Pozdrav.
Imam 21. godinu i u februaru mesecu ove godine mi je otkrivena mononukleoza koja je sada već (trebalo bi) zalečena.
Pre tog februara nikad nisam imao zdravstvene probleme, ali od tog meseca sve je krenulo nekako nizbrdo. Veći deo zdravstvenih problema je opisan u ovoj temi, iako mislim da to nema veze (a tako mi i infektolog kaže) sa problemom koji sad imam:
http://www.doktor.rs/forum/kardiologija ... 42795.html
Naime, posle te mononukleoze imam konstantne povišene temperature mesecima. Temperatura je uglavnom bila u intervalu od 37.2 - 37,9, svi rezultati krvi su bili relativno dobri, i ukazivali su na standardnu prehladu, urin i UK čisti, brisevi grla i nosa čisti. Infektolog koji mi je vodio lečenje i za vreme mononukleoze kaže kako je pad imuniteta posle mononukleoze očekivan i do čak godinu dana, pa da je sve to "normalno". Čak su me ubedjivali kako je temperatura koju imam normalna, i kako mi skače možda kada je spoljna temperatura vazduha viša. Temperaturu merim gotovo svakodnevno, i sa 37,2 već osećam pospanost, groznicu, bol u ledjima, te ne verujem da je takva temperatura baš "normalna" a znam da nije takva uvek, jer je u normalnim uslovima niža, oko 36,2.
Pio sam silne antibiotike u jako kratkim intervalima, temperatura je spadala pa bi se za max 2 nedelje vratila, i tako u krug od februara. Prošle nedelje skočila je čak do 40, i tada mi je infektolog rekao da mi je malo crveno grlo (slivanje), i opet sam dobio antibiotik, koji sam popio, temperatura spala, i evo ove nedelje opet krenula, danas bila 38. Temperatura inače nekad spadne i sama, nekad popijem panadol ili brufen.
Svoju ishranu i način života sam još od pojave mononukleoze (a i skokova pritiska koji su mi se dešavali iz neobjašnjvih razloga u isto vreme - u februaru, a sada ih više nema) korigovao, smršao sam dosta zbog dosta povrća koje sam jeo nekih 4, 5 meseci, prestao sam da pušim... Svakodnevno unosim dosta voća upravo da bih ojačao imunitet + unosim kalcijum, magnezijum i cink u vidu suplemenata (šumeće tablete), pijem redovno ekomer i oligovit kompleks vitamina. Pored toga standardno pijem vitamin C, dosta limunada, tečnosti i čajeva.
Moje pitanje je šta dalje raditi? Imam osećaj da će proći i ta godina dana od mononukleoze a da ću ja i dalje biti na nuli sa imunitetom? Doktorka mi je objasnila da se analize na IGG i IGM ne ponavljaju posle mono, pošto sam je pitao da proverim to ako je potrebno, da li je to ipak potrebno ili ne?
Takodje zajedno sa mono radio sam i test za koksaki virus na Torlaku, gde je ustanovljeno postojanje virusa (1:128) ali mi je infektolog rekao kako je to "ok". Pošto sam dosta čitao o koksaki virusu, shvatio sam da je jedan od najčešćih simptoma ovog virusa upravo dugotrajna povišena telesna temperatura?
Takodje da napomenem da sam radio test na HIV, hepatitis B i C još u martu mesecu, i to je takodje bilo negativno. Da li mislite da je potrebno uraditi ovaj test ponovo?
Sutra ću opet da uradim analizu krvi i urina i odem opet do infektologa, ali očekujem opet isti odgovor - antibiotike. Mislim da zaista više nema smisla piti iste, i sve se više nosim mišlju da posetim neku ozbiljniju kliniku u Beogradu gde mogu dobiti neku odgovarajuću pomoć. Inače sam iz Valjeva, pa me zanima da li bi preporučili odlazak na VMA, KCS ili neki drugi centar, i da li je potreban neki poseban uput za to, izveštaj doktora ili nešto treće?
Zamolio bih vas za bilo kakav odgovor pošto je ova dugotrajna borba sa samim sobom prerasla u nešto što mi u mnogome ometa svakodnevni život...
Veliko hvala,
Marko
Dugotrajna povišena temperatura
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Re: Dugotrajna povišena temperatura
Ja se nadam da ti je sada vec mnogo bolje!!!!! Posto sam tek sad procitala tvoju poruku. Evo ovako : ukoliko nisi mirovao dok si imao mononukleozu veoma je moguce da zato imas temperatutru. Druga stvar, posle koliko vremena od poslednjeg nezasticenog odnosa si radio taj test na sidu? Mozda nije proslo dovoljno vremena da bi ti se pojavila antitela da bi se ocitala na testu. Ja sam o tome dosta citala i za to je specificna temperatura koja traje duze od nedelju dana.
Re: Dugotrajna povišena temperatura
Pozdrav.
Evo da ne ostane bez odgovora da napišem nešto...
Posle mog posta mesecima sam i dalje imao problem sa zdravljem koji je uvek označavala temperatura i upaljeno grlo povremeno. Redovno sam radio krvnu sliku koja bi bila ok uvek, osim povišenog CRP-a nekad što je označavalo neku borbu organizma sa infekcijom. Posle skoka temp na 40 jednog dana infektolog je odlučio da me zadrže na odeljenju i ispitaju sve. Ležao sam u bolnici neke 2 nedelje i za to vreme odradio UZ srca, jetre i slezine, bubrega, bešike, štitne žlezde, analize krvi svaki dan, kao i urina i stolice. Apsolutno svi pregledi i rezultati pokazivali su da sam primer iz knjige za zdravog čoveka, ali temperatura se i dalje periodično pojavljivala i sama od sebe uglavnom nestajala. Poslali su me i u KC u Beogradu kod imunologa i radio sam neke testove silne za koje mi je alergolog preporučio da uradim (mislim da su neki imunoglobulini u pitanju, i još gomila nekih oznaka za koje ne znam šta znače) i rezultati su pokazali da mi se organizam bori sa alergijskom reakcijom, bili su povišeni ti neki imunoglobulini. Sve u svemu ništa osim alergijske reakcije mi nisu našli. Alergo test je inače pokazao da imam jaku reakciju na prašinu i grinje, što i nije tako čudno za današnje vreme - nema ko nije alergičan na isto. Doktori su sve to, temperaturu zapravo pripisali alergiji i pustili me kući. Posle toga je sve hvala Bogu ok. Pijem sada redovno presing za alergiju po preporuci alergologa. Zapravo grlo me i dalje muči s vremena na vreme, evo neki dan sam uzeo i uput za ORL da proverim da li je tu sve ok pošto primećujem da čim popijem hladan napitak počne grlo da me boli.
Zaboravih da napišem da sam test na sidu, hepatitis i ostala čuda radio više puta za tih godinu dana i svaki put su hvala Bogu bili negativni.
I i dalje kontrolišem krv, urin i idem na redovne kontrole kod infektologa za svaki slučaj, barem jednom mesečno a nekad i češće, i dalje vodim računa i trudim se da vodim zdrav život, jedem dosta voća i unosim dosta tečnosti, i dalje pijem magnezijum i kalcijum, i ponekad c vitamin (pošto ga svejedno dosta unosim voćem).
Da li je ta silna temperatura ostala kao neka posledica mononukleoze koja zaista nije preležana jer su je "otkrili" kada je već prošla, a ja sam je "preležao" na nogama, jurcajući i spremajući ispite, sve to ostaje enigma i nada da se više neće ponoviti pošto mi je skoro godinu dana gotovo svaki dan bila povišena temperatura (doduše mizerno, osim kad bi skočila nešto više) što je u mnogome uticalo na moj život kako fizički tako i psihički. Sada sam se vratio "u normalu", bavim se i sportom, idem na trčanje ali od kad sam dobio ovu mononukleozu postao sam ogroman hipohondar i sada za svaku sitnicu, pa i bez potrebe idem kod lekara. Neka, bolje to nego da bude kasno.
Pozdrav!
Evo da ne ostane bez odgovora da napišem nešto...
Posle mog posta mesecima sam i dalje imao problem sa zdravljem koji je uvek označavala temperatura i upaljeno grlo povremeno. Redovno sam radio krvnu sliku koja bi bila ok uvek, osim povišenog CRP-a nekad što je označavalo neku borbu organizma sa infekcijom. Posle skoka temp na 40 jednog dana infektolog je odlučio da me zadrže na odeljenju i ispitaju sve. Ležao sam u bolnici neke 2 nedelje i za to vreme odradio UZ srca, jetre i slezine, bubrega, bešike, štitne žlezde, analize krvi svaki dan, kao i urina i stolice. Apsolutno svi pregledi i rezultati pokazivali su da sam primer iz knjige za zdravog čoveka, ali temperatura se i dalje periodično pojavljivala i sama od sebe uglavnom nestajala. Poslali su me i u KC u Beogradu kod imunologa i radio sam neke testove silne za koje mi je alergolog preporučio da uradim (mislim da su neki imunoglobulini u pitanju, i još gomila nekih oznaka za koje ne znam šta znače) i rezultati su pokazali da mi se organizam bori sa alergijskom reakcijom, bili su povišeni ti neki imunoglobulini. Sve u svemu ništa osim alergijske reakcije mi nisu našli. Alergo test je inače pokazao da imam jaku reakciju na prašinu i grinje, što i nije tako čudno za današnje vreme - nema ko nije alergičan na isto. Doktori su sve to, temperaturu zapravo pripisali alergiji i pustili me kući. Posle toga je sve hvala Bogu ok. Pijem sada redovno presing za alergiju po preporuci alergologa. Zapravo grlo me i dalje muči s vremena na vreme, evo neki dan sam uzeo i uput za ORL da proverim da li je tu sve ok pošto primećujem da čim popijem hladan napitak počne grlo da me boli.
Zaboravih da napišem da sam test na sidu, hepatitis i ostala čuda radio više puta za tih godinu dana i svaki put su hvala Bogu bili negativni.
I i dalje kontrolišem krv, urin i idem na redovne kontrole kod infektologa za svaki slučaj, barem jednom mesečno a nekad i češće, i dalje vodim računa i trudim se da vodim zdrav život, jedem dosta voća i unosim dosta tečnosti, i dalje pijem magnezijum i kalcijum, i ponekad c vitamin (pošto ga svejedno dosta unosim voćem).
Da li je ta silna temperatura ostala kao neka posledica mononukleoze koja zaista nije preležana jer su je "otkrili" kada je već prošla, a ja sam je "preležao" na nogama, jurcajući i spremajući ispite, sve to ostaje enigma i nada da se više neće ponoviti pošto mi je skoro godinu dana gotovo svaki dan bila povišena temperatura (doduše mizerno, osim kad bi skočila nešto više) što je u mnogome uticalo na moj život kako fizički tako i psihički. Sada sam se vratio "u normalu", bavim se i sportom, idem na trčanje ali od kad sam dobio ovu mononukleozu postao sam ogroman hipohondar i sada za svaku sitnicu, pa i bez potrebe idem kod lekara. Neka, bolje to nego da bude kasno.
Pozdrav!