alkoholizam... pomozite :(

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

_milica_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 12:44 pm

alkoholizam... pomozite :(

Post od _milica_ »

Ljudi ocajna sam... Moj tata je alkoholicar :(
Pokusavali smo mama, sestra, mnogi prijatelji i ja da pricamo sa njim na lep nacin ali ne vredi. Ne zeli ili ne moze da prestane da pije. Dnevno popije flasu 0,7l konjaka! U poslednje vreme mi se cini da mu je i to nedovoljno jer uvece uzima pivo kada popije sav konjak iz flase. Previse je! Brinem se njegovo zdravlje. Agresivan je i naporan kad popije, stalno trazi neki razlog za svadju, svi bezimo od njega kada je pijan, znaci svakog dana posle 2, 3 posle podne. Tvrdoglav je i misli da je uvek u pravu. Posto milion razgovora na lep nacin nije pomoglo ja sam danas odlucila na malo strozi nacin sa njim da pricam. On nije navikao da neko sa njim tako prica jer mu se svi klanjamo i to nam je greska. Rekla sam mu da pricam u svoje ime i u ime svoje sestre i dala sam mu tri mogucnosti: 1.da odmah prestane da pije (ne od nove godine, slave, nekog rodjendana ili nekog drugog praznika kao sto je do sada 100 puta obecao), 2.da idemo u odgovarajucu ustanovu, ukoliko ne moze sam da prestane, i da trazimo pomoc (naglasivsi da smo mi uz njega, da cemo mu pomoci u svemu) i 3. najgora, da do veceras spakuje stvari i da se seli iz stana jer mi vise ne mozemo tu torturu da podnosimo. Odlucio se za 3, mogucnost. Naljutio se, rekao videcete sta cete bez mene, otisao kupio konjak, vratio se, poceo da se svadja sa mamom nabacujuci kako je sve to njeno maslo, ona je okrenula nas decu protiv njega i sl. Onda je poceo samnom da se svadja. Kaze da sam ja njegovo dete i da nemam prava da ga ucenjujem. Prica kako je nasao stan i da mu do veceras spakujemo stvari. Ne znam sta da radim, ocajna sam. Ne znam sta ce uraditi kada pocne sam da zivi. Mozda ce poceti jos vise da pije... Pomozite mi bilo kako, savet neki, slicno iskustvo. Inace ja ne zivim u Srbiji tako da svaka ustanova iz Srbije otpada. Imam 17 godina. Tata ima 38. Hvala vam.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Uz rizik da budem osudjen od mnogih, ali sa osvrtom na iskustvo sa sopstvenim pokojnim ocem, kao i sa brojnim pacijentima sa kojima radim, mogu da kazem samo kratko i jasno: SPAKUJTE MU STVARI.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od guci »

Draga Milice,

Ja imam isti problem. Tj, imala sam ga, dok se nisam udala. Moj otac ima 63 godine, i sve to sto ti radis, pokusavala sam mali milion puta. Do pre 6-7 godina je bio izrazito agresivan, a dok je bio mladji, redovno je tukao mamu i izbacivao stvari iz kuce. Danas je mirniji, ali prica, usta ne zatvara, i sve kao sto si ti napisala, uvek je u pravu i naporan je. Odskora je poceo i da halucinira. Mi smo odlazile (mama i ja), vracale se kad nam obeca da nece vise da pije, bude trezan 7 dana i opet krene po starom. U neku specijalizovanu ustanovu nikada nije hteo da ide, smatrajuci da nije alkoholicar, da nema problem, jer: "Svi piju, a samo ja mogu da prestanem kad hocu!" Mislim da pomoci nema, sve dok ON SAM NE SHVATI DA IMA PROBLEM, I NE ZATRAZI POMOC! Nama jos nije uspelo, samo sto se razboleo, dobio je dijabetes melitus, ima probleme sa srcem i pritiskom. I naravno, vec je "nasao" lek za dijabetes: redovno konzumiranje alkohola snizava secer u krvi, sto on i dokazuje, mereci ga kad je tresten pijan. Nikakva ubedjivanja ne pomazu, i mi smo svi digli ruke od njegovog izlecenja. Nemam nikakav savet da ti dam, mozda samo da ne odstupas od svog stava, naravno, uz duzno postovanje prema ocu. Mozda ce vase insistiranje da se leci uroditi plodom. Ako vas maltretira fizicki ili psihicki, mozete da potrazite pomoc od torture. Nas je ta pretnja da cemo zvati miliciju i SOS bar zastitila od fizickih napada. Zelim vam sve najbolje!
guci
Stalni član
Stalni  član

Post od guci »

Dr Ivice, smatram da niko ko nije prosao, ili prolazi, kroz taj pakao NEMA PRAVO da nas osudjuje! Samo oni koji imaju, ili su imali alkoholicara u kuci, znaju kakve su torture trpeli i trpe. Milice, ne brini se, on ionako pije, a da li ce piti vise ili manje, nije tvoj problem: punoletan je, i neka sam odluci sta ce da uradi sa svojim zivotom. Ne mozes nekoga odvratiti od provalije, ako on svesno srlja u nju. Bitno je da ne ugrozava porodicu.
_milica_
Novi član
Novi član

Post od _milica_ »

Hvala vam puno. Nisam bila sigurna da li sam pravilno postupila... sva sam zbunjena... On sada prica svima kako sam ga JA izbacila iz stana, kako sam ga ucenila i to. Ne shvata da je poenta bila u tome da prestane da pije a ne da izadje iz stana. Od njega nikada nismo trpeli fizicku torturu, ali zato psihicka.. ni sama ne znam sta je gore. Sada je otisao da pogleda taj novi stan.. Bas mama komentarise da se boji kako ce reagovati kada se vrati kasnije, mozda se negde napije i pocne da se svadja... Najgori dani u mom zivotu :/
guci
Stalni član
Stalni  član

Post od guci »

Svadjace se ionako, takvim ljudima je razlog nebitan. Oni uvek nadju razlog. I to sto prica, nemoj da te bude briga. Ne treba da te se ticu komsijska pametovanja i ogovaranja. Svi te oni "dobronamerno" savetuju i kao se zgrazavaju, a ni sami ne bi trpeli isto. Samo glavu gore i napred!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

guci napisao: Ne mozes nekoga odvratiti od provalije, ako on svesno srlja u nju. Bitno je da ne ugrozava porodicu.

Ovde se upravo radi o tome!!! On mozda nesvesno srlja u provaliju tj. svesno ili nesvesno, nije toliko ni bitno, koliko je njegova okolina svesna da i njih vuce upravo u tu istu provaliju i samim tim i ugrozava porodicu!!!

Milice, moras da se ogradis koliko god mozes, (mada oziljci na dusi su dozivotni, gde god da on bio), najbolje sto mozete da uradite je, da ga lepo ispratite i zivite svoj zivot. To su mnogo osetljive stvari i bez strucne pomoci-tu pomoci nema, a pogotovo sto on sam ne vidi to kao problem! :cry:

Pozdrav i sve najbolje, majja :wink:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Ovako,ja lično nemam takvih primera (čak me nerviralo kad vidim tatu da je malo popio ,za neki rodjendan ili slično ,a kamo li to što je vas zadesilo), ali imam primer njegovog poznanika.....koji je rasturio porodicu i posle mnoooogo vremena kad je izbačen,ostao sam rešio da se upristoji i vrati istima.
Znam da se čak preselio i u drugi grad (stanovi jeftiniji,) spao je na to da je žickao za ono unuče ,....ma strašno ,a pri tom naravno porodica mu je za sve kriva (tako je svima pričao) ....E kad je video da je sve popio ,i da više nema života ,takvog ( a porodica ga je čak vodila na lečenje ,pristao je da bi ponižavao ženu pred doktorima ....)i prekinuo je lečenje ,žena ga je spakovala ,čak je jedno od dece pošlo sa njim da mu ''bude od pomoći'' da oma šta da pojede itd.......dete se jako brzo vratilo.......

Nije prošlo par godina kad se ko ofucani mačak vratio na kućni prag i molio za pomoć.......od tada je prošlo evo ja mislim ,pa godinu ,dve koliko sam ja čula ne pije više ......

Greh jeste ,ali po meni je veći greh uništiti porodicu zbog nekog ''besnog'' poroka ......I ja sam za opciju KOFERE pod ruku pa ako ima bolje ............

Ja sam lično jako vezana za roditelje i teško mi je ovo što pišem ,ali mislim da bih isto uradila ,jer uništiti zdravlje svo četvoro, je po meni mnogo gore nego da njega stavite na iskušenje novog života.To su obično razmaženi ljudi ,gde misle da su u kući Bog i batina i da im niko ništa ne može......Ne mučitee se više ,

Razmišljajte ovako,ako on može bez Vas - pa zašto i vi ne bi mogli bez njega

Srećno
Tom-Tom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 24, 2006 11:15 pm

Post od Tom-Tom »

Milice, alkohol je NAJVECE zlo koje moze uzeti coveka (ili zenu) pod svoje.Vece zlo i od bolo koje droge , nikotina , kocke..itd. To ti kazem iz iskustva ljudi sa kojima sam otvoreno procao o tim stvarima i koji su imali iskustva sa tim.Alkohol uzima coveka celog.Podmuklo, na tenane, temeljito.Tu spasa ima ali veoma je tesko. Za razliku od teskih droga koje su skupe i cije konzumiranje i sam nacin uzivanja je mnogo komplikovaniji, alkohol je dostupan svima na svakom cosku.Uz to je i jeftin.A i drustvo se uvek nadje..I dan za danom , mic po mic, covek i ne shvati da se zajebo.Moj ti je savet da na osnovu onog sto si nam rekla svom ocu spakujes stvari , udaljis ga iz kuce , i pokusas da ga uz pomoc najblizih ubedis u to da MORA da ide na lecenje. :-?
_milica_
Novi član
Novi član

Post od _milica_ »

Hvala puno svima sto mi pomazete sada.
Iz ovih vasih prica tacno mogu da vidim svog oca, ista situacija.
Tokom svih ovih godina unazad mama je malo popustila sa zivcima
i stvarno ne mogu mnogo na nju da se oslonim, vi ste jedini koji mi realno pomazu. HVALA vam jos jednom.
I da, veceras kada je dosao tata nije bio pijan, nasao je stan.
Cak je normalno govorio samnom i sa mamom.
U ovu pricu su umesani ljudi koji mi mnogo znace i zbog njih sam se dvoumila da li da tati spakujem kofere. Oni ce se nervirati zbog njega, bice im tesko sto je u toj situaciji. Ali sta je tu je, sada vise nema povratka. Mama ce mu cak platiti kauciju za useljenje u stan (jer se vadi kako nema para za to) samo da bi izasao iz stana. Javicu vam sutra sta se desilo. Pozdrav svima.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

za milicu

Post od ontario »

Draga Milice,ja bih ti savetovala da jos jednom razmislite da li je to dobro sto ce Vas ostaviti.Kako ce biti tvojoj majci kada se suoci sa cinjenicom da nakon mnogo godina braka sve ode u propast,kako ces ce osecati ti kada ga ne budes imala pored sebe?Znam da covek svasta kaze u afektu ali mozda bi bolje bilo da ste odluku doneli sutra kada se stvari malo utisaju.Razlog za njegovo pice sigurno postoji mada znam da je to glupo reci ali sta je to pa ga muci?Zasto spas pronalazi u picu?Da li si probavala da razgovaras sa njim kada je trezan?Nemoj da mi zameris sto ti ovo pisem ali moj je otac koga vise nema nekada isto radio i prestao je da pije kada se jako razbolio,ali sam jer ga niko nije mogao ubediti.Kada sam prestala da se svadam sa njim zbog pica postao je drugaciji,trazio je moje drustvo,ljubio me i plakao i otvarao srce sto ga je bolelo u zivotu.Nikada nije odlazio od kuce i trosio platu nego bi pio sam kod kuce i zbog toga sam bila bar malo sretna jer ga nisam morala traziti po gradu.Kada sam bila mala cula sam majku i oca gde razgovaraju i on je rekao da ako ona nije sretna on moze otici u stan.Ja sam kao mala uletela u kuhinju i placuci preklinjala oca da me ne ostavi jer ga volim.Zelela sam imati oca pored sebe jer kakav god da je moj je i sve u zivotu mozemo birati samo ne roditelje i familiju.
Milice,sada ga vise nema,prestao je da pije prije puno godina i bio nerazdvojan od moje majke.Nikada se vise nisu svadali,nikada vise nije pio i ja sam bila spokojna zbog toga.Proveli su 43 godine u braku i on je otisao sa ovoga sveta i ja mogu ponosno da kazem DRAGO MI JE pa sam imala tatu!Sve ce proci u zivotu i nista nije vecno!Svemu dode kraj i picu i problemima. :D Zelim Vam svu srecu ovoga sveta!
P.s.
razmislite dobro!
oljaeha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 2:40 pm

Post od oljaeha »

Apsolutno se slazem sa dr Ivicom.Ako je on pored svih vasih solucija izabrao tu trecu,ne obaziruci se na vasa osecanja i bol koji vam nanosi-neka ide!On postavlja pitanje kako ce te vi bez njega,ali mu nije bitno kako ce on bez vas.Vrlo sebicno-covek koji ima decu ne bi smeo sebi da dozvoli takav sebicluk.Svako ima pravo da izabere svoj put ali i da pusti druge da zive svoj zivot onako kako bi oni voleli.U ovom slucaju on zivi svoj zivot a vi njegov!!!Zelim ti sve najbolje i razumem te potpuno!!!
Odgovori