dr uro napisao:Postovane majke,
Napisacu par reci o tako malom-velikom problemu zvanom PISA!
Normalno je da se preko 95% muske dece radja sa "slepljenim" prepucijumom (kozicom) sa glavicem. Do kraja prve godine zivota kod 50% decaka se moze prevuci kozica preko glavica. Nakon trece godine kod svih bi trebalo da se prevlaci kozica bez poteskoca.
Ukoliko kozica ne moze da se prevuce vase dete ima jednu od sledece dve stvari:
1- fimozu
2- athezije (priraslice)
FIMOZA predstavlja stanje gde je prsten kozice toliko suzen da se ne moze prevuci preko glavica. Moze se pokusati sa terapijom kortikosteroidnim kremama (Didermal, Elocom) u trajanju od 4 nedelje. Ukoliko tretman ne uspe apsolutno je indikovana operacija!
ATHEZIJE su priraslice izmedju kozice i glavica. Ovde je sirina kozice dovoljna za prolazak glavica, ali priraslice ne dozvoljavaju lako prevlacenje. Ova pojava je prakticno normalna u prvim godinama zivota, ali, kao sto napisah, najdalje do trece godine treba se osloboditi athezija zbog higijene! I ovde mogu da pomognu navedene kortikosteroidne kreme. Ukoliko tretman ne uspe indikovana je tzv. manuelna athezioliza uz primenu lokalnog anestetika (EMLA)
U svakom slucaju savet je da se detetu, prakticno od rodjenja,
svaki put tokom kupanja prevlaci kozica nekoliko puta napred i nazad.
Postoje dve greske odnosno krajnosti koje se najcesce prave:
1- potpuno ignorisanje higijene penisa
2- agresivan tretman koji moze da dovede do prskotina i kasnijih grubih oziljaka ili do tzv. parafimoze - stanja kod kog je kozica prevucena nazad i ne moze se vratiti. U tom slucaju treba se odmah javiti lekaru!
Apelujem i na oceve da se ukljuce u resavanje ove problematike s obzirom da su malo familijarniji sa doticnim organom!
Otvoren sam za pitanja i konsultacije s obzirom da se radi o vrlo delikatnoj i kontraverznoj temi
Pozdrav!
Male ispravke...
Par mojih komšija je zabranilo ženi da išta čačkaju oko bebinih genitalija a higijenu organa obavljaju tako što operu ono "što je dostupno"
Muške genitalije su kao što znamo van tela dok ženske nisu a zbog biološke prirode polova ali to nije razlog da upravljamo tudjim telom makar to bilo rodjeno dete.
50% dečaka uspe da prevuče kožicu tek sa 4 godine i to samostalno jer neko sa godinu dana života sigurno neće vući kožicu sam sebi ma koliko to bio prijatan osećaj.
Najviše dečaka uspe da prevuče kožicu tek u predpubertetskom periodu, otprilike sa 10 godina kada saznaju od vršnjaka ili vide kako izgleda odrastao muškarac.
Ako lekari na zapadu tokom sistematskih pregleda dečaka donesu ovakve zaključke onda zaista ne vidim zašto kod nas neko ne objasni majkama da je kožica i njena slepljenost zapravo prirodna zaštita od urina? Takodje kao što se da zaključiti iz priloženog niko od lekara nije savetovao uništavanje dečjih genitalija ako dečak sa 5,6,7 godina nije prevukao kožicu.
To je isključivo njegovo telo i on će se sam obratiti ocu ako ne uspe ono što su uspeli drugari.
Lično mi je kožica odlepljena sa 14 godina i udna glava je bila čista - dakle na slepljenom delu nije moglo ništa da se nakupi.
Naravno to je uradio urolog.
Takodje. i ja sam imao stručne roditelje i zabrinutu familiju (bar njih 10 je pokušavalo) koji su birali savete koji su im više prijali nego što su bili korisni pa sam zaradio parafimozu ni kriv ni dužan.
Majke moraju da znaju da uklanjanjem kožice bitno narušavaju stanje dečakovog organa (suv, nezaštićen, malo osetljiv) te da bitno narušavaju mušku biološku potrebu za masturbacijom i maštanjem o ženi.
Čak su i u Americi zabranili ovu rabotu a verske fanatike upućuju samo kod svojih nalogodavaca. Teoriju koju su imali sredinom prošlog veka zamenili su nalazima dobijenim pred kraj veka.
A mi se još nismo opametili.
Najviše mi se dopao komentar engleskog urologa za identično pitanje majke: Gospodjo, da imate devojčicu, da li bi dozvolili da joj lekar otvara organ na vaše oči. Potražite na Yahoo answers i obratite pažnju da li iza saveta stoje verski razlozi.
Većinu fimoza i parafimoza možete rešiti pažljivom upotrebom didermal masti koja širi kožicu onako kako nama treba (najraniji uzrast 2 godine starosti pa nadalje)