PITANJA U VEZI BEBINE ISHRANE

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

PITANJA U VEZI BEBINE ISHRANE

Post od dolce-vita »

Postavila sam ovu temu zato sto sve mame imaju milion pitanja u vezi ishrane beba i dece uopste.Znam da postoji bebi kuvar, ali ja sam ovo postavila ako neko ima dilemu da li dati bebi ovo ili ono...Ovom prilikom ja pitam sve iskusne mame, da li smem bebi od 9,5 meseci da dam koprive kuvane?DOnela mi je baka. ali sam u dilemi, znam da je kopriva puna gvozdja, i rado cu mu kuvati ako moze.

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ne.
gvozdje iz spanaca, koprive itd.. -svuda gde je zelena boja nalazi se gvozdje -se nalazi vezano u kompleksnim jedinjenjima koja zahtevaju veliku celijsku energiju za oslobadjanje gvozdja i potom vezivanje u drugu vrstu kompleksnih jedinjenja koja se koriste kod zivotinja i ljudi. kada se uzima zivotinjska hrana (meso) gvodze je gotovo odmah na raspolaganju.
ako je obrok sadrzao i salatu, i meso - u toj kompeticiji organizam ce prvo iskoristiti zivotinjsko meso za gvozdje pa ako nisu popunjeni depoi i biljno.
dakle, zabluda je da su biljni izvori gvozdja nezamenljivi i veoma korisni - oni su neophodni recimo vegeterijancima, kojima je to jedini nacin da popune depoe.
inace, u metabolizmu gvozdja, u gastrointestinalnom traktu se prvo resorbuje "unutrasnje" gvozdje, zatim se iz hrane uzima prvo zivotinjskog porekla, pa tek onda biljnog.
kopriva kao namirnica nije pozeljna zato sto sadrzi mravlju kiselinu (ona "zari")
dimedej
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 10:05 am

Post od dimedej »

Kad ste pocele bebama da dajete Cokolino. Mi imamo 8 meseci, pa bi da probamo.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

U svim knjigama o lekovitom bilju pronasla sam da je kopriva odlicna za lecenje anemije,propremljena kao spanacili u obliku caja.Cak se i u apotekama nalaze u prodaji kapi od koprive za poboljsanje krvne slike.
Ako se prokuva ona ne "zari".
Spanac,blitva,zelje,kopriva,ako se beru na cistim i nezagadjenim mestima,su veoma korisne namirnice.
Sve ove namirnice imaju pregrst flavonoida koji imaju antioksidativno i potencijalno antikancerogeno dejstvo.Takodje,oni su iyvanredan iyvor beta-karotena i vitamina c,važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu i posledica koje slobodni radikali ostavljaju.
Spanać je takođe jako dobar izvor folata, vitamina iz B grupe koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, komponente za koju se veruje da, ukoliko je prisutna u visokoj koncentraciji, može povećati verovatnoću za srčani udar. Kardioprotektivnoj ulozi spanaća pridonosi i magnezijum, mineral koji igra ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska. 1 šolja kuvanog spanaća osigurava 65.6% dnevnih potreba za folnom kiselinom i oko 40% dnevnih potreba za magnezijumom.

Vitamin K,koga u ovim namirnicama ima u izobilju, je neophodan za pravilan proces mineralizace kosti, pa samim tim i za čvrste i zdrave kosti.

Takodje,uz sargarepu,ove su namirnice zastitnici vida.

Seme od koprive,kada se uzima sa medom,dobar je i proveren narodni lek za lecenje anemije.

Evo nesto u prilog koprivi

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/340/
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

dimedej napisao:Kad ste pocele bebama da dajete Cokolino. Mi imamo 8 meseci, pa bi da probamo.
Na svakom pakovanju Lino kasica pise od kog meseca je preporucljivo da se daju!
Ja sam mojoj deci u tom uzrastu vec davala Cokolino.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
maja82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm

Post od maja82 »

Ja imam bebu koja je prije petnaestak dana napunio pola godine, a sa dohranom smo poceli prije 10 dana, mene zanima da li ja mogu vec da mu dajem mesao i kako? Da li mogu zajedno sa mesom da mu kuvam krompir i sargarepu, ili rizu, i to mu sve izpasirano dam? I kako da mu dajem zumance, po koliko u toku dana ili u toku nedelje? Puno bi mi pomogli odgovori, unaprijed hvala!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

Majo,

Ja sam mojoj bebi davala meso od 6.meseca, i to bas propasirano u kombinaciji sa povrcem.Zumance, u zavisnosti da li je genetski predisponiran, kao sto je moj bebac treba poceti od 6. meseca i ako jeste, onda prvo se pocinje sa 1/8, zatim, 1/4... do godinu dana bi trebala beba da pojede celo zumance.

Tako ja radim, sve u saradnji sa pedijatrom naravno.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Majo,
Ja sam mojoj bebici od petog meseca davala kuvano pilece meso sa krompirom sargarepom izmiksanom zajedno sa domacom supom u kojoj je sve kuvano. To je sa odusevljenjem prihvatila. Sto se tice zumanceta davala sam joj izgnjeceno sa Milupinom kasicom Riza kukuruz i to je obozavala. Nisam se pridrzavala 1/4 za pocetak nego sam odmah izgnjecila celo zumance i pojela je kasicu ne celu koliko je htela. Moja drugarica je detetu od petog meseca davala celo jaje kajganu i nije mu bilo nista. Svako vidi sta detetu prija i koliko mu odgovara da jede kolicinski.
maja82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm

Post od maja82 »

Hvala puno na odgovorima!
Imam jos jedno pitanje, koliko moja beba treba da ima obroka, sa obzirom da jos sisa, i kako je najbolje da ih rasporedim?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

Moja beba pije adapt.formulu, od 6. meseca, buduci da joj je uvedena cvrsta hrana imala je dva obroka mlecna dnevno, nekada tri.Za dojenu bebu ne znam.Nama je pedijatar rekla da joj je dva mlecna obroka dnevno dovoljno,ujutro i uvece, pije oko 300 ml.Nekada i vise, i u tom uzrastu ne treba da se budi nocu, tj. treba polako ukidati nocni podoj, mada moja beba pije oko 2ujutro mleko, posle toga tek ujutro, mada, sve zavisi kada zaspi, ako zaspi oko 8 ili 9 uvece onda mleko pije oko 12 i tako u kontinuitetu spava do ujutro.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Kad sam pocela sa cvrstom hranom imala je prvo vocku sa zitaricama ili samu, sa cetiri meseca i samo to jer su je dugo mucili grcevi, pa joj je sve smetalo tako da nisam zurila. Kasnije dva obroka sa pet meseci, a sad je vec velika ima tri obroka dorucak neka vocka ili kasica vocna, i poslepodnevni obrok to je uglavnom nesto sto se kuva za rucak jer ona jako voli domacu hranu malo tezu cak primetila sam. Nisam htela to da joj dajem medjutim moj muz joj je nedavno dok je rucao, a ona trazila dao joj fasir i to je jela kao da je izgladnjujem. Sve vidis po tvojoj bebici kakva je i koliko trazi da jede. Mleko se uvek daje posle obroka ako dete zeli, ali moje je jako kratko sisalo ja joj dajem dohranu pre spavanja, nocu kad se probudi ujutro ako zeli i nekada u toku dana kad je slabije jela, a treba da spava da bi bila sita. Ali napominjem ti videces po tvojoj bebici jer svako dete je razlicito.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Majo, do sada si dobila raznolike savete koji se uglavnom kose sa stavom Svetske zdravstvene organizacije. Da crnjak bude veći, sva savetovališta redovno i regularno dobijaju dopise sa jasnim i preciznim instrukcijama u vezi sa razvojem deteta i nije mi jasno koliko zaista treba da budeš nepismen i bahat-mislim na lekare, pa da se istih ne pridržavaš.
Dakle, prelistaj temu Bebi kuvar koju je otvorila Sluđena mama i tamo ćeš naići na niz korisnih saveta sa naglaskom kako početi dohranu u šestom mesecu po preporuci UNICEF-a. Taj prospekt sam dobila u našem savetovalištu pre šest godina i ništa se iz njega, u međuvremenu, nije promenilo.
Ukratko, počinješ sa žutim povrćem u šestom mesecu i žutim voćem.
Jaje, odnosno žumance uvodiš u sedmom, osmom mesecu zavisi od atopijske konstitucije deteta. Daješ mu postepeno, svake sedmice po jednu četvrtinu više.
Mlado meso uvodiš u sedmom mesecu, a do tada dete jede bistru supu u kojoj je kuvano meso.
I ne žuri sa dohranom, posebno ako ti beba sisa...
Sa šest meseci beba treba da ručka-jabuke, kruške, kajsije, šljive, breskvu, šargarepu, bundevu, krompir, bistru supu od nemasnog mesa i jogurt. I to mu je sasvim dovoljno.
Sve najbolje
Ksenija
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

maja82 napisao:Hvala puno na odgovorima!
Imam jos jedno pitanje, koliko moja beba treba da ima obroka, sa obzirom da jos sisa, i kako je najbolje da ih rasporedim?
Osnova je i dalje dojenje-4-5 puta dnevno plus dva nemlečna obroka-voćni i ručak, za početak. Pri kraju šestog uvodiš i večeru-jogurt i žitarice, voćku i žitarice ili bareno povrće.
Bee2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 9:57 am

Re: PITANJA U VEZI BEBINE ISHRANE

Post od Bee2 »

dolce-vita napisao:Postavila sam ovu temu zato sto sve mame imaju milion pitanja u vezi ishrane beba i dece uopste.Znam da postoji bebi kuvar, ali ja sam ovo postavila ako neko ima dilemu da li dati bebi ovo ili ono...Ovom prilikom ja pitam sve iskusne mame, da li smem bebi od 9,5 meseci da dam koprive kuvane?DOnela mi je baka. ali sam u dilemi, znam da je kopriva puna gvozdja, i rado cu mu kuvati ako moze.

Hvala unapred.
Ako smeju i tatice da se jave evo da damo malo drugacijeg misljenja. Mora malo biti razlicitosti! Da se cuje, da se zna! Pa ko kako odluci, sve nam je slobodno, ali nije sve na korist...

Dobro, moram da priznam da ce mi supruga suflirati malo. Slusaj nase iskustvo pa proveri, razmisli i o tome...

Pitala si za koprive. Odlicno! Poljubi babu u ruku! Svaka joj cast. Vidi se da zena ima dusu! Mi svoj deci dajemo koprive cim na prolece malo olistaju. Od koprive mozete praviti cajeve, corbe, sokove a najbolje sveze salate. Toliko u prirodi ima puno jestivih kopriva i jako su ukusne i zdrave.

Posto vidim da se javio i "dr mr kr brrr" sa svojim NE!, voleo bih da si ga pitala, onako zdravorazumski, da ti navede odakle mu ti cudni podaci o gvozdju? Pitaj ga neka ti navede citate ili neke linkove, literaturu odakle je taj zakljucak izneo. Nemoj nikome verovati samo zbog titule.

Ovoga puta, ja sam ti poslao samo LICNO iskustvo koje se zasniva na obicnoj logici i prirodnim zakonima, a sledeci put ako se budes interesovala poslacu ti i neke zanimljive linkove da vidis sta misle strucni ljudi o toj temi.

Apsolutno nije istina to sto se ovde pise o gvozdju. TO je na neki nacin UVREDA za gvozdje.

Upravo je suprotno. Gvozdje je najbolje jesti dok je zeleno!!! Pitaj ljude sa sela. Pitaj i neke vegeterijance ako hoces.

To vazi i za bebe. Sok od spanaca ili koprive ili blitve... daje se ne samo malokrvnima, vec svima koji zele zdrav i jak odbrambeni sistem. Vec od najranijeg uzrasta treba poceti sa tom praksom. Moze i pre da se daje, ali vec od 6. i 7. meseca treba obavezno poceti!

ISKORISTITE PROLECE! Koprive su sada najbolje, samo dalje od cesti. Toliko ima vrsta kopriva koje propadaju jer ih niko ne poznaje. Steta. Velika steta. Lakse je otici u apoteku, ali tamo nema nista zeleno i zveze! Nista!

Ali, ajde da cujemo i drugacija misljenja. Ovo sto se ovde kleveta gvozdje ja slabo mogu da trpim. Kakve bre sad zivotinje imaju veze sa gvozdjem? Pa sta jedu te zivotinje? Dajte svoje reference akjo smete, pa da se malo pokacimo.

Citaoci moraju da znaju da na ovom svetu ne postojite samo vi. Postoje i drugaciji strucnjaci koje vi pokusavate da ucutkate, a sve zbog love. Pa ne sme se zdravlje podredjivati parama. Zdravlje je besplatno. Ja izdjem u polje i vratim se zdrav, besplatno! To je pravo zdravlje, lek iz prirode.

Drzte se koprivice i dete ce vam biti zdravo kao dren.
Nece bolest u koprive!!!

Pozdrav svima...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

neka ti navede citate ili neke linkove, literaturu
harperov pregled biohemije, gajton - fiziologija coveka. u ovim knjigama objasnjeni su prirodni zakoni koji deluju u coveku.
metabolicki putevi koji omogucavaju preuzimanje gvozdja iz bilja su zapravo rezerva kojom ogranizam raspolaze, druga linija (enzima, i ostalih ucesnika), neekonomicniji su od onih za preuzimanje gvozdja zivotinjskog porekla.
Odgovori