S obzirom da je natasino ponudila zaista mnogo informacija koje govore u prilog vakcinaciji i s obzirom da svaka medalja ima dve strane ja bih dodala neke podatke vezane za reakcije posle vakcinacije.
Svaka zemlja ima sistem i bazu u koju se skupljaju izveštaji o reakcijama posle vakcinacije. Kod mene taj sistem funkcioniše tako da ako roditelji primete nešto čudno kod deteta jave pedijatru, a on je dužan da to prijavi dalje nadležnom organu (Registar za reakcije). Naravno, tu je ponovo kvaka 22. Svi lekari su dužni (zakonom obavezni) da prijave svaku informaciju koju roditelji jave posle vakcinacije (ovde bih se zadržala na roditeljima i deci jer kada su u pitanju odrasle osobe one mogu za sebe da opišu kako se osećaju, da kažu ako nešto nije u redu itd. dok bebe i mala deca to ne mogu i zato tu roditelji imaju važnu ulogu). Međutim, ako kažete pedijatru da je dete imalo povišenu temperaturu, da je bilo nervozno, da je plakalo (neki čak satima i za pojedine bi rekli da ne plaču već vrište

Kada sam počela da proučavam vakcine najlakše je bilo doći do američkog VAERS (Vaccine Adverse Reporting System) pa druge nisam ni tražila tako da ne mogu da komentarišem podatke iz drugih zemalja. Ovde smo pominjali više puta američki CDC (Center for Desease Control and Prevention) gde se mogu naći sve informacije o postojećim vakcinama, planu vakcinacije za decu i odrasle, svetske putnike, bolestima itd. Na stranicama CDC-a čak piše da je SAMO oko 10% reakcija posle vakcinacije prijavljeno (naravno ne na prvoj stranici i zato sada kao ukleto ne mogu ponovo da pronađem taj podatak, ali to i nije važno, na osnovu saznanja kako sistem deluje kod mene verujem da prijave na VAERS-u nisu potpune i meni je logično da reakcija ima mnogo više jer iako sistem postoji, u Americi mnogi roditelji ni ne znaju za njega a još manje da im njihova demokratska država pruža mogućnost da SAMI prijave ako sumnjaju da je njihovo dete imalo neku reakciju (ne samo štetnu već i sve one očekivane) posle vakcinacije - kod mene ta mogućnost ne postoji).
Prilažem neke podatke sa VAERS-a. I dok ih proučavate mislite i na to da CDC kaže da je prijavljeno tek 10% reakcija. Pa čak i da je taj % veći, sigurno nije 100.
prijave smrtnih slučajeva posle vakcinacije za 2005. godinu
prijave smrtnih slučajeva posle vakcinacije za 2006.godinu (koja još uvek traje)
Pretraživanje VAERS-a je stvarno jednostavno i baš ako imate vremena možete da se "igrate" i da npr. nađete podatke o greškama pri davanju prave vakcine (npr. koliko puta je dana Menactra umesto X, Y ili Z vakcine

Amerikanci imaju i VCIP (National Vaccine Injury Compensation Program). Naravno da nisu svi zahtevi za kompenzaciju odobreni, već sam napisala da medicina jako teško priznaje svoje greške, ali činjenica je da taj program postoji i samim tim je jasno da postoje neželjene reakcije na vakcine.
Zbog skupljanja meni važnih podataka imam sačuvanu presudu kojom je u maju 2006. godine jednoj ženi odobrena kompenzacija jer je obolela od multiple skleroze posle vakcinacije protiv hepatitisa B (kao medicinska sestra je morala da bude vakcinisana; u vreme vakcinacije je imala 33 godine). U toku procesa su se složili da je kod nje postojala velika verovatnoća da će oboleti od MS jednom u životu a da je vakcinacija sve to ubrzala. Zato se ja pitam otkuda nekome hrabrost da vakciniše dete takvom vakcinom a da pre toga ne može sa sigurnošću da kaže da nije potencijalni kandidat za MS jednom u životu tj. da mu ta vakcina neće naneti nikakvu štetu?
I još samo ovo. Pošto vakcine nisu sastavljene od malo oslabljenih viruščića ili bakterijica i nešto vode, već sadrže i neke druge sastojke, a koji su to sastojci možete da se uverite na sajtu relevantne institucije: http://www.cdc.gov/nip/publications/pin ... pient2.pdf , a opis tih sastojaka nudi npr. ovaj, pretpostavljam, nerelevantni sajt: http://www.wnho.net/vaccine_ingredients.htm , a naravno, možete i sami da "izguglate" svaki sastojak posebno