PITANJA U VEZI BEBINE ISHRANE

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Aman, Bee2, slobodno odšetajte u svoje polje.
Bila bi šteta da i ova tema bude zaključana zbog vas.
Zar ne vidite da smarate, kako se lepo izrazio momak nad podforumu ginekologije, nakon što ste ga udavili svojim savetima i zatrpali linkovima.
Bee2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 9:57 am

Post od Bee2 »

Ksenija72 napisao:Aman, Bee2, slobodno odљetajte u svoje polje.
Bila bi љteta da i ova tema bude zakljuиana zbog vas.
Zar ne vidite da smarate, kako se lepo izrazio momak nad podforumu ginekologije, nakon љto ste ga udavili svojim savetima i zatrpali linkovima.
Bas ste nepristojni. Kucno vaspitanje kaze da se tako ne obraca nepoznatima. Ali, javnost ce o vama prosuditi. Sve to ostaje negde zabelezeno i vraca se duplom merom.

Pa i vi nekoga smarate. Pa sta onda? Zar vas treba terati sa ove teme? Otkud vam takva smelost da nekoga progonite? Ako neko voli da zakljucava, neka radi po savesti. Pa nismo mi krivi sto smo zivi.
Kad bi vas pitali, vi biste verovatno dali na odstrel one koji vas "smaraju". Srecom takvo ponasanje je kaznjivo.

Pozivam sve "smarace" da slobodno pisu koliko im volja. Ne moraju svi ucesnici biti toliko pametni kao Ksenija!
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Drago mi je što tako razmišljate.
Preostaje vam još samo da savet meni o kućnom vaspitanju, primenite na sebe.
Dalji tekst neću komentarisati jer više liči na reakciju uvređenog trogodišnjeg deteta koje je dobilo packu....pa, sad ne zna šta će-da l' da grize ili besni ili optužuje...
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re bebina ishrana

Post od dolce-vita »

Ksenija 72,

Ne znam zasto mislite d se moji stavovi o ishrani bebe kose sa who?

Mnogi pedijatri i nutricionisti se slazu da od 6. meseca treba poceti sa mesom, zbog prevencije malokrvnosti.Svi znamo da beba od 6. meseca gubi rezerve gvozdja iz majcinog stomaka.Drugo, moja beba pije adapt. fomulu, i tako nam je bar dr rekla da su mu dva nemlecna obroka dnevno dovoljna, mozda ona gresi, pa bih volela da znam ako ona nije u pravu, zasto ne?uvescu mu jos jedan obrok.Inace, mleko jede i kroz cokolino, medolino i tome sl.Zumance, koje je takodje bogato gvozdjem, uvela sma od 6. meseca opet mi je tako rekla dr, samo smo morali prvo 1/8 zbog genet. predisponiranosti.

Hvala unapred.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Nisi me dobro shvatila.
Odreagovala sam na raznolike savete pedijatara koji su često kontradiktorni i kao da nisu svi završili isti fakultet...
Koliko sam shvatila, tvoj pedijatar te je savetovao da riziko bebi sa genetskom predispozicijom ka alergijama uvedeš jaje sa šest meseci?
Izvini, ali to je van svake pameti i sada mi je jasno zbog čega se ekipa iz alergološke ambulante u Tiršovoj hvatala za glavu kad im dođu roditelji sa svojim pričama kako im je njihov pedijatar rekao ovo ili ono....
Možda grešim, ali ona te je savetovala i da daš citrusno voće, konkretno mandarinu bebi pre navršene godine.
Kažeš da mnogi pedijatri i nutricionisti savetuju meso u šestom mesecu...ne znam, nisam čula da iko, počevši od centra Halo beba, pa do Tiršove, pa i ovde kod nas smatra da je to ispravno kada se zna da bebeći sistem za varenje u tom uzrastu nema potrebne enzime za razgradnju proteina iz mesa.
Pazi, nisam lekar ali sam štreberski sa prvim detetom iščitavala sve što se tiče deteta i dosta sam se oslanjala na časopis " Moje dete" u izdanju Burde-više ne izlazi, na žalost.
Elem, redakciju su činili eminentni stručnjaci iz beogradskih dečijih klinika i ako iznađem vremena pronaći ću i proslediću ti tekstove kojima sam se ja rukovodila....ako želiš.
U međuvremenu idi na rodin sajt i ukucaj-tablicu dohrane-sjajna je stranica.
Sve najbolje
Ksenija
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Ksenija,ima jedna stvar koja me odavno muci,i nikako da nadjem odgovor na to...
Naime,cinjenica je da se sve vise poklanja paznja odgoju i ishrani dece,sto je dobro.Slozices se da ranije,mislim na vreme naseg odrastanja,nije bilo toliko polemika i prepucavanja o pomenutom.
Granice za unos nekih namirnica se stalno pomeraju,sve zato jer strahujemo od nekakvih alergija,vise o tome vodimo racuna.
E,sad,ono sto me muci:Radim u vrticu,imam u grupi i po tridesetoro dece starijeg jaslenog uzrasta.Polovina od tog broja je na nesto alergicna,a u razgovoru sa njihovim roditeljima,dosla sam do zakljucka da su veoma vodili racuna o "pravilima" o uvodjenju odredjenih vrsta namirnica.
A nekada su alergije bile retkost,tek poneki slucaj...
Pa,u cemu je stvar?Zasto se to desava?
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Definicija alergije je napisana, odobrena oz SZO ali prilichno neodredjena :)

Alergija je prekomerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu stvar ili više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su prisutni u maloj koncentraciji.

Alergija je uzrokovana reakcijom vlastitog imunološkog (obrambenog) sastava, koji inače štiti telo od raznih oboljenja tako što stvara antitela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim, u slučaju kad osoba ima alergiju, imunološki sastav reaguje preterano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih stvari koje se nalaze u prirodi. Kod osoba koje nisu alergične, obrambeni sastav je zapamtio alergene kao bezazlene stvari pa ništa i ne poduzima pri susretu s njima. Kod alergičnih osoba obrambeni sastav reagira burno kao da je posredi infekcija te tako nastaju simptomi alergije.

Eh, sad, sta ce uzrokovati alergijsku reakciju...po mom mishljenju pre svega losh genetski materijal, uzimanje lekova u trudnoci, stres, losh imuni sistem nasledjen od roditelja i neadekvatno formiran u prvim godinama zivota, unos namirnica koje nisu potrebne organizmu...

Nema za alergije josh uvek 100% konkretnog objashnjenja, nastaju i u dechijem dobi, i kasnije tokom zivota, kako se promeni sastav neke namirnice ili jednostavno nashe celije se na svakih 7 godina promene...

To ostaje josh uvek nerazlashnjena dijagnoza, a toliko rasprostranjena da je to vec alarmantno.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Ispričaću ti jednu anegdoticu :wink:
Elem, kada se Marku, mom sinu, ispoljila alergija na jaje, krenula sam da se raspitujem u bližoj i široj familiji odakle to njemu. I pitam ja lepo moju mamu da li smo brat i ja imali alergije na nešto kada smo bili mali i dobih kategorično-neee, ma kakvi. Razmislim ti ja malo, vratim sećanje u rikverc pa krenem ponovo-ali mama, brat je vazda slinavio s proleća i oboje smo imali neke štroke po rukama i licu...A, pa, imali ste "fircig", ali i ja sam ga imala kada sam bila mala...
E, sada, ne znam da li znaš da je fircig odomaćeni izraz u Vojvodini za atopiju tj. atopijski dermatitis.
Drugim rečima i ranije su deca bila alergična samo što se o tome nije toliko govorilo, nije privlačilo pažnju, čekao se pubertet da se povuče.
Sa razvojem medicine, konkretno alergologije koja je išla pod ruku sa osvešćivanjem o zagađenosti namirnica, vode, zemlje, saznalo se da su alergeni ti i ti, da prave te i te probleme i hajde ljudi da obratimo pažnju...
Što se tiče roditelja koji se kunu da su veoma, veoma pažljivo uvodili deci namirnicu po namirnicu...čisto sumnjam.
Prvo u psihologiji srpske mame je da sve negira kad nanjuši da se negde zeznula u proceni...Pa, možda je jaje dala sa sedam meseci, a možda se nonšalantno pohvalila da nije išla postepeno nego je detetu dala celo, pa koliko pojede, pojelo je...A, možda su i zaista pazili s razlogom ali je dete jednostavno takve konstitucije i postavlja se pitanje da li bi nosilo pumpicu da nisu pazili.
Pazi, Banat je rasadnik dece sa alergijskim bronhitisom i ne možeš ga iseliti iz ravnice, skloniti od vetra i prašine, polena ambrozije ili kukuruzne svile. Ali možeš da se potrudiš da mu ne daješ Smoki čim krene da sedi ili čokoladnu bananicu jer je tako slatko musavo ili da mu pričuvaš gušteraču time što ga nećeš rokati sa mesom jer tako dražesno pruža ručice ka stolu...
I veruj mi, alergije nisu nekada bile retkost nego su ih ljudi zdravo za gotovo prihvatali dok nismo dobili generaciju 30-40godišnjaka koja cehira 2000e za Kirbi usisivač jer se sami guše a boga mi i njihova deca.
E, tek kada su nas zeznuli obratli su pažnju na naše klince.
Možda grešim, al' to je moje mišljenje.
Pozdrav
Ksenija
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Podaci Svetske zdravstvene organizacije kazu da su alergijske reakcije udvostrucene.Ne,ne...sigurna sam da sada ima vise takvih slucajeva...i uopsteno,sigurna sam da su deca mnoooogo osetljivija nego ranije.
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

bebina ishrana

Post od dolce-vita »

Drugaciji su i uslovi zivota.Ranije je sve bilo zdarvije, barem nije bilo bombardovanja, stresova, svi smo mi iz manje-vise ratom ugrozenih podrucja,zagadjen vazduh.To vam je kao ono sto kazu moja baba se porodila, brala kukuruz, porodila se, savila bebu i vratila se da radi.Tako ej bilo pre 60 godina.A, danas retko koja zena ima mleka...Jos nesto, nekoliko mojih
drugarica je u drugom stanju i sve piju ginipral, a ranije se ginipral u retkim slucajevima.

Samo se pitam sta ce biti za 50 godina.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

SAD CE DA SE JAVI BEE, I DA KAZE, A STA CE IM GINIPRAL, NEKA JEDU ZELJE I SVE CE BITI U REDU :P :P :P :P :P

Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Ne prizivaj ga,molim te... :lol:
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re bebina ishrana

Post od dolce-vita »

Molim vas da li neko moze da mi kaze da li bebi od 9,5 meseci mogu da dam supicu u kojoj je kuvan pasulj i propasirani pasulj?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Neeee!
Rano je.
Povrće tipa grašak, pasulj, kupus se uvodi u jedanaestom mesecu...tačnije, kada beba napuni punih jedanaest meseci.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re ishrana

Post od dolce-vita »

Da li moze neko da mi kaze, da li bebi od deset meseci mogu da dam kuvani kukuruz i boraniji, skuvam i propasiram?
Odgovori