Antibiotici kad boli grlo da ili ne?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Antibiotici kad boli grlo da ili ne?
E ovako, posto sam procitao na internetu da samo u pet do deset posto slucajeva upale grla je izazvano bakteriskim infekcijama(mislim na streptokoke) i da u vecini slucajeva je u pitanju virus i po tome netreba uzimati antibiotike jer ce upala proci sa virusom sama od sebe. Medjutim ja sam celog svog zivota bio ubedjen da bol u grlu pored virusa podrazumeva i da imam bakterije. Pa sam tako uvek uzimao i antibiotike. Ono sto mene buni je to da je mene grlo uvek prestajalo da boli najkasnije 24 sata on pocetka uzimanja antibiotika a najcesce za samo 16 sati. Sto me navodi na zakljucak da mi je od njih i prestalo grlo. Iako je po onom procentu gore velika verovatnoca da sam imao samo virusnu infekciju bez bakteria i da tu antibiotici nisu mogli da pomognu.
Moze li neki lekar da razresi ovu moju dilemu?
Moze li neki lekar da razresi ovu moju dilemu?
prehlade, sa bolom u grlu kao simptomom su najcesce izazvane virusima (adeno, i drugi).
infekcija ne prolazi "sama od sebe", nego je imuni odgovor coveka eliminise.
antibiotici nemaju nikakvo dejstvo na viruse, a pri tome nepotrebno stetno deluju na jetru, bubrege, itd (zavisi koji).
lekovi protiv virusa izazivaca prehlada ne postoje.
kada se prehlada javi, mozete uzeti recimo DEFRINOL, lek koji je kombinacija ibuprofena (sastojak "popularnog" brufena) koji snizava temperaturu i pseudoefedrina (supstance koja zaustavlja sekreciju iz nosa, i bolja je opcija od stavljanja kapi).
temperatura do 38.4 se ne snizava.
korisne su septolete, kao i ispiranje grla mlakim cajem zalfije, koji se posle ispiranja ISPLJUNE .
ako simptomi ne prodju 2-3. dana javite se doktoru.
infekcija ne prolazi "sama od sebe", nego je imuni odgovor coveka eliminise.
antibiotici nemaju nikakvo dejstvo na viruse, a pri tome nepotrebno stetno deluju na jetru, bubrege, itd (zavisi koji).
lekovi protiv virusa izazivaca prehlada ne postoje.
kada se prehlada javi, mozete uzeti recimo DEFRINOL, lek koji je kombinacija ibuprofena (sastojak "popularnog" brufena) koji snizava temperaturu i pseudoefedrina (supstance koja zaustavlja sekreciju iz nosa, i bolja je opcija od stavljanja kapi).
temperatura do 38.4 se ne snizava.
korisne su septolete, kao i ispiranje grla mlakim cajem zalfije, koji se posle ispiranja ISPLJUNE .
ako simptomi ne prodju 2-3. dana javite se doktoru.
Nisam znala gde bih postavila ovo pitanje, pa evo ovde
Naime, vec jedno mesec i po dana vucem upalu grla-bude mi bolje, pa se pogorsa, pa jedno vece temperatura, pa opet bolje itd. Kad god bih otisla kod lekara rekli su mi da pustim da prodje, da lecim vitaminom C i cajem....to sam i radila. Medjutim zadnjih par dana me jace boli, cas je crveno, cas oteceno, ali nikako svi simptomi da se pojave u isto vreme
Opet sam otisla kod doktorke, ne da nista! I sada je pocela prilicno da me boli tacno u dnu vrata sa desne strane-da tako opisem. Ne znam da li se to upala siri ili moze biti nesto drugo, neka zlezda itd.?

Naime, vec jedno mesec i po dana vucem upalu grla-bude mi bolje, pa se pogorsa, pa jedno vece temperatura, pa opet bolje itd. Kad god bih otisla kod lekara rekli su mi da pustim da prodje, da lecim vitaminom C i cajem....to sam i radila. Medjutim zadnjih par dana me jace boli, cas je crveno, cas oteceno, ali nikako svi simptomi da se pojave u isto vreme

Opet sam otisla kod doktorke, ne da nista! I sada je pocela prilicno da me boli tacno u dnu vrata sa desne strane-da tako opisem. Ne znam da li se to upala siri ili moze biti nesto drugo, neka zlezda itd.?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Idi daj krv iz prsta da se uradi krvna slika, postoji masa privatnih labaratorija. Pa onda sa tim analizama dodji ovde na forum. Krvna slika ce lepo da pokaze da li je u pitanju virusna ili bakteriska infekcija.Bla bla napisao:Nisam znala gde bih postavila ovo pitanje, pa evo ovde![]()
Naime, vec jedno mesec i po dana vucem upalu grla-bude mi bolje, pa se pogorsa, pa jedno vece temperatura, pa opet bolje itd. Kad god bih otisla kod lekara rekli su mi da pustim da prodje, da lecim vitaminom C i cajem....to sam i radila. Medjutim zadnjih par dana me jace boli, cas je crveno, cas oteceno, ali nikako svi simptomi da se pojave u isto vreme![]()
da li su bakterije ili ...
MOLIM ZA POMOC
Moj sin je pre 3 nedelje imao visoku temperaturu i upalu grla, a to je tretirano kao virus.
Pre oko 7 dana poceo je da se zali na bol u preponi, skocnim zglobovim i kolenu ( unazad 2 g. ima hronicni Synovitis kojem se ne zna uzrok)
Onda je odjednom dobio visoku temp. 38-39 i setajuce bolove u ramenu, laktu, kolenima i skocnom zglobu, donjem delu ledja i preponi- kuk.
Lakat koji ga boli DESNE R. je bio vreo, a na Levoj ruci ne.
Dr je dala da uradimo krv, urin i ASTO,CRP I reuma faktor.A odmah po vadjenju krvi -bez rezultata prepisala palitrex 250 mg na 8 h (ima 8 g i 35 kg).Kada sam dobila reyultate pitala sam je da li da menja terapiju, rkla je da je to ok.Nocas ( 3-i dan bolesti) dobio strasne bolove u grlu, nije mogao da guta ni pljuvacku ni vodu jedva je govorio.Ispirao je grlo, usprejali smo mu tantum verde, i oblog,pa je malo bolje a nema temperaturu.
Bojim se da nije neka bakter. upala a nije radjen bris grla.
Rezultati krvi su >
WBC 12.7 10 9/L ( 4.0-10.00)
RBC 5.03 10 12
HGB 135 G/L
HCT .428 l/l
plt .196 10 9 /l
pct .153 10 l/l
diff
LYM 14.9% ( 20.00-40.00)
MON 2.1% (2.00-10.00)
GRA 83.00 (50.00-70.00)
AST 0.26 ukat/L (00.00-0.40)
alt 0.20 ukat/L (0.00-0.58)
FIBRINOGEN 4.6 g/L ( 2.00-4.0)
urin
gustina 1030
ph 7.00
urobilinogen 1
lkci 1-3
Sta sada? Da li je to bio dobar lek?kako to da ga grlo pocelo boleti tek 2 dana posle povetka terapije?
kako to da ga grlo boli tek posle 3 dana iako
Moj sin je pre 3 nedelje imao visoku temperaturu i upalu grla, a to je tretirano kao virus.
Pre oko 7 dana poceo je da se zali na bol u preponi, skocnim zglobovim i kolenu ( unazad 2 g. ima hronicni Synovitis kojem se ne zna uzrok)
Onda je odjednom dobio visoku temp. 38-39 i setajuce bolove u ramenu, laktu, kolenima i skocnom zglobu, donjem delu ledja i preponi- kuk.
Lakat koji ga boli DESNE R. je bio vreo, a na Levoj ruci ne.
Dr je dala da uradimo krv, urin i ASTO,CRP I reuma faktor.A odmah po vadjenju krvi -bez rezultata prepisala palitrex 250 mg na 8 h (ima 8 g i 35 kg).Kada sam dobila reyultate pitala sam je da li da menja terapiju, rkla je da je to ok.Nocas ( 3-i dan bolesti) dobio strasne bolove u grlu, nije mogao da guta ni pljuvacku ni vodu jedva je govorio.Ispirao je grlo, usprejali smo mu tantum verde, i oblog,pa je malo bolje a nema temperaturu.
Bojim se da nije neka bakter. upala a nije radjen bris grla.
Rezultati krvi su >
WBC 12.7 10 9/L ( 4.0-10.00)
RBC 5.03 10 12
HGB 135 G/L
HCT .428 l/l
plt .196 10 9 /l
pct .153 10 l/l
diff
LYM 14.9% ( 20.00-40.00)
MON 2.1% (2.00-10.00)
GRA 83.00 (50.00-70.00)
AST 0.26 ukat/L (00.00-0.40)
alt 0.20 ukat/L (0.00-0.58)
FIBRINOGEN 4.6 g/L ( 2.00-4.0)
urin
gustina 1030
ph 7.00
urobilinogen 1
lkci 1-3
Sta sada? Da li je to bio dobar lek?kako to da ga grlo pocelo boleti tek 2 dana posle povetka terapije?
kako to da ga grlo boli tek posle 3 dana iako
-
- Aktivan član
@massimo:
Na vasem mestu odbeo bi dete u koiniku u Tirsovoj ili na institut za majku i dete. S obzirom na ovakve analize radi se o bakterijskoj infekciji. Dakle uradio bi bris iz grla sa sve antibiogramom, za svaki slucaj bi uradio analize krvi na brisustvo bakterija u istoj s obzirom da broj leukocita prelazi 12000.
Meni sve ovo lici na reumatsku groznicu s obzirom na visok nivo leukocita, bolove u zglobovima i visok nivo fibrinogena.
Odraditi obavezno u krvi:
krvnu sliku sa diferencijalnom formulom leukocita
fibrinogen
sedimentaciju
CRP
ASTO titar - nije AST je transaminza u jetri a ASTO je antistreptolizinski titar
Na vasem mestu odbeo bi dete u koiniku u Tirsovoj ili na institut za majku i dete. S obzirom na ovakve analize radi se o bakterijskoj infekciji. Dakle uradio bi bris iz grla sa sve antibiogramom, za svaki slucaj bi uradio analize krvi na brisustvo bakterija u istoj s obzirom da broj leukocita prelazi 12000.
Meni sve ovo lici na reumatsku groznicu s obzirom na visok nivo leukocita, bolove u zglobovima i visok nivo fibrinogena.
Odraditi obavezno u krvi:
krvnu sliku sa diferencijalnom formulom leukocita
fibrinogen
sedimentaciju
CRP
ASTO titar - nije AST je transaminza u jetri a ASTO je antistreptolizinski titar
-
- Aktivan član
hvala Vam na odgovoru,
evo stigli su reyultati ASTO NEGATIVAN
Waler-rose test negativan
latex-rf test negativan
a CRP 58.6 mg/L (ref manje od 5.0)
sta sada, on trenutno pije Cliacil, kaslje i bolje se oseca, ali miruje.
i ranije kada je imao synovitise mu je bilo dobro dok miruje, lezi.
A sta ako krene u skolu?
P.S. Mi zivimo u Novom Sadu i ne znam kojem specijlalisti da se obratim.
Mada u ovoj bolnici obicno prevrnu ocima kada ga vide.on je tu bio po bolnici 2007-2008g vise nego kod kuce a nisu mu nasli niakkvu dijagnotu i obicno ne znaju vise sta da mi kazu kada ga dovedem.
Posto je imao negativne ASTO, CRP, Waler-rose i latex-rf uvek je ostao bey dijagnoye i ako su sumnjali na neku reumu.
evo stigli su reyultati ASTO NEGATIVAN
Waler-rose test negativan
latex-rf test negativan
a CRP 58.6 mg/L (ref manje od 5.0)
sta sada, on trenutno pije Cliacil, kaslje i bolje se oseca, ali miruje.
i ranije kada je imao synovitise mu je bilo dobro dok miruje, lezi.
A sta ako krene u skolu?
P.S. Mi zivimo u Novom Sadu i ne znam kojem specijlalisti da se obratim.
Mada u ovoj bolnici obicno prevrnu ocima kada ga vide.on je tu bio po bolnici 2007-2008g vise nego kod kuce a nisu mu nasli niakkvu dijagnotu i obicno ne znaju vise sta da mi kazu kada ga dovedem.
Posto je imao negativne ASTO, CRP, Waler-rose i latex-rf uvek je ostao bey dijagnoye i ako su sumnjali na neku reumu.
On ima 8 godina.
zbog VUR- a ima kontrole svaka 3 meseca i urin+ uinoculturua svaki mesec i stalno pije bactrim 1/2 tbl. svako vece.
On je u jesen 2006g. imao nekoliko uzastopnih upala usiju, pa posle nekoliko tura antibiotika pojavila se kandida ( sa kojom se bori od 1g.),
onda je poceo da hramlje na desnu nogu- Dg Synovitis coxae koji se manifestovao kao i sada sa visokom temperaturom.Tada je pronadjen i cocxakie b virus.
Uskoro posle toga je imao totalan pad imuniteta, nije imao snage da hoda, srce je bilo u redu.Sistem za varenje se poremetio, a synovitis je prosto bio prisutan i uvek kada par dana hoda malo vise- tj. ne miruje on se vracao.Posle mnogo ispitivanja on je ostao na dijagnozi Synovitis recidiva, a usput na magnetnoj pronadjeni Diverticulumi oba uretera, a na MUCG i reflux.U nov. 2007 je operisan ,ali je na desnoj strani ponovo konstantovan VUR ,te ima rezidualni urin, trenira besiku.Vec godinu dana je zbog sumnje na intoleranciju secera i dokazane intolerancije na laktozu ( ali opet bez dijagnoze) na dijeti koja se sastoji od proteina, testa,od povrca malo sargarepe, celer, spanac, blitva, krompir.. i ima puno dodataka u vidu vitamina i minerala ,koji su poceli da opadaju.* C vitamin, b vitamin,Lecitin, kalcijum,bakar)
Uz ovakav rezim ishrane on redovno pohadja skolu, sa ogranicenjima u sportskim aktivnostima.
Pa je zato bio opravdan moj strah usled novih bolova u ostalim zglobovima, gde do sada nije imao bolove uz pojavu temperature.
Pedijatar nas je uputila na kontrolni pregled na imunologiju- gde su ga ranije ispitivali.Ona savetuje njihov pregled i EKG .
zbog VUR- a ima kontrole svaka 3 meseca i urin+ uinoculturua svaki mesec i stalno pije bactrim 1/2 tbl. svako vece.
On je u jesen 2006g. imao nekoliko uzastopnih upala usiju, pa posle nekoliko tura antibiotika pojavila se kandida ( sa kojom se bori od 1g.),
onda je poceo da hramlje na desnu nogu- Dg Synovitis coxae koji se manifestovao kao i sada sa visokom temperaturom.Tada je pronadjen i cocxakie b virus.
Uskoro posle toga je imao totalan pad imuniteta, nije imao snage da hoda, srce je bilo u redu.Sistem za varenje se poremetio, a synovitis je prosto bio prisutan i uvek kada par dana hoda malo vise- tj. ne miruje on se vracao.Posle mnogo ispitivanja on je ostao na dijagnozi Synovitis recidiva, a usput na magnetnoj pronadjeni Diverticulumi oba uretera, a na MUCG i reflux.U nov. 2007 je operisan ,ali je na desnoj strani ponovo konstantovan VUR ,te ima rezidualni urin, trenira besiku.Vec godinu dana je zbog sumnje na intoleranciju secera i dokazane intolerancije na laktozu ( ali opet bez dijagnoze) na dijeti koja se sastoji od proteina, testa,od povrca malo sargarepe, celer, spanac, blitva, krompir.. i ima puno dodataka u vidu vitamina i minerala ,koji su poceli da opadaju.* C vitamin, b vitamin,Lecitin, kalcijum,bakar)
Uz ovakav rezim ishrane on redovno pohadja skolu, sa ogranicenjima u sportskim aktivnostima.
Pa je zato bio opravdan moj strah usled novih bolova u ostalim zglobovima, gde do sada nije imao bolove uz pojavu temperature.
Pedijatar nas je uputila na kontrolni pregled na imunologiju- gde su ga ranije ispitivali.Ona savetuje njihov pregled i EKG .