Puzanje

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

ntatjana73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 12, 2004 1:13 pm

Puzanje

Post od ntatjana73 »

Sin mi je rodjen u 31. nedelji, dakle dva meseca ranije. Sada ima 10 meseci i super je bebironac. Osim ocekivane nezrelosti drugih posledica nije imao zbog preranog rodjenja. Medjutim, nesto me muci. Jos uvek nece da puzi i da se oslanja na ruke (hoce samo dok traju reklame ili nesto drugo sto ga zanima). Inace je aktivan, grize nozne prstice, okrece se da dohvati neku igracku i kada je na ledjima i kada sedi. Sedi dosta stabilno ali se desava da kene za necim i izgubi ravnotezu. Kada gleda TV moze duze da sedi. Takodje sedi stabilno u stolici za hranjenje. Pedijatar mi kaze da ne treba da panicim i da ce mu samo u jednom momentu "kvrcnuti" da propuzi ili da pocne da se uspravlja. Medjutim, u Sokobanjskoj mi fizijatar kaze da je iako dva meseca ranije rodjen ipak do sada morao da propuzi. Kao, nismo dovoljno vezbali sa njim.

Ima li neko slicno iskustvo?
tatjana
dragazoi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 11:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dragazoi »

Ja sam citala da neka deca skroz preskoce fazu puzanja!Nemoj da se brines,sve ce biti ok! :) Idi na forum kutakzamame super je druzenje i ima dosta interesantnih stvarcica o decici i mamama!
Pozdrav od Dragane
dragana i zoi 17.6.2005.
mamina najveca ljubav na svetu!!!
gocam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 3:35 pm

Post od gocam »

Moja beba ima 9.5 meseci, takodje jos ne puze, mada malo pokusava i uspeva joj ponekad da ide malo unazad. A rodjena je na vreme, 10/10 na porodjaju i svi se dive kako je jaka i cvrsta. Pedijatar mi takodje govori da neka deca prosto preskacu tu fazu i da se ne treba brinuti. Samo opusteno :)!
ntatjana73
Novi član
Novi član

puzanje

Post od ntatjana73 »

Hvala mame! Juce smo bili kod fizijatra u nasem domu zdravlja kako bi culi jos necije misljenje i ona nam kaze da nema razloga za zabrinutost dok god beba pokazuje napredak bez obzira na uzrast jer svaka beba bas kao i svaki odrastao covek ima svoj tempo i da tek ako u periodu od 1 do 2 meseca stagnira (nema novih aktivnosti) onda bi trebalo poci u Sokobanjsku na neki oblik vezbi. Hvala jos jednom. Skoknucu do foruma kutakzamame.
tatjana
jmary
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 05, 2006 1:56 pm

Bez brige

Post od jmary »

Moja ćerka ima 13 meseci,isamo što ne prohoda a NIKADA nije puzala.I mno deca isto.Bez brige
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am

Post od vmilka »

Nemoj da brines, moj Stefan je prohodao sa 11 meseci, a naucio da puze posle rodjendana kad je krenuo u vrtic i video od druge dece.

Slika
Slika
Dacha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:03 pm

Post od Dacha »

NISTA NE BRINI!!!
Moj maleni je ima 13 meseci, rodjen je dva meseca ranije i jos ne puzi. Jedva da dobro i sedi. Deca koja su rodjena ranije normalno da kasne za svojim vrsnjacima.
Mi idemo na vezbe dva puta nedeljno i nadamo se da cemo propuzati.
Inace moja starije dete je prohodalo sa 15 meseci i nikada pre toga nije puzala. :wink:
ntatjana73
Novi član
Novi član

Post od ntatjana73 »

Hvala na ohrabrenju.
Dacho tvoje iskustvo je nesto najslicnije nasem mislim na okolnosti prevremenog rodjenja. I mi smo isli dva puta nedeljno na vezbe ali pre mesec dana nam je fizioterapeut u domu zdravlja otisao na trudnicko. Pitali smo pedijatra da li da idemo u Sokobanjsku na vezbe ali ona je rekla da nema potrebe i da ce beba napredovati u skladu sa sazrevanjem. Filip sedi samostalno ali i dalje nema drugih ambicija. Mislim da bi mu dubak dao ideju sta jos moze a nije se do sada setio. Sta ti mislis o tome?
tatjana
Dacha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:03 pm

Post od Dacha »

ja mog malca stavljam u dubak, i ako su mnogi kategoricki protiv.
i prvo dete sam stavljala u dubak i nije imalo nikakvih problema. lekari govore da deca posle koriscenja dubka hodaju na prstima, medjutim znam mnogu decu koja su koristila dubak i nisu imala nikakvih problema. moj malac u pocetku nije micao a sada se vec ludacki seta po stanu. naravno uglavnom se to jos svodi na to da se odgurne nogama do zeljene destinacije, ali napredujemo.
:wink:
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

A kada bi "trebalo"dete da propuzi otprilike?Moje ima 9,5 meseci i ne puzi onako pravo vec se vise onako "vojnicki"vuce rukama s'tim da se ponekad digne pa odgurne na kolenima.Kao da hoce na stopala ali kad ga ja stavim on se opusta i nece da stoji!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

po motornom razvoju deca treba da puze od 6tog meseca a da li ce i kada propuzati je individualno, zavisi od toga da li je beba zdrava, da li se s anjim vezba, koju hranu jede, kakva je po temperamentu, ali prevashodno zavisi od toga da li roditelji dovoljno pznji posvecuju brizi oko psihomotornog razvoja svoje bebe!

retko ko vezbe koje se pokazu i kazu da se rade zapravo i radi kod kuce, sve se svede na mazenje, igranje, morate da radite sa svojim bebama!

a i ako bebac nema nikakve ozbiljnije znake u zastoju psihomortornog razvoja ne treba se brinuti, to sve samo dodje na svoje vremenom i rastom!

a i potrebama same bebe!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

ja zivim u inostarnastvu gde se ne radi sa bebama i nisu pedijatri kao kod nas(fizijatre ne znam ni da li imaju bolnice) takko da sam u nemogucnosti da se posavetujem sa bilo kim strucnim oko toga.Koje su to vezbe koje dete radi i kako izgleda pravo puzanje?Hvala puno!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

sve vezbice kod beba se svode na neku vrstu stimulacije deteta!

morate mu stimulisati sve grupe mishica, kroz igru naravno, terati ga da se okrece ili izdize za nekom igrachkom i navikavati ga da ne moze da dobije sve odmah vec da se potrudi i ako ne moze da dodje do igrachke ne prekidati vec ga terati da je dohvati!

a bebac ce sam propuzati onako kako on sam zna da treba :) to je neshto shto sve bebe znaju :)

nepravilno ce puzati samo bebe koje imaju neki objektivan razlog nepravilnog kretanja, tipa preloma, kontrakture, povrede.....ili ako imaju hipertonus u nekim grupama mishica! ali to je neshto shto ce primetiti svaki dr a ne samo fizijatar i pedijatar!

nece puzati samo bebci kojima nisu dovoljno jaki mishici tj oni koje su mame i tate ostavljale da samo leze na ledjima a nisu ih okretali dovoljno na stomak!

polozaj na stomaku je vishe nego koristan i videcete svi kada okrenete bebca na stomak dda ce se buniti shto nishta ne vidi pa ce sam on naci kako da se izdigne!

do kraja 8 meseca bebac vec treba da se oslanja na obe ruke shakama ispred tela i da chak se oslanja na jednu ruku dok drugom pokushava da dohvati neki predmet...ali ako to ne chini vi pomoizite tako shto cete mu pomagati i izdizzati ga ili stimulisati ruke da se postave ispred tela!

to su i protekcioni pokreti pa vecina bebaca to razvije bez problema, a da li ce da kasni za ostalim bebama ili ne to je bash individualno :)

zavisi koliki je bebac, koliko kilograma ima, da li je lenja buba ili ne :) i od toga koliko sa njim provodite kvalitetnog vremena! Pod kvalitetnim vremenom ne podrazumevam mazenje i spavanje pored bebe vec hranjenje, pa i u toku hranjenja vezbati, davati hranu kao iz aviona, i slichno, i t a vec dosadna stimulacija mishicnih grupa....samo uochite dobro gde je koja grupa mishica slabija i koji polozaj vas bebac ne voli i onda smishljajte igre tako da on mora da bude u takvom polozaju!

eto!

jedva chekam da mi se seka porodi pa da gnjavim malog Ognjena :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član

Post od nina-nana »

Moje dete je maltene od rodjenja na stomaku-voli i da spava na stomaku i po ceo dan da se igra u tom polozaju.Znam da je puzanje ono ruka pa noga -naizmenicno ali kao sto rekoh moj to ne radi vec se vuce i odguruje na kolienima.cas on dodje do zeljene mu tacke ali nekako nespretno se vukuci.Tezak je dosta sto je mozda problem(11,5 kg sa 9,5 meseci) ali mi nijedan pedijatar nije skrenuo paznju da je to mnogo(kao genetika jje presudna a mi visoki i krupni-ne debeli).Pomalo je i lenj a ja sam sa njim po ceo dan i bas mu posvecena u smislu da se igramo samo ne radimo vezbice jer ne znamo ni kako ni koje...ali nekako mislim da igra nije dovoljna da bi ga pokrenula.On sedi samostalno ali se ne dovodi u swedeci sam.Jel i sa tim kasnimo(pojma nemam),mada na internetu pise sve i svasta.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

hm kasnite bone, i to dobro, od 6tog meseca vec treba sam da se podize u sedeci polozaj! i da sve okrete radi sam!

nije neko opravdanej to sho je krupna beba!

blaga dijetica, tj ne dajte mu da klopa shta dohvati, uobrochite ga a da ga stimulishete u sedeci polozaj vrlo je lako, kad lezi na ledjima vi se postavite tako da set ispred njega i stavite mu po prst u svaku shakicu i vucite ga ka sebi, povlachite ga u sedeci polozaj, neka se buni i a vi pevajte, smejte se, zezajte ga, i tako se igrajte!

:)
Odgovori