Evo ovako je kod mene bilo:Što se tiče boravka u bolnici: vidim da smo nas troje donekle imali različita iskustva a ispade da sam bila na najstrožije odeljenje: 3ći dan se skidaju drenovi, 3ći-4ti dan kateter ujutru; veče pre operacije dobije se antibiotik u venu i bocka protiv zgrušavanja krvi u stomak (što više salca na stomaku manje boli jer je potkožna); antibiotik se prima ukupno 7 dana (2+5, dve vrste i to neki konjski) a bocka u stomak do izlaska iz bolnice, kući nisam ništa pila protiv zgrušavanja krvi (ovo zavisi i od telesne konstitucije i od godine proizvodnje).
operisan po podne, 4,5 sati i proveo elu noć u šoku. Neke su u sred noći prebacivali na odeljenje, mene nisu jer mi je rana curila. Inekcije protiv bolova (morfin?) u rame na moj zahtev za svaki slučaj iako me ništa nije bolelo. Transfuzije i o stale tečnosti normalno...
Sutradan oko 10 prebacivanje na odeljenje i naravno opet kese i sve što sledi. Sve vreme go (nag) i smrzao se iako nije bilo hladno. Tu je kateter, dren, boce...
Sledeći, dakle, drugi dan, vađenje katetera i drena i nakon sat dva dolazi terapeut da me digne iz kreveta. Na štakama sam ptrešao preko sobe do hodnika i nazad uz njegovo insistiranje a se celom težinom oslonim na operisanu nogu. Posle podne opet na štake, ali nekoliko koraka više u hodniku. Nogu nisam mogao sam da dignem u krevet, pa mi je uvek neko pomagao.
Treći dan isto, samo više šetnje, napredovao sam.
E, četvrti dan me potera da idem u klonju! Šta sad? Lopata, pelene koje mi je remi preporučila... Ne po savetu "starih boraca" krenem u WC pa šata Bog da. Iščeviljiš se nekako i završiš posao, ali brisanje... Braćo i sestre katastrofa. Ako brišeš dupe levom ili desnom, a isti kuk ti je operisan, katastrofa. Sva sreća da sam poslušao remi pa sam poneo dovoljno papira...
Posle toga svaki sat se osećaš bolje i bolje, ali baš tako.
Posle 5-6 dana pičiš kroz hodnik kao nov.
Posle 15 dana u bolnici, izašao sam sa jednom štakom, koju sam kući odmah odložio i par dana se pomagao štapom, koga sam brzo odbacio.
Inekcije sam primao u stomak redovno u bolnici i mislim jedno 15 dana kući, stim što sam ih posle 2 dana davao sam sebi jer mi je bilo glupo da žena dolazi kod mene na 2 sekunde bez veze. Nisu to klasične inekcije, to nešto kao insulin, sve spremljeno, samo iskosa ubodeš u salce pored pupka. Ništa ne boli i apsolutno o tome ne treba brinuti.
Možda sam nešto zaboravio, ali ovo je priča pacijenta koji je operisan 28 sep.11. i sad hoda kao da nikad nije imao problem sa kukom.
Jedino alokhol, duvan i s
Poz.