Dom zdravlja - pravo pacijenta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Tacno je da se karton ne daje u ruke pacijentu da ga iznosi iz ustanove; radi se o sudskom dokumentu za koji se duzi SAMO i iskljucivo lekar koji karton overava svojim pecatom i potpisom. Punoletno lice ima PRAVO UVIDA u svoju medicinsku dokumentacju i moze traziti da procita sta pise u njegovo dokumentaciji tj kartonu, ali NEMA pravo istu izneti iz zdravstvene ustanove, otpecacenu niti zapecacenu. Ukoliko se radi o maloletnom licu, pod odredjenim zakonskim okolnostima roditelj, staratelj ili hranitelj te institucija koja vrsi ulogu staratelja, imaju PRAVO UVIDA u dokumentaciju maloletnog lica ili lica koje nije mentalno u stanju da vodi racuna o sebi pa mu je oduzeta testatorska sposobnopst i dodeljen mu je staratelj. Ovo pravo roditelja i staratelja je sekundarno u odnosu na pravo deteta ili sticenika, ukoliko postoji realna sumnja na zlostavljanje, zanemarivanje ili krivicno delo druge vrste od strane pomenutih, i krivicni zakon ima presedan u oodnosu na zakon o pravu pacijenta na uvid u medicinsku dokumentaciju. U tom smislu, lekar moze odbiti da da uvid u medicinsku dokumentaciju BILO KOME sem sudu, i to na pismeni zahtev suda. Medicinska dokumentacija se salje iz jedne ustanove drugoj u zapecacenoj formi preporuceno ili preko kurira, uz potvrdu potpisom o prijemu takve dokumentacije. U velikom broju slucajeva salje se fotokopija medicinske dokumentacije, a original ostaje na mestu zapocetog medicinskog tretmana.

Tako da - da, tacno je da pacijent ne moze dobiti svoj karton da ga nosi po gradu, jer je to dokument z akoji garantuje i odgovara PRED SUDOM lekar koji je karton otvorio i vodio. Ali ustanova je duzna, da na zahtev pacijenta ili drugog lekara koji je pacijenta preuzeo posalje izvod ili celu medicinsku dokumentaciju u roku od par dana, na bezbedan po privatnost pacijenta i siguran po sigurnost dokumentacije nacin. I nema potrebe da to traje mesec ipo dana.

A o neljubaznosti salterskog osoblja, i nevaspitanju pojedinih kolega nazalost bi se moglo mnogo reci, ali cemu trositi reci.... :(
dufko81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2012 11:20 pm

Re: Dom zdravlja - pravo pacijenta

Post od dufko81 »

Savetujem svima ukoliko imaju odredjeni problem da posalju mail u ministarstvo zdravlja. Da li zbog izbora ili cega vec, mene je licno zvala sekretarka ministra zdravlja da se izvini u ime odredjene doktorke i jedne zdravstvene ustanove. Kasnije je zvala ista ta doktorka da vidi zasto se dize panika, ali kada je cula ko me je zvao, ostala je bez teksta.

Ja sam zadovoljan, problem mi je resen.

Sto se tice ovih sto se pitaju zasto se niko ne zali kada se zakazuje kod frizera imam tacan odgovor na to pitanje. Zato sto kada zakazete kod frizera , frizer uradi ono sto ste mu platili. Frizer prima platu na osnovu rezultata svoga rada.
Nasim doktorima je drzava dozvolila da platu primi na osnovu 10 % ucinka !!! Nadjite mi jednu zemlju na svetu gde se plata dobija na osnovu 10 % ucinka !?!?

Ne krivim te doktore, naravno. Krivim sistem koji nas unistava vec 50 godina i niko nema nameru da ga se resi. Prosto svima on odgovara bas takak kakav jeste, uz minimalan rad maksimalna plata. "I POSLE TITA TITO".

Srdacan pozdrav...
Odgovori