Definicija zdravlja

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Silan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 5:46 pm

Post od Silan »

dannina napisao:Mislim da se ne moze jednom recenicom reci sta je zdravlje.To je sirok pojam,koji obuhvata razne aspekte covekovog zivota,a kako se zivot ljudi menja,mislim da se i pojam zdravlja menja.Jel koji god dosadasnji kriterijum uzmemo u obzir,ispada da su svi bolesni.
Mozda da idemo reverzno sta je bolest,pa da dodjemo do resenja?!
OK

Sta je bolest?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

iako je verovatno sasvim jasno da se mozemo igrati definisanja do beskonacnosti, pokusacu da dodam samo jedno zapazanje, koje je vazno:

Postoje tri vrste pristupa pacijentu: lakonski, panicni i racionalni. Lakonski: nemas simtom - nisi ni bolestan! (lose, zamislite da tako stalno razmisljamo, ne bi uopste lecili nista dok ne bude kasno...). Panicni: Imas simptom, mora da si bolestan! (Takodje lose, zamislite da se neselektivno leci svaki svrab, probod, ziganje ili slicno). Racionalan pristup je negde izmedju. Kao sto je "zlatna sredina" samim svojim imenom uvek "izmedju". Stoga, na pitanja o zdravlju, bolesti i slicnim temama, nikada se ne moze kategorisati, bez zalaska u ovakvu metafizisku sferu. Zdravlje i bolest su dimnamicke funkcije koje podsecaju po malo na JIN i JANG - u obe ima po deo one druge, dopunjuju se, itd, itd (ad nauseam).

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od gorant »

dr ivica napisao:Pogodili ste, iako je ova definicija potpuno neprakticna :) Neka neko definise kriterijume za "potpuno socijalno blagostanje", pa da vidimo koliko "zdravih" preostaje na svetu :)
Tačno, ali meni su objasnili da je tako od zdravlja namerno napravljen ideal kojem svako treba da teži. U tom smislu niko ne može da kaže da je potpuno zdrav i da ne treba i ne može više da radi na svom zdravlju.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Lepo :)
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Mogu li ja da postavim jedno pitanje, meni nije glupo,a ako nekome jeste neka ne zameri.
Dakle, ko je bolestan ili preciznije da kazem
Ako neko ne vidi dobro i nosi naocare da li je on bolestan samim tim sto nema savrsen vid?
Ako neko ne cuje dobro i nosi slusni aparat da li je on bolestan samim tim sto nema savrsen sluh?
Ili ja sa tinitusom ,da li ja spadam u bolesne osobe ili ne?
pozz
Slika
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Tunks, ono sto Vi pitate mora da se redefinise kao "zdravstvena sposobnost". Osoba koja nosi naocari za citanje, na primer, zvanicno ima bolest, i ta bolest ima svoje latinsko ime (presbyopia), svoju sifru u medjunarodnoj klasifikaciji bolseti (H52) i ima za nju leka (naocare,, sociva, itd...). Ali, iako ona ima bolest, ona "nije bolesna" u nekom drugom kontetstu, odnosno moze da ima sasvim urednu "zdravstvenu sposobnost", u konkretnom primeru, ta osoba moze da vozi auto, te se za upravljanje saobracajnim voziulom smatra zdravom.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Silan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 19, 2007 5:46 pm

Post od Silan »

http://en.wikipedia.org/wiki/Health_science

Naleteh na ovo, cini mi se interesantno. Pozdrav
Odgovori