Dom zdravlja - pravo pacijenta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

belier
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 4:26 pm

Dom zdravlja - pravo pacijenta

Post od belier »

Molila bih za precizan odgovor:

da li se moze izabrati bilo koji Dom zdravlja u Beogradu bez obzira na adresu stanovanja?

Naime danas sam imala prilicno ruzno iznenadjenje kad sam pozvala svoj Dom zdravlja na Karaburmi i pitala kad bih mogla da zakazem kod ginekologa pregled.

Prilicno neljubazan glas mi je odgovorilo da je moja lekarka SAD na bolovanju, a nakon bolovanja uzima godisnji odmor od 01.08. i nece se vratiti pre 01.09., te ja mogu da dodjem na pregled kod njene zamene, ali SAMO AKO SAM HITAN SLUCAJ :o :o :o :o :o

Na moje pitanje:
- Po cemu ja mogu da odredim da li sam hitan slucaj?

sledi odgovor:
-Pa valjda toliko znate!!!

Na pregledu nisam bila godinu dana, zelim da uradim redovnu kontrolu ( a i imam nekih problema vezano za ciklus) i treba da cekam DVA I PO MESECA da bi uradila najobicniji PAPA test i pregled!?!??! :o :o :o

Prosetala do svog Doma zdravlja i usla u cekaonicu u kojoj je bilo slovima i brojem samo 2 pacjentkinje, dakle guzva NIKAKVA!

Kad sam pokusala da predam knjzicu, sestra me vrlo osorno pitala da li imam ZAKAZANO :o :o :o i ponovila mi pricu o HITNIM SLUCAJEVIMA.

Pa valjda za hitne slucajeve postoji HITNA POMOC?

Kad sam zatrazila da svoj karton vratim u Dom Zdravlja u Knez Danilovoj ( takodje na opstini Palilula, na kojoj zivim i na kojoj je i Dom zdravlja Karaburma), receno mi je da moram da odem tamo i da dobijem potvrdu da tamo HOCE da me prime, pa da dodje i tu povrdu predam u ovaj Dom zdravlja, a oni ce poslati karton , jer se karton ne daje u ruke pacijentu.

Kad sam prosli put, pre tri godine imala tu proceduru,zbog selidbe u novi kraj - karton je putovao MESEC I PO DANA OD jednog do drugog doma zdravlja!

Pa se pitam - ko zbog koga postoji u ovom gradu, lekari zbog nas ili mi zbog njih?!?!

Sledeci moj potez je odlazak u :

Zdravstvena inspekcija
27. marta 43-45, tel. 752-446 (08.30-16.30)

Republička zdravstvena inspekcija nadležna je za:
- Žalbe na lekarski kadar
- Žalbe na čekanje na preglede po zdravstvenim ustanovama
- Kontrolu naplate zdravstvenih usluga
- Kontrolu nepravilnosti/nedostatka opreme u zdravstvenim ustanovama
- Kontrolu poštovanja radnog vremena
- Kontrolu kupovine medicinskog materijala i lekova

I pri tom, kad god sam dosla u ovaj Dom zdravlja ( a za tri godine sam bila jedno 10-tak puta) , NIJEDNOM NI JEDAN LEKAR NIJE KASNIO MANJE OD POLA SATA NA SVOJE RADNO MESTO!!!

Uz duzno postoavnje, ljudima iz ove profesije, a ima ih i casnih itekako, stvarno sam ostala porazena danasnjim dogadjajem.

:evil:
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

Mislim da ste precizan odgovor kako promeniti DZ dobili.

Ne opravdavam neljubaznost!!!

Administrativni propusti i problemi su takvi kakvi su u celom drustvu... nazalost.

Ko je tu zbog koga potpuno je jasno, samo nikad nisam čuo da se neko buni zato što mora da zakaže kod frizera, automehaničara...

Molio bih Vas da nas obavestite o svojim posetama institucijama koje ste pobrojali.

PS

Odakle Vam uvid o "NIJEDAN NIJEDNOM MANJE OD"???

Maliciozno!

Lep pozdrav.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Nasu administraciju mogu da opravdam (iako je ne razumem), ALI ovo sto se radi (i to narocito na ginekologiji - ista je prica i u DZ Vracar), je NECUVENO!!!!

Da li je u pitanju sujeta, pun mesec ili PMS ja ne znam, ali ne mogu da verujem da postavljaju takva pitanja, tipa: "Da li je hitno??" :o i ako jeste - onda ok!! :evil:

A to "hitno" se valjda odnosi na to da zena krvari satima-to im je valjda dovoljno hitno??! :evil:

Istu sam stvar dozivela, imala sam pojacan sekret zbog kog sam otisla, a i termin se poklopio sa redovnim godisnjim terminom za PAPA, medjutim, gospodja dr "zamena" mi je na jedvite jade uzela samo bris (uz komentar da to "nije hitno"!!!! i da sam mogla i da sacekam mesec dana da se vrati moja dr!!!), a PAPA joj "ne pada na pamet da mi ona radi, to ce moja dr!!" :evil:

I uz sve to je bila jako neljubazna i gundjala za svo vreme pregleda, kad sam izustla maltene pokorno da je pitam za koliko da dodjem po rezultat, samo sto me nije izbacila iz ordinacije,urlajuci na mene: "Jesam li ja ovde i sluzba za davanje informacija?? Crveni krst?? Ne znam kada ce biti gotovo, ti dodji pa proveri, a sada mi napusti ordinaciju, ja moram da radim!!" :evil:

Inace, da bi se doslo na red na pregled, treba doci u DZ oko 6.00 (vrata su tada otkljucana, ali nema zive duse, osim pacijentkinja), sestre se pojave oko 7.10 pa prvo urade "pripreme" (kava, caj i ostalo), dr se pojavljuju oko 7.30 i onda se tek krece...........

Potpuno razumem tvoj gnev, i ni meni nije jasno ko je tu zbog koga, a najgore mi je kad znam da isti takvi (neljubazni) dr imaju svoje privatne ordinacije i tamo su savrseno ljubazni!!! :evil:

Sada vise ni nemam pravo na overenu knjizicu, i samo molim Boga da mi nikada ni ne zatreba, jer nemam nameru da placam mesecno oko 1.700 din, kad i ovako da bih sve to izbegla, idem privatno!! :-?

I da, kad idem privatno, isto zakazem kao i kod frizera, ali me doceka ljubazno osoblje, ljubazni doktori, i ne osecam se kao neko ko je dosao iz hobija kod lekara, da bi ih nervirao i uznemiravao, nego kao pacijent kome je potrebna samo mrvica ljudskosti i kulturnog ponasanja i strucna pomoc, kako se ne bih osecala kao zadnji bednik (da ne kazem stoka)!!

I naravno, to se ne odnosi na sve lekare, daleko od toga, ali ovo sada nije tema o takvima!! :lol:
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

dalton napisao:Mislim da ste precizan odgovor kako promeniti DZ dobili.

Ne opravdavam neljubaznost!!!

Administrativni propusti i problemi su takvi kakvi su u celom drustvu... nazalost.

Ko je tu zbog koga potpuno je jasno, samo nikad nisam čuo da se neko buni zato što mora da zakaže kod frizera, automehaničara...

Molio bih Vas da nas obavestite o svojim posetama institucijama koje ste pobrojali.

PS

Odakle Vam uvid o "NIJEDAN NIJEDNOM MANJE OD"???

Maliciozno!

Lep pozdrav.
Mislim da niste pazljivo procitali moj tekst.
Ja sam i zvala da bih ZAKAZALA pregled, pa sam dobila odgovor da NE MOGU DA ZAKAZEM, pre 01.09. , osim ako nisam hitan hitan slucaj.

I verujete mi, nisam maliciozna , nego iskrena kad kazem da NI JEDNOM nisu zakasnili manje od pola sata sa pocetkom rada u odnosu na ono sto je napisano kao njihovo radno vreme.

Za to se, najzad, nisam ni bunila, nego za nemogucnost da odem i pregledam se pre 01.09.

I nije mi jasno kako niste prokometarisali to sto je karton s jednog doma zdravlja prebacivan mesec i po dana do drugog doma zdravlja, nego vam je palo u oci samo to oko kasnjenja na posao.

Sto se tice zakazivanja kod frizera i automehanicara, svakako da se i tamo zakazuje, ali bez kola i frizera mogu, a bez zdravlja ne mogu, uz duzno postovanje zakazivanja u bilo kojoj instituciji.

Administrativni propusti su takvi kakvi su u celom drustvu, i to se slazem, ali bi valjda u ovom sektoru trebali da budu manji, da sad ne nacinjemo temu o pokojnicima koji su zbog takvih propusta tamo gde jesu.

Nema mesta ozlojedjenosti zbog iznosenja suvih cinjenica.

P.S. I u Domu zdravlja Palilula NISU bili raspolozeni da mi daju potvrdu da mogu da predjem kod njih , sa obrazlozenjem:
-Znate, sad je letnja sezona, pa je svuda sve svedeno na minimum.

O kom letnjem minimumu mi pricamo...o minimumu razboljevanja ili ...?

Lep pozdrav, takodje!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Savrseno ste u pravu, radi se o bezobrazluku i bahatosti - podnesite prijavu i zalite se. Zbog takvih divljaka i bitangi svi se osecamo i prozvano i prljavo u zdravstvu, a profesija se blati i povlaci razvlaci kroz najgori glib. Pacijenti imaju svoja prava, a sve dok se nas svet ponasa ko stoka koja dozvoljava da je tretiraju tako, dotle ce biti i automehanicara, i frizera pa i zdravstvenih radnika (na zalost) koji ce se tako ponasati. Dosta vise kolektivne odgovornosti.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

belier, informacija koju su vam inicijalno dali telefonom je netacna, mozete da idete kod drugog lekara i kad niste hitan slucaj.

Takodje, nij etacno da se karton ne daje u ruke pacijentima, to su samo interne odluke u pojedinim fondovima i zdravstvenim centrima, karton se MOZE dati zapecacen i pacijntu,a ako se i salje postom, mora se poslati ODMAH, inace opet imate pravo da se zalite advokatu pacijenta ili zdravstvenom inspektoru.

U primarnoj zdravstvenoj zastiti moze se uvesti sistem brojeva, ali zakazivanje je besmisleno i neopravdano!

Imate prao da se lecite u bilo kom Domu zdravlja, pod uslovom da Vas lekar prihvati, jer, ne treba zaboraviti da i lekar ima pravo da odbije da leci pojedinog pacijenta...

Nije popularno to sto cu reci, ali dobar udeo u krivici za ovakvo stanje ima i ministar, koji ima vec treci )Ako se ne varam?) mandat!???
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Sklerozica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 7:53 pm
Kontakt:

Post od Sklerozica »

dr ivice, svaka čast.

Na sreću, svestan sam i vidim časne ljude koji nisu zaboravili Hipokratovu zakletvu i drago mi je što Vas ima. Ovo o čemu priča belier je tužna svakodnevnica. Opet na sreću, nemam dodira sa tim jer imam doktorku koja daje sve od sebe, kod nje nema zakazivanja iako ima skoro 100% više pacijenata od njenih najbližih kolega/koleginica kod kojih se uzgred, pregledi zakazuju. Da ne pričam o tome kako se ponašaju i koliko vremena provedu u ordinaciji i njihov drski pristup pacijentima gde ni vika ne manjka.

Svim lekarima koji su tu zbog nas, želim sve najbolje i puno Vam hvala.
belier
Stalni član
Stalni  član

Post od belier »

Zahvaljujem se ljudima koji su razumeli o cemu pisem.

Takodje zelim da se zahvalim i lekarima koji jesu savesni i postuju svoju profesiju, a ima dosta takvih.
Ovde sam konkretno dobila u dva navrata savet vezano za zdravstveni problem moje sestre prosle godine i nedavno mi je odmah odgovoreno na pitanje vezano za tegobe koje osecam.
Dakle, i na ovom forumu rade i pomazu ljudima lekari koje postujem.

Danas sam kontaktirala Zdravstvenu inspekciju i dobila PUNU podrsku inspektora, kao i instrukcije za dalje...

Potvrdjeno mi je da lekari u ovom Domu zdravlja sve ovo rade na svoju ruku ( zakazivanje i primanje "samo hitnih"slucajeva) I DA SU DUZNI DA ME PRIME NA PREGLED BILO KOJE VRSTE, makar to bila samo redovna godisnja kontrola, te ce biti zbog ovoga sankcionisani.

Takodje bih zelela da naglasim da su uvedene insistucije ombudsmana,
koji u konkretno navedenom slucaju radi u DZ u Knez Danilovoj i prima zalbe nezadovoljnih i ostecenih pacijenata.

A i inspektorka je bila vise nego ogorcena kad je cula moju pricu,
i nakon moje prijave, koja ide u ponedeljak u pismenoj formi,
inspekcija ce se pozabaviti svojim delom posla.

Pri tom, nisam jedina koja je imala prituzbe na ovakvu vrstu neprofesionalnosti.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ono sto meni nije jasno u ovoj prici (ostalo je uzasno, ali mi je na zalost jasno) je zasto se karton ne daju u ruke pacijentu ili se daje zapecacen? Pa ne razumem, jel tu mozda pise nesto sto pacijent ne zna o sebi?
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm

Post od macadamia »

Možda iz razloga što postoji rizik da pacijent namerno ili nehotice prepravi ili uništi podatke iz kartona, koji ipak predstavlja najvalidniju ličnu zdravstvenu evidenciju.
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Tacno je da se karton ne daje u ruke pacijentu da ga iznosi iz ustanove; radi se o sudskom dokumentu za koji se duzi SAMO i iskljucivo lekar koji karton overava svojim pecatom i potpisom. Punoletno lice ima PRAVO UVIDA u svoju medicinsku dokumentacju i moze traziti da procita sta pise u njegovo dokumentaciji tj kartonu, ali NEMA pravo istu izneti iz zdravstvene ustanove, otpecacenu niti zapecacenu. Ukoliko se radi o maloletnom licu, pod odredjenim zakonskim okolnostima roditelj, staratelj ili hranitelj te institucija koja vrsi ulogu staratelja, imaju PRAVO UVIDA u dokumentaciju maloletnog lica ili lica koje nije mentalno u stanju da vodi racuna o sebi pa mu je oduzeta testatorska sposobnopst i dodeljen mu je staratelj. Ovo pravo roditelja i staratelja je sekundarno u odnosu na pravo deteta ili sticenika, ukoliko postoji realna sumnja na zlostavljanje, zanemarivanje ili krivicno delo druge vrste od strane pomenutih, i krivicni zakon ima presedan u oodnosu na zakon o pravu pacijenta na uvid u medicinsku dokumentaciju. U tom smislu, lekar moze odbiti da da uvid u medicinsku dokumentaciju BILO KOME sem sudu, i to na pismeni zahtev suda. Medicinska dokumentacija se salje iz jedne ustanove drugoj u zapecacenoj formi preporuceno ili preko kurira, uz potvrdu potpisom o prijemu takve dokumentacije. U velikom broju slucajeva salje se fotokopija medicinske dokumentacije, a original ostaje na mestu zapocetog medicinskog tretmana.

Tako da - da, tacno je da pacijent ne moze dobiti svoj karton da ga nosi po gradu, jer je to dokument z akoji garantuje i odgovara PRED SUDOM lekar koji je karton otvorio i vodio. Ali ustanova je duzna, da na zahtev pacijenta ili drugog lekara koji je pacijenta preuzeo posalje izvod ili celu medicinsku dokumentaciju u roku od par dana, na bezbedan po privatnost pacijenta i siguran po sigurnost dokumentacije nacin. I nema potrebe da to traje mesec ipo dana.

A o neljubaznosti salterskog osoblja, i nevaspitanju pojedinih kolega nazalost bi se moglo mnogo reci, ali cemu trositi reci.... :(
dufko81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2012 11:20 pm

Re: Dom zdravlja - pravo pacijenta

Post od dufko81 »

Savetujem svima ukoliko imaju odredjeni problem da posalju mail u ministarstvo zdravlja. Da li zbog izbora ili cega vec, mene je licno zvala sekretarka ministra zdravlja da se izvini u ime odredjene doktorke i jedne zdravstvene ustanove. Kasnije je zvala ista ta doktorka da vidi zasto se dize panika, ali kada je cula ko me je zvao, ostala je bez teksta.

Ja sam zadovoljan, problem mi je resen.

Sto se tice ovih sto se pitaju zasto se niko ne zali kada se zakazuje kod frizera imam tacan odgovor na to pitanje. Zato sto kada zakazete kod frizera , frizer uradi ono sto ste mu platili. Frizer prima platu na osnovu rezultata svoga rada.
Nasim doktorima je drzava dozvolila da platu primi na osnovu 10 % ucinka !!! Nadjite mi jednu zemlju na svetu gde se plata dobija na osnovu 10 % ucinka !?!?

Ne krivim te doktore, naravno. Krivim sistem koji nas unistava vec 50 godina i niko nema nameru da ga se resi. Prosto svima on odgovara bas takak kakav jeste, uz minimalan rad maksimalna plata. "I POSLE TITA TITO".

Srdacan pozdrav...
Odgovori