@Nastasino,
da, ja se zaista izvinjavam, nisam pazljivo citala, tek sam kasnije videla da ste rekli da ne zelite da govorite o licnim/porodicnim/iskustvima iz blize okoline, sto je za razumeti.
Prosle nedelje sam sasvim slucajno razgovarala sa jednom doktoricom koja je meni nekad drzala vezbe iz epidemilogije, danas profesor i doktor nauka, pa sam je pitala onako, poluprivatno, sta misli o ovakvim kolebanjima po pitanju vakcinacije.
Ona je pocela da mi opisuje par radova koji su bili publikovani u USA, na temu komplikacija/posledica lose, neadekvatne vakcine i tome slicno, i jos usput izrazila postovanje za nase torlacke vakcine "onakve kakve su nekad bile". Nismo imale mnogo vremena, ali je meni to bilo sasvim dovoljno da shvatim da se "nesto iza brda valja". Osim ovoga, g-dja je naglasila iskljucivost potrebe da se vakcinise ZDRAVO dete, i prisustvo niza promasaja koje ona vidja na tu temu, ne bas ohrabrujuce.
Htedoh da vas pitam - kako ste uopste poceli da skupljate materijal i ucite na ovu temu? Zavidna je kolicina vremena i energije koju ste ulozili

.
E, sad, nemojte zameriti, ali neki od vasih stavova jednostavno ne stoje, medicinski gledano; sad nemam vremena da pretrazujem vase postove da vam ukazem na nesto konkretno, ali neka vasa razmisljanja idu u pogresnom pravcu, ako vas zanima - mogu to kasnije da pogledam.
Moje pitanje o mogucoj alternativi je jasno: ako ne vakcinisete dete od ozbiljnih oboljenja, ostaje vam da cekate da se razboli od toga, ili ne, i nadate najboljem - kako ja vidim stvari. Ako (opet) nije previse licno, nije li to za vas preveliki teret?
Sto se tice amalgama, tu moram da vas razocaram: niste u pravu. Ne postoji naucno validno istrazivanje koje jasno dokazuje kauzalnu povezanost amalgama sa ma kojom bolescu ili stanjem, postoje samo maglovita nagadjanja, "naucna" istrazivanja podrzana od mocnih dental kuca koja proizvode alternativne materijale, i neka druga koja ne mogu izdrzati ni prostu logicnu, a kamoli naucno-metodolosku proveru.
Osim ovoga, nije tacno da stomatolozi menjaju sebi amalgamske plombe u "bele", cak ni svojoj deci: ni ovde, ni u razvijenim evropskim zemljama, i to je cest predmet sala medju nama. Ovde najmanje jednom mesecno vidjam i do 450 stomatologa na jednom mestu, niko to nije radio ni sebi ni svojima, i nisam to ni cula za sav svoj staz.... Pre par meseci sam u Austriji slusala niz predavanja firme koja proizvodi estetske materijale, i u pauzi su se kolege izlagaci Bog zna kako zalagali za svoje materijale, a protiv amalgama, a kad smo ih zamolili da otvore usta, imalo se sta videti

, a i to se nije desilo ni prvi put, ni samo u jednoj zemlji. Ukratko: recimo glass-ionomer-i kostaju i do 20 puta vise za odredjeni ispun od amlagama, te - sto bi neko "prodavao" amalgam.... i ubedjivao pacijenta da i on ima, itekako, svoje indikacije? Da se razumemo, jos nije izumljen materijal koji moze u potpunosti zamenti osobine amalgama.
Sto se tice kolege koji je ismejan, u svakom poslu sa javnim pojavljivanjem je prvi problem - kredibilitet; ako svi znamo da kolega radni dan pocinje duplim viskijem za dorucak, sve nadalje je samo cekanje lapsusa.
Osim ovoga, ako cemo o nekom konkretnom primeru: on je tvrdio da homeopatski tretman ima izuzetan efekat u smislu sprecavanja otoka kod pacijenata operisanih od umnjaka, recimo. Na nasa pitanja, ispostavilo se da je pacijent dobio dexason, plus Lemod-solu parenteralno, dan ranije poceo Chymoral forte, a nadalje dobijao i Hemomycin itd. - dakle, ZASUT je antisok i terapijom protiv edema, te ne vidim uopste logiku IKAKVE tvrdnje da je u stvari delovao homeopatski preparat.
Hvala vam jos jednom na odgovorima i sve najbolje.