PITANJA U VEZI BEBINE ISHRANE

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

* 8-12 meseca – podoj ujutru i uveče, 200-250ml mleka po podoju.

Uvodi se žumance, prvo 1/8 žumanceta nedeljno (veličina zrna graška), sledeće nedelje 1/6, pa postepeno povećavati do celog žumanceta nedeljno. Kada uvedemo celo žumance davati ga 2-3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso. Inače, jaje treba da bude tvrdo kuvano, najmanje 7min da vri. U početku se daje uz mleko ili u kašici a kasnije može i posebno.

Sa 8-9 meseci takođe uvodimo hleb, jogurt, kiselo mleko, pavlaku, mladi sir, može se uvesti neka vrsta doručka i ne mora (kačamak, popara, griz i dr.).

Na kraju pripreme jela dodaje se na vrh kašičice butera ili pola kašičice maslinovog ulja.

Sa 10 meseci uvesti od povrća grašak, boraniju i kupus, ali ukoliko dete to ne prihvata ne siliti ga, već mu ponuditi neki drugi dan uz mali dodatak soli (prstohvat).

Posle navršenih godinu dana možemo polako uvoditi sledeće namirnice: med – prvo bagremov, jagode, maline, kupine, citrusno voće – kivi, limun, ananas, pomorandža, mandarina, koštunjavo voće – orah, badem, lešnik, kikiriki, belance, industrijske supe, svinjetinu, morske plodove, suhomesnate proizvode, ribu i drugu hranu sa konzervansima. Ove namirnice su visoko energetske i treba ih postepeno uvoditi u ishranu deteta.

U ovom periodu količina mleka i mlečnih proizvoda dnevno treba da iznosi oko 500ml dete ima 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dve užine (sok, voće, sutlijaš, puding, koh, kolači,itd.). Na mogu da se nađu gotove slane i voćne kašice kao i razne vrste sokova koji u potpunosti mogu da zadovolje kompletne potrebe deteta. Ovi proizvodi se mogu slobodno koristiti uz strogo pridržavanje uputstava od strane proizvođača.

Zbog mogućnosti pojava alergija i infekcija do navršenih godinu dana ne treba davati detetu: svež paradajz, jagode, maline, kupine, mandarine, kivi, kvasac, orah, badem, kikiriki, lešnik, eurokrem, čokolade, belance jaja, suhomesnate proizvode, školjke, konzerviranu ribu i drugu hranu sa konzervansima.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Re: re ishrana

Post od sludjena mama »

dolce-vita napisao:Da li moze neko da mi kaze, da li bebi od deset meseci mogu da dam kuvani kukuruz i boraniji, skuvam i propasiram?
Dolce,sa deset meseci moze!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re ishrana bebe

Post od dolce-vita »

Hvala.
spy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:58 pm

Post od spy »

Moje dete ima nepunih sedam meseci.Pocela sam sa nemlecnom hranom ulaskom u sesti.Juvitana kasice najcesce kupujem i na svakoj pise od 6. meseca a to su kasice koje sadrze:grasak,boraniju,pecurke,krompir,sargarepu,karfiol,tikve i ostalo povrce;meso:piletina,curetina,junetina,jagnjetina...i on sve jede.Uveli smo i zumanac,kao i vocni jogurt,jogurt,pavlaku...Kupujem mu i instant kasice tipa Milupa,Hip,Frutolino,tako da se ne opterecjem previse.Znam sta ne sme zbog alergije a sve mimo toga mu dajem!
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

E,vidis,sad sve sto pise da moze ustvari ne moze!Neko rece "Basta" ko u spanskoj seriji i nema vise... :lol: Salu na stranu...
I meni je to mnogo glupavo...al ajde ko ce ga znati ...ja licno duboko verujem u moc ljudskog organizma da se adaptira i prihvati odredjene namirnice.Isto tako duboko verujem da se bebama ta mogucnost polako oduzima postepenim pomeranjem granice uvodjenja cvrste hrane.Kako inace objasniti sve veci broj dece sa alergijama?
No to je moje misljenje,ne kazem da sam sigurno u pravu ali i ja sam kao i ti pocela sa uvodjenjem cvrste hrane ulaskom u sesti mesec i to preporukom decijeg gastroenterologa koja se iskljucivo bavi problemima ishrane kod dece.
Jedino sam mu zumance uvela sa devet meseci jer se meni ponekad javi crvenilo po rukama i to iskljucivo kada radim nesto sa svezim zumancima.
Ostalo,meso i povrce isto kao i ti...osim sto sam mu sama pravila kasice.
POzz
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

Ja sma juce dala bebi juvitana kasicu jabuka i kupina, pise od 6 meseci i posle toga detetu se pojavio crveni osip oko usana.Izgubio se posle mozda pola sata.To je verovatno bila reakcija na kupinu :o :o :o :o
spy
Aktivan član
Aktivan član

Post od spy »

Pa verovatno,ali otkud im to da ubace kupinu kad znamo da to bobicasto voce ide tek posle prve godine.Kome je vise verovati?Ja sam kupovala razne casopise i googlala i kako sam nailazila na razlicite kriterijume uvodjenja nemlecne ishrane,odlucim da detetu dajem sve,osim onoga sto znam da ne sme zbog alergije.Vec sam navodila sta mu sve dajem,da se ne ponavljam,tako da sa nepunih sedam meseci uvesmo skoro sve!!! :roll:
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Ne znam otkud, dpisalo da moze za dete od 6 meseci, i ja umesto da razmislim da ipoka kupina ne sme do god. dana dam mu, reko, da malo promeni, posto od 6. mes.jede jabuku, tikvu, krusku, bananu.
spy
Aktivan član
Aktivan član

Post od spy »

Ma znam,na svakoj Juvitana kasici pise od 6.I ja ih uzimam redovno!
Korisnikov avatar
janeku
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 25, 2008 11:36 am

Post od janeku »

Ja bi da se nadogradim na sve ovo gore napisano.
Imamo prelepu cerku od 7 meseci (sad smo 22-og aprila usli u 7 mesec).
Posto i doktori teraju po svome mi smo za ova 2 meseca (6 i 7) uveli HIPP , FRUTEK i NESTLE proizvode.
Najcesce dajemo Jabuku, Jabuka-sargarepa i samo sargarepa, kao kasicu i kao sokic. Sa dojenjem idemo obavezno u toku celog dana. Probali smo da damo bananu, i jede je kao luda. Dali smo joj 2 puta cvekla i to je prihvatila ali sa malo otpora(drugi put kao sokic, t.j. kasica pomesana sa sokicem od sargarepe i sve u dudu).
Mislim da do 8-og mseca ovo je dovoljno da nahrani bebu.
Probali smo i sa kasicom od brokule sa rizom ali stvorilo joj je neki vid zatvora .

Pitanje je dali je ispravno dati bebi cveklu u obliku kasice (skuvanu naravno)
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

Osim traume koju sam ja dozivela kada je ,posle davanja cvekle,moj sin kakio sve crveno,nikakvih problema nije imao !Prvi put sam mu cveklu dala kada je imao sedam meseci(skuvanu pa propasiranu)!
brizna-mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm

pogledajte ovo!!!!

Post od brizna-mama »

http://www.*/index.php?show=new ... ewsID=2584

Koliko u ovome ima istine, ne znam, smao znam da je strasno!!!Mada, kako se sve u ovoj drzavi radi ofrlje, vralo je lako moguce.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

janeku napisao: Imamo prelepu cerku od 7 meseci
Nije sto je nasa... :)
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

Molim vas da mi odgovorite,koliko dnevno soka od cedjenog grejpa sme da pije dete od dve godine?
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

Mislim da sme.mozete takve stvari da pitate i na sajtu kibid rs. Kucajte www.kibid.rs, i tu imate pitajte strucnjaka, pitate sve sto vas zanima u vezi ishrane i uvek lepo odgovore.

Pozzzzzzzzz
Odgovori