Antitela

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

ljuba14
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 9:42 pm

Antitela

Post od ljuba14 »

ybog ADENO virusa, koji imam doktorka je trazila da uradim analize na antitela.Ig:A, B, D, G, E, M, Da li neko moze da mi objasni kako deluju i koje vrsta leukocita ih stvara? :D
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovani,
antitela su produkti B limfocita.
Na internetu mozete dobiti puno informacija o tome.Ostaje samo da potrazite....

Pozdrav
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Hvala puno za odgovor!!!!
Jos jedno pitanje da li ADENO virus ostaje trajno u organizmu, i da li ostavlja posledice?
Unapred hvala! :D
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovani,
infekcije adenovirusima su najcesce akutna,laksa oboljenja sa brzim ozdravljenjem.Uglavnom se javljaju kod dece/mogu i kod odraslih-opisane su kod vojnih regruta u vidu epidemije-u prolece i jesen/,a manifestuju se kijavicom,kasljem, povisenom T,suzenjem ociju, uvecanim limfnim zlezdama,a ponekad upalom pluca ili prolivom.Uzrocna terapija ne postoji,samo simptomatska,koja olaksava tegobe.Nakon prelezane bolesti ostaje imunitet-antitela koja mozemo dokazati,a koja su poubijala virus.

Svi smo mi puni raznih antitela........mislim da je sada slika nesto jasnija....
pozdrav
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Hvala puno!!!!!!!!!!!!!!!!
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Zanima me sta je Epstein Barr virus, kako se ponasa i sl...
:D
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Epstein Barrov virus otkriven je 1964 od grupe naucnika( Epsteina i Barr-a).

Pripada grupi herpes virusa i specifican je po tome shto je uzrocnik infektivne mononukleoze(najceshece),Hodgkinove bolesti(limfom),Hockinov limfom...
Nalazi se u pljuvachci...
Da li vas konkretno zanima Mononukleoza?
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Ne iskljucivo Epstein Barr virus...Jer se bavim istrazivanjem i cuo sam da kada se jednom "pokupi", ne može se izbaciti iz sistema.Da li je to tačno, i zasto...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Epstein-Barr virus se nalazi u grupi herpes virusa i vecina ljudi se zarazi nekada u toku zivota njime. u USA chak 95% odraslih osoba godina izmedju 35 i 40 godina su bili zarazeni ovim virusom. Chak i novorodjenchad postaju podlozna ovom virusu chim se rode.

Epstein-Barr virusom koji ulazi unutar samih limfnih chvorova i napada limfocite (bela krvna zrnca koja se nalaze u limfnim chvorovima). A chim se bela krvna zrnca nadju u kontaktu sa virusom ona se mnoze i menjaju oblik. U pochetku nema simptoma jer je potrebno nekoliko nedelja da se promenjena celija celija inficira.

Virus moze da pogodi svakoga, ai infekcije najcheshce zahvataju ljude izmedju 10-35 godina, pogotovo tinejdzere. Moze se javiti kao pojedinachan sluchaj ili kao epidemija a veruje se da se prenosi pljuvachkom.

Inkubacija virusa, tj period od trenutka zaraze do pojave prvih simptoma obichno traje od 7 do 14 dana kod dece i adolescenata dok je kod odraslih period inkubacije duzi, chak do 50 dana.

Ako virus traje vishe od 6 meseci tada je to hronichna EBV infekcija. Neki doktori tvrde da ovaj virus izaziva i takozvani Chronic Fatigue Syndrome (CFS) ali nije josh sa sigurnoshcu dokazano.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Pa to i mene zanima..
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Hvala puno,puno ste mi pomogli!!!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pri zarazivanju B limfocita genom virusa cirkulise a potom ostaje unutar celije kao epizom tj genetski element virusa koji se moze replikovati slobodno u citoplazmi.

Josh jedna definicija epizoma:

episome , unit of genetic material composed of a series of genes that sometimes has an independent existence in a host cell and at other times is integrated into a chromosome of the cell, replicating itself along with the chromosome.
Episomes have been studied in bacteria. One group of episomes are actually viruses that infect bacteria. As autonomous units they destroy host cells, and as segments integrated into a chromosome they multiply in cell division and are transferred to daughter cells. Episomes called sex factors determine whether chromosome material will be transferred from one bacterium to another. Other episomes carry genes that make bacteria resistant to the inhibitory action of antibiotics.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Da li je opasan?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

:o ko?
ljuba14
Novi član
Novi član

Post od ljuba14 »

Pa epstein Barr virus?
Odgovori