12 dana nespavanja
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
12 dana nespavanja
Pre nekog vremena,izlozio sam ovde svoj problem sa nesanicom koja traje 4 meseca.Naravno,pre toga sam pokusao problem da resim kod lekara specijaliste,i drzavnog i privatnog.Cak sam pokusao da zakazem pregled kod somnologa u Bg.u,prvi slobodni termin je krajem godine.Nekoliko samozvanih strucnjaka odavde me je ...dobronamerno... savetovalo,da prekinem terapiju kojom se trujem i pogorsavam nesanicu.I sam sam odlucio da prekinem sa uzimanjem lekova,misleci da se san kad tad mora spontano vratiti.Desilo se sledece..Da meni neko ovo isprica mislio bi da je naucna fantastika..Prolazila je jedna za drugom noc,bez minuta sna.Kako je vreme prolazilo,postajao sam sve umorniji,konfuzniji,nervozniji.Posle 8 neprospavanih noci,desilo se nesto cudno.Odjednom,kao da se organizam navikao na nespavanje i poceo da se gubi umor.Kao da je organizam nasao alternativni nacin da se relaksira.Imam samo 3,4 velike krize od po par minuta u toku dana i to je to.12 noci bez minuta sna.Ne osecam posledice,ali sigurno je sve ovo jako nezdravo.Neznam sta da radim..da li da uzmem ponovo lekove za spavanje..ili da se javim ponovo lekarima kojima bih bio sada vise interesantniji za proucavanje,nego za resavanje problema.Cuo sam da postoji nekakav Ginisov rekord od 11 dana nespavanja.Ako neko ima kontakt Ginisovog udruzenja, neka prosledi..ali obavezno neka dodju sa parama..da bar naplatim ovu moju muku:(
Re: 12 dana nespavanja
lekovi su vam potrebni, ali oni se ne smeju uzimati bez nadzora psihijatra! u kom gradu zivite?
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
U Novom Sadu
Ovo je strasno za citati, kao iz zone sumraka.
Jednom davno sam gledao neku dokumentarnu emisiju o slicnim slucajevima, no tamo su utvrdili da su ti ljudi zapravo imali trenutke sna, a da toga nisu bili svesni- takodje kad su ljudi pod hipnozom, odredjena cula su budna- medjutim njihovo telo spava.
A sve to me navodi na to- da mozda pokusas sa samo-hipnozom ili neko tehnikom opustanja?
Mozda zvuci glupo, medjutim to je poprilicno laka tehnika da se nauci, mada je poprilicno dosadno.
Jednom davno sam gledao neku dokumentarnu emisiju o slicnim slucajevima, no tamo su utvrdili da su ti ljudi zapravo imali trenutke sna, a da toga nisu bili svesni- takodje kad su ljudi pod hipnozom, odredjena cula su budna- medjutim njihovo telo spava.
A sve to me navodi na to- da mozda pokusas sa samo-hipnozom ili neko tehnikom opustanja?
Mozda zvuci glupo, medjutim to je poprilicno laka tehnika da se nauci, mada je poprilicno dosadno.
Bas zona sumraka,dobro si rekao.Sreca u nesreci je sto poslednja 2 dana uspevam kratko da odremam.Medjutim vec se javljaju ozbiljne posledice.Neke rupe u secanju,recimo ne mogu da se setim sta sam juce prepodne radio.U firmi su mi rekli da sam gledao u jednu tacku pola sata,neke reci pogresno izgovaram,neka neverovatna glad,kao da se ubrzao metabolizam....
Da, takve stvari su se desavali i drugim slicnim slucajevima sto su prikazani u nekoj dokumentarno-istrazivackoj emisiji- tvoje telo jednostavno spava u kratkim momentima, mada tvoja cula jos uvek rade donekle (onaj primer kad si gledao u jednu tacku je verovatno taj slucaj). Inace, ovo je poprilicno stetno za tvoj organizam, verovatnije stetnije nego lekovi koji su ti prepisani- pa ako funcionisu mozda bi bilo bolje da pocnes da ih ponovo uzimas- barem na odredjeno vreme dok ne utvrdis uzroke ovome.
Takodje, mislim da su svi psihijatri, ili barem vecina obuceni da rade s hipnozom imam osecaj da je ovo mozda pravi smer za tebe- inace nisam pristalica hipnoze, ali ovo je ekstreman slucaj.
Inace, ne znam da li imas nekih "skrivenih" i potisnutih strahova/problema jer bi ovi mogli izaci na povrsinu, ali zato je psihijatar da to resi.
Nemoj ni slucajno da ides kod nekih "alternativaca" jer iako sam sklon alternativi za ovo treba skolovan covek s praksom u klinickoj psihologiji.
Ima poprilicno mnogo metoda koji pomazu pri uspavljivanju i spavanju, ali sam gotovo siguran da ne bi bas mnogo koristili.
U medjuvremenu, navecer pokusavaj da se opustis, tj neke vezbe opustanja- naravno mislim na vezbe mentalnog a ne fizickog tipa.
P.S. jedino "normalni" ljudi idu svojom voljom kod doktora ili psihijatra, sve druge moraju ici nekom vrste prinude ili od strane porodice ili nekog drugog.
Takodje, mislim da su svi psihijatri, ili barem vecina obuceni da rade s hipnozom imam osecaj da je ovo mozda pravi smer za tebe- inace nisam pristalica hipnoze, ali ovo je ekstreman slucaj.
Inace, ne znam da li imas nekih "skrivenih" i potisnutih strahova/problema jer bi ovi mogli izaci na povrsinu, ali zato je psihijatar da to resi.
Nemoj ni slucajno da ides kod nekih "alternativaca" jer iako sam sklon alternativi za ovo treba skolovan covek s praksom u klinickoj psihologiji.
Ima poprilicno mnogo metoda koji pomazu pri uspavljivanju i spavanju, ali sam gotovo siguran da ne bi bas mnogo koristili.
U medjuvremenu, navecer pokusavaj da se opustis, tj neke vezbe opustanja- naravno mislim na vezbe mentalnog a ne fizickog tipa.
P.S. jedino "normalni" ljudi idu svojom voljom kod doktora ili psihijatra, sve druge moraju ici nekom vrste prinude ili od strane porodice ili nekog drugog.
miki980, бре, па ниси смео нагло да прекинеш са узимањем лекова који изазивају зависност. То се ради постепено.
>
>
>
Ако некоме нисам одговорио као aa_aca,
то је последица блокирања профила и губљења везе са праћеним темама.
Јавите ми се на емаил адресу из профила.
>
>
Samozvani strucnjace za sve i svasta,molim te da ubuduce zaobidjes moje postove i postedis me svojih komentara.
Не разумем зашто оваква реакција, када смо лепо разговарали?!
Иначе, нисам самозвани стручњак.
Иначе, нисам самозвани стручњак.
>
>
>
>
>
Ne vidim razloga za ovako ponašanje. Taj "famozni" aa aca mi je mnogo pomogao, za razliku od drbgd koji me je skoro strpao u kovčeg od sekiracije. Ne treba biti nezahvalan niti gledati šta je u tuđem tanjiru. Ako čovek ima puno informacija i veliko znanje, zbog čega mu je to mana.
Vidim da ima i nekih na forumu kojima je pukao film zbog ponašanja nekih forumaša oholo nastrojenih. Nadam se da će se svi smiriti u sveopštem interesu.
Vidim da ima i nekih na forumu kojima je pukao film zbog ponašanja nekih forumaša oholo nastrojenih. Nadam se da će se svi smiriti u sveopštem interesu.
miki980 napisao:Samozvani strucnjace za sve i svasta,molim te da ubuduce zaobidjes moje postove i postedis me svojih komentara.
Vidim da ima mnogo pljuvacine na forumu,cime sam i ja dao mali doprinos prethodnim postom.Ali veci je problem to sto nema vise lekara na forumu,jer ljudi nece da se spustaju na taj nivo.Nisu ljudi budale da se skoluju 20 godina,da se medicina moze nauciti tek tako.Druga je stvar,ako imate licno iskustvo ili iskustva nekoga od vasih, pa podelite sa nama.Npr. komentar o zavisnosti lekova,moze da da samo neko ko je licno bio zavistan ili je proucio kompletnu farmakologiju od ko zna koliko hiljada strana.Svaki od bezodiazepina,kojih ima vise desetina daje drugaciju sliku zavisnosti.A lekar koji mi je prepisao terapiju je i radio na odeljenju za bolesti zavisnosti.Video sam na hrvatskom forumu,forum.hr koji je pandam ovom forumu koliko sve to bolje funkcionise.Ni tamo se lekari bas ukljucuju mnogo,ali se na temu npr.nesanice ukljuci 10.ak ljudi sa istim problemom i razmenjuje iskustva.Malo sam se preostro izrazio u prethodnom postu,ali ko nije strucnjak ili ima slican problem neka ne gubi vreme na mene.To je moje misljenje,pa ako nisam u pravu sam sam na gubitku.
Годинама имам проблема са спавањем и довијам се на разне начине, само не хемијом. Открића углавном поставим на мој сајт. Чак и да немам проблеме, могуће је пренети и искуства других људи. И онда је некима криво што то радим. Да ли је проблем у томе што сам другачији од осталих који своје знање крију?
>
>
>
>
>
E to je vec druga prica.Ako hoces podeli samnom svoj problem sa spavanjem i sta ti je pomagalo.Ja sam svoj horor sa nesanicom opisao na pocetku teme.Srecom pa se poslednjih dana malo stabilizovala, pa uhvatim koji sat sna.U neku ruku je i normalno sto lekari svoje znanje hoce da naplate i da unovce veliki trud i znanje.To sto nas drzava laze da je zdravstvo besplatno je druga stvar.To je obicna utopija.Npr aparat magnetne rezonance kosta milion eura,svaki lekar prima platu,svaka bolnica trosi struju...To neko mora da plati.Slazem se da lekari nisu raspolozeni da seju svoje znanje po forumima,pogotovo kada na jednog lekara dolazi par hiljada pacijenata.A i proslo je vreme kada su zivot i zdravlje bili najvise vrednosti.
Zapravo lekar je odgovorio na tvoje pitanje, i njegov odgovor je bio sasvim logican.miki980 napisao:Vidim da ima mnogo pljuvacine na forumu,cime sam i ja dao mali doprinos prethodnim postom.Ali veci je problem to sto nema vise lekara na forumu,jer ljudi nece da se spustaju na taj nivo.Nisu ljudi budale da se skoluju 20 godina,da se medicina moze nauciti tek tako.Druga je stvar,ako imate licno iskustvo ili iskustva nekoga od vasih, pa podelite sa nama.Npr. komentar o zavisnosti lekova,moze da da samo neko ko je licno bio zavistan ili je proucio kompletnu farmakologiju od ko zna koliko hiljada strana.Svaki od bezodiazepina,kojih ima vise desetina daje drugaciju sliku zavisnosti.A lekar koji mi je prepisao terapiju je i radio na odeljenju za bolesti zavisnosti.Video sam na hrvatskom forumu,forum.hr koji je pandam ovom forumu koliko sve to bolje funkcionise.Ni tamo se lekari bas ukljucuju mnogo,ali se na temu npr.nesanice ukljuci 10.ak ljudi sa istim problemom i razmenjuje iskustva.Malo sam se preostro izrazio u prethodnom postu,ali ko nije strucnjak ili ima slican problem neka ne gubi vreme na mene.To je moje misljenje,pa ako nisam u pravu sam sam na gubitku.
Mislim da nema puno ljudi sa iskustvom slicnim tebi, nesanica i ovo sto se tebi desava nije bas ista stvar.
I strucno misljenje lekara i moje nestrucno misljenje se slaze u tome da svi putevi vode kod psihijatra, i to je otprilike to. Da su lekovi stetni, apsolutno se slazem, ali hronicni nedostatak sna je jos gori. Mislim da to niko ne moze osporiti, a sad ti pljuj ako hoces po mom misljenju koliko hoces, ali u medjuvremenu si vec izgubio jedan dan. Sve najbolje.
miki980, погледај шта сам на мом сајту писао о спавању. Нешто што годинама траје без очигледног повода, тешко је пренети. Овде једино могу да ти пренесем сажете закључке до којих сам временом долазио. Вероватно ћу нешто заборавити да напишем јер нисам радио систематизацију.
Омета спавање:
- светло
- звук
- глад али и ситост
- ТВ, рачунар, мобилни пред спавање
- свађа или расправа пред спавање
- врућина али и хладноћа
- неудобан душек или јастук
- електронски смог
- непроветрена спаваћа соба
- физичка неактивност у току дана
- погрешна оријентација тела према странама света
Погодује спавању:
- шоља топлог млека са растопљеном кашичицом меда
- магнезијум, зависно од телесне масе и активности у току дана
- умирујући звуци
- и све оно што је супротно претходној групи узрока лошег сна

Омета спавање:
- светло
- звук
- глад али и ситост
- ТВ, рачунар, мобилни пред спавање
- свађа или расправа пред спавање
- врућина али и хладноћа
- неудобан душек или јастук
- електронски смог
- непроветрена спаваћа соба
- физичка неактивност у току дана
- погрешна оријентација тела према странама света
Погодује спавању:
- шоља топлог млека са растопљеном кашичицом меда
- магнезијум, зависно од телесне масе и активности у току дана
- умирујући звуци
- и све оно што је супротно претходној групи узрока лошег сна
>
>
>
>
>