sludjena mama napisao:macence,divno predavanje ste odrzali a da li mislite da ste time pomogli ili odmogli svim ovim sludjenim mamama!?
sto se dece tice postupam po svom instinktu a ne po tamo nekim 'pravilima' koja se menjaju iz godine u godinu!!! svaka majka ce vam to reci!
Moram da primetim da ste izneli 2 kontradiktorne izjave. Prvo ste izneli savet da majka, (ne daj Boze) treba da slusate doktore, a sad sam procitao da vi postupate "po instinktu".
Nemojte misliti da imam nesto protiv dobrog doktora (0,1%) ili protiv majcinskog instinkta (zbog otupelosti i otudjenosti oseca ga samo mali procenat zena).
Ako se pravila menjaju iz godine u godinu, ili bolje reci, iz meseca u mesec, onda nesto nije u redu sa ljudima! Zar ne? Neko nesto muti. Kome verovati? Zasto? Sta sve moze da uveri ili razuveri coveka, majku? Kako se ponasati prema onima koji pokusavaju da nas uvere? Da li i mi sami pokusavamo nekoga da uverimo u nesto? Kako u sustini tece taj proces "uveravanja" sta je dobro i sta nije dobro? Vredi o svemu tome razmisliti kad je rec o razgovorima sa drugim ljudima.
Na svakoj temi se vrti ista prica, svako tvrdi svoje i pokusava da "informise" ili uveri druge. A postoji li jedna Istina, jedno Pravilo, jedan Princip, jedan Zakon? Ja verujem da postoji Istina, i pravila, zakoni, principi koji vaze za sva ziva bica. A postoje i zakoni, principi, pravila, koja vaze samo za jednu vrstu bica. Isto kao sto postoje i specificna pravila koja vaze samo za jedinke, i za licnosti.
Tvrdim da danasnji lekari ne poznaju ni 1% opstih prirodnih pravila, a kamoli neka posebna licna pravila. To vazi ne samo za lekare, vec za sve novinare, strucnjake... Znaci, 99% naseg ponasanja u zivotu zasnovano je na nasoj veri, "uverenjima", ne na zakonitostima i dokazima. To moze biti i dobra vest i losa vest. Dobro je jer tako "strucnjaci" nemaju prevlast nad instinktom, a lose je jer instinkti nisu pouzdani i bolje bi bilo kada bi se potvrdili kroz istinu i dokaze. To je jedno veliko bojno polje na kome se neprestano vode borbe i ratovi izmedju "strucnjaka". Svi imaju svoje tvrdnje i svoja uverenja, a poneki i neke dokaze, i svi se trude svakoga da ubede. Uglavnom se sve vrti oko novca. To je idealno mesto da se zaradi.
Naravno, istina ce na kraju pobediti u toj borbi ljudskih tvrdnji i uverenja, a uzivace samo onaj ko prezivi. Zato mislim da bi nam svima bilo korisno kada bismo ovo imali na umu. Bilo bi manje zestine u raspravama i suceljavanjima misljenja i s vremenom sagovornici bi postajali istinoljubiviji.
Treba izneti svoje "misljenje", ili misljenje nekoga kome verujemo, ali nebrojeno puta smo videli da to ne mora biti istina, jer iz meseca u mesec se "pravila" i misljenja menjaju. SVI tvrde da imaju "naucne dokaze" i da je "nauka potvrdila" ovo ili ono, ili da je nesto "opste poznata stvar"... itd... razne floskule se koriste da bismo nekoga uverili u nesto. Nauka se najvise zlopupotrebljava u tom smislu. Ali istina je imuna na sve te napade, nedodiriva, ona je jedna i pravedna. Ko god dovoljno zeli moze da je poseduje! I naucnici, u ovom slucaju lekari i ostali "strucnjaci", mogu da je poseduju. Istina se prepoznaje po plodovima. Ljudi to zaboravljaju. Vreme je najbolji pokazatelj sta je istina. Zato je istorija vrlo bitna za coveka. Vredi o tome razmisliti. Casopisi dodju i prodju. SOS telefoni dodju i prodju. Lekari dodju i prodju. Ljudi dodju i prodju. A ostaju nove generacije koje sve to sagledavaju i pokusavaju da "otkriju" sta je zapravo istina. Zato vredi sabirati i sistematizovati znanja za svoje potomke. Zato treba cuvati porodicu i ne rasipati je. Ne moze za to niko drugi da se brine nego bas porodica. Medicina i nauka vode se prolaznim interesima, i ne mozemo im poveriti tako vazan zadatak. To je posao za porodicu. Niko drugi to ne moze i nece iskreno raditi umesto nas. Zato cenim kada vidim da ljudi razmisljaju malo dublje i sabiraju znanja, proveravaju, vrednuju... Po tim plodovima ce nasi potomci rasudjivati sta je bilo dobro a sta lose.
Eto i povodom brokolija Srbi imaju toliko razlicitih misljenja, a kamoli o nekim visim vrednostima. Nije lose imati na gomili puno razlicitih misljenja, ali vreme bi bilo da pocnemo da razabiramo zito od kukolja, da pocnemo da ocenjujemo i ispitujemo i odbacimo sve ono sto nije bilo dobro. A ne da se stalno vrtimo u krug i gubimo se u OKEANIMA razlicitih misljenja "strucnjaka" sirom sveta. Zasto ne ucinimo nesto konkretno za sebe i svoje dobro?
Lako je meni da se nasmejem kad procitam sta sve radite sa brokolijem, ali nemam nista od toga. Moramo se nekako usaglasiti, odbaciti sve nelogicnosti i usaglasiti se. To moze da traje godinama, ali treba poceti. Svet nekako srlja u tu entropiju, razbija se na atome, sve dok svako ne bude imao neko svoje misljenje. Svaki strucnjak ce da tvrdi za sebe, i naravno, sve ce biti "naucno dokazano".
Bicika vam je rekla, CINI MI SE, najlogicniju stvar, ali niko se nije ni osvrnuo na to sto je napisala. To mi je bilo cudno i to me je ponukalo da napisem ovu poduzu poruku. Ima li logike kuvati povrce? Koja je tu logika? Moze li neko da objasni zasto bismo deci kuvali povrce? Ono sto se moze pojesti sveze ubrano, to dete treba da jede.
A sad evo i licnog iskustva. Imam dete koje od 3. meseca jede samo sveze povrce i voce, med, kozije mleko i mladi sir, jaja... Bukvalno je sve bilo sveze i sirovo, znaci ZIVO! Zivi brokoli, zivi spanac, zive jabuke, zivi celer, zive banane, zive breskve, zive kivije, zivi kupus, zive bundeve, zivi krompir, zive sargarepe, zivi persun, zive sljive, zivo mleko, ziva jaja, zive klice, ziva ulja (pre svega maslinovo i bundevino, susamovo, kimovo), zivi kokos, zivi ananas, zive narandze... Dete jede onoliko koliko hoce i kad hoce. Naravno, to je zdravo dete i "zna", oseca, sta mu treba i kad.
Znaci dete jede sve ono sto bi za prosecnu majku sa ovog foruma bio UZAS! Katastrofa! Nemoguce! Dete jede sve SUPROTNO od onoga sto se ovde prica... Nikave fabrike, roboti, serpe, lonci, zaprske, margarini, seceri, mesa, . To dete je danas visoko, pametno, zgodno, razborito, zdravo bez ijednog odlaska kod lekara.
Ovo sam naveo samo da bih pokazao da je u ovom svetu gde se bore razna "strucna" misljenja, SVE MOGUCE! Nista ne treba olako otpisati i sve treba proveravati. Istina ce se vec sama pojaviti kad bude pravo vreme.
Zato, molim vas, nemojte ubijati brokoli. Napravite salatu. Isti je ukus kao i kupus. Naravno, ako je organski gajen, ako nije napravljen od plastike i pesticida. ZAHTEVAJTE zdravo gajenu hranu. Mi cak i u saksijama gajimo hranu. Pa nije uopste tesko.