Za dragog doktora Ivicu!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Za dragog doktora Ivicu!

Post od ontario »

Dragi moj doktore moja sedimentacija je 50 :o ,a visokosenzitivni protein CRP je 11,2...bio je 21.....(normalno je do 1).ne mogu da pronadu sta mi je,brinem se dosta jer imam uvecanu limfn zlezdu ispod brade na vratu.Radena je biopsija koja nije uspela.Izuzev ultrazvuka nista nije radeno.Isla sam na bone scan/pokazalo se nesto okruglo u predelu vilice.
Imam dole umnjak na toj strani,da li je moguce da je od njega?Ne boli me,snimala sam kaze sve je ok,ali je on u ocajnom stanju.Ponekad dobijem malu temperaturu 37,2C......
Raden je test:ANA,RF(reuma faktor),ANCA-C,ANCA P,kazu ja je sve uredu i da nemam nikakvu autoimunu bolest.
Imam mali vitamin D u krvi,normalan je od 75-250 moje je 24...... :o
Desava se ponekad da ne mogu da hodam,upale mi se svi misici na nogama,bez ikakvog povoda.Bez vezbanja ili dugog hodanja.
Kada se pokaze na bone scan/skeneru kostiju da je radioaktivni tracer aktivan,sta to znaci?
Dali su mi u venu radioaktivnu supstancu koja se absorbira direktno u kosti.Ne znam zasto nije specificirano o cemu se radi?
Pise samo da je aktivan tracer,u vratu,vilici sa leve strane i kljucnoj kosti sa desne strane.Znate li nesto o tome doktore?

VELIKI,VELIKI POZDRAV!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Za dragog doktora Ivicu!

Post od dr ivica »

Draga Ontario, kad kazete bone scan sa radioaktivnim tracerom, ovo se moze odnositi i na scintigrafiju i na magnetnu rezonancu sa kontrastom - pa ne znam sta su od ova dva Vama radili (mada mi MR izgleda vise verovatna, s obzirom da se scintigrafija sve redje radi u Severnoj Americi...). Kod nas, ako se nesto nadje na donjoj vilici, uradi se najpre rendgen snimak koji zovemo "ortopan", a potom MR. Ako se sumnja na bilo kakvu promenu koja bi mogla da bude tumorozna (maligna) uradi se ageresivnija biopsija ili, pre toga, PET skener (ako se moze doci do njega...). Takodje, ako postoji vratna limfadenopatija, ako se ne moze nista otkriti ultrazvucnim pregledom, pre biopsije se radi MR vrata (ponekafd i grudnog kosa).

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dragi moj doktore Ivice,bone scan je slican pat skenu i samo se gledaju kosti nista drugo.
Biopsija mi je uradena prosle godine,radio je specijalista i ti na pogresnom mestu :roll: Biopsija nije uspela,a drugo nista nije radeno sto se tice uvecane limfne zlezde ispod vilice na levoj strani.
Sada sam isla ponovo na ultrazvuk vrata pa cu cuti nalaze sledeci mesec.

Dragi doktore bila sam na raznim MRI-ima zbog udesa koji sam imala prosle godine i zbog uzasnih bolova ortoped me je poslao na bone scan jer se na njemu posmatraju samo kosti.Prilikom snimanja zapazili su i problem sa levom stranom vrata-vilicom koji sam imala od prije.Zapazili su aktivnost na desnoj kljucnoj kost,i na vratu(kicma).

Bone scan se samo radi pacijentima koji imaju kancer(daleko bilo)tako da se to ne smatra obican rutinski pregled.
Slike bone scan izgledaju ovako,ja ne znam kako se kod nas u nasoj zemlji kaze:

http://www.virrad.eu.org/public/BoneScan.html

Imam nalaz ali moj lekar nece da mi kaze nista o njemu,kaze rece ti specijalista otroped u ponedeljak.

Puno vas pozdravljam drago doktore Ivice :P
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

sada sam malo googlao i ovako izgleda scintigrafija kostiju,mislim da su to i tebi ontario radili: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nl_bone_scan2.jpg necu da postavljam u img tagove moze se pronaci dosta toga na netu...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Hvala ti puno Slavko :P !
Sada cu da procitam,....
Pozdrav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

scintigrafija.......znaci tako se kod nas zove bone scan,bas ti hvala nisam znala mozda mogu da pronadem neke informacije i na nasem :wink:
Puno pozdrava
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Sta znaci aktivnost na scintigrafiji?
Da li to pokazuje abnormalnosti ili nesto drugo?
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ontario,zar nemas nijednog lekara tamo da mozes da ga pitas?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ontario, ovo je, kao sto ste zakljucili pravilno, SCINTIGRAFIJA i ta je metoda MANJE SENZITIVNA od MR metode! Scintigrafija nikako nije definitivna dijagnosticka metoda, stavise, ima puno klinicara (i ja sam jedan od takvih) koji je smatraju manje ili vise prevazidjenom. Licno, kadgod postoji bilo kakva sumnja posle scintigrafskog snimanja, uradio bih MR regije na koju se sumnja, ne jednom sam video scintigrafske namaze koji su bili sumnjivi na sve i svasta, a onda je MR pokazao da tu nema nikakve patologije, ili nicega ozbiljnog. (Naravno, ima radiologa i klinicara koji misle drugacije i imaju i drugacija iskustva, ali licno, scintigrafiju smatram "outdated" i "unreliable" u poredjenju sa MR.)

Sve najbolje.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dragi moj doktore Ivice ja se izvinjavam sto se ranije nisam javila.Bila sam kod ortopeda rekao mi je da nema nista significant,imam promene na vratnom delu kicme sto je kaze on normalno,imam nesto na levoj vilici ali je precutao kljucnu kost.Kaze nije nista za operaciju,ok.....ali hoca da mi daje inekcije kortikosteroide koje sam vec prije primala.
Ja mu lepo kazem boli me lopatica na ramenu,sami rub scapule doktore,oni kao svabo tra....la........la......to je muscle//misici.
Pa ja cu lepo izludeti,doktore dragi ako slazem ves uzasno me boli,ako dugo kuvam boli,ako dugo sedim boli....pa ovo je grozno :cry: :cry: :cry: imam ukljesten zivac u vratu izmedu 5 i 6 presljena ali ovo je dragi doktore lopatica od ramena.Samo da me mozete videti:leva strana je dobro,a da mi pritisnete desno kao KAMEN JE tvrdo,spazam ne prolazi ni posle mora fizioterapija i masaza.Sedim totalno pogrbljena godinama,sve mi je teze i teze,sve vise i vise boli.....
Bila sam ja na MRI desne lopatice i posto sam se bojala primiti kontrast,rekli su mi da su male sanse da vide bez njega.
Uradili su bez kontrasta i nista se nije pokazalo,kazu sve je uredu........
Sta sada da radim?
Da li da reskiram i dobijem kontrast da se bolje vidi ili da li posatoji neko drugo snimanje?
Isto vazi i za CT sken,hoce da mi daju kontrast.
Dragi doktore imate li neki savet?
Mozete li mi molim vas reci koliko sam ozracena na Scintigrafiji?
Da li je tacno da je poput 200 rengenskih snimanja?
Uh......da bar mogu da dodem da vas vidim :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Dragi Slavko nemam jer niko nece da ucestvuje zbog toga jer sam imala udes prosle godine.Veoma je komplikovano da ti objasnjavam.Uzela sam advokata pa niko nece da se petlja jer mogu biti pozvani.....zato me sutaju kao smece....

Veliki ogroman pozdrav za vas doktore Ivice i za Slavka
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

opet da kazem,nisam doktor ali bih 'ladno mogao da zavrsim drugu godinu koliko sam toga pokupio i na netu a i u dosadasnjem lecenju... :D koliko se secam ontario,ti si alergicna na kontrast koji se prima na ct-u?tu se primenjuju radioaktivni jod ili barijum i desava se da ljudima bude lose od tog kontrasta...sto se tice magnetne rezonance nemas razloga da se plasis,tamo se dobija kontrast na drugoj bazi,da sad ne lupam,reci ce doktor ivica o cemu se radi...dakle i meni je bilo lose na ct-u od kontrasta ali na magnetu kao da primam obican fizioloski rastvor...sto se tice scintigrafije,prilikom samog snimanje ne bi trebalo da si ozracena uopste,ozracena si od kontrasta koji si primila,te se zato predlozi da ne dolazis u dodir sa malom decom 24 sata nakon snimanja,odnosno implikacije kontrasta,to sam isto nasao na netu...ja ne razumem te lekare,oni vide:imala si udes prosle godine,bole te ledja,ma to je od toga,ajde,evo ti dklifenak i brufen,dodji po potrebi...dobices strucan odgovor a ovo je ono moje,laicko...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Hvala ti Slavko puno,ne znam vise sta da radim veruj mi,evo opet me je uhvatilo sve me zivo boli,svaki misic,svaka kost,kao kada cu dobiti gripu.To vec traje 3 dana.
Nema doktora Ivice da mi kaze sta da radim i sta da kazem ovom pametnjakovicima,kakve pretrage da radim.
Pozdrav
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dragi doktore Ivice niko ziv ovde ne zna od lekara sta mi je:
imam sedimentaciju 50(normalno do 20)
imam visoko senzitivni CRP 21(normano je do 1)
Dragi doktore koje nalaze jos da radim,ne znam gde mi je upala i sta se desava :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Evo vec 3 dana svaki me misic boli,imam simtome gripe,a gripe nema.
To mi se cesto desava svakih 2-3 meseca pa prode.
Nije mi dobro,ne znam vise sta da radim.
Molim vas za savet!
Puno vas pozdravljam
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav!

Posto ste vec radili reumatske faktore i vecinu snimaka, a imate CRP povise, ubrzanu sedimentaciju i bolove u misicima, ja bih uradio anti-streptolizin-titar, AST-O, i pogledao bih ginekolosko stanje, jer su sedimentacija i CRP ipak pre svega indikatori upala, a kod zena je uobicajeno da kad ne znamo gde se krije neka upala, ona je u maloj karlici - ginekoloske prirode.

U medjuvremenu, uzimanje antireumatika je apsolutno indikovano, pa se nemojte ustrucaati da ih koristite.

Sve najbolje!
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Dragi moj doktore Ivice,hvala Vam beskranicno na odgovoru!
Uradicu ginekoloske preglede svakako.
Trazicu da mi se proveri ANTI-STREPTOLIZIN-TITAR I AST-O.samo ne znam kako se kaze na engleskom.
Veliki srdacan pozdrav
Odgovori