Demistifikacija rezultata psiholoskih ispitivanja
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Demistifikacija rezultata psiholoskih ispitivanja
Naime, danas sam dobio vojnu i zdravstvenu knjizicu od ustanove gde sam sluzio civilno vojsq, pa me,cisto onako iz neke znatizelje (da, volim sve da znam), zanima sta znace ove brojke kod odeljka "Psiholosko ispitivanje"
KBT-P:34
KBT-V:33
KBT-S:22
KBT-N:208
KBT-P:34
KBT-V:33
KBT-S:22
KBT-N:208
Ovo i mene vrlo zanima. Moji su rezultati
KBT-P:45
KBT-V:39
KBT-S:35
KBT-N:111
Pretpostavljam da je olfrud pogresio i da umesto 208, treba da stoji 108. U svakom slucaju, posto se radi o testu inteligencije i posto sam ja radio cetiri druga profesionalna standardizovana i imao ekstremno visoke rezultate, bilo bi od pomoci, ako je i neko od vas dvojice jos radio neki nekada.
Primecujem da je zbir kod jednog 197, kod drugog 172, a kod mene 230. Verovatno i plafon ovog vojnog testa nije previsok, mada ko zna. Secam se samo da kada sam radio ovaj, sa 17 i po godina, zeleo sam cak da ne uradim nesto narocito, kao i da su dvojica do mene prepisivali tj. pokusavali da prepisu od mene. Uzas. To mi je bio jedan od mucnijih dana u zivotu i uvek sam mislio da na tom testu nisam bas postigao narocit rezultat, jer mi je bilo do svega, samo ne do vojske i dokazivanja pred njima.
A posle toga, na regrutaciji, brkati major koji je gledao u te rezultate me je pitao: "Ti si sigurno odlican djak i imas sve petice?" Na moje "Da", on je rekao: "Vidi se".
KBT-P:45
KBT-V:39
KBT-S:35
KBT-N:111
Pretpostavljam da je olfrud pogresio i da umesto 208, treba da stoji 108. U svakom slucaju, posto se radi o testu inteligencije i posto sam ja radio cetiri druga profesionalna standardizovana i imao ekstremno visoke rezultate, bilo bi od pomoci, ako je i neko od vas dvojice jos radio neki nekada.
Primecujem da je zbir kod jednog 197, kod drugog 172, a kod mene 230. Verovatno i plafon ovog vojnog testa nije previsok, mada ko zna. Secam se samo da kada sam radio ovaj, sa 17 i po godina, zeleo sam cak da ne uradim nesto narocito, kao i da su dvojica do mene prepisivali tj. pokusavali da prepisu od mene. Uzas. To mi je bio jedan od mucnijih dana u zivotu i uvek sam mislio da na tom testu nisam bas postigao narocit rezultat, jer mi je bilo do svega, samo ne do vojske i dokazivanja pred njima.
A posle toga, na regrutaciji, brkati major koji je gledao u te rezultate me je pitao: "Ti si sigurno odlican djak i imas sve petice?" Na moje "Da", on je rekao: "Vidi se".
A kad bolje razmislim, bice da su samo prva tri dela: P, V i S, podtestovi testa inteligencije, dok je N psiho test (onaj sa pitanjima tipa: da li zelite da postanete vodja bande i sl.). Onda je i moguc rezultat od 208 na tom delu. Mozda, Perceptivni (ili prostorni), Verbalni i Simbolicki.
Tako posmatrano, zbirovi bi bili, 89, 80 i moj 119, pa se to posle preracunava. Verovatno je prosek oko 60-70 i standardna devijacija 15-25, tako nekako.
Tako posmatrano, zbirovi bi bili, 89, 80 i moj 119, pa se to posle preracunava. Verovatno je prosek oko 60-70 i standardna devijacija 15-25, tako nekako.
За тај КБТ-Н део, то значи дефинитивно да је у питању онај психо део и да није у саставу теста интелигенције. А за остало, пошто си ти имао надпросечне резултате на другим тестовима, а ја сам имао баш екстремне (на самим крајевима), то би значило да твој збир од 89 на три дела вероватно означава нешто између 110 и 120, док мој збир од 119 вероватно стоји опет близу самог краја (можда ако бисмо ишли аналогно између 140 и 150, али ко зна колики је плафон тог теста).olfrud napisao:Hello!
Sad sam upravo gledao i nisam pogreshio, tj imam 208 u onom poslednjem delu, ali josh uvek nemam pojma shta sve to znachi. Niko da nam da odgovor
LM, radio sam neke testove inteligencije i imao natprosechne rezultate. Ne neshto xtremno iznad proseka ali opet, natprosechno.
Јел можеш да ми кажеш (на ПМ или овде) које си тестове радио и колике си резултате имао, зато што бих онда могао да претпоставим приближне вредности и макар мало разјасним слику?
Хвала
Pa klasichne testove inteligencije, uglavnom se rezultati krecu oko 150ak. Mrezelo me da idem do NS u mensu (chitaj:josh da se izbedachim ako mi rezultati budu nizhi
) Ali kad sam bio mladji, bio sam i gluplji, tako da ne verujem da mozhesh sad ovako neshto zakljuchiti 
Sad sam prochitao ceo tvoj text od par postova na gore, i znam da je meni ta komisija koja je odredjivala ko ce gde, rekla "dechko, ti si za peshadiju" A ja kao sh*t, gde bash peshadija... (tad nije postojala civilna). Ali secam se da je bilo nekih tamo objekata u onom testu, tipa nacrtano u 2D i kao koji 3D objekat ispadne, pa sam te nalupao jer me mrzelo da razmishljam pa je moguce da su skontali da sam lupao pa kao "dechko, za tebe peshadija"

Sad sam prochitao ceo tvoj text od par postova na gore, i znam da je meni ta komisija koja je odredjivala ko ce gde, rekla "dechko, ti si za peshadiju" A ja kao sh*t, gde bash peshadija... (tad nije postojala civilna). Ali secam se da je bilo nekih tamo objekata u onom testu, tipa nacrtano u 2D i kao koji 3D objekat ispadne, pa sam te nalupao jer me mrzelo da razmishljam pa je moguce da su skontali da sam lupao pa kao "dechko, za tebe peshadija"
Зависи која је била скала (вредност стандардне девијације). Ако је била она коју је Менса до скоро користила, онда је 150 мало изнад 98-ог перцентила (горња 2%), али ако је чешћа сд15 или сд16, онда је 150 врло екстремно изнад 99.92-ог перцентила.olfrud napisao:Pa klasichne testove inteligencije, uglavnom se rezultati krecu oko 150ak. Mrezelo me da idem do NS u mensu (chitaj:josh da se izbedachim ako mi rezultati budu nizhi) Ali kad sam bio mladji, bio sam i gluplji, tako da ne verujem da mozhesh sad ovako neshto zakljuchiti
Сад не знам шта да мислим о овим војним резултатима, јер са једне стране, мој збир од 119 је значајно виши од 89, а опет ретко који тест има толико већи плафон од твојих резултата (а за војску нема ни практичан значај). На правим тестовима сам имао све преко 160 сд16.
Ако бисмо због немогуће великог плафона услед разлике наших резултата на војном тесту, узели да је твојих 150 у сд24, те да је у сд16 око 133/4 и претпоставили опет (што је у том случају нужно) да војни тест и даље има јако висок плафон, онда би та разлика од 30 поена могла да представља и правих 30 IQ поена, што би значило да просек мора да износи око 60-ак на сва три дела заједно и то највише.
Иначе, ниси био глупљи (у том узрасту је IQ већ стабилан, за разлику од детињства), али је могуће да си био депримиран. Ја сам мислио да сам ја био, али сада изгледа да се то није негативно одразило. А Менса има тестирања у БГ. Био сам члан неколико година (чак сам и водио једно тестирање 2004. са још пар колега), али нажалост друштво не испуњава већину очекивања.
Јел теби неко прокоментарисао резултате на регрутацији као мени онај мајор?
"Иначе, ниси био глупљи (у том узрасту је IQ већ стабилан, за разлику од детињства)"
To sam se shalio
Ne, nisu nishta prokomentarisali, naprotiv... kazhem da su me slali u peshadiju
A onako iz "hobija" se bavim psihologijom, tj recimo da sam prirodno predisponiran za psihijatra, pa me zanimaju shta ovi rezultati znache, te sam pomislio da neko na forumu mozhe da mi daa odgovore, medjutim, shipak 
To sam se shalio

Ne, nisu nishta prokomentarisali, naprotiv... kazhem da su me slali u peshadiju

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 2:15 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5