brak među rodbinom/ bolesti djece
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
brak među rodbinom/ bolesti djece
Upoznala sam prije nekoliko mjeseci dečka i zaključi smo da smo u rodu... S obzirom da svaka baba u selu ima svoj način računanja koljena, ja sam gledala po internetu i po rimskom načinu po kojem se danas broji, izbrojala sam da smo 8. koljeno, zajednički predak nam je prapradjed! I sad me zanima medicinska strana toga svega, genetičko pitanje, koje su vjerojatnosti da će se djeca rodit bolesna itd??? Ima li itko kakav savjet, teoriju, štogod???
Hvala unaprijed!
Hvala unaprijed!
Re: brak među rodbinom/ bolesti djece
e to ima do kog ''kolena'' ne sme, pitaj nekog starijeg oni to znaju, mislim da to ide do 5-og ili tako nesto, tako da se nadam da vas to nece zakaciti
a da ne valja, ne valja

a ma vjeruj mi, sve živo smo već prekopali da bi nešto saznali, al kažem ti, što se tiče koljena i braka, mi se možemo vjenčat, samo nam je sad za djecu upitno...
pa to bi trebalo da znaju geneticari, sto stvarno ne odete kod doktora? geneticari to sigurno znaju sta i kako!
pa mislim da će mi to jedino i preostat jer nitko ništa ne zna... samo se bojim da je taj sport preskup da bi išta saznao...
Nije skupo zato što genetsko savetovalište pokriva osnovno zdravstveno osiguranje. Od svog ginekologa uzmite uput za genetsko savetovalište-bilo u Novom Sadu ili Beogradu i verujem da će sve biti u redu.
Ksenija
Ksenija
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
e sad,ako cemo po tome,svi smo mi rodjaci,jer smo potekli od nekih zivotinja...dakle davno,davno,davno je tako bilo...i mislim da to nema neke posebne veze osim psiholoske,jer ko ce normalan da stupi u brak sa sestrom/bratom...
pa nije bas da nema veze! ako se radi o blizim rodjacima posledice mogu biti mnogo vece. Ne radi se samo o psiholoskim barijerama.
a ma posljedice mogu bit ako djete naslijedi oba ona neka loša, bolesna (il kak se već zovu) gena, al šanse su mislim male, jer gdje je meni prapradjed koji je živio prije 200 godina, a i koliko znam, nitko nije bolovao od ne znam kakve bolesti, svi su umrli il od starosti il od alkohola... prema tome ne vidim neki problem, al sad je problem da meni treba dokaz da nebi bilo ništa i da tog dečka uvjerim u to jer njega koči psihološka i moralna barijera... 

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Zavisi kako ste u rodu, da li ste krvno povezani i koliko imate istih gena...
Genetska istrazivanja su jedino shto vam eventualno moze pomoci, nije dovoljno da vam 10 ljudi na internetu kaze da ce sve biti ok...ne prichamo o pravljenju torte vec o nechemu mnogo ozbiljnijem.
A to shto vas dvoje ne zelite da se bavite ozbiljnim temama je neshto drugo i radja novi problem...
Genetska istrazivanja su jedino shto vam eventualno moze pomoci, nije dovoljno da vam 10 ljudi na internetu kaze da ce sve biti ok...ne prichamo o pravljenju torte vec o nechemu mnogo ozbiljnijem.
A to shto vas dvoje ne zelite da se bavite ozbiljnim temama je neshto drugo i radja novi problem...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
u potpunosti se slažem... samo šta mislim, da više neće biti ni potrebno genetsko istraživanje jer neće sa nama ništa biti... donio je odluku već...
hvala vam svejedno!

Nemojte! Zasto tako?! Pa osmo koleno je bas daleki rod, ne znam zasto bi vas gledao kao sestru ili sta vec!? Nek razmisli jos malo, nemojte da se rastajete samo zbog toga 

- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
aman,kako god okrenes svi smo mi rodjaci...ali bukvalno svvi,za one koji veruju u teoriju da je covek nastao od neke zivotinje:nije njih bolo 100 miliona pa da se svi razlikujemo,opet,bibliju nisam citao,ali kako su nastali unuci adama i eve,zna li neko?dakle,pre 5000 godina nije bilo toliko ljudi kao danas,razmnozavanjem se doslo do ovog broja...
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne treba meshati religijsku i evolucionu teoriju postanka sveta 
A da smo svi neka vrsta rodjaka, vrlo verovatno jesno, verujem da su sve hromozomske aberacija posledica meshanja slichnih gena...ali u danashnje vreme je bar lako to utvrditi, genetika je nauka koja je u sluzbi choveka u potpunosti, samo je treba pametno koristiti. Ali ne vole svi ljudi istinu
A koji je razlog njihovog raskidanja veze nije nasha briga, mozda je i bolje sto se tako zavrshilo!

A da smo svi neka vrsta rodjaka, vrlo verovatno jesno, verujem da su sve hromozomske aberacija posledica meshanja slichnih gena...ali u danashnje vreme je bar lako to utvrditi, genetika je nauka koja je u sluzbi choveka u potpunosti, samo je treba pametno koristiti. Ali ne vole svi ljudi istinu

A koji je razlog njihovog raskidanja veze nije nasha briga, mozda je i bolje sto se tako zavrshilo!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ae bre Slavko...