Demistifikacija rezultata psiholoskih ispitivanja

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

StevanMD
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 27, 2007 3:32 pm

Post od StevanMD »

olfrud napisao:Pa klasichne testove inteligencije, uglavnom se rezultati krecu oko 150ak. Mrezelo me da idem do NS u mensu (chitaj:josh da se izbedachim ako mi rezultati budu nizhi :)) Ali kad sam bio mladji, bio sam i gluplji, tako da ne verujem da mozhesh sad ovako neshto zakljuchiti :D
Зависи која је била скала (вредност стандардне девијације). Ако је била она коју је Менса до скоро користила, онда је 150 мало изнад 98-ог перцентила (горња 2%), али ако је чешћа сд15 или сд16, онда је 150 врло екстремно изнад 99.92-ог перцентила.

Сад не знам шта да мислим о овим војним резултатима, јер са једне стране, мој збир од 119 је значајно виши од 89, а опет ретко који тест има толико већи плафон од твојих резултата (а за војску нема ни практичан значај). На правим тестовима сам имао све преко 160 сд16.

Ако бисмо због немогуће великог плафона услед разлике наших резултата на војном тесту, узели да је твојих 150 у сд24, те да је у сд16 око 133/4 и претпоставили опет (што је у том случају нужно) да војни тест и даље има јако висок плафон, онда би та разлика од 30 поена могла да представља и правих 30 IQ поена, што би значило да просек мора да износи око 60-ак на сва три дела заједно и то највише.

Иначе, ниси био глупљи (у том узрасту је IQ већ стабилан, за разлику од детињства), али је могуће да си био депримиран. Ја сам мислио да сам ја био, али сада изгледа да се то није негативно одразило. А Менса има тестирања у БГ. Био сам члан неколико година (чак сам и водио једно тестирање 2004. са још пар колега), али нажалост друштво не испуњава већину очекивања.

Јел теби неко прокоментарисао резултате на регрутацији као мени онај мајор?
olfrud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2007 9:48 pm

Post od olfrud »

"Иначе, ниси био глупљи (у том узрасту је IQ већ стабилан, за разлику од детињства)"

To sam se shalio :D
Ne, nisu nishta prokomentarisali, naprotiv... kazhem da su me slali u peshadiju :) A onako iz "hobija" se bavim psihologijom, tj recimo da sam prirodno predisponiran za psihijatra, pa me zanimaju shta ovi rezultati znache, te sam pomislio da neko na forumu mozhe da mi daa odgovore, medjutim, shipak 8)
olfrud
Novi član
Novi član

Post od olfrud »

E, imam dobru vest za sve koje josh zanima shta ti rezultati znache. LM, imam druga koji ima druga chiji tata radi u vojnom odseq, a on mozhe otkriti shta tachno znache ta polja...
StevanMD
Novi član
Novi član

Post od StevanMD »

olfrud napisao:E, imam dobru vest za sve koje josh zanima shta ti rezultati znache. LM, imam druga koji ima druga chiji tata radi u vojnom odseq, a on mozhe otkriti shta tachno znache ta polja...
И шта је рекао? Јел си га питао?
nafasol_heaven
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 2:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nafasol_heaven »

brate, verovo il ne, to ti znaci da si lud.
zao mi je al tako je. isto je i kod kod mog brata, a on je stvarno lud!
olfrud
Novi član
Novi član

Post od olfrud »

@Stevan : Josh ne

@nafasol_heaven : Ah, to nije nishta novo
StevanMD
Novi član
Novi član

Post od StevanMD »

olfrud и Miodragz,

ако вас не мрзи, погледајте одмах изнад дела где су ови КБТ резултати. Тамо треба да буде следећи низ слова: ГЕ, ДЕ, ОС, О, У, НП, Г, Е

Шта вам пише под Г и Е на крају?
Наиме, то би требало да су коначне оцене интелигенције (Г) и емотивне стране (Е) и оне иду од 1 до 6, углавном римским бројевима.

Мени су оба 6 (VI). Можда овако успемо да још мало докучимо шта шта значи.
kalimero4321
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 04, 2017 5:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Demistifikacija rezultata psiholoskih ispitivanja

Post od kalimero4321 »

Član 15
Psihološkim ispitivanjem iz člana 3 ovog pravilnika utvrđuje se emocionalna zrelost i
nivo intelektualne sposobnosti lica.
Psihološko ispitivanje vrši se grupno, a po potrebi, i individualno, kategorizacionom
baterijom testova (KBT) koju sačinjavaju testovi za psihološko ispitivanje:
- perceptivne sposobnosti - KBT – P,
- verbalne sposobnosti - KBT – V,
- spacijalne sposobnosti - KBT – S, i
- nerotske tendencije - KBT – N.
Po procjeni psihologa, pored testova iz stava 2 ovog člana, mogu se koristiti psihološki
testovi, i to:
- Test D-48-domino, za utvrĎivanje opšte intelektualne sposobnosti (najniži broj sirovih
rezultata je SS 22),
- Subtest DAT-B baterije testova diferencijalnih sposobnosti, DAT - za utvrĎivanje
sposobnosti razumijevanja pojmova izraĎenih riječima, uviĎanja veza i odnosa,
apstrahovanja i generalizacije (najniži broj sirovih rezultata je SS 16),
- Subtest DAT-UN „brzina i tačnost“ baterije testova diferencijalnih sposobnosti - DAT -
za ispitivanje sposobnosti obavljanja poslova rutinske prirode koji se nalaze kod vještina u
rukovanju i upotrebi oružja, ureĎaja i borbene tehnike (najniži broj sirovih rezultata je SS
61), i
- Test EPQ, PIE, MMPI, crtež ljudske figure i Rorschahov test za ocjenu stepena
emocionalne stabilnosti (najniži nivo je prosječna emocionalna stabilnost)
Odgovori