anestezija u stomatologiji

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Malera
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2017 7:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

anestezija u stomatologiji

Post od Malera »

Izvinjavam se ako sam pogresno poslala pitanje, nova sam...molim vas da mi pomognete oko lokalne anestezije u stimatologiji. Pre 10g odreagovala sam na Lidokain, pa sad sam napokon resila da sredim zube i zubar je koristio Marcain, iako sam se puno plasila, vadjenje donje 5-ce je proslo bez problema i bola. Nisam odreagovala alergijom, ali anestezija je trajala skoro 10 sati, i nakon skoro 24h sam imala strasne napade vrtoglavice, mucnine i drhtanja..da li je moguce da sam tek tada odreagovala na anesteziju, ili je to samo zakasneli strah. I da li to sto na njoj pise da je epidural abestezija, nije problem za koriscenje u stomatologiji...treba jos jefan zub da vadim i sad opet imam strah. Inace bolujem od Miastenije gravis i imam posle nje evo vec 6 dana blage miadtenicne faze..posto pijem Pronizin 20g, imam sagladnost neurologa da radim zube, ali ja sada brinem da li je moguce da je to jaka ili losa anestezija, tj da li je moguce imati simptome toksicnosti nakon 24h..izvinite na opsirnosti, tanan sam skupila hrabrost zbog miastenije i prethodno lodeg iskustva, a bogami su me i vase kolege naplasile da sam jako rizican pacijent, pa sam vec videla da me nema..i sad iako je sve dobro na stolici proslo i neurolog mi rekla da sam rizicna samo zato sto mora sa mnom da se rafi polako, i pazi da ne dodje do infekcije, kao i da anestezija moze malo da probudi miadteniju, ali nista drugo, i da ako je nesto ttebalo da se desi desilo bi se na stolici..ja se ipak plasim...zbunjuje me to sto sam videla da pise epidural na njoj, i sto je trajala tako dugo, pa sad ne znam jel samo izbijao strah iz mene ili neka reakcija na nju, posto ne znam koliko anesteziji tteba da se izbaci, posebno posle ovolikog trajanja..mozda dzaba brinem, i bi mi znacilo da zavrsim zube, zubar je super, sad samo da mi je da znam da li je ovo ok anestezija i moze li od nje nesto da bude ..izvinite molim vas, samo sam naplasen pacijent zbog svih stanja koja me prat, i jos me ceka operacija grudi...jedna lokalna i eto je miastenija..to i mogu da izdrzim, navikla sam, ali se bojim neke druge rakcije..mada mi svi kazu da ne moze od anestezije tako posle 24h..zahvaljujem
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Re: anestezija u stomatologiji

Post od aaaca »

Не реагујемо сви на исти начин када примимо анестезију због тога се почне са малом количином и зауставља се давање анестезије када је учинак задовољавајући. Превише анестезије може и да убије што верујем да знаш.
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

aaaca napisao:Не реагујемо сви на исти начин када примимо анестезију због тога се почне са малом количином и зауставља се давање анестезије када је учинак задовољавајући. Превише анестезије може и да убије што верујем да знаш.
Naravno da znam, da moze i da ubije, zato sam i pitala...mada ne znam bas koliko je nje dato, mislim da nije vise od propisanog. Hvala na odgovoru iako nije n8sta pomogao.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Прописана доза је за просечне особе тако да у овом случају она није битна и нема везе да ли је прекорачена. Треба кренути од минималне дозе јер си очигледно осетљива на такве препарате.
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

aaaca napisao:Прописана доза је за просечне особе тако да у овом случају она није битна и нема везе да ли је прекорачена. Треба кренути од минималне дозе јер си очигледно осетљива на такве препарате.
Verovatno jesam, posebno zbog Miastenije...ali nisam se nadala da ce biti bas ovako, posebno sto je u samom zahvatu sve proslo dobro. Doktot je davao iz vise puts, kako on kaze, po malo , da ne bi izazvao sok na nerve davanjem odjednom..a i da bi videli kako cu da odreagujem..i nikakvih reakcija nije bilo. Ali eto, posle 24h sam se bila bas sludela, e sad ko zna, mozda sam ja bila pod ogromnim stresom i strahom, ipak toliko godina nisam nista primila, a i prethodno lose iskustvo..pa ne znam, mozda me samo pukla panika kad je sve proslo. Ipak sam htela da proverim, da li je moguce da se na lokalnu dozu za zub, tako odreaguje i to posle 24 sata...hvala vam na odgovorima. Ostaje mi da odem jos jednom, pa posle vidim da li je to od anestezije, ili tako rwagujem na stres koji nosim...
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

aaaca napisao:Прописана доза је за просечне особе тако да у овом случају она није битна и нема везе да ли је прекорачена. Треба кренути од минималне дозе јер си очигледно осетљива на такве препарате.
I jos samo da vas pitam, da li to sto nisam u trenutku davanja imala nikakvu alergijsku reakciju, znaci da i necu?! A da pod ovim preosetljivost mislite na jacinu tj datu dozu, a anesteziju mogu ponovo da primim?!
Nambr1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Maj 31, 2008 2:46 am

Post od Nambr1 »

i nakon skoro 24h sam imala strasne napade vrtoglavice, mucnine i drhtanja
Cist strah. Opusti se i veruj stomatologu ...
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Алергија мора да се јави најдаље за сат времена од тренутка примања препарата шта год да је.

Преосетљивост није алергија већ превелика осетљивост. На пример некоме је довољна четвртина таблете за спавање а другоме ни две нису довољне.
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

Nambr1 napisao:
Ma taj strah ce mi doci glave haha ha...i ja mislim da mi to bila panika, ali ko velim da pitam i za anesteziju...hvala.
shinzon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2017 4:13 pm

Post od shinzon »

Potpuno si u pravu... samo napad panike. Ne brini ništa.
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

aaaca napisao:Алергија мора да се јави најдаље за сат времена од тренутка примања препарата шта год да је.

Преосетљивост није алергија већ превелика осетљивост. На пример некоме је довољна четвртина таблете за спавање а другоме ни две нису довољне.
Tacno, najverovatnije je preosetljivost, imajuci u vidu da ja 20godina nisam pila nista sem pronizona, ama bas nista. Uvek su zbog Miastenije izbegavali lekove, a i kad bi davali to bi bila cetvrtina..kazu da inace senzibilno reagujem na hemiju tj lekice. Malo ste me bili uplasili sa onim da od anestezije moze i da se umre, ali se nadam da necu bas ja biti u toj grupi, zbog vece doze. Pozdrav i hvala.
Nambr1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Maj 31, 2008 2:46 am

Post od Nambr1 »

Malera napisao:
Nambr1 napisao:
Ma taj strah ce mi doci glave haha ha...i ja mislim da mi to bila panika, ali ko velim da pitam i za anesteziju...hvala.
Pazi, strah je najnormalnija reakcija. Regujes na nepoznato, neko lose iskustvo iz proslosti i stanja u kome si. Strah bi trebao proci posle par poseta stomatologu kad vidis da zna sta radi i kad steknes poverenje.
Od anestezije ne moze da se umre! Moze od posledica anestezije i zato je ne daju apotekar i postar, vec doktori. Umire se od vode i hrane kada se zagrcnes ... pa sta sad, da batalimo vodu i hranu? Automatski procesi o kojima ne razmisljamo ...
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Nambr1, нажалост од анестезије може да се умре као и од сваке алергије. Осим тога може да се умре и од превелике дозе анестетика. Сећам се момка коме су се лекари "смиловали" да се не мучи па су му дали тоталну анестезију због обичне операције ураслог нокта. Међутим, момак је био алергичан што ови нису очекивали а нису ни прошли стандардне процедуре припреме јер није очекивана тотална анестезија за овакву операцију. Нису успели да га спасу.

Malera, пошто знаш да си екстрасензитивна на анестетике то увек мораш да кажеш пре него што ти дају анестетик. Због тога увек треба да почну са много мањом дозом и зауставе када се добије задовољавајући ефекат и нема проблема.
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

aaaca napisao:Nambr1, нажалост од анестезије може да се умре као и од сваке алергије. Осим тога може да се умре и од превелике дозе анестетика. Сећам се момка коме су се лекари "смиловали" да се не мучи па су му дали тоталну анестезију због обичне операције ураслог нокта. Међутим, момак је био алергичан што ови нису очекивали а нису ни прошли стандардне процедуре припреме јер није очекивана тотална анестезија за овакву операцију. Нису успели да га спасу.

Malera, пошто знаш да си екстрасензитивна на анестетике то увек мораш да кажеш пре него што ти дају анестетик. Због тога увек треба да почну са много мањом дозом и зауставе када се добије задовољавајући ефекат и нема проблема.
aaaca, vidi, sad nesto razmisljam, a i citam, pitam...pa ne verujem bas da sam tolki maler i to za lokalnu...alergijski nisam odreagovala, a ovo posle, verovatno je zbog malo vece doze, bila sam pod stresom, neispavana, izgladnela i jos od Miastenije umorna...puno je tu bilo svacega...zubar je znao da sam osetljiva i da i na vitamine reagujem spavanjem, tako da ne verujem da je dao neku veliku dozu...mozda sam jednostavno tako odreagovala zbog svega unapred navedenog, a i sto stvarno zivim ko u kamenom dobu i ne kljukam se nikada nikakvim lekovima, pa je za mene i anestezija lokalnog tipa mnooogo. Za opstu znam da je teza i da ima tu puno problema koji mogu da se dese, posebno jel mesecima onkolozi vagaju kako da mi operisu grudi, boje se opste, zbog moje paralize dijafragme i misica...pa mozds otud moj tolki strah od svega sto se zove anestezija...probacu jos jednom da odem i primim je, pa valjda nece biti isto...hvala na zelji da odgovorite. Pozdrav
Malera
Novi član
Novi član

Post od Malera »

shinzon napisao:Potpuno si u pravu... samo napad panike. Ne brini ništa.
Nadam se da sam u pravu, i da je samo bila panika, videcu kad se osmelim ponovo da odem...alergija nije, bar to znam, strah jeste, i sad jos dal je bila prevelika doza anestezije, ne znam...mada ne verujem, zubarvje upucen u moje stanje, ali ko zna, mozda sam stvarno preosetljiva...videcu. Ipak i da jeste, ne mogu da verujem da me to moze ubiti...ali...zahvaljujem na odgovoru i podrsci. Pozdrav
Odgovori