anksiozno-depresivan poremecaj

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Agape
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 17, 2009 10:08 am

anksiozno-depresivan poremecaj

Post od Agape »

Dragi moji, ja sam sestra nekog kome je nedavno dijagnosticiran anks.- depres. poremecaj. Jako mi je stalo da pomognem svojoj porodici u resavanju ovog problema. O ovoj temi nema mnogo informacija na netu, a posto zivim u inostranstvu od nedavno, jos uvek ne razumem dobro ovaj jezik, ne mogu da saznam ni iz ovdasnjih izvora. Imam nekoliko pitanja, pa bih vas zamolila da mi neko odgovori:
1. Kakva je ovo vrsta bolesti (neuroza ili poremecaj licnosti ili sta ???!!!- hvala Bogu, shvatila sam da nije psihoza);
2. Da li je izlecivo i sta je najvaznije u lecenju ?;
3. Sta su eventualni uzroci ? (shvatam da je to individualno, ali pomoglo mi kad biste mi nabrojali neke moguce);
4. Kako treba da se ponasa okolina prema bolesniku ?
5. Da li moze da se pogorsa stanje vremenom pa da predje u pravu depresiju?
6. Postoje li tezi i laksi oblici ove bolesti ?
Toliko za pocetak. Potrebne su nam pocetne smernice, posto nam ih doktor nije dao. On je napravio anamnezu, dao lekove (antidepresiv) i rekao je da za sada ne mora da ide na terapije , vec da dodje za 3 nedelje na kontrolu, pa ce se videti sta i kako dalje. Doktor bi trebalo da je dobar doktor sudeci po preporukama. Cudno mi je jer mu je rekao da je zapleten u svoju ljusturu jako duboko, i da ne zna kako da se izvuce, a nije rekao kako da se iz toga izvuce. Ne mogu da verujem da je medikamentozna terapija dovoljna kad ona ne otklanja uzroke.
Unapred hvala i puno pozdrava
Where there is a will, there's always a way..
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Obsi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 2:44 pm

Post od Obsi »

Ja sam se izvukla bez lekova. Bilo je strasno, mesecima nisam izlazila iz kuce od straha da ce mi biti lose kada izadjem. Nit sam gde izlazila nit sam sta radila. Napadi panike su me budili nocu, takve mucnine, takav pritisak u glavi, takva slabost, utrnulost.... neopisio je bilo. Nisam nedeljama mogla da spavam, jednostavno sam kad god bih zatvorila oci od uzasnog umora osetila neku vrstu propadanja. Pa onda drhtanje ali osecaj unutrasnjeg drhtanja. A najgori mi je bio strah da cu da poludim, jednostavno strah da cu zavrsiti negde u nekoj ludnici. Ja sam se izvukla tako sto sam prvo otisla kod psihijatra, naterala sebe da izlazim i da se setam, cim mi nije dobro da izadjem u prirodu i da jednostavno hodam. Uspela sam samu sebe da uverim da mi napadi nece ostetiti organizam ni na jedan nacin. I ono sto je najvaznije da traju 5-10-15 minuta i da jednostavno prodju. Pocela sam da se radujem nekim tako jednostavnim stvarima tipa da mogu da izadjem sa muzem u prodavnicu, da ponovo mogu da odem kod drugarice na kafu, da mogu da vozim kola, sve ono sto mesecima nisam mogla.

Ovde imas jedan fenomenalan sajt o anksioznosti.

http://www.anksioznost.net/

A da umalo da zaboravim, bila sam na par seansi kod jednog psihologa sa kojim sam radila tehniku koja se zove: Emotional Freedom Techniques. I to mi je dosta pomoglo. http://www.emofree.com/
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Cao Obsi napisi mi malo vise o tvome izlecenju.
Necu ni ja lekove i moj mi lekar kaze da se drugacije ne mogu izvuci jer kod mene je isto stanje vec 3 godine.Istina,plasim se lekova,pila bi ih ali imam fobiju.Pozdrav
Obsi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 2:44 pm

Post od Obsi »

No problem samo napisi sta te tacno zanima
kunigunde
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 22, 2009 10:06 am

Post od kunigunde »

Najbitnije je naći dobrog PSIHOLOGA. Sad, od stepena poremećaja zavisi da li je neophodna potpora lekova ili ne. Ako psiholog proceni da treba, uputiće pacijenta na psihijatra sa kojim sarađuje za određivanje terapije. Psiholozi su ti čije je kompletno školovanje posvećeno izvođenju psihoterapije. Sama psihoterapija je višestruko korisna i nadilazi samo značaj pri otklanjanju trenutnih smetnji. Mnogo naučiš o sebi, dobiješ adekvatne uglove gledanja na sve što te muči, naučiš da vremenom sam nađeš adekvatan ugao gledanja na novi problem... Lekovi su pomoćno sredstvo, suština je da se suočiš sa samim sobom. A kada muke prođu, A TO SE DESI PRE ILI KASNIJE, shvatiš da je to jedna faza u životu, kada je konačno razrešeno sve što se gomilalo godinama, pa lepo nastaviš da živiš svestan da ti se takvo šta više ne može ponoviti... A sve prvenstveno zahvaljujući kvalitetnoj psihoterapiji... Na taj deo bih stavila akcenat. Srećno, glavu gore, kad prođe neće izgledati tako strašno!!!
Duchess
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 2:13 pm

Post od Duchess »

Ja sam 4 meseca imala ovaj poremećaj, kombinovan sa teškim napadima astme. Išla mesec dana kod psihijatra, on mi preporučio terapiju lekovima, ja odbila, ali sam se u toku tih mesec dana izlečila. Slažem se da je najbitnije izlaziti iz kuće, kretati se medju ljudima, truditi se da pronadješ nešto u čemu možeš da uživaš. Takodje je jako bitno naći dobrog terapeuta sa kojim možeš da razgovaraš. Pričati o problemu je od velike važnosti.
Jai Mahakali, ayo Gorkhali!
pčelica majica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 2:35 pm

Post od pčelica majica »

Moj muž je imao istu dijagnozu, imao je mnogo kompleksnih problema odjednom sa kojima se nije mogao nositi, pa je bilo i logično da u tom trenutku "pobjegne" u neku bolest.Ja kao supruga sam to doživjela kao nešto između redova "Molim vas pozite mi".Pored podrške onih najbližih, što se u principu i podrazumijeva, ja ću Vam reći koja terapija je mom mužu pomogla, tj. u potpunosti otklonila simptome.To je famozni "SEROXAT", proizvodi ga Belupo u Hrvatskoj. rađen po lienci.To je apsolutni hit za anksiozno-depresivne poremećaje.Mom mužu je bila dovoljna minimalna ambulantna doza da preusmjeri svoj život na pravi kolosijek.To su lijekovi nove generacije sa minimalnim, gotovo nikakvim nus pojavama.Za kratko vrijeme se disfunkcionalan čovjek stabilizovao i počeo nizati poslovne uspjehe.Blagoslovljeni bili farmakolozi koji su stvorili "SEROXAT".Želim Vašoj sestri sve najbolje i možda ne bi bilo loše da se konsultuje sa svojim ljekarom za terapiju ovog tipa.
carpe diem
akbar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 22, 2009 11:25 pm

Post od akbar »

agape, verujte lekaru i budite strpljivi. pokusajte da to sugerisete i osobi o kojoj je rec. ni jedno oboljenje se ne leci preko noci pa ni depresija. veoma je vazno da ako ste krenuli da resavate problem, tako sto ste se obratili na pravo mesto, dakle strucnjaku. budete u tome istrajni i stabilni. takav stav je sada potreban vasem bratu.
Osamucena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 06, 2009 12:46 pm

Post od Osamucena »

Pozdrav svima...
Ovako kao sto vidite novi sam clan....
Neznam gdje postavitavila i ovo moje pitanje pa sam nasla ovdje malo slicni stvari...Dakle vec oko 2 godine imam problema sa trncima po glavi i djelujem nekako osamuceno...Obavila sam sve moguce pretrage,krv,skaner tj RMR glave ali svi rezultati su uredni i sve je ok...Jedino nisam snimala v.kraljeznicu,pa se i to nakanjujem ovih dana...A vise mi je i muka od doktora nema gdje nisam otisla....Moj doktor kaze da je suvisno snimanje v.kraljeznice jer da je nesto vidijelo bi se vec na RMR...Dakle neznam sta da radim,dali to moze da bude na nervnoj bazi ili je ipak v.kraljeznica...Ja osijecam neki teret u vratu,ne boli me ali mi je kao glava teska ukocen vrat...Ali to mi i ne zadaje neke bas probleme mene mmuci glava...Isto tako ne boli me,nekad me zigne ali taj pritisak na glavi skoro pa vise ne mogu da podnesem...I osamucenost imam osijecaj kao da cu da se srusim ali jos nisam nikad....Nekad imam osijecaj da mi lice gori a nekad hladno da je...
Sve mi to jednostavno ometa svakodnevni zivot...Imam 27 godina....
Pa vas molim ako neko ima slicne probleme da mi napise nesto u vezi tog?????
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Pozdrav ja imam i isto tako imam malo ukljesten zivac u vratu C5-6,ali posto sam nedavno imala udes sada je skroz ukljesten i prvi prsljen nije u redu C1 a takode i srednji deo kicme.Znacu bolje posle MRI snimanja.
Nesvestice mi dolaze od vrata,to znam 100%mada su lekari tvrdeli drugacije.Za svaki "pogresan"ili nagal pokret glavim zanesem se....
Ti moras ici na snimanje vrata(ja bih sigurno)bez obzira sta tvoj lekar kaze.Ja sam cak 99%ubedena da moja ankcioznost dolazi od toga,depresija i ostalo.Ako je slaba cirkulacija i protok krvi lako je moguce da nam to stvara velike probleme.
Sretno
exit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 07, 2009 4:17 pm

Post od exit »

Meni se dogodilo prvi put pre 5 godina dok sam bila u srednjoj skoli jos uvek da svaki put kad legnem isprva cujem tiho zujanje u usima, potom osetim propadanje a vrlo brzo posle toga postanem potpuno nepokretna. Znaci otvorim oci i svesna sam toga, ali ne mogu da pomerim niti jedan deo svog tela, niti mogu da izgovorim bilo sta. Tek ako bih se ne znam kojom silom mucila da otvorim usta, iz mene bi izaslo mumljanje i kad bi me neko pomerio - ja bih bila bolje. Moram da napomenem da je ovo bilo zbog ukljestenja i da sam bila na fizio terapijama i ostalo i da mi je bilo bolje.....
Tada, koliko sam shvatila nije imalo veze sa nekim umorom ili depresijom vec zato jer se nisam kretala dovoljno, nepravilnog stajanja itd...

Sad je pocelo opet da mi se dogadja slicno ali u kombinaciji sa nocnim morama. I sad me to toliko iscrpi, rastuzi, zabrine i uplasi da vidim prilicnu razliku u sebi tih dana. Dogadja mi se otprilike bar jednom nedeljno. Legnem da spavam, obavezno sanjam nesto tesko tipa da ja sedim a neko meni mnogo drag odlazi i ostavlja me (itd, itd, itd da ne opisujem sve) i tek kad otvorim oci shvatim da sam ja potpuno ukocena i lezim u krevetu - onda ustanem do WC-a umijem se, ,bude mi bolje i onda- ponovo otvorim oci i shvatim da se ja nisam ni probudila malopre, to sam samo zelela...

Pomalo mi je tesko da objasnim sve i izvinjavam se na opsirnoj poruci..Samo sam eto zelela da podelim svoje iskustvo pre nego sto ponovo odem doktoru na snimanje vrata..ili psihologu.......
Vanja12345
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 24, 2016 5:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: anksiozno-depresivan poremecaj

Post od Vanja12345 »

Pozdrav. Ne znam koliko su ljudi aktivni na stranici. Ja sam isto primjetila kod sebe simptome kao sto sam citala u prethodnim postovima. Prvo sam mislila da je do kicme jer sam jos prije imala problem. Radila ekg uredan, stitna uredna. krvna slika uredna. Doktor opste prakse mi kaze da je to malo na psihickoj bazi medjutim u poljednje vrijeme mi je postalo veliki teret, kratak dah. u par navrata pokusavam da udahnem vazduh u pluca i ne uspijem, pocele mi se desavati promjene u vidu gubljenja tla, kao da je neko drugi zarobljen u tvom tijelu, neobjasnjivo ruzan osjecaj. I to mi traje po citav dan, gubitak koncentracije i onda se jos javi i panika kao da ces se srusiti. E sada zanima me po vasem misljenju da li je to anksiozno depresivni poremecaj i kako rijesavati to, jer me pocelo bas izludjivati. Koje su metode lijecenja? Hvala unapred... :)
Dejan Zaric
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 24, 2016 9:23 am

Post od Dejan Zaric »

Odgovor na za sve :) Anksioznost moze da se javi u vise slucajeva i nekada iz nepoznatih razloga u obliku (Napada Panike)

Ansksioznost je kratko receno strah od straha Ljudi koji pate od anksioznosti uvek ocekuju najgori ishod date situacije
Anksioznost itekako moze da izazove razne simptome
Ukljucujuci i stezanje u prsima gde najcesce dolazi do panike
i samo pogorsavate situaciju
Svakako se treba obratiti psihologu.
Mada mnogi ljudi koji su mi se javili resili su problem bez istih ono sto trebate da uradite
jeste da nadjete sebi zanimaciju da na razmisljate o problemima i ne opterecujete sebe
Na pitanje kako se ponasati prema osobi koja pati od Anksioznosti: Ponasajte se sasvim normalno kao i do sada nemojte osobi dati do znanja da pati od anksioznosti jer to ce jos vise pogorsati situaciju Nadam se da sam pomogao u slucaju da vas zanima detaljno sve pustite mi privatnu poruku gde cu se rado odazvati Prijatno vece
Spec. dr. med. Dejan Zaric
Ako vam je potreban opsirniji savet ili pomoc oko odredjenog problema
Mozete me kontaktirati pomocu skypea - : [email protected]
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Типујем на укљештење на неком од спојева ребара и кичме. То се лако намешта ако физиотерапеут зна о чему се ради, тако да бих лично прво то испробао. Прочитај ово: http://*/index.html?stranica=s ... vlje/ledja
Odgovori