da li je dobro koristiti mikrotalasnu rernu
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
da li je dobro koristiti mikrotalasnu rernu
Moze li neko da mi kaze da li je stetno koriscenje mikrotalasne peci
Izvanredno korisna, prakticna, stedi vreme....!
Sve naj, naj, sem sto prilican broj namirnica pretvara u kancerogene. To nikako ne znaci da ce svako ko je koristi, od takve hrane dobiti karcinom, kao sto ni svako ko koristi solarijum nece dobiti rak koze, kao sto ni svaki pusac nece dobiti karcinom zbog mase kancerogena u cigaretama i td.
Pa ko voli i zeli da proveri u koju grupu spada....
Sve naj, naj, sem sto prilican broj namirnica pretvara u kancerogene. To nikako ne znaci da ce svako ko je koristi, od takve hrane dobiti karcinom, kao sto ni svako ko koristi solarijum nece dobiti rak koze, kao sto ni svaki pusac nece dobiti karcinom zbog mase kancerogena u cigaretama i td.
Pa ko voli i zeli da proveri u koju grupu spada....
Savki podatak koji iznesem na ovom forumu, bazira se na strucnoj literaturi. Sto se sajtova o konkretnoj temi tice, iskreno nemam kada da surfujem po net-u, niti sam preterano upucen u to sta je i gde o tome do sada na net-u objavljeno. Obratite se na pp clanu foruma neu3no, ne sumnjam da ce vas uputiti na pravo mesto.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ham, znam za jednu skoriju studiju koja je radjena (mozete ili ne morate mi verovati na rec jer ne mogu uospte da se setim gde sam to iscitala) kako je zapravo problem sa kancerogenoscu vezan za podgrevanje hrane u plasticnim posudama jer se iz te plastike zapravo pod uticajem mikrotalasa oslobadjaju kancerogeni; a navodno u keramickim i staklemin i porculanskim posudama takvog efekta na hranu nema. Kako ja koristim mikrotalasnu, uredno ispratim sve vesti vezane za eventualnu stetnost. Ono sto mene mnogo vise zabrinjava od kancerogena u hrani (trudim se da ne koristim plastiku!) jeste elektrozracenje: pokusajte da stojite sa bazicnim (fiksnim) telefonom ili mobilnim telefonom u kuhinji dok vam radi mikrotalasna pa cete shvatiti i zbog cega to kazem. Trudim se da ne budem u kuhinju kada mi radi mikrotalasna, tj da se pomerim sto dalje od nje. Mimo toga - nezamenljiiv mi je deo pokucstva. No pitanje stetnosti modernih tehnoloskih aparata svodi se na to da je sve stetno i da bi najzdravije bilo ziveti u brvnari na planini u izvornoj prirodi....No jedino me brine sto su nasi pretci, koji su pre desetinu hiljada godina tako ziveli - zioveli u proseku oko 30-50 godina?! Tako da - ne znam sta bih vam rekla. Sve ima svoje za i protiv. Valjda je kljuc cele price u jednoj reci: MERA.
Garfield - i ja sam cula to za plasticne posude da u njima uopste nije dobro drzati hranu ako posuda menja temperaturu (kao sto ne bi smo ni na obicnoj ringli podgrevali nesto u plasticnoj serpici, uostalom). Ili, ono sto sam radila dok nisam to cula - prekrivala ono sto podgrevam plasticnom folijom da ne prska po rerni. To je isto tako opasno. Ne mislim da je mikrotalasna sama po sebi kancerogena jer da jeste - to bi nas resilo dobrog dela stanovnistva u modernim zemljama 

Vise niko ne moze nikog zaustaviti da pusi cigare, da koristi azbest, da pije alkohol, i ostalo.
Tako vise niko nije u stanju da zaustavi koristenje mobilnog telefona, ma koliko on zracio, i mikrotalasnu.
Ono sto bi trebali da radite, je da nakon koristenja, sacekate minut dva i tek onda otvorite mikrotalasnu i uzmete to vec sto ste pekli ili zagrevali u njoj.
S obzirom da se talasi odbijaju, kao i svi drugi talasi, i mikrotalasi se odbijaju, i traju neko vreme i nakon gasenja.
Ja je nemam kuci.
Tako vise niko nije u stanju da zaustavi koristenje mobilnog telefona, ma koliko on zracio, i mikrotalasnu.
Ono sto bi trebali da radite, je da nakon koristenja, sacekate minut dva i tek onda otvorite mikrotalasnu i uzmete to vec sto ste pekli ili zagrevali u njoj.
S obzirom da se talasi odbijaju, kao i svi drugi talasi, i mikrotalasi se odbijaju, i traju neko vreme i nakon gasenja.
Ja je nemam kuci.