alergologija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Akojedomene
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 18, 2011 2:47 pm

Re: alergologija

Post od Akojedomene »

Imam polensku alergiju ciji su simptomi svake godine jaci. Svrab u grlu i nosu kijavica ,sad i urtikarija....Prvo sam pila Presing,ali sledece godine mi vise nije delovao. Zatim sam presla na Aerius ali mi ove godine ne deluje.Zasto je to tako? Danas sam kupila Ksizal,pa cu da vidim kako ce da deluje, prvi put ga pijem...Trebala sam da pocnem sa imunoterapijom prosle godine, ali posto planiram da ostanem u drugom stanju, dr mi je rekao da ne krecem sad , posto ne valja da se prekida ta terapija. Kad krenem , lek pijem do kraja septembra, znaci 3 meseca, dok mi ne prestanu simptomi...Mada sam primetila da urtikariju imam i preko zime...
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 8:26 pm

Post od paukovaca »

Akojedomene napisao:Imam polensku alergiju ciji su simptomi svake godine jaci. Svrab u grlu i nosu kijavica ,sad i urtikarija....Prvo sam pila Presing,ali sledece godine mi vise nije delovao. Zatim sam presla na Aerius ali mi ove godine ne deluje.Zasto je to tako? Danas sam kupila Ksizal,pa cu da vidim kako ce da deluje, prvi put ga pijem...Trebala sam da pocnem sa imunoterapijom prosle godine, ali posto planiram da ostanem u drugom stanju, dr mi je rekao da ne krecem sad , posto ne valja da se prekida ta terapija. Kad krenem , lek pijem do kraja septembra, znaci 3 meseca, dok mi ne prestanu simptomi...Mada sam primetila da urtikariju imam i preko zime...

procitajte moje postove odavde:
http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... 39218.html

a narocito odavde:
ovde sam najvise pisala o alergijama:
http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... 39699.html

procitaj moje postove.
sve to sto sam naucila o pravilnom lecenju alergija i ishrani alergicara, naucila sam od mojih alergologa...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od paukovaca »

Akojedomene napisao:Imam polensku alergiju ciji su simptomi svake godine jaci. Svrab u grlu i nosu kijavica ,sad i urtikarija....Prvo sam pila Presing,ali sledece godine mi vise nije delovao. Zatim sam presla na Aerius ali mi ove godine ne deluje.Zasto je to tako? Danas sam kupila Ksizal,pa cu da vidim kako ce da deluje, prvi put ga pijem...Trebala sam da pocnem sa imunoterapijom prosle godine, ali posto planiram da ostanem u drugom stanju, dr mi je rekao da ne krecem sad , posto ne valja da se prekida ta terapija. Kad krenem , lek pijem do kraja septembra, znaci 3 meseca, dok mi ne prestanu simptomi...Mada sam primetila da urtikariju imam i preko zime...

ako imunoterapija koju ste trebali da zapocnete znaci SLIT vakcinu, a to ne smete, probajte homeopatiju.

i ja sada to koristim radi preventive, jer neposredno pre operacije tumora mozga morala sam prekinuti SLIT terapiju (u zadnjoj godini te terapije).
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od paukovaca »

mada ne vidim neki valjan razlog da se sLIT vakcina ne moze primenjivati u trudnoci, jer su to samo jako male doze polena u rastvoru...

pre ce taj Presing i ostali farmaceutski lekovi protiv alergije dovesti do komplikacija i stete trudnoci i bebi...

i jedenje meda sa polenom je neka vrsta 'imunoterapije'...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
Akojedomene
Novi član
Novi član

Post od Akojedomene »

@paukovaca :

Hvala Vam puno na savetima...Ja sam radila neke testove vec prosle godine u januaru,tad su mi otkrili alergiju na ambroziju, i dali su mi da radim pojedinacne testove na polene trava, drveca i korova, ali mene je mrzelo da idem posle toga ponovo i nisam to uradila...Glupaca...E sad kad me je stislo zesce, onda pomagajte. :) U ponedeljak treba da zakazem kod mog dr Zivote Jovicica, u Klinickom centru pa se nadam da cu to resiti u skorije vreme. Bas cu da ga pitam za tu SLIT vakcinu, odnosno tu terapiju, da li skodi trudnoci...Pocela sam Aerius da pijem pre otprilike dve nedelje , medjutim, slabo mi je pomagao, pa sam uzela Ksizal. Nije los. Jedino se nadam da nisam u drugom stanju, i da tako male kolicine ne mogu da stete. Treba da dobijem ovih dana, pa cu videti. Mozda uradim i test za trudnocu, da budem sigurna skroz.

Pre par nedelja sam sedela ispod lipe, npr., i pomirisala sam direktno cvet lipe, jer nisam znala da moze da mi skodi. Al' me je sastavilo, majko mila! Odjednom kasalj, neko golicanje u grlu i na kraju ne mogu da dodjem do vazduha, ni da progovorim..To mi se prvi put desilo u zivotu, bila sam prestravljena. Cim sam se odmakla od lipe, to se polako smirilo. Eto, da covek ne poveruje kako se svake godine pogorsavaju simptomi... Jos jednom Vam hvala, i izvinite ako sam Vas smorila sa mojom pricom. Pozdrav!
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od paukovaca »

najbolje i najispravnije i najsigurnije ispitivanje na alergije polena se radi na Torlaku. to se radi analizom specificnih imunoglobulina iz krvi....
koliko ja znam to niko osim njih i ne radi u Srbiji. (mozda na nekim privatnim klinikama za alergije u Bg, ali nisam upoznata)...

oni i prave SLIT vakcinu po potrebi-porudzbini ako se utvrdi da je neko alergican an nesto...

inace samo da napomenem, terapija SLIT vakcinom se uvek zapocinje u jesen (pred kraj) kada prestanu skoro svi poleni....

mozete se testirati i sada, ali je vazno da bar 10-14 dana ne koristite nikakve antihistaminike u obliku tableta, sprejeva i sl, jer ce u suprotnom slucaju test na alergene biti negativan i neuspesan.

pozdrav
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
Akojedomene
Novi član
Novi član

Post od Akojedomene »

A da li mozda imate broj telefona na koji mogu da zakazem, da li treba zakazivanje uopste i uput bas za Torlak?
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od paukovaca »

Akojedomene napisao:A da li mozda imate broj telefona na koji mogu da zakazem, da li treba zakazivanje uopste i uput bas za Torlak?

nemam vise telefon, ali imas 988.

za sve ostalo moras pitati svog otorinolaringologa-alergologa.
ako i ne ides sa uputom, placa se ta analiza krvi svakako.

ja sam je platila (ne secam se vise da li sam imala uput, ali moguce da jesam, jer sam isla preko drzavne bolnice).

pre oko 5 godina kada sam to radila analiza na 1 alergen je bila oko 1900din.

mozda je za one pacijente bez uputa skuplje, ali mozda je i za sve isto, jer kako su mi rekli,
nase drzavno zdravstvo ipak ne pokriva troskove tih nekih 'testera' za specificne imunoglobuline jer se oni uvoze...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
Akojedomene
Novi član
Novi član

Post od Akojedomene »

Ok, hvala. Malo mi je skupo to, ali nazvacu, pa cu videti. Mislim da cu na testiranje ici tamo od jeseni kad me prodju simptomi sadasnji, posto ne mogu da ne pijem nista 15 dana. Ne vredi, nekako cu, nadam se pregurati ovo leto, pa sta mi Bog da, do tad. Valjda necu imati neke vece tegobe. Pozdrav!
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od paukovaca »

skuplje je biti bolestan i ne leciti se adekvatno.
ali svako najbolje zna kako ce i sta ce raditi, njegov izbor...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
Akojedomene
Novi član
Novi član

Post od Akojedomene »

Zahvaljujem na savetima, kao sto sam vec rekla. Zdravlje je najvrednije, ali nemamo svi bas novca da se lecimo kao vi, pa zato trazimo druge alternative. Klinicki centar, takodje ima sve potrebne analize i alergo testove, a ne placa se nista, ukoliko imate overenu knjizicu.
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od paukovaca »

Akojedomene napisao:Zahvaljujem na savetima, kao sto sam vec rekla. Zdravlje je najvrednije, ali nemamo svi bas novca da se lecimo kao vi, pa zato trazimo druge alternative. Klinicki centar, takodje ima sve potrebne analize i alergo testove, a ne placa se nista, ukoliko imate overenu knjizicu.
nemam ja uopste novca kao sto mislite, ali postavim prioritete, pa ustedim za ono sto se mora.

no, da ne pravimo od ove teme bezveznu komunikaciju bez smisla,
u to vreme kada sam ja na Torlaku ispitivala na cega sam tacno alergicna, niko mi nije spomenuo Klinicki centar, a mozda kod njih tada nisu ni postojali ti testove...

ako oni to rade kao i oni na Torlaku, onda imate mogucnosti da se testirate besplatno, sto je super.

u svakom slucaju, verujem da znate da skoro svaka nelecena alergija (narocito polenska) ima velike sanse da jednog dana preraste u astmu...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
tashaogi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 18, 2013 11:31 am

Post od tashaogi »

Zdravo, nisam znala gde da postavi ovo pitanje pa mozda imam srece ovde..
Vec mesec dana mi je zapusen nos, koristim kapi, to mi pomogne 6-7 sati i posle opet..Radila sam onaj alergo test na kozi(odnosno rukama)- negativan je, pa sam isla da radim ECP test na torlaku i on mi je katastrofalan
ecp: 100,0 μg/l reference range 2 -13,3 μg/l..

Bila bih zahvalna ako neko moze da mi protumaci ovo brojke, i da mi kaze sta treba da radim..Pominjali su mi da treba da pijem kortizon, a ja znam da je to nesto lose..:(
Molim Vas mi pomozite, jako sam uplasena...Imam 20 godina..

Unapred zahvalna,
Tamara
Odgovori