sladjana2702 napisao:
remi kazi mi jel si imala bolove u oba kuka ,i dal si se vise plasila drugi ili prvi put?
Oba su bolela ko šašava, + kičma + kolena toliko da mi je bio problem da operem SAMO dva tanjira: već kod ispiranja bih morala da se naslonim na sudoperu. Prvi put (

) jer ipak nisam znala šta me u praksi očekuje a plus toga posle operacije me je čekalo veliko razočarenje, drugi put je već bilo lakše. Ajde da te malo nasmejem (mada, tada meni uopšte nije bilo smešno), prvo iskustvo: Stigne mi poziv iz Banjice i momentalno mi blokira želudac, posle mi se zakoči levi kuk (a treba da operišem desni) i tako me je držalo sve do odlaska na operaciju. Mislim da su svi na Banjici primetili koliko sam sleđena od straha. Onda se malo opustim: u sobi bila jedna starija gospođa već operisana, pa gledala nju šta sve radi, ali... Uh, buđenje iz anestezije i osećaj da mi je 200tona u kuku, pa ne mogu da se pomerim, imala sam osećaj da više ništa ne znam da radim pa čak ni da savijem nogu u kolenu dok ležim - terapeutkinja misli da se ne trudim, a ja zapinjem a ništa se ne primećuje, doktor dođe i teši me kao treba vremena da se sve vrati na svoje mesto a ja bih da letim. Tako, u nekom gotovo nepokretnom stanju sam i izašla iz bolnice. A da ne pričam o bolovima: generalno, postoperativno kuk ne boli puno ali mene je razbijalo: kompletna leđa, levi kuk, desni operisani nije toliko boleo i to me je držalo gotovo do izlaska iz bolnice. Između dve operacije nisam mogla van kuće da hodam bez pomagala jer je levi kuk zakočivao iznenada pa zezala kolena (nikad se nije znalo kada će neko koleno da sevne i popusti). Plus toga tada sam bila u radnom odnosu na određeno vreme kod (polu)privatnika pa mi je bio cilj da se što pre vratim poslu ali trud se gotovo nije isplatio.
Druga operacija: Manji strah, znam šta me očekuje pre i posle. Ali, ovoga puta posle operacije u startu nešto bolja pokretljivost, bolova takoreći nisam imala, i da sam i dalje radila već nepunih 4 meseca posle operacije mogla sam da se gotovo normalno krećem a jedna štaka/štap su više služili kao sigurnost nego stvarna potreba. Evo, priznajem ja i sada u rancu, kada putujem negde, krijem teleskopski štap jer su mi i kolena načeta: za sada nije ništa strašno, ali dovoljno da dovede do iznenadne nestabilnosti. Pokretljivost mi nije fenomenalna (ni posle godinu dana, odnosno dve godine od operacije) ali je mnogo bolja nego pre i što je najvažnije ne boli, čak i kičma mnogo manje boli. Da bih ubrzala oporavak ipak treba dosta novca (banje, rh centri) ali šta je tu je: Sada sam totalno opuštena i baš me briga što tamo neki mogu da trče maraton, i ovo što sada mogu dovoljno je za normalan život.
Ali, sve to prođe. Inače, ja sam tremaroš. Pre 4 godine kada sam imala carski rez, eh to je tek bio strah ali imala sam pametnu doktorku: sredila da me u salu spakuju za 5 minuta, možda i manje, a zakazan carski ništa nije bilo ekspresno hitno. Morali da me drže na stolu da bi vezali kaiševe: em ja uplašena, em u sali hladno (tako mora).
sladjana2702 napisao:
mogu misliti kako ti je sa ogranicenjima,a ja se plasim da ce i mene to da ceka,daj boze za sad samo ovaj a drugi da ce izdrati jos desetak godina ,nadam se da ce prestati da boli levi kad desni sredim,za sad mi je grozno,pa mi nije dosta nego me vrat ovih dana ukocio,u firmi promaja ,sad su nasli da ruse zid neki i prave gluposti...
Sve to zavisi od toga kolika sada imaš ograničenja i koliko dugo traje. Obično, gotovo svi, posle operacije su više-manje kao Vlada (doduše, prvi put od njega čujem da neko se otarasi štaka takoreći odmah po operaciji i da ima pun oslonac) ali svi oni (bar one koje sam upoznala) imali su koksartozu koja im je samo par godina unazad zagorčavala život i uglavnom sa sasvim solidnom pokretljivošću dok sam ja bila prirodno zakočena preko 20 godina.
Ako si mislila na "propisana" ograničenja: snalazim se nekako i uglavnom mi ne smetaju. Smeta mi to što ne smem da čučnem i treba mi koji stepen preko onih 90 stepeni (da mogu opušteno bez bojazni da se ponovo "družim" sa monti bajkom), smeta mi i to što postoji ograničenje ne nošenja ničega preko 10kg jer je to jako nezgodno sa malim detetom u kući. Najmanje mi smeta to što ne smeju da se prekrštaju noge jer sam i zaboravila kako se to radi.
Nisam ni doktor ni vračara: Teoretski, posle operacije bi trebalo da imaš mnogo manje ili nimalo problema i sa kičmom i sa levim kukom ali to poboljšanje će ti doći kasnije (u roku od 6-12meseci) kada desni kuk povrati svoju funkcionalnost.
--------------
Savet: Nemoj da očekuješ previše i da ti Vlada i njemu slični (expres oporavak) budu reperi kojim tempom trebaš da se oporavljaš. Plus toga: ima tu dosta i ribolovačkih priča pogotovo u manjim sredinama: U našem narodu je jako sramota biti bolestan a već ako ne može da sakriješ operaciju i štake, onda na kraju izmisliš savršen oporavak jer na kraju krajeva jedno je što se vidi na ulici dok hodaš a sasvim drugo kada se nađeš u svom domu gde nešto treba dohvatiti sa poda, oribati i slično.
Ako si u mogućnosti, a za tim budeš imala potrebu: provedi u banji neprekidno 3-4 meseca, značiće ti: ipak je drugačije kada tvoje vežbanje nadgleda neko stručan.
Pozdrav i srećno.