa mi se molim te javi kada stignes.
Veliki pozdrav
Koje je pretrage tvoj otac radio?
Dannina molim te obavestavaj me o svemu jer mi mnogo znaci ovde,posto mogu zatraziti iste pretrage jer niko nista ne preduzima.Trazicu da vidim endokrinologa u cetvrtak kada vidim svog lekara ali ne znam hoce li me poslati.
Srecan ti Uskrs Dannina!
Sve ti najlepse zelim od srca i tebi i tvojoj porodici!
Dannina,ne znam to za sunce koliko je tacno,nisam se nesto suncala ove 3 godine ali zar je moguce toliki deficit?

Koliko tvoj otac ima vitamin D u krvi?
Da li ste bili kod endokrinologa?
Izivini Dannina imam puno pitanja pa mi se molim te javi kada stignes.
Veliki pozdrav

Dannina sta je PTH?
POZDRAV
POZDRAV
-
- Aktivan član
Poslala sam vam pp