Puzanje
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Imam u familiji dete koje je rodjeno pred kraj 27 nedelje u pitanju je decak. Bio je dva meseca u beogradu na neontologiji i sad ima godinu dana. Rekli su im da dete mora obavezno da puzi i da ga nestavljaju na noge dok sam ne propuzi. Idu u novi sad na vezbice a dete nece da puzi vec se odguruje rukicama. Ima povisen tonus na nekim delovima misica i deluje cvrst, ali kazu da to nije dobro. Stalno se dize da stoji u ketrecu pa oni neznaju sta da rade. Inace je ovako ok prosao je dobro psiholoski test i nadamo se da ce uskoro da prohoda, samo eto jos da propuzi!!!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
da ne kucam opet sve:
nepravilno ce puzati samo bebe koje imaju neki objektivan razlog nepravilnog kretanja, tipa preloma, kontrakture, povrede.....ili ako imaju hipertonus u nekim grupama mishica! ali to je neshto shto ce primetiti svaki dr a ne samo fizijatar i pedijatar!
hipertonus mishica je jako veliki problem, mora se na tome raditi i otkriti pravi uzrok, nece ni propuzati ni prohodati kako treba dok se to ne sanira!
moraju se stimulisati suprotne grupe mishica!
nepravilno ce puzati samo bebe koje imaju neki objektivan razlog nepravilnog kretanja, tipa preloma, kontrakture, povrede.....ili ako imaju hipertonus u nekim grupama mishica! ali to je neshto shto ce primetiti svaki dr a ne samo fizijatar i pedijatar!
hipertonus mishica je jako veliki problem, mora se na tome raditi i otkriti pravi uzrok, nece ni propuzati ni prohodati kako treba dok se to ne sanira!
moraju se stimulisati suprotne grupe mishica!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Naš pedijatar iz Doma zdravlja Vračar kaže da je ovo jako loš savet. Znam zato što sam sličan i ja dobila od naše komšinice koja je pedijatar u penziji. Dakle dete ne treba sa 6 meseci da se samo podiže u sedeći položaj ako ne može (mislim da je 9 meseci neko okvirno vreme za decu bez motoričkih smetnji). Treba da se okreće sa leđa na stomak i obrnuto sa 6 meseci.tamaraft napisao:hm kasnite bone, i to dobro, od 6tog meseca vec treba sam da se podize u sedeci polozaj! i da sve okrete radi sam!
nije neko opravdanej to sho je krupna beba!
blaga dijetica, tj ne dajte mu da klopa shta dohvati, uobrochite ga a da ga stimulishete u sedeci polozaj vrlo je lako, kad lezi na ledjima vi se postavite tako da set ispred njega i stavite mu po prst u svaku shakicu i vucite ga ka sebi, povlachite ga u sedeci polozaj, neka se buni i a vi pevajte, smejte se, zezajte ga, i tako se igrajte!
Povlačenje za prste je isto tako loše, nama je doktorka rekla da se to sprovodi isključivo u doktorskoj ordinaciji i da ona time proverava da li glavica prati trup pri podizanju a da mi to nikako ne radimo sami kod kuće. Savet je: dete treba da što više leži na tvrdom (pod) a ne na mekanom (krevet, ljuljalica....). Pravilno posedanje je: iz položaja za puzanje (na sve četiri) dete se prebaci na bok pa na guzu, ili iz ležećeg položaja bočno se digne na jednu rukicu snagom svojih trbušnih mišića (što je prilično retko). Nikako ga ne posedati pre nego što može sam.
Nema lenje dece već samo one koja motorički nešto mogu ili ne mogu. Takođe dijeta za bebu mi je prilično upitna i sumanuta. Dete treba da se hrani zdravo (bez šećera, aditiva, brze hrane) ali dijeta

Sve što pišem je savet našeg pedijatra iz Doma zdravlja, ako hoćete ime poslaću vam privatnu poruku.
http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeGreskeDo6.htm
http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeLicniProstor.htm
http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeRan ... avanje.htm
http://www.poliklinika.org/normalni_razvoj.htm
Na vise tema o motornom razvoju sam ostavila ove linkove.Ko ih je video sorry,a ako neko nije evo!
U trecem clanku obratite paznju na negativne posledice koriscenja dubaka.
Ovo je jedan od najvecih problema danasnjice .Toliki da su kanada i Norveska zabranile proizvodnj,prodaju i upotrebu dubaka!Pozz svim mladim mamama
http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeLicniProstor.htm
http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeRan ... avanje.htm
http://www.poliklinika.org/normalni_razvoj.htm
Na vise tema o motornom razvoju sam ostavila ove linkove.Ko ih je video sorry,a ako neko nije evo!
U trecem clanku obratite paznju na negativne posledice koriscenja dubaka.
Ovo je jedan od najvecih problema danasnjice .Toliki da su kanada i Norveska zabranile proizvodnj,prodaju i upotrebu dubaka!Pozz svim mladim mamama

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Dubak je koban za male mishice kod beba!
Ali je isto tako super stvar za uposlene roditelje, zato ga toliko i forsiraju!
U dubku se kod dece najcheshce vishe razvijajo mishici koji stopalo drze u polozaju kao kod balerina, i deca se odguravaju prsticima a ne celom povrshinom stopala, shto dovodi do skracenje mishica zadnje loze a o forsiranja drugih mishica i onda kada izvadite dete iz dubka ono ce se ponashati nogicama kao da je josh uvek dubku!
Lepo pishe i na ovim linkovima koje je postavila koleginica terapeut ajako ej bitno!
Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike.
Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže sa prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom napred-nazad.
Postepeno će smanjivati površinu oslonca i gegajući hod se polako gubi, dete počinje da spušta ruke dole i sve više hoda kao odrasli. Kada napravi 8 samostalnih koraka može se reći da je prohodalo.
Sve ovo traje i po nekoliko meseci ali roditelji moraju biti strpljivi, naročito babe i dede koji često vode dete držeći ga za ruke podignute visoko u vazduhu.
Ovo ne samo da remeti normalan hod već može da dovede do preteranog istegnuće zglobova ramena i laktova (a vrlo često i do bolova u leđima onoga ko vodi dete).
Ali je isto tako super stvar za uposlene roditelje, zato ga toliko i forsiraju!
U dubku se kod dece najcheshce vishe razvijajo mishici koji stopalo drze u polozaju kao kod balerina, i deca se odguravaju prsticima a ne celom povrshinom stopala, shto dovodi do skracenje mishica zadnje loze a o forsiranja drugih mishica i onda kada izvadite dete iz dubka ono ce se ponashati nogicama kao da je josh uvek dubku!
Lepo pishe i na ovim linkovima koje je postavila koleginica terapeut ajako ej bitno!
Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike.
Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže sa prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom napred-nazad.
Postepeno će smanjivati površinu oslonca i gegajući hod se polako gubi, dete počinje da spušta ruke dole i sve više hoda kao odrasli. Kada napravi 8 samostalnih koraka može se reći da je prohodalo.
Sve ovo traje i po nekoliko meseci ali roditelji moraju biti strpljivi, naročito babe i dede koji često vode dete držeći ga za ruke podignute visoko u vazduhu.
Ovo ne samo da remeti normalan hod već može da dovede do preteranog istegnuće zglobova ramena i laktova (a vrlo često i do bolova u leđima onoga ko vodi dete).
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Agarikus
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:30 pm
Moja beba ima godinu i mesec dana i od 9. meseca je na nogama ali u hodalici.Sad je potpuno u stanju da hoda u fizickom smislu ali ne i u psihickom posto se plasi,samo pretrcava kratke relacije.Puzila nije a zanimljivo je da je tek pre dan dva ukapirala da tako "sigurnije"moze do cilja pa sad pocinje da puzi
Do kada najkasnije dete treba da prohoda samostalno?

Zavisi-neke prohodaju sa 12,13 neke sa 17 pa ni tada.
Sve je individualno.
Ja i dalje tarzim odgovore oko puzanja jer ne znam sta je pravo puzanje!Znam i ja za to pravo kad dete prohoda ali meni niko nikada nije skrenuo paznju da mi je dete mozda hiper ili hipo-tonicno ili ne daj Boze nesto gore,tako da se ja i dalje nadam propuzavanju iako je potpuno lenj.On stize do zeljene mu tacke ovako i ne zeli drugacije.Ja imam valjak i pokusavam kroz igru da ga motivisem ali on koristi taj isti da bi se podigao na nozice.Cim stane on se opusta.
Sve je individualno.
Ja i dalje tarzim odgovore oko puzanja jer ne znam sta je pravo puzanje!Znam i ja za to pravo kad dete prohoda ali meni niko nikada nije skrenuo paznju da mi je dete mozda hiper ili hipo-tonicno ili ne daj Boze nesto gore,tako da se ja i dalje nadam propuzavanju iako je potpuno lenj.On stize do zeljene mu tacke ovako i ne zeli drugacije.Ja imam valjak i pokusavam kroz igru da ga motivisem ali on koristi taj isti da bi se podigao na nozice.Cim stane on se opusta.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 3:36 pm
Svako dete je jedna individua, nalose kod roditelja je kad ga sporedjuju sa druga djeca.
Kad bude spremno puzat puzat ce, kad bude spremno hodat, hodat ce nista nebrini ono samo zna kad za sve bude spremno.
moja cerka ima godinu i cetri meseca prohodala je direkt bez puzanja sa 9,5 meseca na noge je stajala sa 7 meseca nisam je nikako mogla sprecit u tome.
Dubak nije dobar u njemu su nozice u nepravilan polozaj.
Imala sam ga i koristila jako malo jer sam sama u kuci gotovo cjeli dan koristio mi je da operem sudje ili usisam stan nista vise od toga.
Ni mala ga nije preterano voljela uvjek je vise htjela vodanje za rucice prvo za obe pa malo po malo za jednu dok nepocne sama skros.
Kod sedenja naravno da na pocetku gube ramnotezu to je trajalo dugo kod nas.
No sikiriki sve ce doc na svoje
Kad bude spremno puzat puzat ce, kad bude spremno hodat, hodat ce nista nebrini ono samo zna kad za sve bude spremno.
moja cerka ima godinu i cetri meseca prohodala je direkt bez puzanja sa 9,5 meseca na noge je stajala sa 7 meseca nisam je nikako mogla sprecit u tome.
Dubak nije dobar u njemu su nozice u nepravilan polozaj.
Imala sam ga i koristila jako malo jer sam sama u kuci gotovo cjeli dan koristio mi je da operem sudje ili usisam stan nista vise od toga.
Ni mala ga nije preterano voljela uvjek je vise htjela vodanje za rucice prvo za obe pa malo po malo za jednu dok nepocne sama skros.
Kod sedenja naravno da na pocetku gube ramnotezu to je trajalo dugo kod nas.
No sikiriki sve ce doc na svoje

nina-nana napisao:Zavisi-neke prohodaju sa 12,13 neke sa 17 pa ni tada.
Sve je individualno.
Pravilno puzanje je obrazac kretanja kroz cetvoronozni polozaj uz dobro koordinisan reprocitet.Reprocitet najjednostavnije receno je leva ruka-desna noga i obrnuto.Na taj nacin se motorno zrela beba krece dok puzi.
U ovom polozaju karlica kao kljucna tacka kontrole(svega sto je vazno u zivotu ravnoteze,zastitnih reakcija,spretnosti) dobija svoje mesto tamo gde je najvaznije u MOZGU.Covek se krece iz glave,misici,kosti i zglobovi su samo izvrsioci naredbe.
Zato Vam garantujem da u identicno opasnoj situaciji dvoje dece istog uzrasta ,pri padu imaju razlicite posledice.Ono koje je puzalo u najgorem slucaju lomi ruku,ono koje nije puzalo povredjuje ono sto nas sve najvise plasi GLAVU.
Da li Vam je neko pokazao kako se stimulise puzanje?Ako nije mozda ne bi bilo lose da potrazite pomoc oko toga.Pozz...

Vasoj bebi (kao sto rekoh u gornjem postu)karlica nije zauzela dobru poziciju u mozgu tj.nema dobru semu i nestabilna je.Zbog dubka koji joj je samo pasivno drzao karlicu i nije dozvoljavao da beba sazri u tom pogledu period prohodavanja(samostalnog)ce se mozda produziti.Agarikus napisao:Moja beba ima godinu i mesec dana i od 9. meseca je na nogama ali u hodalici.Sad je potpuno u stanju da hoda u fizickom smislu ali ne i u psihickom posto se plasi,samo pretrcava kratke relacije.Puzila nije a zanimljivo je da je tek pre dan dva ukapirala da tako "sigurnije"moze do cilja pa sad pocinje da puziDo kada najkasnije dete treba da prohoda samostalno?
Najsladje je kad deca u tom uzrast klate karlicom napred-nazad,a odrasli se smeju jer beba igra.Ovim kljacenjem receptori obavestavaju mozak gde se karlica nalazi u prostoru sto omogucava mozgu da fiksira polozaje karlice u prostoru i da motorno sazri.
Nemojte se brinuti kada ce beba prohodati?Mnogo je bitniji kvalitet i sema tog hoda.U ovom slucaju mislim da ce vasa bebica ceo posao odraditi sama,samo je nemojte sputavati,tj vodati za ruke i nametati joj vase obrasce hoda.Pozdrav...
Ne znam kako stimulistai bebu.Ja sve kao nesto pokusavam sama kroz igru ali mi bas ne ide,iskreno.Ovde se nemam kome obratiti jer verovali ili ne zemlja u kojoj zivim ima pedijatre koji su tu samo kad zatrebaju tj.kad se dete razboli.Pritom ne rade na kontroli ni proveru fontanele niti refleksa,ama nista.Skoro sam isla da pitam za pisu svog sincica jer mi se ne dopada kako to izgleda,znate li odgovor?!Muslimani se obrezuju tako da posto sam u zzemlji muslimana ja ostajem uskracena za pomoc.Rekao mi je otvoreno doktor "radi kako to u tvojoj zemlji rade"(a inace ovde zivi preko 80% stranaca).Izvinjavam se sto sam skrenula sa teme ali potpuno sam ogorcena!
Moje dete podize karlicu i vrcka njom ali kada zeli da se pomakne,on se samo odgurne i stomacic se nadje ponovo na zemlji.Znaci nije u cetvoronoznom polozaju kao sto puzanje je,to jest ne krece se ruka-noga naizmenicno!Sto rece moja drugarica-dete mi puzi kao gusenica.Sve pokusavam da objasnim to slikovito ali jasno da mi ne ide ni to od ruke.Koje su to vezbice za stimulisanje?
Moje dete podize karlicu i vrcka njom ali kada zeli da se pomakne,on se samo odgurne i stomacic se nadje ponovo na zemlji.Znaci nije u cetvoronoznom polozaju kao sto puzanje je,to jest ne krece se ruka-noga naizmenicno!Sto rece moja drugarica-dete mi puzi kao gusenica.Sve pokusavam da objasnim to slikovito ali jasno da mi ne ide ni to od ruke.Koje su to vezbice za stimulisanje?
Prvo bebu postavite u cetvoronozni polozaj i uhvatite je za karlicu obema rukama sa strane i lagano je klatite napred nazad(djiha-djiha fazon).
Ovako se ucvrscuje u cetvoronoznom.Posle par dana ovakvog igranja(vise puta u toku dana,nemojte da Vam beba place,mora biti raspolozena tj lovite svaki trenutak njene dobre volje da ovo uradite)izbacite joj jednu ruku malo put napred i opet se isto igrajte,a zatim npr levu ruku i desnu nogu pa obrnuto.Ako nadjem negde potpunije objasnjenje poslacu Vam,a za sad probajte ovako.Pozz
Ovako se ucvrscuje u cetvoronoznom.Posle par dana ovakvog igranja(vise puta u toku dana,nemojte da Vam beba place,mora biti raspolozena tj lovite svaki trenutak njene dobre volje da ovo uradite)izbacite joj jednu ruku malo put napred i opet se isto igrajte,a zatim npr levu ruku i desnu nogu pa obrnuto.Ako nadjem negde potpunije objasnjenje poslacu Vam,a za sad probajte ovako.Pozz

Hvala punoooo!terapeut napisao:Prvo bebu postavite u cetvoronozni polozaj i uhvatite je za karlicu obema rukama sa strane i lagano je klatite napred nazad(djiha-djiha fazon).