brokoli
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Sargarepa+krompir
Pirinac+sargarepa
Pirinac+brokoli
Od 6.meseca sam dodavala i po malo crnog luka da se kuva sa svime
Malo spanaca+krompir
ne mogu da se setim
ako mi jos nesto padne na pamet,dodacu
(ma moze u svo povrce,a bogami ja sam dodavala i kad sam mesala pirinac i jabuku ili sargarepu i jabuku).To sa margarinom i pirincem mi je predlozila dr,deciji gastroenterolog jer je mom malom sluzokoza creva bila ostecena.I poceli smo sa time od 4. meseca
Pirinac+sargarepa
Pirinac+brokoli
Od 6.meseca sam dodavala i po malo crnog luka da se kuva sa svime
Malo spanaca+krompir
ne mogu da se setim
ako mi jos nesto padne na pamet,dodacu
(ma moze u svo povrce,a bogami ja sam dodavala i kad sam mesala pirinac i jabuku ili sargarepu i jabuku).To sa margarinom i pirincem mi je predlozila dr,deciji gastroenterolog jer je mom malom sluzokoza creva bila ostecena.I poceli smo sa time od 4. meseca
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
re brokoli
Samo da vas pitam, koji margarin dajete bebi?Ja to nikada nisam probala, je li to kravica, ili koji vec? i koliko?
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 2:03 pm
Ja bih izbegla margarin...izbegavam ga i u nasoj ishrani...Ipak sam za maslinovo ulje ili maslacluka_0407 napisao:Ne prosipa se prva voda.U kljucalu vodu u koju se doda malo soli mozes prvo staviti malo krompira pa kad je on napola kuvan dodati brokoli i kuvati jos desetak minuta(naravno,proceni sama,neki se kuvaju duze,neki krace,zavisi koliko su stari).Kada se to skuva ocedim od vode i ostavim malo sa strane.U sve to stavi kockicu margarina za mesenje(koji uvek mozes dodati u kuvano povrce jer poboljsava ukus) i sve to propasiraj sa dodatkom vode u kojoj se kuvalo do zeljene gustine.Probaj tako,mozda upali.Ja sam solila po malo,mada kazu da nije potrebno ali kad sam probala bez soli bilo je uzasno.
-
- Aktivan član
Kao sto sam vec rekla,margarin mi je preporucila doktorka,deciji gastroenterolog,koja se i bavi poremecajem ishrane kod dece,i veoma je cenjena.Da nije maslinovo ulje malo jako za bebu od pet meseci?
A margarin koji sam koristila je onaj sivi,obican za mesenje,mislim da je Vital,bitno da je je biljni.I stavi se kockica,mozda 2x2x2 cm
A margarin koji sam koristila je onaj sivi,obican za mesenje,mislim da je Vital,bitno da je je biljni.I stavi se kockica,mozda 2x2x2 cm
Za bebicu ce biti mnogo bolji izvor masnoca puter, kisela pavlaka, slatka pavlaka, krem sir sl. nego margarin. Svi oni su vecinom zasicene masne kiseline u emulziji sa vodom. Nas Puter i mlecni proizvodi sadrze i holesterol, koji za bebicu nije problem u ishrani. Margarini nemaju holesterol ali su i dalje oko 50% zasicene masnoce plus veoma nezdrave trans masne kiseline. Margarin se industrijski dobija tako sto se biljna ulja, bogata nezasicenim masnim kiselinama, zagrevaju pod pritiskom u prisustvu vodonika (hidrogen) i tako se pretvaraju u potpuno hidrogenizovane masne kiseline (slicne zasicenim) ili delimicno hidrogenizovane masne kiseline. Ove druge stvaraju takozvane trans-masne kiseline koje u organizmu, u krvotoku, postaju veoma opasni slobodni radikali i prave veliku stetu na unutrasnjim zidovima krvnih sudova. I puter ima trans-masnoca, ali mnogo manje nego vecina margarina na trzistu. Ima i margarina za koje tvrde da sadrze 0g trans-masti (verovatno ih prave od palminog ulja i mesaju sa puterom), ali to znaci da imaju manje od 500mg trans-masnoca po porciji, koja je za margarine obicno jedna ili dve kasicice, sto je opet slicno puteru.
Jos bolji izvori masti za bebca, a i za sve nas, su prirodna ulja bogata nezasicenim masnim kiselinama kao maslinovo (najbolje hladno cedjeno - extra virgin), ulje iz uljane repice (canola), sojino, suncokretovo, kukuruzno i slicna. Ulja iz tropskih biljaka - kao palmino ulje i kokosovo ulje su veoma bogata zasicenim masnim kiselinama, pa su po tome slicnija mastima, puteru i margarinu. Veoma vazne su omega-3 masne kiseline, koje nas organizam ne sintetise, a najvise ih ima u masnim ribama, ali i nekim biljnim uljima kao sto je laneno (flax). Omega-6 nezasicene masne kiseline uzimamo sasvim dovoljno ako koristimo biljna ulja u ishrani, dok vecina nas ne uzima dovoljno omega-3 masti (potrebno je jesti masniju ribu bar tri puta nedeljno ili uzimati suplemene ribljeg ulja ili lanenog ulja da bi odnos omega6 : omega 3 dostigao 1:1.
Jos bolji izvori masti za bebca, a i za sve nas, su prirodna ulja bogata nezasicenim masnim kiselinama kao maslinovo (najbolje hladno cedjeno - extra virgin), ulje iz uljane repice (canola), sojino, suncokretovo, kukuruzno i slicna. Ulja iz tropskih biljaka - kao palmino ulje i kokosovo ulje su veoma bogata zasicenim masnim kiselinama, pa su po tome slicnija mastima, puteru i margarinu. Veoma vazne su omega-3 masne kiseline, koje nas organizam ne sintetise, a najvise ih ima u masnim ribama, ali i nekim biljnim uljima kao sto je laneno (flax). Omega-6 nezasicene masne kiseline uzimamo sasvim dovoljno ako koristimo biljna ulja u ishrani, dok vecina nas ne uzima dovoljno omega-3 masti (potrebno je jesti masniju ribu bar tri puta nedeljno ili uzimati suplemene ribljeg ulja ili lanenog ulja da bi odnos omega6 : omega 3 dostigao 1:1.
-
- Aktivan član
Pa ko ce znati!Ako lekari preporucuju nesto sto nije dobro za dete kako da znamo mi obicni ljudi sta je dobro.Proveren recept:Osloniti se na sopstveni instinkt.
"potrebno je jesti masniju ribu bar tri puta nedeljno ili uzimati suplemene ribljeg ulja ili lanenog ulja da bi odnos omega6 : omega 3 dostigao 1:1"
-samo da podsetim ucesnike u razgovoru da se radi o bebi od pet meseci,pominjanje unosa ribe moze nekoga da zbuni.Riba je veoma zdrava,sve je to ok ali ne daje se detetu od pet meseci.
"potrebno je jesti masniju ribu bar tri puta nedeljno ili uzimati suplemene ribljeg ulja ili lanenog ulja da bi odnos omega6 : omega 3 dostigao 1:1"
-samo da podsetim ucesnike u razgovoru da se radi o bebi od pet meseci,pominjanje unosa ribe moze nekoga da zbuni.Riba je veoma zdrava,sve je to ok ali ne daje se detetu od pet meseci.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
dimedej napisao:Ja bas nista ne stavljam u povrce i u meso. Ni so, ni margarin, ni ulje, ni maslac i posle ovih informacija sam u dilemi sta da stavim.
mali savet:pre nego sto date detetu da jede,probajte hranu!ako je vama odvratna na ukus ,kako mislite da je beba prihvati!prosta stvar!

kockica margarina,malcice soli ce samo popraviti ukus! i naravno da nece stetiti bebi!
maslinovo ulje bebi od pet meseci

riba?

Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
- dolce-vita
- Stalni član
re brokoli
Ja takodje ne stavljam bebi margarin, videla sma ovde da stavljaju,iz kibida su mu odgovorili da mogu da mu dajem jogurt, probiotski po mogustvu, dajem mu vitalino, dajem mu i kravicu jogurt ponekad, sa malo pavlake.Sto se soli tice, ja sam pocela da mu solim sa 7 meseci, ali pomalo, jer so opterecuje bubrege.Mislim da bebe imaju izmenjeno culo ukusa, pa probajte bebelac 

- dolce-vita
- Stalni član
re brokoli
Macence,
kada bi po vasem misljenju trebalo bebi dati ribu?Ja sam cula sasvim kontradiktorne stavove.Naime, nikad nista nisam uvela u ishranu bebi pre nego sto sam se konsultovala sa strucnjacima iz kibida i iz halo bebe.Medjutim, iz kibida kazu sa 8 meseci, iz halo bebe sa 11 meseci, jedna dr kaze 12 meseci, druga kaze, moze 9 meseci
U casopisu halo beba pise 9 meseci, interesuje me sto postoje toliko razlicita misljenja, iskreno zao mi je da cekam 12 meseci jer svi znamo kloliko je riba zdrava i bitna namirnica.Moj bebac ima 8 meseci.
kada bi po vasem misljenju trebalo bebi dati ribu?Ja sam cula sasvim kontradiktorne stavove.Naime, nikad nista nisam uvela u ishranu bebi pre nego sto sam se konsultovala sa strucnjacima iz kibida i iz halo bebe.Medjutim, iz kibida kazu sa 8 meseci, iz halo bebe sa 11 meseci, jedna dr kaze 12 meseci, druga kaze, moze 9 meseci

-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 2:03 pm
hvala na veoma iscrpnom objasnjenju... Uros ima 11 meseci ali jos uvek uvodimo polako i retko ribu i meso..ali ubacujemo ulja,semenke,klice...macence napisao:Za bebicu ce biti mnogo bolji izvor masnoca puter, kisela pavlaka, slatka pavlaka, krem sir sl. nego margarin. Svi oni su vecinom zasicene masne kiseline u emulziji sa vodom. Nas Puter i mlecni proizvodi sadrze i holesterol, koji za bebicu nije problem u ishrani. Margarini nemaju holesterol ali su i dalje oko 50% zasicene masnoce plus veoma nezdrave trans masne kiseline. Margarin se industrijski dobija tako sto se biljna ulja, bogata nezasicenim masnim kiselinama, zagrevaju pod pritiskom u prisustvu vodonika (hidrogen) i tako se pretvaraju u potpuno hidrogenizovane masne kiseline (slicne zasicenim) ili delimicno hidrogenizovane masne kiseline. Ove druge stvaraju takozvane trans-masne kiseline koje u organizmu, u krvotoku, postaju veoma opasni slobodni radikali i prave veliku stetu na unutrasnjim zidovima krvnih sudova. I puter ima trans-masnoca, ali mnogo manje nego vecina margarina na trzistu. Ima i margarina za koje tvrde da sadrze 0g trans-masti (verovatno ih prave od palminog ulja i mesaju sa puterom), ali to znaci da imaju manje od 500mg trans-masnoca po porciji, koja je za margarine obicno jedna ili dve kasicice, sto je opet slicno puteru.
- dolce-vita
- Stalni član
RE BROKOLI
Bicika,
Pa, sto niste uveli meso sa 6 meseci, moze mlada teletina,piletina i curetina.
Pa, sto niste uveli meso sa 6 meseci, moze mlada teletina,piletina i curetina.