da li je dobro koristiti mikrotalasnu rernu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

samadhi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 3:16 pm

da li je dobro koristiti mikrotalasnu rernu

Post od samadhi »

Moze li neko da mi kaze da li je stetno koriscenje mikrotalasne peci
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Post od Marijaft »

-Ja sam cula da nije, cak i da je zdravije u nju otapati smrznute namirnice, nego u vrucoj vodi. To je cak pisalo i u uputstvu za upotrebu koje sam ja dobila!Pozz. :wink:
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goki »

Ja vec skoro 14 godina koristim mikrotalasnu kako za odmrzavanje tako i za spremanje nekih jela....
Ne da nije stetna vec korisna, nego za mnoge stvari mi je i nezamenljiva kao na pr. pudinzi, kremove za torte, musaka, pecenje kikirike itd....
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Izvanredno korisna, prakticna, stedi vreme....!
Sve naj, naj, sem sto prilican broj namirnica pretvara u kancerogene. To nikako ne znaci da ce svako ko je koristi, od takve hrane dobiti karcinom, kao sto ni svako ko koristi solarijum nece dobiti rak koze, kao sto ni svaki pusac nece dobiti karcinom zbog mase kancerogena u cigaretama i td.
Pa ko voli i zeli da proveri u koju grupu spada....
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Sta da radim, moram da vratim :wink: :

Mozete li da navedete neke novije studije koje se bave novijim tipovima mikrotalasnih i koje su pokazale da koriscenje mikrotalasne izaziva stvaranje kancerogena u hrani?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Savki podatak koji iznesem na ovom forumu, bazira se na strucnoj literaturi. Sto se sajtova o konkretnoj temi tice, iskreno nemam kada da surfujem po net-u, niti sam preterano upucen u to sta je i gde o tome do sada na net-u objavljeno. Obratite se na pp clanu foruma neu3no, ne sumnjam da ce vas uputiti na pravo mesto.
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Ja sam davno citala da su stetne i da postoji istrazivanje koje je to dokazalo (cini mi se iz evropske zemlje).
Ja bi je svakako izbegavala koliko mogu.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Ham, znam za jednu skoriju studiju koja je radjena (mozete ili ne morate mi verovati na rec jer ne mogu uospte da se setim gde sam to iscitala) kako je zapravo problem sa kancerogenoscu vezan za podgrevanje hrane u plasticnim posudama jer se iz te plastike zapravo pod uticajem mikrotalasa oslobadjaju kancerogeni; a navodno u keramickim i staklemin i porculanskim posudama takvog efekta na hranu nema. Kako ja koristim mikrotalasnu, uredno ispratim sve vesti vezane za eventualnu stetnost. Ono sto mene mnogo vise zabrinjava od kancerogena u hrani (trudim se da ne koristim plastiku!) jeste elektrozracenje: pokusajte da stojite sa bazicnim (fiksnim) telefonom ili mobilnim telefonom u kuhinji dok vam radi mikrotalasna pa cete shvatiti i zbog cega to kazem. Trudim se da ne budem u kuhinju kada mi radi mikrotalasna, tj da se pomerim sto dalje od nje. Mimo toga - nezamenljiiv mi je deo pokucstva. No pitanje stetnosti modernih tehnoloskih aparata svodi se na to da je sve stetno i da bi najzdravije bilo ziveti u brvnari na planini u izvornoj prirodi....No jedino me brine sto su nasi pretci, koji su pre desetinu hiljada godina tako ziveli - zioveli u proseku oko 30-50 godina?! Tako da - ne znam sta bih vam rekla. Sve ima svoje za i protiv. Valjda je kljuc cele price u jednoj reci: MERA.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Znam samo da moja macka pocne cudno da se ponasa i da mjauce kada je u blizini mikrotalasne koja radi :o
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

I moj dragi! :o Mislim - jedino sto on ne mjauce (ponekad kuka, dok ceka d amu provri voda za kafu, ali jos nije poceo da mjauce - mozda je to sledeca fatalna posledica upotrebe ovog tehnickog dostignuca proslog veka?! :o :lol: )
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Garfield - i ja sam cula to za plasticne posude da u njima uopste nije dobro drzati hranu ako posuda menja temperaturu (kao sto ne bi smo ni na obicnoj ringli podgrevali nesto u plasticnoj serpici, uostalom). Ili, ono sto sam radila dok nisam to cula - prekrivala ono sto podgrevam plasticnom folijom da ne prska po rerni. To je isto tako opasno. Ne mislim da je mikrotalasna sama po sebi kancerogena jer da jeste - to bi nas resilo dobrog dela stanovnistva u modernim zemljama :wink:
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Post od neu3no »

Vise niko ne moze nikog zaustaviti da pusi cigare, da koristi azbest, da pije alkohol, i ostalo.

Tako vise niko nije u stanju da zaustavi koristenje mobilnog telefona, ma koliko on zracio, i mikrotalasnu.

Ono sto bi trebali da radite, je da nakon koristenja, sacekate minut dva i tek onda otvorite mikrotalasnu i uzmete to vec sto ste pekli ili zagrevali u njoj.

S obzirom da se talasi odbijaju, kao i svi drugi talasi, i mikrotalasi se odbijaju, i traju neko vreme i nakon gasenja.

Ja je nemam kuci.
lanica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 03, 2008 11:29 pm

Post od lanica »

Da li je zdravo grejati majcino mleko u mikrotalasnoj peci????
Hvala
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

E vala, posle svih ovih bisera, sto je mnogo - mnogo je!
Pobogu!
lanica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 03, 2008 11:29 pm

Post od lanica »

:o To sam i ja rekla samo sam htela da mi se potvrdi pa da dam dalje na citanje!!!!
Odgovori