Efikasna brza i zdrava dieta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

prilepcanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 09, 2009 11:06 pm

Post od prilepcanka »

sasasa napisao:NEMA BRZE I ZDRAVE DIJETE!
NIKADA JE NIJE BILO NITI CE JE BITI!
AKO KO DOKAZE SUPROTNO JA CU POJESTI DIPLOMU
bez hleba, salate, sosa, priloga i soka da je lakse progutam :)
znaci da se pomiram deka ke si bidam debelka? :lol:
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Izvinjavam se nesto bih ipak dodao - NEMA NI BRZE NI ZDRAVE DIJETE :)
Dijeta je nesto cemu se pribegava u nuzdi. To je specijalan oblik ishrane i ne sluzi samo mrsanju. Pravi se individualno, obicno konsultovanjem onoga ko se u to razume i nije ni najmanje jednostavno napraviti je. NE PRETERIVANJE U ISHRANI I UMERENA FIZICKA AKTIVNOST su zdravi ALI NISU DIJETA. Vecina kardiologa danas u mladjih ljudi preporucuje vise fizicke aktivnosti, miran i uravnotezen zivot i NE EXPERIMENTISANJE sa ishranom, do ako je to zaista nuzno! A nuznostima se bave ljudi obuceni za to :)
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am

Post od sasasa »

Koliko kila imas, koliko si visoka, koliko godina imas, imas li nekakvih zdravstvenih problema :)
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

jelenaa1985 napisao: e sad ja opet ne razumem...a kalcijum? napisali ste da ga niposto ne treba unositi mlecnim proizvodima u toku dijete...a posto ja dijete ne drzim, Vi ste napisali i da nakon dijete se ne unosi isti, a sada pisete kako nam treba...kako to?
Mozda nisam bila dovoljno jasna... U savremenoj ishrani kalcijum iz mlecnih proizvoda je neophodan jer se ne hranimo zdravo, pa nam je to fakticki jedini izvor kalcijuma. Ukoliko bismo jeli povrce i voce u gore navedenim kolicinama, ne bismo imali problem ni sa anemijom ni sa nedostatkom kalcijuma, jer i gvozdja i kalcijuma ima u biljkama u sasvim dovoljnim kolicinama.
jelenaa1985 napisao:i da...sta je sa kuvanim mesom? junetina i tako te stvari...
Junetina i ostalo crveno meso donosi vise stete nego koristi. Sve hranljive materije koje se nalaze u crvenom mesu mogu se dobiti is zdravijih izvora.
jelenaa1985 napisao:ispasce da svi treba da budemo vegeterijanci, no u danasnje vreme svi zelenasi(ja ih tako zovem) upravo imaju problem sa nekom vrstom anemije...
Razlog zasto u ovih sest nedelja ne treba jesti meso je taj sto se radi o redukcionoj dijeti sa fokusom na hranu koja "pakuje" sto veci broj hranljivih sastojaka u sto manje kalorija. Zivotinjski proizvodi su jednostavno inferiorni u odnosu na biljke sto se toga tice (pogledaj spisak ispod). Ali da, svi treba da jedemo mnogo manje mesa nego sto je to sada slucaj, to je tacno. Ne kazem da meso treba u potpunosti izbaciti, ali razumno je jesti ga jednom do tri puta sedmicno, a ne svaki dan. Verovatno mislis na pernicioznu anemiju, usled nedostatka vitamina B12, posto je to jedini nutrijent koji se ne moze dobiti iz biljaka. Taj vitamin nam je potreban u veoma malim kolicinama, i jako se tesko gubi iz organizma kad se jednom unese jer ga organizam reciklira. Potrebno je 20 godina da dodje do deficijencije vitamina B12, tako da je bezbedno ne jesti zivotinjske proizvode 6 nedelja, a posto se jednom unet vitamin B12 tesko gubi iz organizma, nije problem ako se zivotinjski proizvodi jedu retko i u malim kolicinama.
jelenaa1985 napisao:i kako nam ne trebaju slatkisi? zar glukoza nije potrebna za funkcionisanje celog organizma...
Secer iz slatkisa je veoma nezdrav, sasvim dovoljno ugljenih hidrata, i to mnogo kvalitetnijih, nalazi se u vocu i povrcu!
jelenaa1985 napisao:ja nisam pristalica bilo koje dijete ako se izostavlja BILO KOJA vrsta namirnica
zar nije pametnije prepoloviti obroke samo jer, da se ne lazemo, gojaznost(sem ako nije neki patoloski poremecaj funkcionisanja) ne dolazi od vazduha...dakle ja sam za istu hranu koju i inace jedemo samo u manjim kolicinama...
Nije bas sasvim tako... kada nemas ogranicen broj kalorija koje smes da uneses, mnogo je lakse uneti sve neophodne nutrijente u potrebnim kolicinama nego kada te broj kalorija ogranicava. I zato ako treba da uneses 1500 kalorija, bolje je utrositi ih na hranu koja je bogata nutrijentima nego na tzv. "prazne kalorije", hranu koja nema hranljivih sastojaka ili ih ima malo, a ima mnogo kalorija. Uporedi recimo ove kolicine hrane, i sama zakljuci koja hrana ce te pre zasititi (obrati paznju na kolicinu hrane i broj kalorija koje ta kolicina nosi) i obezbediti potrebne kolicine kalcijuma i gvozdja:

brokoli 100g:

22 kalorije
108 mg kalcijuma
2,1 mg gvozdja

blitva 100g:

20 kalorija
58 mg kalcijuma
2,3 mg gvozdja

spanac 100g:

23 kalorije
99 mg kalcijuma
2,7 mg gvozdja

kelj 100g:

42 kalorije
205 mg kalcijuma
3 mg gvozdja

pasulj 100g:

78 kalorija
16 mg kalcijuma
2,1 mg gvozdja

govedina 30g:

77 kalorija
136 mg kalcijuma
1,6 mg gvozdja

mleko 2% mlecne masti, pola case:

69 kalorija
176 mg kalcijuma
0,05 mg gvozdja

I jos nesto, ako recimo u tvojoj sadasnjoj ishrani ti unosis taman dovoljno hranljivih sastojaka, ako prepolovis sve sto jedes i ne promenis sastav namirnica, prepolovices i kolicinu nutrijenata koje dobijas, a to po definiciji ne moze da bude zdravo. Dakle da bi mogla da prepolovis ishranu a ne izgubis na njenom kvalitetu, onda bi tvoja prvobitna ishrana morala da sadrzi DVA PUTA vise svakog nutrijenta nego sto je preporucljivo, a to moze da bude cak i stetno, da ne pominjem da vecina ljudi ne unosi cak ni potrebnu kolicinu, a kamoli vise od toga.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

jelenaa1985 napisao:NIPOSTO NE SMES DA JEDES:

* mlecne proizvode
* zivotinjske proizvode
* da grickas izmedju oroka
* vocne sokove, gazirane sokove, alkohol i bezalkoholna pica koja sadrze secer
* secer, suvo voce

e sad ja opet ne razumem...a kalcijum? napisali ste da ga niposto ne treba unositi mlecnim proizvodima u toku dijete...a posto ja dijete ne drzim, Vi ste napisali i da nakon dijete se ne unosi isti, a sada pisete kako nam treba...kako to?
Donka lepo reče, ako sam ja dobro razumela, da unos kalcijuma regulišeš dovoljnom količinom povrća.
jelenaa1985 napisao:i da...sta je sa kuvanim mesom? junetina i tako te stvari...ispasce da svi treba da budemo vegeterijanci, no u danasnje vreme svi zelenasi(ja ih tako zovem) upravo imaju problem sa nekom vrstom anemije...
i kako nam ne trebaju slatkisi? zar glukoza nije potrebna za funkcionisanje celog organizma...

ja nisam pristalica bilo koje dijete ako se izostavlja BILO KOJA vrsta namirnica :):)
zar nije pametnije prepoloviti obroke samo jer, da se ne lazemo, gojaznost(sem ako nije neki patoloski poremecaj funkcionisanja) ne dolazi od vazduha...dakle ja sam za istu hranu koju i inace jedemo samo u manjim kolicinama...
jos plus da naglasim da ishranu treba prilagoditi svojim mogucnostima..nije svako u mogucnosti da jede 3 puta dnevno u tacno odredjeno vreme, niti da cedi i kuva po ceo dan...svi mi znamo da 'burek' nije zdrav al opet sta jesti kad imas vezbe od 7h do 15h, a nakon toga trk u amfiteatar na predavanje :):)
pozdrav '
Da, najbolje bi bilo kontrolisati količinu. Jesti i palačinke npr, ali ne pojesti 5, nego jednu!! :lol:

Što se tiče šećera, sasvim ga dovoljno ima u voću, zato i sa voćem ne treba preterivati.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ja bih još jedino Donkinom spisku dodala i ljuštenu proso koja nadoknadjuje sve neophodno, održava krvnu sliku, gvoždje i sl.

Donka i ja pisale sada u isto vreme. :lol:
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Re: Diejta nije bezopasna zabava

Post od donka »

bane_bgd napisao: Ja se izvinjavam Donka na terminiologiji, ali muka mi je više od tih „expres“ diejta iz novina, sa net, gde se ljudima prosipa pamet, a sve na račun tuđeg zdravlja!
Nista ne smeta, razumem da mislis najbolje i nisi zlonameran, ali ne upucujes kritike na pravu adresu.
prilepcanka napisao:ednata zdrava drugata brza
a izgleda brza i zdrava ne moze da bide ? :(
Brze a zdravije od ovoga tesko ces da nadjes...
prilepcanka
Novi član
Novi član

Post od prilepcanka »

sasasa napisao:Koliko kila imas, koliko si visoka, koliko godina imas, imas li nekakvih zdravstvenih problema :)
164cm
64kg( od koi mn se potroseni na celulit! )
23 godini

proporcii 81-91-102

da imam psihicki problemi poradi toa patam od kompleksi sum nezadovolna od svojot fizicki izgled postojano se zamaram so ovaa tema
a od sekogas sum imala poveke kilogrami od svoite vrsnici
prilepcanka
Novi član
Novi član

Re: Diejta nije bezopasna zabava

Post od prilepcanka »

bane_bgd napisao: "Ono što je pod obavezno jeste "–OVA NE SMEE?
-beli šećer
-bela peciva
- masno meso i mesne prerađevine
- alkohol
-veštački i gazirani sokovi
-obroci u kasnim večernjim časovima
- običaj da se posle svakog obroka legne u krevet
-prejedanje
-velike količine slatkiša
-baritia hranu i kuvati na malo ulja, bilo koje vrste
- 3 d o 5 oborka dvneno, češći a manji!

:roll:
I SO IZBEGNUVANJE NA OVAA HRANA I SO 1H VEZBANJE ZA EDEN MESEC SE GUBAT OD 4DO 6 KG?????
:o
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

hvala na odgovorima :) nista od moje zdrave ishrane :)
Korisnikov avatar
bane_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 4:03 pm

Re: Efikasna brza i zdrava dieta

Post od bane_bgd »

Da, bas tako, nema brze i zdrave dijete! Kao sto nema ni brzog skidanja kilograma! Dijete koje se “sastoje” iz besomucnog izgladnjivanja su vrlo pogubne! One potpuno izbacuju nas organizam iz ravnoteze, dovode do pada imuniteta, napada gladi, mucnine, malaksalosti, nesanice, despresivnih stanja, nervoze, slabe koncentracije… To nije nista drugo nego klasicna GLAD koja je maskirana pod imenom “dijeta”! Tacno, moze covek i od gladi da smrsa, vrlo lako, ali koje su posledice toga, da li to neko hoce da pomene, da o tome razmislja.

Nikako se na visak kilograma ne moze gledati kao na estetski problem – na prvom mestu! Ne! To je najpre zdravstveni problem, losa ishrana, pa tek onda dolazi pitanje estetike. Povecan konfekcijski broj, deblje ruke ili noge, i slicni “pokretaci” dijete, zapravo to ne mogu da budu. Osnovno je pitanje – sta se, kada samo gojazni, desava u nasem organizmu, koliko on pati, propada, koliko strada srce, krvni sudovi, organi za varenje, jetra… Tu je izgled najmanje bitan!

Zatim nije samo skidanje kilograma jedino i dovoljno resenje! Ostaje jos pitanje masnoce u krvi, regulisanog metabolizma, prihvatanje pravilne ishrane. Dosta osoba cim malo vise smrsa, postigne zeljenu tezinu, prestaje sa dijetom. Smatrajuci da je to dovoljno. Medjutim, povratak na stare navike, jos uvek povisena masnoca u krvi, kao i metabolizam koji se nije potpuno regulisao, vremenom sve vrate na staro. Tu je “yo-yo” efekat verovatan. Potrebno je da cak I kada se kilogrami povuku jos izvesno vreme nastavimo sa dijetskim rezimom. Zato i postoje biohemsijske analize, da pokazu pravo stanje stvari. Tek kada su analize dobre, masno tkivo smanjeno, a ishrana regulisana – dijeta je uspesna! Mada sam ja vec kazao da dijeta znaci pravilnu ishranu (a nije sinonim ishrane za bolesne ljude), i to treba da bude zivotno pravilo.

Teorija da dijeta ne znaci odricanje od svega i svacega mozda se najbolje ogleda u cinjenici da cak i lekari ne dopustaju svojim pacijentima da pomisljaju o gladovanju, I svodjenju ishrane na nekoliko vrsta namirnica! Sve se mora jesti, redovno, po zelji I potrebi, a samo je jedan broj onih koje se moraju potpuno izbaciti, I to ne samo zbog viska kilograma nego zbog zdravlja uopste! Mnogo je bitnije da postigente, ako je moguce, redovne obroke uvek u isto vreme, nego da ti obroci moraju da budu minimalni. Covek moze da se cak I najede ako posle toga nece leci ili sesti za racunar, nego ce biti fizicki aktivan. Zdrave osobe I jesu one koje dovoljno jedu, a jos vise su u pokretu. :lol:

U pocetku, dok se nas metabolizam ne ubrza, I dok ne dodjemo u formu, pozeljno je da cesce a manje vezbamo, tako da sto vise sagorevamo kalorije tokom dana. Kasnije, kada vec postignemo odredjene rezultate, dovoljno je 30min ujutro I uvece vezbati. Nas organizam ce biti zbunjen takvom vrstom aktivnosti, mi cemo dvostruko brze sagorevati kalorije, a osecamo se i izlgedamo odlicno! Sve je bolje od sedenja, lezanja I lenjosti. Svako ko misli kako je dijeta gubljenje vremena, a vezbanje bespotrebno umaranje (ima I takvih razmisljanja), neka bude siguran da ce kad-tad platiti danak svom zdravlju!

Labor omnia vincit improbus.
Odgovori