Creatin i anoreksija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

gligoric
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 12:26 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Creatin i anoreksija

Post od gligoric »

;l
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:54 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Big
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 03, 2002 2:00 am

Post od Big »

Ma kakav kreatin! To u jednu ruku daje snagu i podize misicnu masu ali je i to donekle samo prividno tj. dok se uzima i dok se konstantno vezba. Kreatin nema ulogu ukoliko osoba paralelno i ne vezba. Mnogo je bolje uzimati proteine, al najbolje je da tvoja devojka pocne malo bolje da jede!
gligoric
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od gligoric »

e
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:55 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Andrea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 24, 2004 3:13 pm

Post od Andrea »

gligoric napisao:zato sto je to poremecaj u ishrani u smilsu da joj se povraca kada vidi hranu a kamoli kada jede.
Do tog stanja dovela je sama sebe,a porodica treba da joj pomogne kako bi pocela vise da jede,ona hranu gleda kao Neprijatelja br.1 zbog mogucnosti gojenja,i bolest jeste OPASNA moze dovesti do smrti,sledi text:

Anoreksija nervoza i bulimija

To su poremećaji jedenja mladih, prethodno zdravih žena koje pate od paničnog straha pred debljinom. Bolest je tipična za bijele žene, srednjeg sloja, a glavna im je želja, da budu "šlank"- mršave.
U anoreksiji nervozi cilj se postiže na prvom mjestu radikalnom restrikcijom unosa kalorija, a krajnji je cilj izmršavljenost do iscrpljenosti.

U bulimiji, nakon obilnog jedenja slijedi povraćanje i proljev izazvan prekomjernim uzimanjem lakstaiva. Preklapanje tih bolesti se sastoji u tome što bolesnice mogu "prelaziti" iz jedne u drugu bolest. Smatra se da danas 1% bijelih žena ima navedenu bolest. Dijagnostički pristup / razlike između bulimije i anoreksije nervoze:

Anoreksija nervoza Bulimija ("volovska glad")
1. Početak prije 25 godine 1. Ponavljane epizode prežderavanja (najmanje 2x tjedno u zadnja tri mjeseca)
2. Gubitak tjelesne težine veći od 25% prijašnje tjelesne težine. 2. Izazivanje povraćanja poslije prežderavanja pri čemu se koriste i lijekovi (laksativi, diuretici, stavljanje prsta u usta itd)
3. Poremećen odnos prema hranjenju, hrani i težini 3. Trajna, pretjerana briga o tjelesnom izgledu i težini.
4. Isključena svaka druga medicinska ili psihijatrijska bolest.
5. Prisutne najmanje dvije od sljedećih manifestacija:
gubitak menzesa
lanugo kosa
puls niži od 60/min
razdoblje pretjerane aktivnosti
epizode bulimije
povraćanje (može biti i samoizazvano)

Liječenje: multidisciplinaran pristup koji uključuje vlastitu obitelj, obiteljskog liječnika, internistu, psihijatra itd.

gligoric
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od gligoric »

hv
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:56 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Andrea
Novi član
Novi član

Post od Andrea »

Onda nema Anorexiju,vec mozda ima problem sa zeludcem,recimo bakterija u zeludcu izaziva muku i povracanje na hranu,moja svekrva to ima,i dugo se leci,i to se mora ispitati.

Kod Anorexije se devojkama ne gadi hrana nego je one namerno odbijaju,a kod bolesti zeludca zaista postoji gadjene,u svakom slucaju stvar je ozbiljna i pozuri da je odvedes kod lekara.Devojke ponekad hoce da lazu da im se gadi i izazivaju namerno povracanje.Ovo ti kazem iz iskustva.Stvar je previse ozbiljna da bi se cekalo,vreme je zivot.
Srecno
gligoric
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od gligoric »

vec
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:59 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Andrea
Novi član
Novi član

Post od Andrea »

Moze biti da sada prelazi iz Anoreksije u Bulimiju:

U bulimiji, nakon jedenja slijedi povraćanje i proljev izazvan prekomjernim uzimanjem lakstaiva ili guranjem prsta u usta. Preklapanje tih bolesti se sastoji u tome što bolesnice mogu "prelaziti" iz jedne u drugu bolest.
Ako zivis sa njom prati DOBRO sta ona radi
gligoric
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od gligoric »

b.
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:57 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Andrea
Novi član
Novi član

Post od Andrea »

Koliki joj je index telesne mase,ne sme biti ispod 17?

Ako je u pitanju zeludac obavezno neka pregleda.
gligoric
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od gligoric »

ne
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:58 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Andrea
Novi član
Novi član

Post od Andrea »

Naravno da mora psihicki da se sredi zato sam i rekla da joj je tvoja pomoc i pomoc porodice jako potrebna,ako tako nastavi zavrsice na infuziji..jer bitno je da jede..MORA...ne znam koja je to doktorka odvalila da ne vredi da jede ako se psihicki ne sredi,ona mora da jede i da se psihicki izbori sama sa svojim negativnim mislima o hrani!!

Znam grupu devojaka koja je lecena zajedno u inostranstvu,sve su bile ne infuziji,ali su i dalje odbijle da jedu cak i obican vocni jogurt,jednostavno su mrzele hranu,neke su ozdravile,a neke su umrle...
gligoric
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od gligoric »

i o
Poslednja izmena od gligoric u Pet Jan 07, 2005 12:59 am, izmenjeno 1 put ukupno.
kermit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2004 5:19 pm
Kontakt:

Post od kermit »

moram da ti kazem nesto nemoj pogresno da me shvatis.
Anorexia neurosa kada se razvije je teska bolesti iz domena psihijatrije.
To sto ona kaze ne mora da je tacno, njoj se subjektivno gadi hrana u to ne sumnjam a da li je objektivno tako?
Ona je molga sebe da ubedjuje da joj hrana ne godi i da samu sebe uvede u bolest.
Naravno ne znaci da ne postoji i problem sa zeludcem, ali moj ti je savet da se to ispita da se eliminise ako postoji, zeludac, eventualni spazmi jednjaka, suznje jednaka, to sve moze da se zavrsi RTG-om i gastro- skopijm.
Ako se tu nadje uredan nalaz, milsim da je nabolje da jablje resenje psihijatrijski pristup i dalje ce psihijatar voditi bolest i aktivirati ostale specijanosti za resavanje tih somatskih problema koji su zapravo posledica anorexie
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

problemi sa apetitom

Post od emilija2004 »

i ja imam slican problem,naime ne osecam glad do 16h popodne,kada za rucak jedem malo bolje,ali malo kolicinski.Nema veze da li ustanem ujutru u 7h ili kasnije,ali nikakvu potrebu za doruckom nemam.Inace imam 46kg i volela bih da sam 4-5 kg deblja.Kako da poboljsam apetit?Da li da uzimam OLIGOVIT ili nesto slicno?
Jer narocito i kad me vise nude da jedem ja imam sve vecu averziju ka hrani.
Odgovori