Operacija kuka (ograničenja, proteze)

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:23 am

Re: Operacija kuka (ograničenja, proteze)

Post od svlada »

Well, Slađana,
čini mi se da sam napisao da sam gledao sopstvenu operaciju, a obzirom da sam mašinac, meni je to bilo zanimljivo. Čista bravarija. Brusilica, bušilica, čekić i ključevi za neke šrafove. Ništa ne boli ni tad ni nikad posle. Ja sam sticajem okolnosti (godišnji odmori lekara) u bolnici čekao 15 dana na opreaciju.
Ako si naša državljanka i imaš socijalno osiguranje ne plaćaš operaciju. Obaveza ti je da uplatiš 15.000 rsd kao neku akontaciju, ali ti više od pola po izlasku vrate. I to je sve. Ja sam hteo da ostanem u bolnici do Nove godine jer mi se to više isplati nego da sam kući. Čak sam se dogovorio sa sestrama da se organizuje uplata za doček :D Šta da se radi, lepe devojke... A ima i kafana u bolnici, možeš da poručiš telefonom, ako ne možeš da siđeš, solidnu klopu (i pivo :( )
Mira mi je svojim savetima mnogo pomogla i na tome sam joj veoma zahvalan, pa i tebi preporučujem da ponovo pregledaš postove od ranije. Nisam siguran da je dovoljno iskusna u "onoj temi" ali u principu je to tako.
Ovo što je Mimica napisala je istina, So, bićeš i ti OK. Ne razumem se previše u ženske karlice i kukove, ali verujem da ćeš biti 100% super.
Ako hoćeš, kad odeš na operaciju zovi me da te posetim i istreniram. Ići ćeš kao jelen!
Poz.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Eh, Miro zaboravih da pitam, odkud ti onih 4:1?
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Opet ja,
nemojte da me zezate sa vremenskom prognozom. Ni mene ni sebe. To vam je kao horoskop u novinama. Može da bude, al ne mora da znači. To je psihički fenomen i ne obraćajte pažnju na te stvari.
Poz.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

@Sladjana. Nazalost ne radim, ali to nema nikakve veze sa mojim zdravstvenim stanjem. Inace, posle druge operacije bila sam spremna za rad vec posle nepuna 4 meseca.

@Vlada. Od kud ti ideja da se zovem Mira?
svlada napisao:Eh, Miro zaboravih da pitam, odkud ti onih 4:1?
Statisticki, na svakih 4 devojcica rodjenih sa iscasenim kukom, dodje 1 decak sa istim problemom.
I, ako nekoga interesuje u preko od 99% slucajeva ne radi se o naslednom faktoru vec je u pitanju problem tipa "povrede", tj nema nikakve veze sa genetikom.
svlada napisao: Mira mi je svojim savetima mnogo pomogla i na tome sam joj veoma zahvalan, pa i tebi preporučujem da ponovo pregledaš postove od ranije. Nisam siguran da je dovoljno iskusna u "onoj temi" ali u principu je to tako.
Poz.
Ma nisam uopsta iskusna, samo ne znam otkud mi dete? Ja velim da je zaboravile rode, neki kazu da oce to od jake kosave, a neki opet spominju pcele i cvece... Ko ce ga znati? :wink:

Definitivno nisam udarala recke, ali znam razliku za pre i posle i da nije isto kod svih, isto kao sto se tice i opsteg oporavka posle operacije. Zato sam suzdrzana.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Well, Remi,
javilo mi se. Znaš šatro remi=mira. Ako sam i omašio nema veze, sviđa mi se. A hoće to od košave, to si dobro primetila. Nekad i pčele zeznu stvar :lol: Nadam se da nema povređenih u ovom udesu.
U pravu si, nije kod svih isto. Uverio sam se u to u banji, ali i ovde kod mene u Obrenovcu sad srećem razne ljude i definitivno je svako slučaj za sebe. Neko hoda normalno, neko kao da nema pola noge, klima ulicom. Čujem se telefonom sa "klasićima" iz bolnice, neki još uvek idu sa štakama! Ne mogu da verujem, ali je tako.
So, i sa ostalim "stvarima" je verovatno to veoma individualno.
Poz.
P.S. Jel dete malo ili veliko, muško, žensko (moram da planiram...) :P
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

svlada napisao:Well, Remi,
javilo mi se. Znaš šatro remi=mira. Ako sam i omašio nema veze, sviđa mi se. A hoće to od košave, to si dobro primetila. Nekad i pčele zeznu stvar :lol: Nadam se da nema povređenih u ovom udesu.
U pravu si, nije kod svih isto. Uverio sam se u to u banji, ali i ovde kod mene u Obrenovcu sad srećem razne ljude i definitivno je svako slučaj za sebe. Neko hoda normalno, neko kao da nema pola noge, klima ulicom. Čujem se telefonom sa "klasićima" iz bolnice, neki još uvek idu sa štakama! Ne mogu da verujem, ali je tako.
So, i sa ostalim "stvarima" je verovatno to veoma individualno.
Poz.
P.S. Jel dete malo ili veliko, muško, žensko (moram da planiram...) :P
Samo slomljeno srce i prazna rubrika u mkr.

Nije još stasala ni za školu, a kamoli za udaju.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Čije bre slomljeno srce?
Nemoj da mi prepričavaš turske serije. To ne priznajem. Šta bih ja tek trebao da kažem... Ja sam jedina samohrana majka u državi koja ne prima pomoć :D Vozi dalje.
Ako je dete malo, znači da si mlada ili da si okasnila :)
Poz.
P.S. Nije mi jasno što se svi na ovim forumima nešto kriju. Možda bi neki psiholog (Tadić) mogao da na to odgovori.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

svlada napisao:Čije bre slomljeno srce?
Nemoj da mi prepričavaš turske serije. To ne priznajem. Šta bih ja tek trebao da kažem... Ja sam jedina samohrana majka u državi koja ne prima pomoć :D Vozi dalje.
Ako je dete malo, znači da si mlada ili da si okasnila :)
Poz.
P.S. Nije mi jasno što se svi na ovim forumima nešto kriju. Možda bi neki psiholog (Tadić) mogao da na to odgovori.
Nije nikakva turska serija, već životna priča ali to je za neke druge teme.

Ej, nisam znala i da si ti samohrana majka?! :lol:

Po godinama smo tu negde, pod uslovom da ti brada ne dodaje X godina.

Da, da,... nije mi jasno zašto neki kriju licu iza brade.

Tadiće mi ne spominji, molim te {}!
Korisnikov avatar
sladjana2702
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 11:14 am

Post od sladjana2702 »

vi ste fenomenalni ,jednostavno mi se strasno dopadate i vlada i remi,ja sam toliko opustena ,i zaista vise me i nije strah ,kao sto rece vlada,procitam vase dipiske svremena na vreme da budem sigurna ,ali nekako sad bas mi svejedno i da me pozovu odmah..:) vlada je mnogo optimistican ,ja sam vise pesimista .a remi je totalno realna osoba .pa mi bas od vas oboje prija kad pisete o svemu sto ste prosli i kako se osecate ,eto cak i kako setate ..:) mnogo vas pozdravljam :)
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Jao, ili kako sad kažu vau!
Težak dan juče bi. Drage moje, proslava pred novu godinu, a i sutra imam jednu...
Ubio sam se kao nemac, niko u kući samnom ne govori (u ovom momentu to nije loše). KUK? dal je moj ili tuđi, nemam pojma. Radi. Dal radi? Ma išao sam u toalet, znači radi.
Mira ne piše ništa o tome kako se kuk podmazuje. Meni nisu ugradili mazalicu (onu kao na autu). Možda je vreme a ja ne znam.
Slađana raspitaj se u bolnici, pa javi :)
Šta znači X godina? Ja sam bre XXL godina! (iskustva do duše)
Poz.
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

Ovo sam hteo da pitam... Šta je ovo PP ispod postova?
Korisnikov avatar
sladjana2702
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 11:14 am

Post od sladjana2702 »

pp znaci privatna poruka,ja sam msilila da znas :) a ja nikako sliku da uspem da stavim :( nesto nam se remi ucutala ,pre je zaista bila aktivna i pisala sve zivo sto me zanimalo,ja joj cak i privatnu poruku napisala al nista :( nadam se da je tebi bolje , i svim koji su prosli sve to.ja necu sad pred novu godinu da razmisljam ,mada me sam kuk koleno i sve zivo podseca na to :( al dobro sta da se radi... ako se ne cujemo do nove zelim svima mnogo uspesniju sretniju zdraviju pogotovo zdraviju godinu bez bola ! pozz od mene :)
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

sladjana2702 napisao:pp znaci privatna poruka,ja sam msilila da znas :) a ja nikako sliku da uspem da stavim :( nesto nam se remi ucutala ,pre je zaista bila aktivna i pisala sve zivo sto me zanimalo,ja joj cak i privatnu poruku napisala al nista :( nadam se da je tebi bolje , i svim koji su prosli sve to.ja necu sad pred novu godinu da razmisljam ,mada me sam kuk koleno i sve zivo podseca na to :( al dobro sta da se radi... ako se ne cujemo do nove zelim svima mnogo uspesniju sretniju zdraviju pogotovo zdraviju godinu bez bola ! pozz od mene :)
Ma tu sam. Ajde pričajte sta vas sve konkretno interesuje (ne bih da se ponavljam) a i čekam, nadam se, da će dr Veljko Jovanović svratiti i do ove teme (ipak je on stručan i izmenjao je kukova i kukova, a i kolena - ne bi bilo loše da pronađeš njegove postove gde je lepo stručno a na srpskom jeziku objasnio sve u vezi proteza: kako, zašto; meni je puno pomoglo).

Poruku sam videla, ali nisam reagovala jer sam protumačila da je više kao komentar mog posta. Sorry.

Ja nisam "histerično" aktivna kao Vlada a i mnogo sporije napredujem ali ne žalim se: BITNO JE DA MI JE MNOGO BOLJE NEGO PRE. I ne žurim: polako, opušteno, puštam telo da se samo "pronađe": eto pre neki dan sedoh na nešto niži kauč i preživeh (ali sam zato skočila ko oparena mačka kada sam ukapirala šta sam uradila).

Ponavljam, ponavljam teorija i uputstva su više kao smernica a lično iskustvo je ono što se računa i ono što je bitno i ono što je individualno.
Ja sam razumela da se uputstava treba maksimalno pridržavati i izbegavati granične pokrete (ne mora da bude baš 90 stepeni, već može da se skoncentriše na 80-85 stepeni) i egzebicije iz razloga trajnosti proteze: Bolje je polako pa promeniti posle 25-30 godina, nego punom parom pa promeniti posle 10-20 godina.
svlada napisao:Jao, ili kako sad kažu vau!
Težak dan juče bi. Drage moje, proslava pred novu godinu, a i sutra imam jednu...
Ubio sam se kao nemac, niko u kući samnom ne govori (u ovom momentu to nije loše). KUK? dal je moj ili tuđi, nemam pojma. Radi. Dal radi? Ma išao sam u toalet, znači radi.
Mira ne piše ništa o tome kako se kuk podmazuje. Meni nisu ugradili mazalicu (onu kao na autu). Možda je vreme a ja ne znam.
Slađana raspitaj se u bolnici, pa javi :)
Šta znači X godina? Ja sam bre XXL godina! (iskustva do duše)
Poz.
Neko je baš euforičan. Ne treba ti nikakva mazalica. Ako često kuk škripi može da znači dve stvari: Ili je keramička glava (što je bolje za telo od "plastičnog" premaza metalne glave), ili da se previše igraš - u ovom drugom slučaju oladi da posle ne bi zvao hitnu pomoć a biće i sledeća nova godina pa se tada pošteno izveseli, ipak si ti svež.

X godina može da znači i 10 godina, a može da znači neodređen broj godina a smisao je bio pošto imaš bradu pa sa njom deluješ kao da si kojih godina tj negde oko 35 godina?
Korisnikov avatar
svlada
Aktivan član
Aktivan član

Post od svlada »

ej, Slađo, jel čitaš ti ovo?
Mira me časti sa 20 godina. Vama dvema, a i BetY ako se javi, plaćam piće gde god poželite!!!

Srećna Nova.
Poz
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

SREĆNA NOVA GODINA!
Odgovori