Efikasna brza i zdrava dieta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

prilepcanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 09, 2009 11:06 pm

Efikasna brza i zdrava dieta

Post od prilepcanka »

veke dolgo vreme se obiduvam da si simnam kg so razni dieti no nisto ne mi uspeva
odsekogas sum bila popolnicka sega vo posledno vreme mi se natalozi i mnogu celulit
pa dokolku ima nekoj doktor tuka
koj znae brza efikasna no zdrava dieta koja ke pomogne i za kilogramite i za celulitot ke mu bidam mn blagodarna
pozz :roll:
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ne zelis brzu dijetu, jer kada brzo gubis kilograme koza ne stize da se dovoljno skupi i ostaje da visi na tebi, pa izgledas cak i gore nego dok si imala visak kilograma. Maksimum kome smes da tezis je gubitak jednog kilograma nedeljno, nista preko toga.

Takodje, postoji broj kalorija koji stimulise optimalan gubitak tezine, kada unosis manje kalorija od tog broja proces mrsavljenja se zaustavlja. Za zene je taj broj obicno 1400 do 1500 kalorija.

Svojih 1500 kalorija dnevno mozes uneti i tako sto ces pojesti cokoladu i tri kesice cipsa (znam mozgove koji smatraju da nema veze sta jedu, samo ako smanje unos kalorija) ali posto hoces zdravu dijetu, pretpostavljam da ti tako nesto ne bi palo na pamet. Tvom organizmu je potrebno da uneses tacno odredjenu kolicinu hranljivih supstanci - vitamina, minerala - i ako svoje kalorije dobijas iz nezdrave hrane, tvoje telo oseca GLAD zato sto prepoznaje nedostatak hranljivih supstanci koje su mu potrebne. Zato treba da jedes hranu koja ima sto vise hranljivih sastojaka u sto manje kalorija, a ne obrnuto.

Probaj da se pridrzavas ovog plana tokom 6 nedelja:

Najveci deo ishrane treba da ti cine:

* sve sirovo povrce (trudi se da pojedes pola kilograma dnevno, sirova sargarepa je u ovoj grupi)
* kuvano zeleno povrce (takodje pola kg dnevno)
* pasulj i drugi legumi (najmanje jedna casa dnevno)
* sveze voce (4 puta dnevno)
* sirovo i kuvano povrce koje ne sadrzi skrob jedi u neogranicenim kolicinama. To su patlidzan, pecurke, paprike, luk, paradajz...

U OGRANICENIM KOLICINAMA jedi

* povrce koje sadrzi skrob ILI zitarice (maksimum 1 casa dnevno), to su kukuruz, krompir, smedji pirinac, kuvana sargarepa, integralni hleb i integralne pahuljice (ovo poslednje dvoje izbegavaj kad god je moguce) - ovu grupu mozes da izbegavas ako imas da izgubis mnogo kilograma
* sirove bademe, lesnike, orahe, nesoljene semenke (do 30 g dnevno, ali mozes da ih izbacis u potpunosti ako imas da izgubis mnogo kilograma)
* mleveno seme lana (1 kasika dnevno - ovo je obavezno)
* sojino mleko (maksimum 1 casa dnevno)

NIPOSTO NE SMES DA JEDES:

* mlecne proizvode
* zivotinjske proizvode
* da grickas izmedju oroka
* vocne sokove, gazirane sokove, alkohol i bezalkoholna pica koja sadrze secer
* secer, suvo voce

Smanji so na minimum, kuvaj na vodi a niposto na ulju i pridrzavaj se ovoga 6 nedelja. Kasnije mozes da pocnes da jedes neke namirnice iz zabranjene grupe ali u malim kolicinama, i to ako jedes mlecne proizvode, da budu obavezno sa niskim procentom masti, meso da bude iskljucivo nemasno (pilece belo meso bez kozice, plava riba), ulja jedna kasika dnevno, po mogucstvu maslinovog. Moj savet ti je da 4 dana u nedelji jedes kao tokom ovog sestonedeljnog plana, a tri dana mozes da ubacujes i ove zabranjene namirnice, ali ne previse. Nastavi da izbegavas secer, alkohol, sokove, suvo voce, sto manje soli koristi i naravno gluposti kao sto je cips i ostale grickalice i keksovi zaobilazi u sirokom luku cak i kada na kesici pise da je "zdravo", "dijetalno", "integralno", "obogaceno vitaminima i mineralima" itd. Ako ti se bas jede neki slatkis, pojedi stanglu crne cokolade sa 70% kakao mase, ali ne svaki dan.
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

mene zanima da li je zdravo ne unostiti recimo kalcijum iz mlecnih proizvoda, kao sto vi kazete? ...kosti, zubi, akcioni potencijal? :) i koji sokovi mogu da se piju ako ne vocni ni gazirani?(samo voda?)
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Mlecni proizvodi su postali neophodan izvor kalcijuma u savremenoj dijeti jer smo prestali da unosimo dovoljno povrca. Ko jos danas pojede pola kilograma zelenog lisnatog povrca, pola kilograma salate, casu pasulja... niko! Zato je potrebno unositi ove kolicine povrca, jer mada je u njemu manja koncentracija kalcijuma nego u mleku, kada se unese velika kolicina povrca onda se unese i dovoljno kalcijuma.

Ako mozes da pravis sok od pomorandze sa sto vise pulpe, to je najbolji izbor soka, mada je i tada bolje pojesti pomorandzu. Ako ima da se kupi takav sok bez dodatog secera, to je sledeci izbor, mada je velika verovatnoca da ce u njemu biti konzervans i druge hemikalije koje ti nisu potrebne. Ako si na sok bas navikla, ogranici ga na jednu malu casu dnevno. Razlog zasto su sokovi nepozeljni je taj da treba konzumirati hranu sa sto vise hranljivih sastojaka u sto manje kalorija, a kada 100 ml soka uporedis sa recimo nekom povrcem, ili celom vockom koja ima isti broj kalorija kao i 100 ml soka, mnogo vise hranljivih materija ce biti u vocu ili povrcu nego u soku. Pa je prosto nacin razmisljanja takav da ako cu uneti 60 kalorija, bolje da ih dobijem kroz nesto sto ce mi obezbediti vise toga sto je mom organizmu potrebno, nego manje.
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član

Post od jelenaa1985 »

NIPOSTO NE SMES DA JEDES:

* mlecne proizvode
* zivotinjske proizvode
* secer, suvo voce

e sad ja opet ne razumem...a kalcijum? napisali ste da ga niposto ne treba unositi mlecnim proizvodima u toku dijete...a posto ja dijete ne drzim, Vi ste napisali i da nakon dijete se ne unosi isti, a sada pisete kako nam treba...kako to?
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član

Post od jelenaa1985 »

i da...sta je sa kuvanim mesom? junetina i tako te stvari...ispasce da svi treba da budemo vegeterijanci, no u danasnje vreme svi zelenasi(ja ih tako zovem) upravo imaju problem sa nekom vrstom anemije...
i kako nam ne trebaju slatkisi? zar glukoza nije potrebna za funkcionisanje celog organizma...

ja nisam pristalica bilo koje dijete ako se izostavlja BILO KOJA vrsta namirnica :):)
zar nije pametnije prepoloviti obroke samo jer, da se ne lazemo, gojaznost(sem ako nije neki patoloski poremecaj funkcionisanja) ne dolazi od vazduha...dakle ja sam za istu hranu koju i inace jedemo samo u manjim kolicinama...
jos plus da naglasim da ishranu treba prilagoditi svojim mogucnostima..nije svako u mogucnosti da jede 3 puta dnevno u tacno odredjeno vreme, niti da cedi i kuva po ceo dan...svi mi znamo da 'burek' nije zdrav al opet sta jesti kad imas vezbe od 7h do 15h, a nakon toga trk u amfiteatar na predavanje :):)
pozdrav '
Korisnikov avatar
bane_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 4:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Diejta nije bezopasna zabava

Post od bane_bgd »

Donkina dijeta“ je zaista „extra“ izvor saveta! Prvi put, ali priv put cujem da neko savetuje da se tokom dijete POTPUNO IZBACE mlecini proizvodi, integralni hlen (i hleb uopste), pahuljice, meso... itd! Ko bi držao takvu dijetu, samo malo duže, verujem da bi bio kandidat za jedan ozbiljan lekarski pregled, zbog svega! Pre bih nazavao takvu dijetu putem u anemiju nego kao smanjenu kilograma!
Kao prvo, dijete treba da propisuje strucnjak, najbolje nutricionista ili gastroenterolog, mada i lekar opste prakse moze biti dobar kao „prva pomoc“! Drugo, dijeta ako je pravilna, i medicinski bezbedna, mora da se INDIVIDUALNO ORGANIZUJE, prema trenutnim biohemijskim analazima, godinama života, trenutnoj težini, visini, prema svakodnevnim aktivnostima, i nekim hroničnim oboljenjima (ako ih ima). Sve dijete po sistemu „preporucio mi ovaj ili onaj“, iz novina, sa neta... su vrlo opasne! Mogu da imaju posledice cak i po imunoloski sistem osobe! Trece, u ovo „brdu saveta“ nigde se ne pominje osnovan i najbitnija stvar za svaku dijetu – FIZIČKA AKTIVNOST!!! Bez toga sve je besmisleno! Ko misli da sedi, jede kao vrabac (na vodi i tako 4 dana u nedelji), neka se odmah oprosti od uspeha!
Četvrto, najbitnije – termin dijeta označava zdravu i pravilnu ishranu! To je nešto što bio moralo da nam bude svetinja do kraja života, a ne samo kada dobijemo koji kg viška, ili kad’ smo bolesni! Zabluda je da su dijete samo nešto kratkoročno, nebitno i jednostavno! Nije tako! Ali, ako bi neko na „Donkinoj dijeti“ hteo da živi celoga veka, verujem da mu taj život ne bi bio baš dug! 
Ja se izvinjavam Donka na terminiologiji, ali muka mi je više od tih „expres“ diejta iz novina, sa net, gde se ljudima prosipa pamet, a sve na račun tuđeg zdravlja!
Ja sam 2x držao pravilne medicinske dijete, i kilograme topio kao ništa!
Uopšte nisam gladovao, uopšte nisam svodio ishranu na vrapčije oboroke, več sam jeo skoro pa normalno, ali sam bio AKTIVAN, svaki dan najmanje po 30min!
Ono što je pod obavezno jeste –
-beli šećer
-bela peciva
- masno meso i mesne prerađevine
- alkohol
-veštački i gazirani sokovi
-obroci u kasnim večernjim časovima
- običaj da se posle svakog obroka legne u krevet
-prejedanje
-velike količine slatkiša
-baritia hranu i kuvati na malo ulja, bilo koje vrste
- 3 d o 5 oborka dvneno, češći a manji!

MLEČNI PROIZVODI se moraju jestu! Jedino treba izbaciti punomasno mleko i slane sireve (mada nije smak sveta ako se to neka i pojede, što da ne!), i preći na mleko sa manje mm, a sve ostalo jesti normalno! Pa jogurt, jer pospešuje vranje, i mladi sirevi su osnova svake dijete, i zdrave ishrane! (Uz to može da se ubaci i surutka, ali u prahu, jer je manje masna i bakteriološki je bezbedna u odnosu na prirodnu!)

HLEB, crni, integralni, ili koji bilo, mora da se jede! Najmanje od 150 do 200gr dnevno! To je optimum! Ne može i ne sme biti ishrane bez hleba! To je glupost! Hleb je važan iszbor ugljenih hidrata, koji su opet biti za mišićnu masu, između ostalog!

Kada bih ja „Donkinu dijetu bez hleba, mesa i mlečnog“ sprovodio, a uz to uključio redovnu fizičku aktivnost, taj kandidat bi ubrzo negde kolabirao od umora, a mišićna masa bi mu bila kao da je urpavo prešao preko Prokletija i Alapa zajedno!

Fizička aktivnost mora da se prilagodi stanju osobe! Neko bez kondicije ne može odmah da vozi 30min bicikl ili da trči! Ne! Veoma je važno znati da su kod ozibljnog vežbanja i pravilnih dijeta zlata vredni tzv. „moćni intervali“ u vežbanju! To znači sledeće – samoubistvo bi bilo da odmah vežbamo 2h neprekidno, svaki dan! Najbolje bi bilo da tih 120 min podelimo na 4 termina vežbanja po 30min! Ili da 60 min podelimo na 15min vežbanja! Na taj način sagorevamo kalorije celog dana, a ne preopterećujemo svoj organizam previše! Poželjno je i praviti povremene pauze između vežbanja, recimo na svaki dan-dva jedan se dan preskoči, ili se vežba manje! Sve ovo možda zvuči komplikovano i dosadno, ali kada jednom pređe u naviku postaje zadovoljstvo! Teretane treba izbegavati dok traje dijeta, ili makar to sikdanje viška kilograma, jer naglo vežbanje u teretani samo može povećati telesnu težinu!

Za skidanje kilograma „zakon“ su ove aktivnost:

-pešačenje (kao najpopularnija) najmanje 30min dnevno
- plivanje, kao jedna od najboljih vežbi
- za malo izdržljivije trčanje
- vožnja bickila, tempo zavisi od željenog efekta, kario vežba je sporija vožnja, a sa jačanje mišića je brža i duža

Ali jedno je najbitnije, sve mora biti izbalansirano, urađeno u dogovoru sa stručnjakom, prema zdrvastvenom stanju, i samo tako je naša dijeta pravilna, bezbedna, i efekta! Sve ostalo, sve te „novinske vikend dijete“ prepustite onima koji ih pišu! Neka se samo uništavaju, ako hoće! Vi svi morate da upamtite jednu stvar – 4 do 6 kg mesečno je zdravo mršavljenje (možda koji kg više ako neko baš ubrza metabolizam), a sve preko toga je opasno! Višak kilograma se ne dobija preko noći, nego duže, pa je duže vremena i potrebno da se skine! Takođe se moraju razlikovati termini „višak kilograma“ i „gojaznost“, pošto je ovo drugo već bolest!

:roll:
Labor omnia vincit improbus.
Korisnikov avatar
bane_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 4:03 pm

Diejta nije bezopasna zabava

Post od bane_bgd »

Donkina dijeta“ je zaista „extra“ izvor saveta! Prvi put, ali priv put cujem da neko savetuje da se tokom dijete POTPUNO IZBACE mlecini proizvodi, integralni hlen (i hleb uopste), pahuljice, meso... itd! Ko bi držao takvu dijetu, samo malo duže, verujem da bi bio kandidat za jedan ozbiljan lekarski pregled, zbog svega! Pre bih nazavao takvu dijetu putem u anemiju nego kao smanjenu kilograma!
Kao prvo, dijete treba da propisuje strucnjak, najbolje nutricionista ili gastroenterolog, mada i lekar opste prakse moze biti dobar kao „prva pomoc“! Drugo, dijeta ako je pravilna, i medicinski bezbedna, mora da se INDIVIDUALNO ORGANIZUJE, prema trenutnim biohemijskim analazima, godinama života, trenutnoj težini, visini, prema svakodnevnim aktivnostima, i nekim hroničnim oboljenjima (ako ih ima). Sve dijete po sistemu „preporucio mi ovaj ili onaj“, iz novina, sa neta... su vrlo opasne! Mogu da imaju posledice cak i po imunoloski sistem osobe! Trece, u ovo „brdu saveta“ nigde se ne pominje osnovan i najbitnija stvar za svaku dijetu – FIZIČKA AKTIVNOST!!! Bez toga sve je besmisleno! Ko misli da sedi, jede kao vrabac (na vodi i tako 4 dana u nedelji), neka se odmah oprosti od uspeha!
Četvrto, najbitnije – termin dijeta označava zdravu i pravilnu ishranu! To je nešto što bio moralo da nam bude svetinja do kraja života, a ne samo kada dobijemo koji kg viška, ili kad’ smo bolesni! Zabluda je da su dijete samo nešto kratkoročno, nebitno i jednostavno! Nije tako! Ali, ako bi neko na „Donkinoj dijeti“ hteo da živi celoga veka, verujem da mu taj život ne bi bio baš dug! 
Ja se izvinjavam Donka na terminiologiji, ali muka mi je više od tih „expres“ diejta iz novina, sa net, gde se ljudima prosipa pamet, a sve na račun tuđeg zdravlja!
Ja sam 2x držao pravilne medicinske dijete, i kilograme topio kao ništa!
Uopšte nisam gladovao, uopšte nisam svodio ishranu na vrapčije oboroke, več sam jeo skoro pa normalno, ali sam bio AKTIVAN, svaki dan najmanje po 30min!
Ono što je pod obavezno jeste –
-beli šećer
-bela peciva
- masno meso i mesne prerađevine
- alkohol
-veštački i gazirani sokovi
-obroci u kasnim večernjim časovima
- običaj da se posle svakog obroka legne u krevet
-prejedanje
-velike količine slatkiša
-baritia hranu i kuvati na malo ulja, bilo koje vrste
- 3 d o 5 oborka dvneno, češći a manji!

MLEČNI PROIZVODI se moraju jestu! Jedino treba izbaciti punomasno mleko i slane sireve (mada nije smak sveta ako se to neka i pojede, što da ne!), i preći na mleko sa manje mm, a sve ostalo jesti normalno! Pa jogurt, jer pospešuje vranje, i mladi sirevi su osnova svake dijete, i zdrave ishrane! (Uz to može da se ubaci i surutka, ali u prahu, jer je manje masna i bakteriološki je bezbedna u odnosu na prirodnu!)

HLEB, crni, integralni, ili koji bilo, mora da se jede! Najmanje od 150 do 200gr dnevno! To je optimum! Ne može i ne sme biti ishrane bez hleba! To je glupost! Hleb je važan iszbor ugljenih hidrata, koji su opet biti za mišićnu masu, između ostalog!

Kada bih ja „Donkinu dijetu bez hleba, mesa i mlečnog“ sprovodio, a uz to uključio redovnu fizičku aktivnost, taj kandidat bi ubrzo negde kolabirao od umora, a mišićna masa bi mu bila kao da je urpavo prešao preko Prokletija i Alapa zajedno!

Fizička aktivnost mora da se prilagodi stanju osobe! Neko bez kondicije ne može odmah da vozi 30min bicikl ili da trči! Ne! Veoma je važno znati da su kod ozibljnog vežbanja i pravilnih dijeta zlata vredni tzv. „moćni intervali“ u vežbanju! To znači sledeće – samoubistvo bi bilo da odmah vežbamo 2h neprekidno, svaki dan! Najbolje bi bilo da tih 120 min podelimo na 4 termina vežbanja po 30min! Ili da 60 min podelimo na 15min vežbanja! Na taj način sagorevamo kalorije celog dana, a ne preopterećujemo svoj organizam previše! Poželjno je i praviti povremene pauze između vežbanja, recimo na svaki dan-dva jedan se dan preskoči, ili se vežba manje! Sve ovo možda zvuči komplikovano i dosadno, ali kada jednom pređe u naviku postaje zadovoljstvo! Teretane treba izbegavati dok traje dijeta, ili makar to sikdanje viška kilograma, jer naglo vežbanje u teretani samo može povećati telesnu težinu!

Za skidanje kilograma „zakon“ su ove aktivnost:

-pešačenje (kao najpopularnija) najmanje 30min dnevno
- plivanje, kao jedna od najboljih vežbi
- za malo izdržljivije trčanje
- vožnja bickila, tempo zavisi od željenog efekta, kario vežba je sporija vožnja, a sa jačanje mišića je brža i duža

Ali jedno je najbitnije, sve mora biti izbalansirano, urađeno u dogovoru sa stručnjakom, prema zdrvastvenom stanju, i samo tako je naša dijeta pravilna, bezbedna, i efekta! Sve ostalo, sve te „novinske vikend dijete“ prepustite onima koji ih pišu! Neka se samo uništavaju, ako hoće! Vi svi morate da upamtite jednu stvar – 4 do 6 kg mesečno je zdravo mršavljenje (možda koji kg više ako neko baš ubrza metabolizam), a sve preko toga je opasno! Višak kilograma se ne dobija preko noći, nego duže, pa je duže vremena i potrebno da se skine! Takođe se moraju razlikovati termini „višak kilograma“ i „gojaznost“, pošto je ovo drugo već bolest!

:roll:
Labor omnia vincit improbus.
prilepcanka
Novi član
Novi član

eh

Post od prilepcanka »

ednata zdrava drugata brza
a izgleda brza i zdrava ne moze da bide ? :(
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am

Post od sasasa »

NEMA BRZE I ZDRAVE DIJETE!
NIKADA JE NIJE BILO NITI CE JE BITI!
AKO KO DOKAZE SUPROTNO JA CU POJESTI DIPLOMU
bez hleba, salate, sosa, priloga i soka da je lakse progutam :)
prilepcanka
Novi član
Novi član

Post od prilepcanka »

sasasa napisao:NEMA BRZE I ZDRAVE DIJETE!
NIKADA JE NIJE BILO NITI CE JE BITI!
AKO KO DOKAZE SUPROTNO JA CU POJESTI DIPLOMU
bez hleba, salate, sosa, priloga i soka da je lakse progutam :)
znaci da se pomiram deka ke si bidam debelka? :lol:
sasasa
Aktivan član
Aktivan član

Post od sasasa »

Izvinjavam se nesto bih ipak dodao - NEMA NI BRZE NI ZDRAVE DIJETE :)
Dijeta je nesto cemu se pribegava u nuzdi. To je specijalan oblik ishrane i ne sluzi samo mrsanju. Pravi se individualno, obicno konsultovanjem onoga ko se u to razume i nije ni najmanje jednostavno napraviti je. NE PRETERIVANJE U ISHRANI I UMERENA FIZICKA AKTIVNOST su zdravi ALI NISU DIJETA. Vecina kardiologa danas u mladjih ljudi preporucuje vise fizicke aktivnosti, miran i uravnotezen zivot i NE EXPERIMENTISANJE sa ishranom, do ako je to zaista nuzno! A nuznostima se bave ljudi obuceni za to :)
sasasa
Aktivan član
Aktivan član

Post od sasasa »

Koliko kila imas, koliko si visoka, koliko godina imas, imas li nekakvih zdravstvenih problema :)
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

jelenaa1985 napisao: e sad ja opet ne razumem...a kalcijum? napisali ste da ga niposto ne treba unositi mlecnim proizvodima u toku dijete...a posto ja dijete ne drzim, Vi ste napisali i da nakon dijete se ne unosi isti, a sada pisete kako nam treba...kako to?
Mozda nisam bila dovoljno jasna... U savremenoj ishrani kalcijum iz mlecnih proizvoda je neophodan jer se ne hranimo zdravo, pa nam je to fakticki jedini izvor kalcijuma. Ukoliko bismo jeli povrce i voce u gore navedenim kolicinama, ne bismo imali problem ni sa anemijom ni sa nedostatkom kalcijuma, jer i gvozdja i kalcijuma ima u biljkama u sasvim dovoljnim kolicinama.
jelenaa1985 napisao:i da...sta je sa kuvanim mesom? junetina i tako te stvari...
Junetina i ostalo crveno meso donosi vise stete nego koristi. Sve hranljive materije koje se nalaze u crvenom mesu mogu se dobiti is zdravijih izvora.
jelenaa1985 napisao:ispasce da svi treba da budemo vegeterijanci, no u danasnje vreme svi zelenasi(ja ih tako zovem) upravo imaju problem sa nekom vrstom anemije...
Razlog zasto u ovih sest nedelja ne treba jesti meso je taj sto se radi o redukcionoj dijeti sa fokusom na hranu koja "pakuje" sto veci broj hranljivih sastojaka u sto manje kalorija. Zivotinjski proizvodi su jednostavno inferiorni u odnosu na biljke sto se toga tice (pogledaj spisak ispod). Ali da, svi treba da jedemo mnogo manje mesa nego sto je to sada slucaj, to je tacno. Ne kazem da meso treba u potpunosti izbaciti, ali razumno je jesti ga jednom do tri puta sedmicno, a ne svaki dan. Verovatno mislis na pernicioznu anemiju, usled nedostatka vitamina B12, posto je to jedini nutrijent koji se ne moze dobiti iz biljaka. Taj vitamin nam je potreban u veoma malim kolicinama, i jako se tesko gubi iz organizma kad se jednom unese jer ga organizam reciklira. Potrebno je 20 godina da dodje do deficijencije vitamina B12, tako da je bezbedno ne jesti zivotinjske proizvode 6 nedelja, a posto se jednom unet vitamin B12 tesko gubi iz organizma, nije problem ako se zivotinjski proizvodi jedu retko i u malim kolicinama.
jelenaa1985 napisao:i kako nam ne trebaju slatkisi? zar glukoza nije potrebna za funkcionisanje celog organizma...
Secer iz slatkisa je veoma nezdrav, sasvim dovoljno ugljenih hidrata, i to mnogo kvalitetnijih, nalazi se u vocu i povrcu!
jelenaa1985 napisao:ja nisam pristalica bilo koje dijete ako se izostavlja BILO KOJA vrsta namirnica
zar nije pametnije prepoloviti obroke samo jer, da se ne lazemo, gojaznost(sem ako nije neki patoloski poremecaj funkcionisanja) ne dolazi od vazduha...dakle ja sam za istu hranu koju i inace jedemo samo u manjim kolicinama...
Nije bas sasvim tako... kada nemas ogranicen broj kalorija koje smes da uneses, mnogo je lakse uneti sve neophodne nutrijente u potrebnim kolicinama nego kada te broj kalorija ogranicava. I zato ako treba da uneses 1500 kalorija, bolje je utrositi ih na hranu koja je bogata nutrijentima nego na tzv. "prazne kalorije", hranu koja nema hranljivih sastojaka ili ih ima malo, a ima mnogo kalorija. Uporedi recimo ove kolicine hrane, i sama zakljuci koja hrana ce te pre zasititi (obrati paznju na kolicinu hrane i broj kalorija koje ta kolicina nosi) i obezbediti potrebne kolicine kalcijuma i gvozdja:

brokoli 100g:

22 kalorije
108 mg kalcijuma
2,1 mg gvozdja

blitva 100g:

20 kalorija
58 mg kalcijuma
2,3 mg gvozdja

spanac 100g:

23 kalorije
99 mg kalcijuma
2,7 mg gvozdja

kelj 100g:

42 kalorije
205 mg kalcijuma
3 mg gvozdja

pasulj 100g:

78 kalorija
16 mg kalcijuma
2,1 mg gvozdja

govedina 30g:

77 kalorija
136 mg kalcijuma
1,6 mg gvozdja

mleko 2% mlecne masti, pola case:

69 kalorija
176 mg kalcijuma
0,05 mg gvozdja

I jos nesto, ako recimo u tvojoj sadasnjoj ishrani ti unosis taman dovoljno hranljivih sastojaka, ako prepolovis sve sto jedes i ne promenis sastav namirnica, prepolovices i kolicinu nutrijenata koje dobijas, a to po definiciji ne moze da bude zdravo. Dakle da bi mogla da prepolovis ishranu a ne izgubis na njenom kvalitetu, onda bi tvoja prvobitna ishrana morala da sadrzi DVA PUTA vise svakog nutrijenta nego sto je preporucljivo, a to moze da bude cak i stetno, da ne pominjem da vecina ljudi ne unosi cak ni potrebnu kolicinu, a kamoli vise od toga.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

jelenaa1985 napisao:NIPOSTO NE SMES DA JEDES:

* mlecne proizvode
* zivotinjske proizvode
* secer, suvo voce

e sad ja opet ne razumem...a kalcijum? napisali ste da ga niposto ne treba unositi mlecnim proizvodima u toku dijete...a posto ja dijete ne drzim, Vi ste napisali i da nakon dijete se ne unosi isti, a sada pisete kako nam treba...kako to?
Donka lepo reče, ako sam ja dobro razumela, da unos kalcijuma regulišeš dovoljnom količinom povrća.
jelenaa1985 napisao:i da...sta je sa kuvanim mesom? junetina i tako te stvari...ispasce da svi treba da budemo vegeterijanci, no u danasnje vreme svi zelenasi(ja ih tako zovem) upravo imaju problem sa nekom vrstom anemije...
i kako nam ne trebaju slatkisi? zar glukoza nije potrebna za funkcionisanje celog organizma...

ja nisam pristalica bilo koje dijete ako se izostavlja BILO KOJA vrsta namirnica :):)
jos plus da naglasim da ishranu treba prilagoditi svojim mogucnostima..nije svako u mogucnosti da jede 3 puta dnevno u tacno odredjeno vreme, niti da cedi i kuva po ceo dan...svi mi znamo da 'burek' nije zdrav al opet sta jesti kad imas vezbe od 7h do 15h, a nakon toga trk u amfiteatar na predavanje :):)
pozdrav '
Da, najbolje bi bilo kontrolisati količinu. Jesti i palačinke npr, ali ne pojesti 5, nego jednu!! :lol:

Što se tiče šećera, sasvim ga dovoljno ima u voću, zato i sa voćem ne treba preterivati.
Odgovori