Antibiotici kad boli grlo da ili ne?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

ZABORAVIH GORE DA NAPISEM

POD HITNO!!!
massimo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

Post od massimo »

hvala Vam na odgovoru,
evo stigli su reyultati ASTO NEGATIVAN
Waler-rose test negativan
latex-rf test negativan
a CRP 58.6 mg/L (ref manje od 5.0)

sta sada, on trenutno pije Cliacil, kaslje i bolje se oseca, ali miruje.
i ranije kada je imao synovitise mu je bilo dobro dok miruje, lezi.
A sta ako krene u skolu?

P.S. Mi zivimo u Novom Sadu i ne znam kojem specijlalisti da se obratim.
Mada u ovoj bolnici obicno prevrnu ocima kada ga vide.on je tu bio po bolnici 2007-2008g vise nego kod kuce a nisu mu nasli niakkvu dijagnotu i obicno ne znaju vise sta da mi kazu kada ga dovedem.

Posto je imao negativne ASTO, CRP, Waler-rose i latex-rf uvek je ostao bey dijagnoye i ako su sumnjali na neku reumu.
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

Zaboravila sam da dodam da je urinokultura negativna.
On inace ima VUR II stepena ( prosle godine operisan VUR II I VUR III + diverticulumi na oba uretera )

Povremeno ima bol u grudima.Jos i pre oko mesec dana je imao bol u grudima iako ne kaslje kada brze hoda i po nekad kada trci.
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Koliko dete ima godina?

Neka miruje i sacekajte do petka, onda ponovo vadite KKS i CRP.

Ako ne dolazi do poboljsanja vodite ga u Odjel za zarazne bolesti u bolnicu.

A sto se tice VURa, dali to redovito kontrolišete?
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

On ima 8 godina.
zbog VUR- a ima kontrole svaka 3 meseca i urin+ uinoculturua svaki mesec i stalno pije bactrim 1/2 tbl. svako vece.

On je u jesen 2006g. imao nekoliko uzastopnih upala usiju, pa posle nekoliko tura antibiotika pojavila se kandida ( sa kojom se bori od 1g.),
onda je poceo da hramlje na desnu nogu- Dg Synovitis coxae koji se manifestovao kao i sada sa visokom temperaturom.Tada je pronadjen i cocxakie b virus.
Uskoro posle toga je imao totalan pad imuniteta, nije imao snage da hoda, srce je bilo u redu.Sistem za varenje se poremetio, a synovitis je prosto bio prisutan i uvek kada par dana hoda malo vise- tj. ne miruje on se vracao.Posle mnogo ispitivanja on je ostao na dijagnozi Synovitis recidiva, a usput na magnetnoj pronadjeni Diverticulumi oba uretera, a na MUCG i reflux.U nov. 2007 je operisan ,ali je na desnoj strani ponovo konstantovan VUR ,te ima rezidualni urin, trenira besiku.Vec godinu dana je zbog sumnje na intoleranciju secera i dokazane intolerancije na laktozu ( ali opet bez dijagnoze) na dijeti koja se sastoji od proteina, testa,od povrca malo sargarepe, celer, spanac, blitva, krompir.. i ima puno dodataka u vidu vitamina i minerala ,koji su poceli da opadaju.* C vitamin, b vitamin,Lecitin, kalcijum,bakar)

Uz ovakav rezim ishrane on redovno pohadja skolu, sa ogranicenjima u sportskim aktivnostima.

Pa je zato bio opravdan moj strah usled novih bolova u ostalim zglobovima, gde do sada nije imao bolove uz pojavu temperature.

Pedijatar nas je uputila na kontrolni pregled na imunologiju- gde su ga ranije ispitivali.Ona savetuje njihov pregled i EKG .
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Svakako bi trebala jedna imunoloska a i infektoloska obrada.
Jelena Z
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 8:32 am

Post od Jelena Z »

Pretpostavljam da i ja mogu da postavim pitanje ovde :)
Dete od 10 godina dobilo je Panklav, sa sumnjom na mononukleozu. Pola sata nakon druge popijene tablete, dete je počelo da povraća (u neželjene efekte Panklava spada i mučnina i povraćanje, pa mi nije strašno, ali ne znam da li da mu dam drugu tabletu, ili prekinem terapiju - a do lekarke možemo tek popodne...).
Zanima me i da li mogu da se urade neke analize koje bi dokazale ili opovrgle mononukleozu.
Koliko vremena treba da prođe od uzimanja antibiotika do njegovog resorbovanja?
Hvala :)
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Jelena Z napisao:Pretpostavljam da i ja mogu da postavim pitanje ovde :)
Dete od 10 godina dobilo je Panklav, sa sumnjom na mononukleozu. Pola sata nakon druge popijene tablete, dete je počelo da povraća (u neželjene efekte Panklava spada i mučnina i povraćanje, pa mi nije strašno, ali ne znam da li da mu dam drugu tabletu, ili prekinem terapiju - a do lekarke možemo tek popodne...).
Zanima me i da li mogu da se urade neke analize koje bi dokazale ili opovrgle mononukleozu.
Koliko vremena treba da prođe od uzimanja antibiotika do njegovog resorbovanja?
Hvala :)
Napredna nesto ova danasnja deca :) Naravno prekinite terapiju i obratite se lekaru. Antibiotik je verovatno dat da bi se zastitio od bakterijskih infekcija uslad oslabljenja imunog sistema. Inace mono nukleoza je virusno oboljenje i moze se definitivno potvrditi jedino virusoloskim ispitivanjima.

Iskreno s obzirom na godine cisto sumnjam, ali sta znam, ipak su danasnje generacije naprednije.
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Osim klinickog nalaza (crveno bolno grlo sa belicastim naslagama, periferna limfadenopatija-uvecane limfne zlezde vrata, aksilarno itd., splenomegalija) kada se postavi sumnja na mononukleozu obicno se rade KKS, sa DLF, AST,ALT, Epstein Barr IgM i IgG, eventualno Paul Bunell, a zbog splenomegalije ultrazvuk abdomena gde je osim splenomegalije patognomonican i nalaz limfoidnog mufa oko slezinske vene.
Jelena Z
Novi član
Novi član

Post od Jelena Z »

studentbgd napisao: Napredna nesto ova danasnja deca :) Naravno prekinite terapiju i obratite se lekaru. Antibiotik je verovatno dat da bi se zastitio od bakterijskih infekcija uslad oslabljenja imunog sistema. Inace mono nukleoza je virusno oboljenje i moze se definitivno potvrditi jedino virusoloskim ispitivanjima.

Iskreno s obzirom na godine cisto sumnjam, ali sta znam, ipak su danasnje generacije naprednije.
Studente druže, izvini što te zbunih... :) , ja sam detetu mama, a lekarka nam popodne radi, pa mi se činilo hitno... :)
Sori još jednom 8)
Jelena Z
Novi član
Novi član

Post od Jelena Z »

...
(Ovo je greška, dva puta sam poslala poruku, pa sam je obrisala, izvinite...)
Odgovori